V prvním i rezervním výběru Barcelony je přetlak hráčů. Kdo půjde z kola ven?

V prvním i rezervním výběru Barcelony je přetlak hráčů. Kdo půjde z kola ven?

Před týdnem nám začal měsíc srpen, který je posledním přestupním ve Španělsku. V kádru posledního mistra LaLigy Santander mají nyní problém s počtem hráčů a to hlavně v záložní řadě. Nacházející dny a týdny se tak pro ně ponesou ve znamení odchodů.

Po příchodu Frenkieho de Jonga, přesunutí Sergiho Roberta z pravého kraje obrany zpátky do středu zálohy a zhlédnutí rychlého vývoje Riquiho Puiga narostly kouči Ernestovi Valverdemu nové vrásky na tváři. Aktuálně totiž má každý post ve trojčlenné záloze ztrojený, přičemž jeho přáním je mít tuto pozici pouze zdvojnásobenou. Je tedy jasné, že někdo ještě odejde. Ale kdo to bude?

Jako první je zde zástupce kapitán Sergio Busquets, který od svého přesunu do áčka byl pokaždé členem základní sestavy. Jeho forma v minulém ročníku šla o poznání dolů v porovnání s předchozími ročníky, ale málokdo pochybuje o tom, že si svou pozici v úvodní jedenáctce udrží. Busquetsovi je sice 31 let a nikdy se netajil touhou odejít do zámořské MLS, ale pokud se mu bude dostávat odpočinku, zatím to na odchod nevypadá.

Jeho přirozeným náhradníkem by se mohl stát výše jmenovaný de Jong. Od Nizozemce se na Camp Nou očekávají pomalu zázraky a jeho univerzálnost z něj ihned po přestupu z Ajaxu činí klíčového člena týmu a to hlavně do budoucna. Odchovanec Willemu II dokáže zahrát více v hloubi pole i vepředu a pomoci útoku. Valverde je z něj doposud unesený a vypadá to, že si de Jong opravdu zahraje – a často. To by mohlo znamenat konec ostatních.

Jedním z nich je Ivan Rakitič, jehož čas v klubu se podle všeho nachýlil. Chorvat je na přestupové listině a spekulovalo se o něm jako o potenciální protiváze v otázce návratu Neymara Júniora do Barcelony. Stejně tak by mohl posloužit jako náhrada za Paula Pogbu, kterého si přejí v Realu. Patří k jednomu z mála záložníků, kteří pravidelně dávají góly a co se jeho morálky a pracovního nasazení týče, zde nejde namítat půl slova.

Dále tu máme chilského středopolaře Artura Vidala, jehož loňský transfer byl pro mnohé překvapivým. Přišel však jako podobný typ Paulinha Bezerry, který se vrátil do Číny, s cílem přinést fyzickou sílu mezi vápny. Nakonec se dostal až do základu a Valverdemu se líbí hlavně fakt, že nabízí něco, co ostatní nemají. Pokud však přijde dobrá nabídka, ve vedení se nebrání jeho odchodu. V nadcházející sezoně už by měl být spíše na lavičce.

Do toho se mezi záložníky má opět zařadit již zmiňovaný Sergi Roberto, který byl přeučený na pravého beka. Právě díky své všestrannosti je produkt La Masie dalším důležitým členem mužstva. A hodně si lidi slibují také od Arthura Mela, který o sobě dal loni vědět hlavně výkonem ve Wembley proti Tottenhamu. Mnozí v něm vidí nástupce Xaviho Hernándeze. Dolů jej srážejí problém s fyzičkou a po zranění už svou formu nenašel.

Mohlo by se tak jednat o ročník, ve kterém bude muset udělat krok kupředu a znovu zabojovat o místo v kádru, stejně jako v případě Carlese Aleňi. U něj je to rok co rok obdobné, ovšem letos už by měl naplno naskočit do A-týmu a neohlížet se. Nikdo nepochybuje o jeho dovednostech, ale musí si věřit a trenér v něj nechová tak velkou důvěru. Je však nezbytné, aby mu dal příležitosti zazářit a mladík je zároveň využil.

Mimo Camp Nou už se naopak rýsuje budoucnost pro Philippa Coutinha. Zájem je o něj v Anglii, kde zítra uzavírají přestupové okno anebo se měl stát další pákou na akvizici Neymara. V poslední sezoně dostával dost šancí a to hlavně na levém křídle, kde se mu tolik nedařilo a nyní se jej tak ve vedení chtějí zbavit, aby uvolnili mzdové prostředky pro několikrát zmíněného křídelníka ve službách PSG.

A na konec tu máme posledního zlatého chlapce z akademie, Riquiho Puiga. Ten v průběhu předsezonní přípravy opravdu zazářil a pokud by šlo čistě o výkony, měl by jisté místo v základní sestavě. Vzhledem k probíranému přetlaku se to ale nestane a místo toho bude spíše členem rezervy a tu a tam nakoukne mezi dospělé i v soutěžních zápasech, na čemž se shodli i trenéři. Těm se však rozlet devatenáctiletého mladíčka líbí.

V rezervě panuje stejná situace

Právě v béčku je pak také celkem nahuštěno a to prakticky na všech postech. Na hostování můžou odejít pouze Oriol Busquets a Juan Miranda. Pokud dojde k odchodu někoho jiného, mělo by to být natrvalo, což je problém, jelikož většina nabídek je právě na roční zapůjčení. Kouč Francisco Javier García Pimienta si bude určitě chtít udržet konkurenceschopný kádr a nenechat si utéct příliš mnoho klíčových postav.

O jmenovce Sergia měli nedávno zájem celky z Bundesligy a v poslední řadě nizozemský Utrecht, ale z dohody s kýmkoliv zainteresovaným zřejmě sešlo. U kouče Valverdeho je dvacetiletý rodák ze Sant Feliu de Guíxols v kurzu, nicméně de Jong blokuje jeho příležitosti v áčku. V případě Mirandy pak není jasno, co dál. Hráče oslovili zástupci Juventusu a Marseille, ale Barcelona o něj nechce přijít, ačkoliv zadák z Olivares v A-týmu nepřesvědčil.


Zdroje: sport-english.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat