Valverde: Od Fatiho se hodně očekává, ale ještě se toho musí mnoho naučit

Valverde: Od Fatiho se hodně očekává, ale ještě se toho musí mnoho naučit

Ani tentokrát nechyběl trenér Ernesto Valverde na tiskové konferenci, tentokrát před cestou do Valencijského společenství. Na ní pohovořil o aktuálních tématech a řeč padla i na nedávného oslavence Ansua Fatiho, kterému už je 17 let.


Levante dokáže vytvořit problémy. Jaký zápas očekáváte?

Levante je týmem, který se snaží útočit s vysokým presinkem a má spoustu řešení v ofenzívě. Dopředu chodí v hodně lidech a když přebere míč, dokáže založit rychlý kontr. Má dobré a rychlé hráče vepředu, jako Moralese a musíme být velmi opatrní, jelikož se může stát vše. Proti Espanyolu se Levante nedařilo dle představ, ale na Anoetě se opět prezentovali v dobrém světle. Bude to obtížný zápas, stejně jako v minulé sezoně. V tom posledním jsme si zajistili titul, ale byl to pro nás těžký duel.

Vrátili jste se na vedoucí pozici.

Od samotného počátku bylo našim cílem vést, avšak nezačali jsme sezonu dobře, hlavně pak venku. Někdy se nám nedařilo, ale rovněž se domnívám, že se na nás někdy neusmála štěstěna. Dobyli jsme znovu první místo, ale do konce sezony zbývá ještě mnoho zápasů a ty venkovní budou klíčové.

Co schází Griezmannovi k tomu, aby měl nezpochybnitelné místo v Barceloně?

Griezmann hraje pravidelně. Občas ne, například když jsem se rozhodl pro změnu. Nerad nicméně komentuji, jestli je někdo nevyužitý či nikoliv. Griezmann se normálně objevuje na hřišti a bude v tom pokračovat, pokud bude plnit očekávání.

Věděl jste, že hráči Barcelony byli připraveni zmenšit nebo oddálit své mzdy, aby mohl přijít Neymar?

Nevěděl jsem, že na to hráči byli připraveni. Mě to nenabídli. (smích)“

Nacházíte se nyní na takovém místě, na kterém jste chtěli být?

Pokud jste první ve všech soutěžích, pak je to tam, kde chcete být. Dobyli jsme naše vedení, ale pořád zbývá dlouhá cesta a stále nás čeká spousta obtížných duelů – jako ten zítřejší (tiskovka proběhla v pátek, pozn. přek.) či úterní.

Obáváte se, že organizace Davisova poháru nějak ovlivní Piquého?

Nemyslím si, že by to pro něj bylo něco nového. Nemusím se obávat o zápas. Pokud uvidím, že jej to ruší a sníží svou úroveň, pak se budu obávat.

Hráči měli v této sezoně už 22 volných dní. Není to příliš?

Zdá se mi, že těch dnů moc nebylo. Drželi jsme se stejného schématu, jako vždy. Dáme volný den nebo dva a když je reprezentační přestávka, tak více. Nebudeme to měnit.

Je návrat Messiho do reprezentace překážkou?

Preferujeme, aby hrál a víme, že pokud je Messi aktivní, je normální, že se dočká pozvánky do národního týmu. Předpokládali jsme, že tomu tak bude i nyní po vypršení trestu a není to překážkou.

Jak se cítí Umtiti?

Uvidíme, jak zareaguje na dnešní trénink a podle toho se rozhodneme. Měl nějaké problémy, o kterých jsme věděli už z minulé sezony, protože mu scházelo pravidelné hraní. Uvidíme, zdali na to dokážeme tentokrát nalézt řešení. Lenglet je na skvělé úrovní a Umtiti musí zabojovat o své místo. Je dobré, že máme v týmu rivalitu.

Lenglet si vede dobře.

Je to naprosto spolehlivý hráč a skvělý profesionál, jenž na své pozici zesílil v minulém ročníku kvůli Samuelovým problémům. Jeho výkony jsou velmi vysoké a díky nim se dočkal uznání ve francouzské reprezentaci.

Co přináší nová záložní řada?

V této zóně měníme hráče proto, že máme odlišné možnosti. Je zřejmé, že Frenkie přinesl hodně, dodává nám hodně svěžesti a to když máme míč, i když jej vyvážíme z defenzívy. Z obranného hlediska nám hodně pomáhá a je obtížné se dostat přes něj. Má velký fyzický potenciál a očekáváme od něj ještě více. V týmové hře nám může dát víc.

Mezi předními evropskými ligami má LaLiga nejméně efektivní herní čas.

Domnívám se, že mezi ligami není takový rozdíl. Na setkání trenérů, které organizuje UEFA, se vzneslo téma hraní na efektivní čas namísto devadesáti minut. Možná by to mohlo být řešení. Mám dojem, že by to mohlo být budoucností fotbalu. Zápasy by byly reálnější a neobsahovaly by zdržování času.

Je střed obrany dobře zabezpečený vzhledem k Umtitiho zranění?

Je normální, že pokud máte čtyři střední obránce, jste dobře krytí a to hlavně pokud máte v týmu hráče, s nimiž můžete počítat, jako je tomu u nás. Myslím si, že tato pozice je pokrytá dobře, ale další věcí jsou zranění či další okolnosti, které mohou zapříčinit, že budeme mít jen dva stopery, jako v minulé sezoně. Taková situace už je znepokojující.

Litoval jste někdy, že jste Ansuovi dopřál debut tak brzy?

Samozřejmě, že toho nelituji. V čase, kdy debutoval, jsme měli díry, které jsme museli zacelit. Je velmi mladý a má velké pole rozvoje. Je v našem týmů, ale vím, že cestuje mezi prvním týmem a rezervou. Myslím si, že jsme udělali správné rozhodnutí.

V posledním utkání byl poněkud méně vidět, než dříve. Je to součást jeho vývoje?

Samo sebou. Když se objeví nový hráč, který začíná tímto způsobem hrát, vytvoří se velká očekávání. Včera mu bylo 17 a je normální, že stále v této kategorii není. Musí se naučit věci spojené s vedením herního rytmu, postavením těla, fyzickému rozvoji a tak dále. Pořád se musí hodně přiučit.

Očekáváte od záložníků útočení na branku soupeře?

Více se zajímáme o to, aby do vápna útočilo více hráčů a potřebujeme ty, kteří to dokáží. Například to dělá Arturo Vidal a my jej k tomu povzbuzujeme. Je však pravdou, že záleží na tom, s kým hrajeme. Obecně vzato ale chceme, aby záložníci útočili a dávali góly.


Zdroje: fcbarca.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat