Thiago Alcántara prozradil, proč odešel z Barcelony

Thiago Alcántara prozradil, proč odešel z Barcelony

V červenci 2013 se Thiago Alcántara rozhodl odejít z FC Barcelony do Bayernu Mnichov. Téměř po deseti letech záložník odhalil důvod svého odchodu z klubu, ve kterém v něm viděli velkou budoucnost.

Thiago Alcántara zanechal v prvním týmu Barcelony hořkosladkou stopu. Hráč z italského San Pietro Vernotico odehrál dvě sezóny, v nichž byl pro klub střednědobě i dlouhodobě velmi platným hráčem, ale v létě 2013 se rozhodl odejít do Bayernu Mnichov výměnou za 25 milionů eur. Téměř po deseti letech vysvětlil pro BT Sports důvod svého odchodu.

"V Barçe jsem hrál po boku mnoha legend. Bylo pak pro mě těžké odehrát tolik minut, kolik jsem chtěl," řekl jednatřicetiletý Španěl. Thiago se do prvního týmu dostal v létě 2011 poté, co prošel mládežnickými kategoriemi La Masie a rezervního týmu. S 11 góly a 20 asistencemi ve 101 oficiálních zápasech s ním Bavoři neváhali podepsat smlouvu právě v době, kdy úřadující mistry Evropy převzal Pep Guardiola.

O prvním rozhovoru s bývalým trenérem Barcelony se Thiago neváhal svěřit. "Pep Guardiola odešel a podepsal s Bayernem. Ptal se mě, co se mnou je. Řekl jsem mu: 'Potřebuji minuty, musím hrát'," vykládal španělský reprezentant. Thiago nakonec zůstal v Mnichově až do září 2020, kdy se rozhodl odejít do Liverpoolu po tom, co dosáhl svého velkého cíle a vyhrál s Bavory Ligu mistrů a zvedl nad hlavu dalších 16 trofejí včetně evropského Superpoháru a Mistrovství světa klubů.

"Bayern byl pro mě velkou výzvou - vyhráli Ligu mistrů a já chtěl dokázat totéž," vysvětlil. Záložník byl v roce 2011 na soupisce Barcelony při vítězství ve Wembley, ale do zápasu nezasáhl. V Barçe nakonec vyhrál sedm titulů, včetně stobodové LaLigy v roce 2013, těsně před svým odchodem, a také Mistrovství světa klubů a evropský Superpohár.

Busquets, Thiagova hlavní překážka

Navzdory svým kvalitám Thiago věděl, že má jen malou šanci nahradit Sergia Busquetse ve středu pole. "Pětka" byla vedle Xaviho Hernandeze a Andrese Iniesty nedotknutelná, a tak se nynější hráč Liverpoolu rozhodl opustit klub svého života a hledat větší herní vytížení. Nedopadlo to pro něj špatně, v Bayernu se totiž stal hráčem základní jedenáctky a vyhrál všechno. Ve španělském národním týmu měl méně štěstí, zahrál si na dvou Mistrovstvích Evropy (2016, 2020) a na Mistrovství světa (2018), kde se příliš neprosadil.


Zdroje: fcbarcelonanoticias.com



Diskuze

Stačilo sezónu počkat.

22.01.2023, 13:38
Reekwon
Senior editor

Jenže když u nás hrál, tak on nehrál na Busquetsově pozici, nýbrž na pozici Xaviho. Jsem hrozně rád, že jsme ho už nikdy nepřivedli zpět, je to tvrdé, ale už jsem ho nechtěl, když se na nás jednou vysral. Předpovídala se mu velká budoucnost v záložní řadě Barcelony a chtěl minuty? Však je dostával, ve své poslední sezóně měl v LaLize 1416 minut je to snad málo na tak mladého hráče? Myslel si, že v 21 letech posadí Xaviho? Byl to hlupák, odešel v 21 letech a Xavi odešel za 2 rok a on mohl převzít otěže v záloze Barcelony. Strašně mě v té době zklamal a do teď si tenhle přestup pamatuji, když ho v průběhu let lidi bránili, že MY jsme ho prodali do Bayernu, že jsme idioti, i když bylo naprosto jasné, že on chtěl odejít sám za Guardiolou.

22.01.2023, 13:40
Tarja Reekwon

Mam to uplne stejne, jedno z nejvetsich zklamani. 😀 Xavi i Iniesta meli v jeho veku podobna cisla, jestli si dobre pamatuju. Postupne by sel nahoru, ale holt byl prilis nedockavy. I kdyz je pravda, ze se tehdy uplne zbytecne privedl Fabregas. 🫣

22.01.2023, 16:08
Reekwon Tarja
Senior editor

Jojo navíc Xavi to neměl na začátku v áčku vůbec jednoduché, neměl to nalajnované, jako právě Thiago, se kterým se počítalo do budoucna. V Xaviho začátcích tu byl Guardiola a to byl miláček diváků, nikdo nechtěl, aby ho Xavi nahradil a pro Xaviho to bylo tak těžké období, že dokonce i zvažoval odchod z Barcelony. Fabregas už byla zbytečnost bohužel.

22.01.2023, 17:17
pyspetr Tarja

nesrovnatelné. on už prostě měl hrát

23.01.2023, 07:16
Tarja pyspetr

Kdyby byl lepsi, tak by dozajista hral. 😉

23.01.2023, 09:02

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat