Uplynulá dekáda byla plná soubojů Barcelony a Realu Madrid, kdo v nich měl navrch?

Uplynulá dekáda byla plná soubojů Barcelony a Realu Madrid, kdo v nich měl navrch?

Mezi lety 2010 a 2019 se uskutečnilo až 36 El Clásic, čili zápasů dvou nejlepších španělských celků – tudíž Barcelony a Realu Madrid. Katalánci dříve tahali za kratší část provazu, ovšem od éry Pepa Guardioly je bilance vzájemných duelů na jejich straně a v již zmíněném období vyhráli téměř polovinu všech utkání.

Za posledních 10 let si fanoušci světové kopané užili několik skvělých utkání a několik z nich přineslo i věhlasné El Clásico – duel, v němž kříží meče Barca a madridský Real. Ti si proti sobě zahráli šestatřicetikrát a to v následujících soutěžích: 20x v LaLize, 8x v Copě del Rey, 6x v Supercopě de Espaňi a 2x v Lize mistrů. Blaugranas pak stáli na vítězném konci šestnáctkrát.

Vůbec nejlepší šňůru pak datují v sezoně 2011/12, kdy zvítězili třikrát v řadě – nejprve 3:2 v superpoháru, pak 1:3 v lize a 1:2 v poháru. Bílý balet se pak radoval desetkrát a stejný počet se narodil i remíz – včetně té poslední bezbrankové z prosince. Paradoxně byl nejúspěšnějším místem pro barcelonské fotbalisty stánek jejich královského rivala, Santiago Bernabéu.

V uplynulých deseti letech se zde sehrálo 17 zápasů těchto odvěkých konkurentů a desetkrát se radovali hosté. Mnoho předvedených výkonů bylo památných, například největší výhra z ročníku 2015/16, kdy zde po brankách Neymara Júniora, Andrése Iniesty a dvou od Luise Suáreze slavili triumf barcelonští. Dvakrát se pak hrálo na neutrální půdě a to valencijské Mestalle.

Stalo se tak v rámci finále poháru, kde se v obou případech stal vítězem Real. Na Camp Nou už tato dominance neplatila a doma Barcelona vyhrála jen 6 vzájemných střetnutí. Dvakrát to ale bylo tzv. manitou, čili vstřelením pěti branek (obdoba českého „bůra“). V sezoně 2010/11 se o ní postarali dvojičkou David Villa a dále Xavi Hernández, Pedro Rodríguez a Jeffren Suárez.

V minulé sezoně se pak na podzim roku 2018 narodil výsledek 5:1, který pro výběr Ernesta Valverdeho zařídili hatttrickem Suárez a svými zásahy Philippe Coutinho s Arturem Vidalem. V prvním případě byl lodivodem Los Blancos Portugalec José Mourinho, v druhém Julen Lopetegui, jehož toto skóre stálo místo. Závěrem se ještě podívejme na přesnost před bránou.

Tento ofenzivní aspekt jasně patřil FCB, které nasázelo 68 branek – v průměru 1,9 za jeden zápas. Madrid dal o 19 gólů méně, čili 49 a průměrně 1,4 v jednom duelu. Nejlepším střelcem je bez většího zaskočení Lionel Messi a jeho 18 přesných tref. Za ním je pak s deseti góly již jmenovaný Urugayec Suárez, který přitom do Barcelony přišel teprve v roce 2014.


Zdroje: fcbarcelona.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat