Šestice nejdelších smluv, které kdy fotbalisté či trenéři podepsali ve svých klubech

Šestice nejdelších smluv, které kdy fotbalisté či trenéři podepsali ve svých klubech

Na začátku tohoto týdne došlo k poměrně kuriózní situaci, kdy Iňaki Williams, o něhož v průběhu posledního přestupového okna usiloval Manchester United, podepsal nový kontrakt na 9 let. Nebyl však prvním, který se takto svázal s klubem, kde působí a my se nyní podíváme na podobné maratonce a jak nakonec dopadli.

Alan Pardew

Když v roce 2010 nahrazoval Chrise Hughtona u kormidla Newcastlu United, podepisoval Alan Pardew nejprve na 5 a půl roku, což je samo o sobě dost. Vzhledem k současné situaci Strak, kdy letos málem spadly do Championship, zní tehdejší cíle jako umístění na 5. místě a postup do evropského fotbalu jako fantasmagorie.

Pardewovi se to však v roce 2012 povedlo a za odměnu dostal osmiletou smlouvu, která jej s klubem svazovala až do roku 2020. Realita je však jiná a ukázalo se, že majitelé se ukvapili. V roce 2014 se Pardew rozhodl nahradit Neila Warnocka v Crystal Palace a od roku 2018, kdy naposledy vedl West Bromwich Albion, je bez angažmá.

Lionel Messi

Pro mnohé je Lionel Messi nejlepším hráčem v dějinách a je tak evidentní, že Barcelona dělá první poslední, aby si jej udržela. Když ve třinácti letech dorazil z Argentiny do Katalánska, zdejší fotbalový gigant mu zaplatil celou léčbu jeho problematického růstového hormonu. Tehdy asi ani netušil, jakého talenta si tím pojistil.

Rodák z Rosaria pak od roku 2004, kdy debutoval za áčko, podepsal tři různé kontrakty a ten poslední podepsaný v září nadcházejícího roku jej na Camp Nou držel až do roku 2014. Od té doby podepsal další smlouvy, tu poslední v roce 2017 s platností do roku 2021. Jeho přáním je v Barce dohrát svou kariéru, tedy alespoň v rámci Evropy.

Saúl Ňíguez

Záložník ve službách Atlétika Madrid, Saúl Ňíguez, se stal jedním z nejnadanějších hráčů na svém postu nejen ve Španělsku, ale také v celém fotbalovém světě a to ve velmi útlém věku. Pod Diegem Simeonem se z něj stal klíčový muž jeho plánů a v roce 2017 se i díky němu Los Colchoneros podívali do finále Ligy mistrů.

Saúl se rovněž stal nejlepším střelcem Eura v kategorii do jednadvaceti let, když na cestě do finálového zápasu tohoto mezinárodního turnaje nasbíral 5 branek. Vzhledem k narůstajícímu zájmu hlavně v Anglii se pak tehdy dvaadvacetiletému středopolaři rozhodli nabídnout devítiletý kontrakt do roku 2026. A Saúl jí přijal.

Iňaki Williams

Nejaktuálnějším přírůstkem do tohoto výpisu je v úvodu jmenovaný Iňaki Williams. Pětadvacetiletý baskický křídelník s ghanskými kořeny podepsal doslova před pár dny devítiletou smlouvu, jež jej udrží na San Mamés až do čtyřiatřiceti let – samo sebou za předpokladu ještě bude v tomto věku hrát a nezlákají jej nabídky odjinud.

Letos kolem něj kroužili Rudí ďáblové, ale ti po něm nakonec nesáhli a nositeli čísla 9 nic nebránilo v tom, aby svým podpisem stvrdil další setrvání v jeho mateřském celku. Navýšení se pak vedle délky dočkala i výkupní klauzule a jen dodejme, že jeho současná tržní hodnota činí 50 milionů eur.

Denílson

Krátce po svém jediném vystoupení na Mistrovství světa FIFA v roce 1998 se dvacetiletý Brazilec Denílson dostal do Realu Betis, kde jej tehdejší prezident Manuel Ruiz de Lopera podepsal za rekordní částku 21,5 milionů liber hlavně díky jeho práci s míčem u nohou a počtu přešlapovaček.

Ve své době byl dražší než ikonický Fenomeno Ronaldo. Andalusané se tak rozhodli se jej pořádně pojistit a tak mu na stůl položili nabídku na 10 let, která stála opravdu hodně. V roce 2000 přišlo hostování ve Flamengu a od roku 2005, kdy s Betisem vyhrál pohár, stihl v rámci této smlouvy ještě vystřídat štace v Dallasu, Al Nassu a Bordeaux.

Andrés Iniesta, Iker Casillas a Raúl González

Výčet uzavíráme trojicí španělských legend. Nejprve se zastavíme u Realu Madrid, kde v roce 2008 podepsali Raúl González a Iker Casillas doživotní smlouvy. Nebylo to doslova do konce života, ale znamenalo to to, že oba mohou zůstat v klubu jak dlouho chtějí, dokud budou klíčovými členy mužstva anebo odehrají 30 zápasů za rok.

Oba strávili v A-týmu madridského celku dlouhých 16 let a nakonec odešli – legendární střelec do Schalke, po němž si ještě zahrál za Al-Sadd a New York Cosmos, zatímco brankář zamířil do Porta. Stejné pocty se dostalo v roce 2017 také Andrés Iniestovi z Barcelony, který po pouhém roce zamířil do Japonska, kde nyní válčí za Vissel Kóbe.


Zdroje: 90min.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat