ROZHOVOR SE SERGI ROBERTEM

ROZHOVOR SE SERGI ROBERTEM

Barcelona v minulých dnech představila nové běžecké boty Nike Epic React Flyknit 2. Tváří tohoto modelu se stal Sergi Roberto, který také při této příležitosti poskytl obsáhlý rozhovor pro soccerbible.com. 

sergi

Barcelona je skvělým a oblíbeným místem všech běžců. Není divu, že katalánská metropole hostí několik velkých závodů, včetně velmi známého maratonu. A FC Barcelona v čele se Sergi Robertem byli u zrodu speciální edice běžeckých bot Nike Epic React Flyknit 2 a to hned ve dvou barvách, které symbolizují domácí a venkovní dres. A co si o tomto modelu myslí Sergi Roberto? "Užívám si běhání. Vlastně bych řekl, že běhám trochu, více, než mí spoluhráči. Vím, že mé nohy musí být aktivní, protože během zápasu toho naběhám opravdu hodně. Model Nike React je velmi dobrý k dosažení výkonu, ale je také velmi moderní. Jsou to boty, které bych mohl nosit klidně každý den."

Tyto boty jsou k sehnání v Botize na Camp Nou nebo přímo na stránkách Nike. (cena je 180 euro)

epic

Sergi, prošel jsi všemi úrovněmi v Barceloně. Cítíš, že je La Masia tvůj druhý domov?

"Přišel jsem do Barcelony, když mi bylo 14. V té době, až do svých šestnácti, jsem bydlel doma v Reusu. Takže jsem jezdil každý den na trénink a pak zase zpátky domů za svými rodiči. Poté jsem se přestěhoval do La Masie, kde jsem bydlel a trénoval se zbytkem spoluhráčů. Takže ano, můžeme říct, že je to jeden z mých domovů."

Jaké to je být tady každý den?

"Už jako malý kluk jsem byl fanouškem Barcelony. Takže každý den, kdy jsem přišel na trénink a uviděl znak Barcelony, kdy jsem si mohl obléct barcelonský dres jsem cítil, že si plním svůj sen."

Jaké bylo tady vyrůstat?

"Bylo to velmi intenzivní a vyžadovalo to spoustu dřiny. Rozhodně to nebylo snadné. Každou sezonu se našel někdo z mých spoluhráčů a kamarádů, kdo to nezvládl a z klubu odešel. Ale zároveň je to splněný sen a mám spoustu krásných vzpomínek."

Vzpomeneš si ještě na první den tady a na tvé pocity?

"Vzpomínám si, když jsem přišel poprvé a dělal jsem zkoušky. V té době jsem hrál za Nastic Tarragona a byl jsem velmi nervózní, když jsem si poprvé oblékl barcelonský dres. Naštěstí pro mě vše dopadlo dobře a já jsem dnes v prvním týmu."

A když se na to teď podíváš zpětně? Jako jeden ze čtyř kapitánů prvního týmu?

"Je to můj první rok, kdy jsem jedním z kapitánů A-týmu. Kdybych byl ještě kluk a někdo mi řekl, že se jednoho dne stanu kapitánem Barcelony, nevěřil bych mu. Ale jsem tady a jsem na to neuvěřitelně hrdý."

Kolik úsilí stálo se neustále posouvat a dostat se postupně až do prvního týmu Barcelony?

"Byla to opravdu těžká cesta, protože každý rok jsem viděl, jak mí spoluhráči a blízcí přátelé odchází z klubu. Takže pro všechny v akademii byl každý rok jako test. Zároveň jsme však byli všichni velmi hrdí na to, že tady můžeme být a nosit na sobě barcelonský znak. Už jsem tady více než polovinu svého života a doufám, že ještě spoustu let zůstanu."

Jak moc je běh součástí tvé hry? Je to něco, o čem přemýšlíš? 

"Jelikož hraji pravého obránce, běh je velkou součástí mé hry. A v Barceloně, kde je na krajní obránce kladen nárok pohybovat se po celé délce hřiště, to platí dvojnásob. Je to klíčový aspekt našeho herního stylu. Podporujete útok a pak se obvykle musíte rychle vracet a bránit. Je to velmi náročná pozice a běh je nedílnou součástí."

Při zápase naběháte dost kilometrů. Díváš se na to, kolik jsi naběhal a kolik naběhali ostatní? Soupeříte mezi sebou?

"Po každém zápase mi jeden z našich trenérů posílá všechna data. Kolik kilometrů jsem uběhl, kolik sprintů, jaké nejvyšší rychlosti jsem dosáhl, kolik času jsem držel maximální rychlost,... Všechna tato data mě opravdu zajímají, protože si můžu udělat obrázek o tom, jak se chovám a zda jsem ve formě. Opravdu mi to pomáhá. Ale v šatně nesoutěžíme, kdo naběhá více kilometrů, protože ve fotbale je důležité dát více gólů než soupeř a vyhrát. Pokrýt velký prostor na hřišti je jedna z klíčových rolí na mé pozici, ale jiní hráči mají zase další důležité vlastnosti a jen tak můžeme docílit co nejlepších výkonů a vyhrát."

Někdy může být běh rozdílovým faktorem mezi tebou a protihráčem, je to tak? Jak moc přemýšlíš po zápase nad tím, jestli jsi makal víc než tvůj soupeř?

"Obvykle je důležitější být rychlejší, než tvůj soupeř, ne naběhat více kilometrů. Hlavně při bránění. Být rychlejší je to, co může znamenat rozdíl a nakonec to může pomoct tvému týmu k zisku tří bodů."

Pracujete s trenéry i na běžecké stránce hry?

"V týmu máme několik speciálních trenérů, kteří nám pomáhají zlepšovat fyzické dovednosti. Od zahřátí až po speciální cvičení v posilovně, která mi pomohou zlepšovat rychlost a výbušnost. Pracuji na tom, abych byl rychlejší."

Jak se změnil tvůj běžecký styl v průběhu kariéry?

"Když jste mladí, na běh se moc nesoustředíte. Vše co chcete, je hrát fotbal pro zábavu a běh berete jako součást. Pak přijdete do profesionálního fotbalu a začnete si uvědomovat, jak moc jsou některé aspekty důležité. Jak důležité je být co nejrychlejší. To jsou ty malé detaily, které dělají rozdíl na té nejvyšší úrovni."

Co tvé tělo? Jaké dopady na něj má to, že hraješ fotbal? Myslíš, že ti běh může pomoct po zranění?

"Zranění jsou jednoznačně nejhorší část fotbalu. Takže samozřejmě, běh a fyzický trénink ti pomáhá předcházet zraněním. Jako profesionální fotbalista je opravdu důležité být v té nejlepší formě."

Jsi hráčem, který si užívá spíše dlouhé běhání nebo práci s míčem?

"Užívám si běhání. Obvykle si den před zápasem ještě přidávám nějaký trénink. Dělám to kvůli tomu, že při zápase potřebuji mít nohy připravené na aktivitu. Vím, že budu hodně běhat a chci udělat vše pro, to abych týmu pomohl k vítězství."

Posloucháš při běhání hudbu?

"Ano. Pomáhá mi to odpojit se od světa a dosáhnout svých cílů pro daný den."

Jak se motivuješ ke každodennímu tréninku? I když je to privilegium hrát v Barceloně, musí to mít nějakou daň.

"Jako profesionální fotbalista to beru jako svou práci. Takže pokaždé, když přijdu - vím, že musím odevzdat 100%. Běžně trénujeme hodinu až dvě denně, což, abych byl upřímný, není zase tolik času. Mým úkolem je dát do každého tréninku všechnu energii. Je pro mě obrovská čest hrát za Barcelonu, takže to je mou největší motivací."

Vraťme se k La Masii. Můžeš nám říct něco o režimu v akademii? Jak tam vypadá běžný den?

"Když jsem bydlel v La Masii, bydlel jsem se svými spoluhráči. Naše denní rutina začala ráno, když jsme šli do školy. Po obědě jsme měli trochu času na odpočinek a a odpoledne jsme trávili v posilovně. Večer jsme měli trénink a připravovali se na následující zápas."

Momentálně jsme na místě, kudy přicházíš do práce. Je to pro tebe motivující přicházet a vidět, jak se hřiště, budovy a zařízení změnily za tu dobu?

"Tréninkové centrum v Barceloně je neuvěřitelné. Jsem si jistý, že Barcelona má nejlepší zázemí a hřiště. Je velmi jednoduché cítit se motivovaný každý den, když sem dorazíte a vidíte to. Můj první rok v Barceloně byl zároveň rokem, kdy se klub přestěhoval do Ciudad Deprotiva. Navzdory drobným změnám a vylepšením to stále vypadá stejně. Než jsem do klubu přišel, tým trénoval na hřištích vedle Camp Nou, ale já jsem byl vždy tady."

Změnil se nějak způsob, jakým trénujete, od doby, kdy do fotbalu přišlo více technologií?

"Technologie tvoří v dnešní době obrovskou část fotbalu. Máme možnost trénovat s GPS a máme tak data dostupná okamžitě. Trenér i ostatní členové realizačního týmu vidí stav každého hráče. Kdo potřebuje odpočinek a kdo podává opravdu dobrý výkon."

Po tréninku zůstáváš déle a pracuješ na něčem konkrétním nebo jdeš raději domů?

"Po tréninku nastává nejdůležitější část-protažení a cvičení v posilovně. Jak jsem řekl, vyhýbání se zraněním je pro fotbalistu jednou z nejdůležitějších věcí."

Všiml sis výhod, které máš z extra hodin na tréninku?

"Naučil jsem se, jak se protahovat, jak mám jíst a jak zlepšovat své tělo. Lidé mají tendenci si myslet, že pro fotbalistu jsou nejdůležitější částí těla nohy, ale zapomínají na to, jak důležité je mít silný střed těla. Pomáhá nám to vyhnout se zraněním v této oblasti, která jsou poměrně častá. Tréninky na střed těla vám pomáhají být rychlejší a méně unavený."

Jaká je Barcelona jako město pro lidi, kteří rádi běhají?

"Barcelona je jedním z měst, kde potkáte spoustu běžců. Například na ulici Diagonal nebo podél pláže. Pravděpodobně je to zapříčiněno počasím. Je lepší jít ven běhat, když je krásně teplo než když prší a fouká."

Co si myslíš o botě Nike React?

"Jsou velmi pohodlné a módní. Samozřejmě hlavně ty s barcelonským znakem!"

Jaké jsou hlavní parametry, které u těchto bot vyhledáváš?

"Nejvíc mi záleží na tom, zda je bota pohodlná nebo ne. To je pro mě nejdůležitější vlastnost, především u běžeckých bot. Vždy mě zajímá, jaké nové boty vychází a snažím se testovat nové technologie."

Je důležité vypadat dobře, aby ses cítil dobře? Záleží ti na vzhledu?

"Nike React je samozřejmě výkonostní bota, ale je také velmi stylová. Jsou to boty, které bych bez problému nosil každý den."

Sergi


Zdroje: www.soccerbible.com



Diskuze

Já mám Nike React na běhání už dlouhou dobu a jsou to nejlepší boty, co jsem kdy měla. Takže po příchodu do Botigy jsem měla jasno :D .. V mé velikosti už měli jen ty žluté, tak jsem je koupila a jsou top, takže si objednávám i tu druhou barvu!!!!smiley

09.04.2019, 21:52

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat