VELKÝ ROZHOVOR S JORDIM ALBOU

VELKÝ ROZHOVOR S JORDIM ALBOU

Jordi Alba se stal katalánským sportovcem roku 2018 a dá se říci, že zcela zaslouženě. Díky skvělé spolupráci s Messim byl klíčovou postavou Barcelony při cestě za doublem a nachází se v jednom z nejlepších období své kariéry. Při této příležitosti jej podrobně vyzpovídal deník SPORT.

Gratulujeme k ocenění. Byl pro tebe rok 2018 nejlepší ve tvé kariéře?

Díky! Nevím, jestli nejlepší, ale jeden z nejlepších určitě, z profesionálního i osobního hlediska.

Kdo by si to pomyslel, když jsi opouštěl La Masii. Myslel sis, že se vrátíš?

Ne, nemyslel. Mnoho dětí sejde z cesty a v akademii, jakou má Barcelona, ještě více. Vždycky jsem si věřil a věděl jsem, že se můžu dostat na top úroveň, ale ne na úroveň Barcelony nebo národního týmu.

Tvoje nejlepší vzpomínka z Barçy?

Když vyhrajete titul. Naštěstí, kromě jedné sezóny, jsme od té doby, co jsem tady, vždycky něco vyhráli. Také důležité zápasy v Lize mistrů. Pamatuju si výhru 4:0 nad Milánem, kdy jsem dával poslední gól.

Máš smlouvu do roku 2020. Jsi ohledně prodloužení optimistický?

Ano, samozřejmě. Je jasně vidět, že mým snem je zůstat v Barceloně. Stálo mě to příliš mnoho, abych se sem dostal, než abych se toho teď vzdal. Mám tu rodinu, jejich podporu, fanoušky a spoluhráče. Nemyslím si, že bych byl někde jinde šťastnější.

Cítíš, že si tě klub váží?

Od té doby, co jsem tady, se cítím vysoce ceněným. Klub se u těch, které chce udržet a které chce získat, vždycky snaží. Momentálně si nemám na co stěžovat.

Byl jsi spojován s Manchesterem United a Juventusem. Dokážeš si sám sebe představit někde jinde?

Ve fotbale nikdy nevíte, ale znovu zopakuji, že mám v úmyslu zůstat tady. Nikdy jsem jinde než v Barceloně být nechtěl, od té doby, co jsem tady, je mým snem zůstat. Jak roky ubíhaly, zlepšoval sem se a zaznamenal jsem ještě větší náklonnost od fanoušků.  Vždycky jsem se viděl v Barceloně a mým snem je ukončit kariéru tady.

Pojďme si popovídat o tvém propojení s Messim?

Co jsem se ke klubu připojil, vždycky jsme měli dobrý pocit, na hřišti i mimo něj. Je pravda, že když jsme spolu odehráli víc zápas, rozumíme si ještě víc a teď mě Leo zná dokonale. Vždycky mě hledá - a já jeho - a díky tomu jsme dokázali dát spoustu gólů.

Jak bude Barça vypadat bez Messiho?

Pořád to bude Barça, ale je jasné, že bude hodně chybět. Doufám, že se mýlím, ale zcela určitě bude těžší vyhrát víc titulů., protože Leo vám vyhrává zápasy, tituly, turnaje...je nejlepším hráčem v historii a bude to bez něj těžké. Jsem si jistý, že všichni fanoušci Barçy a celý fotbalový svět si vzpomenou, až nebude hrát, ale doufáme, že ho tu ještě budeme mít řadu dalších let.

Je Liga mistrů v této sezóně hlavním cílem?

Snem je vyhrát všechny tři tituly. V posledních letech jsme se nedostali přes poslední osmičku a letos chceme tuhle bariéru překonat. Není příjemné vypadnout jako loni, zvláště s týmem, jaký máme. Ale to je Liga mistrů: jeden špatný den a zaplatíte za to.

Vyměnil bys domácí double za Ligu mistrů?

Ve finále si myslím, že vyhrajete to, co si zasloužíte, takže ne. Chci vyhrát každý titul. Můžete vyhrát Ligu mistrů a v ústech vám může zůstat pachuť, když nedokážete vyhrát La Ligu. Cílem je bojovat až do konce a vyhrát každý titul.

Necítíš zvenku tlak, po posledních pár letech, že musíte vyhrát Ligu mistrů?

Ale to je možná kvůli tomu, jakým způsobem jsme vypadli. Pamatuji si ostatní sezóny, kdy jsme slavili La Ligu se 100 body a nevyhráli jsme pohár ani Ligu mistrů. Zažil jsem to i zvenku, když jsem byl malý, a není jednoduché vyhrávat ligové tituly. Lidé teď možná více chtějí tituly, které jsme v posledních letech nevyhráli.

Jaký máš názor na Real Madrid. Stížnosti na VAR, trochu se potýkají s potížemi?

Ano, ale moc dobře se jim nedařilo v mnoha sezónách a nakonec slavili titul. Je to vždycky Real Madrid, přímý rival, pokaždé je těžké je porazit. V posledních letech proti nim máme dobré výsledky a v lize míváme náskok, ale nikdy je nemůžete vyřadit.

Měl by Ernesto Valverde prodloužit?

Doufám, že prodlouží... Doufám, že oba prodloužíme!

Měl by klub přivést levého beka? Co si myslíš o Mirandovi a Cucurellovi...?

Jsou to mladí kluci. S Miradnou jsem hodně mluvil. S Cucurellou mám také dobrý vztah, protože s námi dřív hodně trénoval. Říkám Mirandovi, ať je trpělivý. Snažím se s ním mluvit. Je to opravdu mladý kluk. Do Barçy jsem se vrátil ve 23 letech a není snadné dostat se do sestavy, dostat minuty. Je to obrovský klub a mentální i fyzické nároky jsou brutální. Je to dobrý hráč, chce se učit a jsem si jistý, že to s ním s ohledem na to, jaký je a jak hraje, v životě dobře dopadne.

Co si myslíš o možném návratu Neymara? Mluvíte o tom v šatně?

Ne, nemluvíme o tom. Nakonec je to jenom to, co vykládají lidé mimo klub, nemyslím si ale, že je to pravda. Neymar je ohromný hráč, jeden z nejlepších, ale rozhodl se odejít a nepřijde mi logické chtít ho zpět. Nevěřím tomu. Je to skvělý hráč, dobrý kamarád se všemi v šatně, ale hráči jako Pedro a Marc Barta byli také, například, a nikdo nemluví o jejich návratu. Každý se rozhoduje podle sebe a musíte je respektovat. Ale abych byl upřímný, opravdu tomu nevěřím.


Zdroje: sport-english.com



Diskuze

Tak tenhle rozhovor jsem potřeboval, abych si udělal obrázek o dění v klubu... díky autorovismiley

28.01.2019, 00:40

Dík za překlad, hezký rozhovor

28.01.2019, 08:53

Perfektná robota, Tarja. Ako vždy. Ďakujem:-)

29.01.2019, 14:37

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat