Spor šéfů španělského svazu a nejvyšší soutěže Rubialese s Tebasem pokračuje. Našim cílem je dohrát sezonu, stojí si za svým prvně jmenovaný

Spor šéfů španělského svazu a nejvyšší soutěže Rubialese s Tebasem pokračuje. Našim cílem je dohrát sezonu, stojí si za svým prvně jmenovaný

Ve Španělsku panuje jeden z nejhorších stavů co se koronaviru týče, avšak i přesto si členové vedení dvou největších fotbalových organizací v zemi najdou prostor pro řešení vzájemných sporů až banálního rázu týkající se nyní druhořadé aktivity v podobě sportovních aktivit.

Luis Rubiales se v úterý zúčastnil videokonference organizované svazem, který vede a po ní na speciální tiskovce okomentoval aktuální dění a promluvil o podpoře španělským klubům. „Tato situace ovlivňuje nás všechny, včetně lidí spojených s fotbalem, jako například Lorenza Sanze a otce Santiho Denii (oba pozitivně nakžení, pozn. přek.).

Fotbal nyní upadl do pozadí a to kvůli přetrvávající pandemii, avšak i přesto pokračujeme v naší práci. My v RFEF budeme i nadále plnit naše povinnosti, hovořil jsem s prezidenty místních fotbalových asociací a tváří v tvář této složité situaci jsme se dokázali společně shodnout na následujících bodech.

Všechny zápasy jsou pozastaveny a nepřemýšlíme ještě nad datem návratu. Jsme závislí na rozhodnutí vlády a federace nebude stanovovat konkrétní data. Až se situace zlepší, pak to projednáme. Požádal jsem o zprávu od doktorů, kteří by nám měli říci, kdy můžeme vůbec začít uvažovat o návratu.

Vyšší radě sportu jsem navrhl, že hotel, který používá španělská reprezentace, může být využit pro zdravotnický servis, který jej bude moci využít v boji s pandemií. Náš tým fyzioterapeutů a psychologů je rovněž připraven pomoci v rámci zdravotní péče jak jen budou moci. Cílem je podpořit lidi, kteří se nachází v obtížné situaci.

RFEF zprostředkovala vládě a Španělské olympijské komisi určitý obnos peněz k vytvoření výzkumného projektu. Hodláme podpořit španělské vědce v nadcházejících letech. Co se týče práce a ekonomické sféry, všem zaplatíme tak, jak bylo slíbeno. Amatérské týmy dostanou zdarma licence na další dva roky.

Posuneme i data splátek dluhů těchto týmů vůči jejich hráčům a totéž platí pro futsal. Všechny týmy se budou moci spolehnout na půjčku s úrokovou sazbou 4 miliony eur, které pocházejí ze svazových rezerv a budou je moci splatit do dvou let. LaLize pak navrhujeme spojit síly, jelikož si uvědomujeme obtížnou situaci pro soutěže.

Můžeme lize zaručit půjčku ve výši půl miliardy eur. Teď je moment, kdy musíme spolupracovat. Chci přenést mou podporu a naději celému fotbalovému světu, jak v amatérské, tak profesionální části. Musíme pracovat společně a zastavit šíření tohoto viru,“ řekl Rubiales v prvotním prohlášením, než odpověděl na dotazy novinářů.

Četnost zápasů, přítomnost diváků, dohrání sezony a prezidentské volby

Každých 48 hodin se hrát nebude. Nechceme vybírat a stanovovat rozpis, když ještě nevíme, kdy se vše vrátí. Záleží na tom, kdy se pandemie zastaví a nejdůležitější je zdraví. Šéf asociace španělských hráčů na mítinku řekl, že souhlasil s duely každé 2 dny, což mě překvapilo. Proto jsem doktory pořádal o zprávu. Nechceme hráče přetěžovat.

Lidé, kteří hráli fotbal, vědí, že hrát co dva dny je velice unavující. Jsou dva scénáře. Pokusíme se dohrát sezonu, ale nestojíme si za tím – nebudeme riskovat o zdraví. Pokud dohrajeme zápasy v období, kdy by měla začít nová sezona, určitě budou ztráty, nicméně my jsme lize nabídli asistenční plán a záruku pro kluby, že peníze obdrží.

Zmíněná půjčka by byla poskytnuta pouze tehdy, kdybychom se vrátili až v době, kdy má začít nový ročník. Nevidíme možnost, že bychom měli hrát dříve. Zdravotníci využívají klubová zařízení a narychlo vytvořené nemocnice. Jak bychom se v takových podmínkách mohli vrátit v květnu? Aktuálně si myslím, že by to šlo nejdříve v červnu.

Liga bude možná ve ztrátě a proto jsme připravili tuto půjčku, kterou jsme vedení nabídli. Našim cílem zůstává dohrát sezonu do konce a jediným způsobem, jak nyní konat, je počkat, až tato pandemie skončí. Nevrátíme se za každou cenu, ale zároveň chceme dát příležitost klubů, kteří jsou ohrožení sestupem, šanci zabojovat.

Totéž platí pro druholigisty, kterým jde o postup. Pokud se situace v zemi zlepší a nebude existovat žádné zdravotní riziko, tak bude čas na návrat soutěží. Musíte respektovat rozpisy ostatních soutěží, ať už národních týmů, lig či mládežnických výběrů. Nyní není prostor pro neshody, nicméně pro spolupráci.

Pokud se vláda rozhodne, že budeme hrát bez diváků, pak se budeme toto opatření držet. Naším záměrem je však hrát s diváky. Děkuji prezidentovi španělské olympijské komise, s nímž jsem hovořil o olympiádě a řekl mu, že by se měla odložit. Bylo by nefér, kdyby hráči, kteří příští rok přesáhli věkový limit, nemohli nastoupit v Tokiu.

Regulace ERTE jsou záležitostí spíše pro kluby než federace. Věřím, že to, co bude zavedeno, bude nejefektivnější. Tato opatření už počítají s kontrakty a vyplácí peníze dle předchozí dohody, ovšem kluby jsou závislé na přenosových právech. I svaz může klubům finančně pomoci a my se pokusíme spojit s bankami.

Chceme klubům darovat finance, aby neztráceli peníze z televizních práv. Věřím, že to, co děláme, španělské kopané pomůže. Zvažujeme i prodloužení kontraktů, které končí 30. června, což podporuje i UEFA. Hlavní však je nyní zdraví a teprve na druhém místě je fotbal a dohrání sezony. Hodláme jí dohrát tak, jak byla stanovena na svém začátku.

Zakončíme ji za stejných podmínek, jako začala. Copa del Rey a Copa de la Reina odehrají svá finálová klání s diváky. To je naše vůle, nicméně to není čistě jenom na nás. Nevíme, co k tomu řeknou orgány, ale preferujeme sehrání obou utkání před plným hledištěm a to vzhledem k respektu k týmům, které do nich došly a jejich příznivců.

Prezident FIFA požádal o ukončení ligových soutěží s menším počtem kol. Myslím si, že nejdůležitější je zdraví a musíme najít kompromis, jelikož zbývá dohrát ligy, poháry a reprezentační duely. Fotbalisté nejsou stroje. V této sezoně jsme se rozhodli redukovat počet zápasů v poháru. FIFA a UEFA musí se svazy spolupracovat a najít tak řešení.

Je zapotřebí snížit napětí a spojit síly. Tebase jsem oslovil, abychom se vypořádali s touto situací. Nezměníme své pohledy, ale v tomto bodě je třeba jednoty. Nebudu mluvit o volbách, jelikož se soustředím jenom na pandemii kolem koronaviru. Výsledky anket respektuji, ale nad kandidáty nepřemýšlím. Obávám se současné situace.

Žiji sám a hodně mi schází mé dcery, které musely zůstat s manželkou ve Valencii. Je to obtížná situace. Myslím rovněž na mé rodiče, sestru a přátele. Nejlepším způsobem, jak zastavit šíření, je ale zůstat doma. Bohužel nevím, co se stane, až se vrátíme do zajetých kolejí. Neví se, co by se stalo, kdyby se v týmu opět objevil případ nákazy.“

Jestli by se musela zopakovat karanténa. To nás velmi trápí a proto jsme požádali doktory o zprávu. Statistiky se mění velmi rychle a nyní jsme v období, kdy virus útočí nejvíce. Tato situace vyžaduje z naší strany hodně klidu a proto bych rád vyjádřil svou podporu a naději,“ zněly odpovědi činovníka v čele svazu.

Kritika balíčku podpory ze strany představenstva LaLigy

Nebylo by to však Španělsko aby i nyní nedošlo ke sporu. Výkonný ředitel LaLigy Javier Tebas na svém Twitteru napadl, že místní zákony neumožňují půjčku již zmíněných 500 milionů eur k zaručení příjmů klubů z prodeje TV práv. Takhle to nicméně Rubiales neprezentoval a tak se opět ukázaly neshody obou pánů.

Právo nezakazuje udělení půjčky pro zaplacení hráčům, ať už jako záruka za propadlé vysílací práva či příjmy, které za ně obdrží od ligy. RFEF poukázal na fakt, že pokud LaLiga nepřijme tuto pomoc, na což má právo, nebude se uchylovat k výmluvám, obzvláště těm právním. Tebas se vyjádřil i k pojištění.

To podle něj není vůči aktuální pandemii možné, ovšem federace je opačného názoru a ujišťuje, že je sama na takové případy pojištěna v jednom ze svých kontraktů, stejně jako mnoho dalších podnikatelů ve Španělsku. I přesto všechno je svaz připraven na spolupráci s LaLigou. Její potažmo Tebasova odpověď na sebe nenechala dlouho čekat.

V dalším vyjádření řekl, že RFEF změnil ve svém komuniké prohlášení, které Rubiales měl říci na výše přepsané tiskovce. Co se týče pomyslného záchranného lana, to podle něj kluby používají už několik let, například k výstavbám stadionů nebo zaplacení starých půjček, bez nutnosti zásahu z federace.

Tebas se pak ironicky zeptal, zdali španělský svaz zkonzultoval s UEFA proč nejsou Liga mistrů a Mistrovství Evropy pojištěny proti pandemii a hned na to jednoduše odpověděl, že taková politika není možná. Zkrátka a dobře, oba španělští kohouti si nevybrali ideální čas na další řešení svých sporů a akorát vrhají špatný stín na celý fotbal v zemi.


Zdroje: fcbarca.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 57
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat