Skandál na Camp Nou. Může se opakovat?

Skandál na Camp Nou. Může se opakovat?

Jistě každý z nás si pamatuje situaci na Camp Nou z loňského čtvrtfinále Evropské Ligy, kdy na Camp Nou proběhla invaze fanoušků Eintrachtu Frankfurt. Klub na to patřičně začal reagovat od začátku letošní sezóny zavedením vstupenek na jméno a doklad držitele. Bude to ale stačit? Představil klub i nová bezpečnostní opatření? Pojďme se na to podívat podrobněji.

Nový kontrolní a bezpečnostní protokol pro rizikové zápasy
Aby mohli jít fanoušci na zápas s Manchesterem United, museli být držitelé sezónních vstupenek (permanentek) skutečnými držiteli nebo vyplnit speciální formulář pro předání vstupenky (vzdání se svého sedadla pro určitý zápas).

FC Barcelona představila kontrolní a bezpečnostní protokol pro fanoušky hostujícího týmu, který bude uveden do provozu ve všech zápasech, které jsou považovány za rizikové, počínaje střetnutím 16. února s Manchesterem United v 16. kole Evropské ligy.

Viceprezidentka a tisková mluvčí klubu Elena Fort představila konkrétní rysy tohoto protokolu, jehož cílem je zvýšit bezpečnost na stadionu, chránit členy Barçy (socios) před jakýmikoli rizikovými situacemi a bojovat proti podvodům a zneužívání permanentek.

Na úvod připomněla situaci z minulé sezóny proti Eintrachtu Frankfurt. "Několik měsíců jsme pracovali na tom, jak postupovat, aby se podobné události neopakovaly, a abychom zabránili podobným okolnostem, vytvořili jsme protokol, který má právě toto zajistit."

Dala jasně najevo, že navzdory těmto bezpečnostním opatřením "představenstvo stále chce, aby všechny sezónní vstupenky a co nejvíce členů navštěvovalo zápasy a mohlo zaplnit stadion a podpořit tým."

Opatření pro kontrolu hostujících fanoušků
Hlavním faktorem tohoto protokolu je komplexní kontrola vstupu fanoušků hostujícího týmu na všechny zápasy, které jsou považovány za rizikové. Proto se kromě již zavedených pravidel zavádí řada úprav, jako je například označování všech vstupenek jménem držitele a blokování prodeje fanouškům se sídlem v zemi původu prostřednictvím monitorování IP adres a bankovních karet. Členové klubu a fanklubů Barçy si i nadále mohou kupovat vstupenky z jakékoli jiné země.

Nový protokol zahrnuje komunikaci během procesu prodeje vstupenek se zprávami, že vstupenky nemohou kupovat fanoušci hostujícího týmu a že předměty a oblečení vyjadřující podporu hostujícího týmu nebudou povoleny v jiných než určených prostorách. Fanouškům budou rovněž zasílány zprávy, které je nabádají, aby se dostavili s dostatečným předstihem a s připravenými doklady.

Na tyto zápasy se budou vstupenky prodávat pouze prostřednictvím internetových stránek klubu a nebude možné je zakoupit na pokladně Spotify Camp Nou. Prodej bude omezen na maximálně čtyři vstupenky na jednu transakci namísto dosavadních šesti.

Další charakteristikou těchto rizikových zápasů je, že nebudou k dispozici dětské vstupenky ani dětské pasy, aktivní nebudou ani seniorské pasy.

Prodej všem cestovním kancelářím je omezen na maximálně 1000 vstupenek se specifickým přístupem v kontrolovaném prostoru.

Formulář pro převod sezónních vstupenek
Pro utkání s Manchesterem United byl použit nový způsob přenosu sezónních vstupenek. Pro návštěvu tohoto zápasu Evropské ligy museli být majitelé permanentek skutečnými držiteli, a pokud chtěli své permanentky převést na někoho jiného, museli vyplnit formulář s údaji o osobě, která je na tento zápas využila.

Sezónní vstupenku lze převést na člena nebo nečlena. Po jejím přidělení již nebude možné příjemce vrátit ani změnit a vstup na stadion bude na jméno příjemce.

Pro vstup na stadion musí osoba, která obdržela permanentku, přinést formulář v tištěné nebo digitální podobě, členskou kartu (svou nebo držitele), permanentku a vlastní občanský průkaz.

Při vstupu do zázemí Spotify Camp Nou se doporučuje fanouškům, aby přicházeli včas a měli připravené doklady, aby se zkrátila doba čekání u vstupu na stadion.

Postup při vstupu na rizikové zápasy
Pro rizikové zápasy jsou stanoveny vstupní procedury a prostředky s následujícími předpisy:

  • vstup 21 pouze pro hostující fanoušky
  • otevření vstupu 21 pro fanoušky soupeře 2 hodiny předem, pro ostatní fanoušky se otevírá o 1 hodinu 30 minut dříve
  • zřízení 25 přístupových bran pro ověřování vstupenek, osobní prohlídky, symboliku atd.
  • rozdělení přístupu do sektorů pro oddělení domácích a hostujících fanoušků
  • oddělených 5% míst na tribunách
  • další opatření zahrnují otevření všech 187 přístupových bran na stadion a kontrolu jmen a dokladů držitelů vstupenek

Může se tedy taková situace ještě někdy v budoucnu opakovat? S vysokou pravděpodobností ne, protože nový protokol je nastaven tak, aby těmto situacím zabránil. Koneckonců sama Elena Fort ujišťuje:

"Myslím, že je téměř nemožné, aby se frankfurtská záležitost opakovala." 


Zdroje: fcbarcelona.com



Diskuze

Formuláře, přísnější kontroly, nutnost být na stadionu dřív... tak doufám, že to těm blbům, kteří své lístky tehdy prodali, za těch pár drobných stálo.

18.02.2023, 13:55
Myšák absint
Systémový administrátor

Pozor, nutno podotknout, že podobné bezpečnostní protokoly se již tehdy používaly i ve Frankfurtu - 2 security kontroly + pokaždé, když šel člověk například na WC, musel ukázat vstupenku před vstupem do hlediště. Na Bernabeu taky 2 kontroly, ale potom už nikdo nic neřeší.

Nutnost na stadionu dřív asi úplně neplatí, spíše pro hostující fanoušky, pro nás zůstává vše při starém tedy 1h a půl - ale z vlastní zkušenosti stačí hodina předem.

Jediné co mě vytáčí je vypisování formulářů, i když ty se teď nově umí předvyplnit pro socios pouhým kliknutím. Bohužel Penya členové se musí stále vypisovat ručně.

18.02.2023, 14:20

Hezky shrnutí 😎

18.02.2023, 16:10

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat