Rozsáhlý rozhovor s de Jongem: Po přestupu do Barcelony neexistuje další krok

Rozsáhlý rozhovor s de Jongem: Po přestupu do Barcelony neexistuje další krok

V FC Barceloně bývá po příchodu nového hráče ve zvyku absolvovat několik rozhovorů pro klubová média a jeden z nich má už za sebou také Frenkie de Jong. Ten se v něm rozpovídal o spojitostech Barcy s Ajaxem, o jejich legendě Johanu Cruyffovi či jeho prezentaci na Camp Nou.

První fotbalové krůčky

Fotbal jsem začal hrát, když jsem byl velmi mladý – nějak když mi byly 3 roky nebo tak. Bylo to na zahradě s mými rodiči. Pak jsem šel do Arkelu, což je klub v mém sousedství. Za ně jsem hrál od věku čtyř nebo pěti let.

Začínal jsem jako záložník a to možná proto, že i můj táta byl záložníkem – sice na nižší úrovni, ale byl. Zkoušel jsem to jako útočník i jako obránce, ale obvykle hraji vždy v záloze.

Herní vize je pro mě velmi důležitá, abyste věděli, co se kolem vás děje. Myslím si, že jde o jednu z nejdůležitějších věcí při hraní na postu záložníka.

Jsou různé typy záložníků. Máte tvůrce hry, záložníky, kteří umí vybojovat míč zpátky, takže si nemyslím, že existuje jenom jeden typ.

Vyrůstání ve Willemu II

Šel jsem tam na nějaké zkoušky a po nich mi řekl, že se mohu přidat do jejich mládežnické akademie. Ty zkoušky jsem si užil a tak se s rodiči rozhodl, že se přesunu do Willemu II.

Willem II vychovává opravdu dobře. Naše škola byla blízko tréninkovému hřišti – možná nějakých pět minut chůze. Všechno to bylo velmi dobře organizované a nikdy se neobjevil problém.

Samozřejmě mi hodně pomohli. Byl jsem tam od svých sedmi let až do sedmnácti, čili jsem tam vlastně strávil celé mládí. Naučili mě tam hodně a to nejen co se fotbalu týče, ale rovněž v životě.

Přesun do Ajaxu

Ten byl samo sebou speciální. Podle mě je Ajax největším klubem v Holandsku, takže jsem byl velmi hrdý na to, že jsem tam podepsal smlouvu. V Ajaxu jsem zažil úžasné časy.

Úroveň taktiky v Ajaxu je velmi vysoká a zdejší hráči jsou všichni velmi techničtí a mají spoustu kvalit. Máte tam k dispozici všechna možná zázemí a ta filozofie je úžasná – trochu podobná té v Barce. Na Ajax tak mám pouze slova cvhály.

Sezona 2018/19

Domnívám se, že jsme byli velmi kvalitní a měli několik skutečně talentovaných hráčů. To léto k nám do toho přišli i někteří zkušení hráči a ten mix byl velmi dobrý. Měli jsmeopravdu dobrý plán a taktiku.

Jak říkám, šlo hlavně o kvalitní hráče spárované s dobrou filozofií. Pak můžete dosáhnout velkých věcí.

„Když jsem říkal, že tento Ajax je stejně dobrý, jako tým z roku 1995, lidé se mi smáli. A nyní postoupil do osmifinále Ligy mistrů.“
Louis van Gaal (bývalý trenér FC Barcelony a Ajaxu Amsterdam)

Tehdy těm slovům dle mého moc lidí nevěřilo. Van Gaal je mužem, který rozumí hře a když řekne něco takového, tak vás to činí hrdým.

Všechno, co zažijete, si samozřejmě berete s sebou dál. Pro mě to byl první titul, když jsme vyhráli v lize, což bylo poprvé v mé profesionální kariéře. Z toho jsem se poučil. Dalším pocitem je nechat se vyřadit v semifinále Ligy mistrů. Ten už zažít nechci.

Přestup do Barcelony

Znamenalo to pro mě samozřejmě hodně, když pro vás tak velký klub, jako Barca, dělá všechny ty věci. Vážím si toho a naplní vás to hrdostí.

Pro mě to byl opravdu hezký pocit. Už jsem věděl, jaký bude můj další krok letos v létě a tak mi to vyčistilo mysl a bylo to pro mě velmi dobré. A jak jste mohli vidět, nijak nás to nevyrušilo od toho, co jsme dělali v Ajaxu. Bylo to opravdu dobré a měl jsem vyčištěnou hlavu.

Proč Barca?

Proč FC Barcelona? Vždy to pro mě byl klub, za který jsem si chtěl v budoucnu zahrát. Teď se to děje a to je podle mého ten hlavní důvod.

„Velice dobře drží míč a ze zálohy podniká náběhy dopředu, má dobré přihrávky a do Barcy hodně pasuje.“
Patrick Kluivert (bývalý hráč FC Barcelony a Ajaxu)

Chce hrát atraktivní fotbal pro lidi, vyhrát spoustu trofejí s úžasnými hráči, z nichž jsou někteří nejlepší v dějinách. Taková je podle mě image Barcy.“ Proč Barca?

Nizozemská konexe

Myslím si, že filozofie Ajaxu a Barcy si jsou celkem podobné a to samozřejmě díky Cruyffovi. Díky tomu si myslím, že mají tak dobré propojení.

Z toho, co vidím, chtějí Ajax a Barca hrát na hřišti stejným způsobem a jako klub mají stejné … jak tomu říkáte? Neznám pro to anglické slovo. Ano, filozofii, jak jsem říkal. Tu mají stejnou.

Rada od Ronalda Koemana

Když jsem mu říkal, že budu přestupovat do Barcy, byl pochopitelně velmi nadšený. Říkal mi, abych se soustředil na fotbal, jelikož bude na mě vyvolána velká pozornost. Lidé od vás chtějí všechny možné věci, ale vy se musíte zaměřit na fotbal. To je hlavní.

„Je to hráč, který pokaždé zapadne do vašeho týmu, protože je vždy velmi kreativní.“
Ronald Koeman (bývalý hráč FC Barcelony a Ajaxu a současný trenér Nizozemska)

Všechna ta slova mě pochopitelně činí pyšným. Když takoví hráči, jakými byli tito, říkají o mě takové slova, velmi si toho vážím a jsem pyšný. Musím to však dokázat na hřišti.

Vysněná Barcelona a její hvězdní záložníci z historie

Jsem opravdu hrdý na to, že jsem zde. Byl to pro mě vždy můj sen a jak jsem říkal, snažím si to všechno užít.

Nechci se s nimi srovnávat. Barcelona má velkou historii co se záložníků týče, jak jste říkal. Dle mého je to klub, který pro záložníky poskytuje perfektní hru. Máte hodně míče na kopačkách, kontrolujete ho i samotnou hru a tak je to pro mě perfektní místo na zapadnutí.

„Dnešek je velmi speciálním dnem pro všechny a pro každého culé (fanoušek Barcelony, pozn. přek.). Vítáme nového hráče. Vítej, Frenkie. Frenkie de Jong přišel do Barcelony a bude hrát za Barcu. Podpis Frenkieho nebyl snadný, to musíme říct. Chtělo jej hodně evropských týmů, ale nutno dodat, že hned od začátku Frenkie jasně řekl, že Barca je jeho klubem a vynaložil hodně úsilí, aby tu byl. On i my.“
Josep Maria Bartomeu (prezident FC Barcelony na prezentaci Frenkieho de Jonga)

Kdy jsem začal sledovat Barcu? To jsem byl opravdu mladý – bylo mi nějak 9. Prvním týmem, na který si pamatuji, je ten, který v roce 2006 vyhrál Ligu mistrů a od té doby sleduji hodně zápasů Barcelony.

Barca byla vždy atraktivním týmem na sledování. Hodně podle mého jde o její filozofii, která musí navždy zůstat taková, jaká je. Pro klub je to velmi, velmi důležité.

„Myslím si, že každý tady Frenkieho zná. Je to Nizozemec, kterému je 22 let a má úžasné kvality – a to jak technické, tak fyzické. Hraje rozhodně, s míčem je vždy velice klidný a kontroluje tempo hry. Bude pro nás klíčovým hráčem a tady v Barce dobře zapadne.“
Éric Abidal (bývalý hráč FC Barcelony a nyní její technický sekretář)

Jeden okamžik? Jeden, který by mi naskočil v hlavě, nemám, ale vyberu finále Ligy mistrů v roce 2011 anebo El Clásico proti Madridu, které doma skončilo 5:0. V té sezoně hrála Barcelona asi nejlepší fotbal, který jsem kdy viděl.

To byla dobrá fotka. Tou dobou jsem hrál tuším za rezervní tým Ajaxu nebo ještě za Willem II, to už si moc jasně nepamatuji. Tehdy jsem si říkal, že to bude složité a že se mi to nepovede a nyní jsem tady. Musím lidem ukázat, že si to zasloužím.

Nedočkavý nastoupit

Už se nemůžu dočkat, až začnu hrát a trénovat s celým týmem a snad s nimi vyhraji spoustu trofejí. Nemůžu se dočkat, až to s týmem začne.

Chystám se užít si město a potkávat se s lidmi. Podle mého to bude skvělé.

Uvidíme, co dokáži přinést týmu, ale první to budu muset předvést na hřišti. Tohle není dle mého správné místo na to říct, že skončím s tím nebo s tím. Uvidíme, co se stane.

Spolupráce s Lionelem Messim

V mých očích je Messi nejlepším hráčem, kterého jsem já kdy viděl. Nemohu jej srovnávat s těmi z minulosti, ale pro mě je Messi nejlepším, koho jsem kdy viděl.

Messi dělá všechny věci, které byste jako útočník, záložník nebo jakkoliv to chcete nazvat, měl dělat. Jak říkám, podle mého je nejlepším hráčem vůbec.

Cíle pro nadcházející sezonu

Samozřejmě se chci stát co nejčastěji hráčem základní sestavy, což je něco, co chce každý hráč z týmu a já nejsem výjimkou. Pak budu muset velmi tvrdě makat na trénincích a ukazovat se v zápasech a snad se ze mě stane hráč v základu.

Rád hraji útočný fotbal a aby se to líbilo lidem, kteří to mají stejné, jako já a chtějí si tu hru užít. Jedná se o Cruyffovu filozofii a součást Barcelony a Ajaxu.

Nikdo neočekává, že Ajax zvítězí v Lize mistrů, ale domnívám se, že i v Ajaxu je ten tlak velký a to hlavně v nizozemském poháru a lize. Očekává se od vás, že vyhrajete vše a abyste hráli krásný fotbal a v Barce je to dle mého stejné, vyjma toho, že se od vás čeká vítězství i v Lize mistrů.

Oba chceme v této sezoně vyhrát Ligu mistrů a já doufám, že na ní budeme moci dosáhnout.

Není na mě říkat lidem cíle týmu pro tento ročník, nicméně pokud jste v Barce, potřebujete vyhrát všechny trofeje, které jdou.


Zdroje: fcbarcelona.com



Diskuze

Todle je neskutečnej člověk, chytrej, pokornej a vynikající fotbalista!!! Doufám, že u nás bude psát historii!! Nejlepší nákup za poslední roky!smiley

18.07.2019, 16:15

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 57
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat