Věčně nedoceněný Sergi Roberto. Proč má stále své místo v barcelonském týmu?

Věčně nedoceněný Sergi Roberto. Proč má stále své místo v barcelonském týmu?

Získal si důvěru věhlasných trenérů. Sergi Roberto debutoval v barcelonském áčku v La Lize během sezóny 2010/11 ve svých osmnácti letech. Od sezóny 2013/14 nastupuje pravidelně, kdy mu postupně začal dávat šanci Luis Enrique nebo Tito Villanova. Realizačním týmem byl vždy kladně hodnocen, ale proč je stále v nelibosti fanoušků?

Sergi Roberto je původně záložník. Až ve slavné éře Luise Enriqueho, se proměnil v pravého obránce. 30letý univerzál je extrémně inteligentní, což je hlavní důvod jeho všestrannosti. Právě tato všestrannost je v moderním fotbale cenná.

Většina týmů má svou filozofii, ale k realizaci používají různé systémy. Na papíře vidíte sestavu Barcelony ve složení 4-3-3, ale při útočném snažení přepne mezi různými rozestaveními/formacemi. Jednoduše tomu říkáme taktická flexibilita.

Rodák z Reus je hráč, který snadno zvládne různé role v odlišných systémech. Často se říká, že Roberto je v týmu, protože může hrát jako záložník nebo krajní obránce, ale o to nejde. V jednom zápasu může bez problému vystřídat obě pozice.

Role krajních obránců je důležitější než kdy předtím. Podívejte se na Manchester City nebo Arsenal. Oleksandr Zinchenko často hraje jako záložník navíc, aby pomohl Arsenalu kontrolovat hru. Rico Lewis udělal totéž za Citizens proti Leeds, kdy naskočil jako pravý obránce, ale v případě potřeby zapadl do středu pole.

Zinchenko a Rico Lewis mohou také hrát jako tradiční krajní obránci, ale je to jejich flexibilita, která je dělá tak jedinečnými. Jejich schopnost přizpůsobit se různým rolím v různých prostředích. Poskytují možnosti pro trenéra. Totéž platí pro Roberta. Z tradičního rozestavení 4-3-3 přejít plynule na 3-2-2-3.

Sergi je výborný na míči a s úspěšností s 91 % přihrávek, o které se pokusí. Dokáže kvalitě vyvést míč a umí si vybrat místo při hře bez míče. Má také slušnou finální přihrávku. O Robertovi můžeme mluvit jako o zkušeném hráči, který zná barcelonské prostředí dokonale.

Nyní má Roberto určité slabiny. Nikdy nebyl rychlý. Věkem a zraněními se ještě zpomalil. V soubojích jeden na jednoho proti dobrému driblérovi téměř vždy prohraje. Soupeři tedy mohou využívat prostor za ním. To je důvod, proč by neměl být hráčem základní sestavy v každém utkání.

Řekněme si na rovinu, nasadit ho proti agresivnímu napadání Bayernu, který chce hrát po krajích hřiště? Ne. Postavit ho do utkání proti soupeře, který brání v nízkém bloku a bojuje o záchranu v La Lize? Ano. Roberto má minimální plat. Mít ho v týmu se vyplatí.


Zdroje: Twitter



Diskuze

Ma sve misto, i takove hrace je potreba. 👍 Nikdy jsem nechapala ten hejt na neho.

22.01.2023, 11:08

Podle mě tady jde zkrátka o to, že Roberto je jako krajní bek prostě otřesnej. Nemá dostatečnou rychlost, takže mu každý rychlejší křidelník uteče a v soubojích je nedůrazný, navíc když hraje na kraji, většina jeho nahrávek jde buď do strany, nebo zpátky dozadu. Úplně jiný hráč to je, když hraje ve středu, dokáže využít otevřeného prostoru a tvořit hru. Pro Roberta je škoda, že v záloze byl přetlak, proto ho začali stavět na beka, kde se tak trochu zahrabal. Určitě mu také nepomohlo, že byl poměrně často zraněný a když už chytil nějakou tu formu, zranil se a nemohl hrát.

22.01.2023, 11:47

Musím sa priznať , že ho rád nemám. Teda, skôr nevidím nič, v čom by vynikal. Z jeho 12 ročného pôsobenia v A mužstve si pamätám len dve situácie. Vysvedenie lopty v El Classicu a ten gól do siete PSG. Avšak, viem pochopiť prečo si ho tréneri obľubujú. Je to pracant , nefrfle. S rolou lavickara žije celý život a zrejme pozná svoje limity. On je dobrý hráč na posledných 10 minút. Udivuje má však, že za celý futbalový život nechcel urobiť krok vpred. Prestúpiť niekam, kde by hral v zálohe a možno by bol aj postavou mužstva. Trofejí síce má habadej, ale ani v jednej z nich neplnil úlohu dôležitého hráča. Možno je naviazaný na mesto a rodinu, čo sa tiež dá pochopiť. Ale ja byť futbalistom mám nejaké priority a sedieť celý život na lavičke alebo robiť zaskok kade tade by určite nebola jedna z nich. Ak ostane , vadiť mi to nebude . Ale nesmie to byť na úkor skvalitnenia RB či zálohy len preto aby mal nejaké miesto.

22.01.2023, 12:25
Tarja Andreas

A ze treba chce hrat za klub sveho zivota te nenapadlo? Neco na nem asi bude, kdyz ho vsichni treneri staveli. 😉

23.01.2023, 09:05

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat