Valverde: Nikdy jsem nepřikládal velkou váhu fyzické přípravě

Valverde: Nikdy jsem nepřikládal velkou váhu fyzické přípravě

Drobnou vlnu kontroverze vyvolalo včerejší vyjádření barcelonského trenéra Ernesta Valverdeho, jenž před utkáním s Getafe na otázku týkající se letošní předsezony řekl, že fyzickou přípravu příliš neřeší.

Getafe bylo v minulé sezoně jedním z nejlepších týmů co se defenzívy týče, nicméně na začátku tohoto ročníku dostalo celkem dost branek. Očekáváte podobný zápas, jaký jste s nimi sehráli v předchozím ročníku?

Ano. Předpokládám, že to bude podobný zápas těm, který jsme s nimi odehráli v minulých letech. Getafe je velmi těžký tým a je obtížné s ním hrát. Hráči jsou velice disciplinovaní když přijde na presink a rovněž velmi dobří při útočení. Jsou schopní dostat velký počet hráčů kolem vápna soupeře a musíme tak být velmi opatrní. V minulé sezoně jsme se zde hodně natrápili na výhru. Getafe je na svém stadionu zvyklé vytvářet si spoustu gólových šancí a inkasovat málo branek.

Jak je na tom Leo Messi? Jak dlouho potrvá jeho absence?

To nevím. Doufejme, že se ke zbytku skupiny přidá brzy. Zranění nevypadá vážně a musíme počkat a pravidelně sledovat jeho stav.

Co si myslíte o Ansuovi Fatim a jeho možném povolání do reprezentace Španělska?

Přeji si, aby s námi Ansu byl co nejdéle to bude možné. Pokud půjde do jednadvacítky, stalo by se tak v průběhu reprezentační pauzy. Pokud se však připojí k výběru do sedmnácti let, ztratíme jej na déle a nebudeme s ním moci počítat. Musíme počkat a uvidíme, co se stane. Rozhoduje federace a my do toho nemůžeme příliš mluvit. Samozřejmě jde každému o zájmy svého týmu. Co se nás týče, byli bychom rádi, kdyby byl mimo klub co nejkratší možnou dobu.

Včera (tiskovka proběhla v pátek, pozn. přek.) jsme se dozvěděli, že Barcelona dostala pokutu ve výši 300 € v případu přestupu Griezmanna. Je to podle vás logický postih?

Neznám komplexnost a detaily, které obklopují tuto záležitost. Nevím, jak se vypořádat s takovými případy z právního hlediska. Pokud se nepletu, tak klub již podal odvolání.

Co vás na zítřejším utkání trápí nejvíce? Váš vlastní tým, Getafe nebo čas výkopu? Obvykle se vám v tento čas moc nedaří.

Hodina mě trápí nejméně. (smích) Možná to není obava, ale musíme se ve venkovních zápasech zlepšit. Nemáme v těchto utkáních dobré výsledky a zítra máme dobrou šanci. Na faktu, že našim soupeřem bude Getafe, je něco pozitivního. Donutí nás to se snažit, protože doma dokážeme komplikovat život ostatním. Jejich přístup je nutí přistoupit k zápasu s velkou silou.

Co si myslíte o tom, že Barcelona se nyní sejde na soudu s Neymarem. Kdyby PSG neodmítlo nabídku, byl by to nyní hráč Barcy.

Tohle téma nikdy neskončí. V průběhu srpna jsme čekali na konec měsíce a diskuze o Neymarovi stále pokračují. Nemám k této věci co říct. Jsou to interní záležitosti s kontrakty mezi klubem a samotným hráčem, takže se mě to netýká. Nemyslím si, že byla tisková konference, na které bychom nemluvili o Neymarovi. Uvidíme, jestli to někdy půjde vyřešit. Myslím si, že ano.

V noci jsme viděli fotku Arthura s Neymarem. Obáváte se faktu, že byli spolu večer venku? Tato fotka způsobila drobné rozmíchání, jelikož se zdá, že Arthur mívá při celém utkání problémy dohrát ve své největší fyzické dispozici.

Myslím si, že se Arthur v minulém ročníku hodně naučil. Jednou z těch věcí byla ta, kterou jste zmínil. Domnívám se, že se Arthur v tomto okamžiku cítí dobře a chceme, aby to tak pokračovalo. Nemám co okomentovat. Šel na večeři se svým přítelem, nemám se čeho obávat.

Barcelonský tým měl nedávno na společnou večeři. Co si o těchto setkáních myslíte vy? Byl vhodný čas na takovou událost?

Dle mého se jedná o něco typického ve fotbalových týmech. Nic zvláštního. Je běžné skloubit taková setkání s určitým momentem v sezoně. Když vyhrajete, je to příležitost oslavovat. Když se daří hůř, slouží to k tomu, aby se vedlo lépe. Uvidíme, zdali k tomuto dojde.

Mohou výsledky mimo Camp Nou způsobit úzkost v týmu? Je tým posedlý získáváním vítězství?

Nemyslím si. Jinou věcí je to, že se o tom hodně mluví. Opravdu nás zajímá získávání bodů a je pravdou, že jsme venku ještě nevyhráli a neodehráli jsme tam dobrá utkání. Celkově vzato jsme nehráli dobře a na to je třeba se zaměřit. Musíme se soustředit na hru, protože ta dá určitý výsledek Skóre je následkem vaší hry.

V zápase s Villarrealem jste za nejistého stavu 2:1 vystřídal Suáreze. Jak hodnotíte jeho formu na začátku sezony?

Luis odehrál zatím pár zápasů a byl mimo hru čtyři týdny. Musí znovu nabýt svou formu, stejně jako ostatní. Není prostor pro přípravu nebo tréninky. Musí se vrátit do hry den za dnem. Totéž se stalo i ostatním hráčům, kteří se vraceli po zranění a jde o podobný případ jako u Dembélého či Messiho. Suárez musí nabrat formu. Luis je stejný jako všichni ostatní střelci – když začnou dávat branky, činí tak v každém utkání. Jakmile je nedávají, zdají se být skleslí. Je to fotbalista, který nám dává hodně a doufáme, že nám dá ještě více.

Jak tým ovlivňuje fakt, že se Leo Messi vrátil do hry a po chvilce se zase zranil?

Je to stále stejné, jako dříve. Začal předsezonní přípravu a v první den se zranil. Když je s námi, jsme silnější. Když ne, chybí nám hráč, který je na hřišti rozdílovým. Myslíme si však, že máme způsoby, jak se vypořádat s odlišnými situacemi a doposud jsme to i dělali. Někdy to šlo lépe, někdy hůře. To je rozdílnost rozpisu, ale musíme jít dál.

Nachází se nyní tým v tomto okamžiku sezony v řádné fyzické kondici? A pokud ne, do jakého rozsahu je za to vinna předsezonní příprava?

Nikdy jsem nekladl příliš velkou důležitost na fyzickou přípravu. Vím, že mnoho lidí tak dělá a je to velmi éterický způsob přípravy týmu. Když vyhrajete, jste v dobré fyzické kondici a když prohrajete, tak ve špatné. Ono nikdo už nepočítá s fyzickou přípravou vzhledem k počtu zápasů, na které musíte tým v pravidelném sledu připravovat. Pak je limitováno pouze úsilí. Měli jsme trochu smůlu a to více, než by se nám líbilo. Ano, je tomu tak i nyní. Nebudu dávat za vinu předsezonní přípravu nebo cokoliv jiného. Jsme Barcelona a jsme si vědomi toho, co musíme se svými závazky dělat.

V minulé sezoně Arturo Vidal odehrál na začátku sezony málo a na jejím konci hodně. Jak si představujete tuto sezonu v podání Artura? Bude to víceméně podobné té předchozí?

Nevím. Netuším, co se stane v budoucnu. Když použijete určitou statistiku, vždy se odkazujete na minulost a nikdy na budoucnost. Nemám ponětí, co se může stát. Naše záloha je velmi zalidněná a všichni to víme. Jsem si toho vědom já a také hráči. Konkurence je velká a zatím jsem nepřišel na způsob, jak hrát s jedenácti záložníky. Je to nemožné.

Na začátku této sezony jste měli problémy s početnými zraněními a špatnými výsledky venku. Jedná se o nejtěžší vstup do ročníku od doby, co jste trenérem Barcelony?

Ohledně zranění ano. Začátek mé první sezony byl také těžký. V srpnu jsme přišli o velmi důležitého hráče, pak se zranil Luis a uvnitř klubu panovalo spousta nejistoty. Neymar odešel a bylo to těžké, stejně jako je nyní kvůli výsledkům ve venkovních duelech. Nejsme na prvním místě v tabulce a rádi bychom jej obsadili. Jsou to výzvy, kterým musíme čelit a tyto situace překonat. Někdy přijde krize v rámci formy o něco později a nám se děje nyní. Potřebujeme v každém utkání bodovat, jelikož to hodně potřebujeme. Vždy se musíte dívat dopředu.


Zdroje: fcbarca.com



Diskuze

Já teda nevím, jestli je to tím překladem a nebo prostě trenér chce plácat nějaký zajímavý slova do vět když asi ani neví co tím chce říct ( dělají to i jiní trenéři) ale co je éterického na drilování fyzičky? smiley

28.09.2019, 11:47
Pajinos Biscuit

éterický, v tomto případě spojený s nějakým duchovním stavem, že když se vyhrává, každý zamaká více a když se prohrává, tak můžou někteří jedinci vypadat laxně, tak jsem to pochopil já

přikládám i originál v polštině:
"To bardzo eteryczny sposób rzutowania na ekipę. Kiedy wygrywasz, jesteś w dobrej formie fizycznej. Kiedy przegrywasz, ekipa jest w złej formie fizycznej."

28.09.2019, 11:49
Biscuit Pajinos

Jo to bych bral ale tam je napsaný:"Vím, že mnoho lidí tak dělá a je to velmi éterický způsob přípravy týmu" tedy éterická je ta příprava ale ten duchovní stav je spíš až výsledkem té letní přípravy ( jakože prvně je nějakej trénink a na základě toho se pak vyhrává), ale ta tvá verze se mi líbí to mě nenapadlo.

28.09.2019, 12:47
Biscuit Pajinos

Jinak dík za polský překlad, tomu jsem pochopil víc.

28.09.2019, 12:50

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat