Velký rozhovor s Koemanem

Velký rozhovor s Koemanem

Ronald Koeman poskytl obsáhlý rozhovor deníkům Mundo Deportivo a Sport. Nizozemec se v něm podělil o své myšlenky ohledně přestupů, komentoval situaci některých hráčů a porovnal současnou Barcelonu s tou, se kterou hrál v 90. letech.

Jste spokojený s dosavadní prací týmu?

Celkově jsem spokojený. Za prvé jsem spokojený s prací, kterou jsme dosud odvedli. A co víc, provádíme změny, snažíme se hrát s větší intenzitou. Existuje řada problémů, ve kterých si vedeme lépe a lépe. Nelíbily se mi nedávné zápasy, kdy jsme v La Lize ztráceli body, ale celkově to není špatné. Musíme zlepšit určité aspekty a pokračovat v cestě. 

V létě proběhla přestavba kádru. Jste spokojený s hráči, se kterými pracujete?

V zásadě ano, ale ovlivňují to určité faktory, jako je finanční situace klubu. Pracuji s hráči, které mám, ale pokud se mě zeptáte, jestli je můj tým perfektní, tak to mám určité pochybnosti. U některých pozic jsme docela omezeni. Po celou dobu hovoříme s Ramonem Planesem o budoucnosti, o hráčích, které můžeme koupit a které potřebujeme, ale problémy klubu způsobují, že toho moc žádat nemůžu.

Pravděpodobně jde o pozice ve středu obrany a útoku. Může v zimě dojít k posílení?

Už mnohokrát jsem řekl, co potřebujeme. Pokud to bude možné, pokusíme se posílit tým.

V souvislosti s útočníkem se nejvíc mluví o Memphisi Depayovi, ale ne každý po považuje za typickou "devítku". Proč je pro vás ideální posilou?

Předně, není vhodný čas mluvit o hráčích, kteří nejsou v klubu, to se mi nelíbí. Je pravda, že se jeho jméno objevovalo, Depay hrál jako útočník v mém národním týmu. Každý může mít svůj názor, ale momentálně je to hráč Lyonu, uvidíme, co se stane.

Jedno z první rozhodnutí, které jste při příchodu do Barcelony udělal, bylo rozloučení se s některými z nejstarších hráčů. Kádr se omlazuje, ale zbývá ještě několik veteránů. Jak byste hodnotil jejich zapojení?

Dělají maximum. Po tom, co se stalo v minulé sezóně, reagovali velmi dobře. Viděli, že musí dojít ke změnám, a já jsem s nimi obecně spokojený. Nepochybuji o tom, že pracují tak, jak nejlépe můžou.

Fotky z tréninků ukazují, že Samuel Umtiti nadále trénuje se skupinou. Může to být zimní "posila"?

Může být, ale vidím, že má stále fyzické nedostatky. Trénuje pořád, ale při některých cvičeních se od skupiny odděluje. Pokud se to zlepší, bude to v budoucnu další stoper. Závisí to na jeho zapojování a fyzické kondici.

Když už mluvíme o stoperech, je příchod Érica Garcíi možný?

Upřímně, nevím. Záleží to na Manchesteru City.

V Barceloně jste zavedl systém 4-2-3-1. Někteří toto rozestavení kritizují, nepřesvědčilo je. Jste si jist, že je to pro Barcelonu nejlepší?

V současné době ano. Ale nejde o to, jestli máme hrát 4-2-3-1 nebo 4-3-3. Jestli se některý hráč trochu víc vysune, není to ten samý systém. Rozestavení je v dnešní době důležité, ale může se měnit. Hrajeme 4-2-3-1, ale Ansu Fati nebo Ousmane Dembélé mají na křídle jiné kvality než Pedri, který je spíše středním záložníkem.

Takže je pro vás alternativou 4-3-3?

Ano. V zápase proti Dynamu Kyjev jsme během přestávky herní systém změnili. Záleží na okolnostech. Dali jsme Sergi Roberta na pozici "osmičky". Rozestavení nemůže být pevné, mělo by se měnit. Musíte analyzovat silné a slabé stránky daného soupeře. Messiho pozice ovlivňuje i ostatní. Musíte najít nejlepší řešení pro tým.

Když už mluvíme o Messim, prohlásil jste, že jste spokojený s jeho přístupem.

Mluvil jsem s ním první den a nikdy jsem nepochyboval o jeho odhodlání. Vidím ho trénovat každý den, fotbal ho baví. Od začátku jsem říkal, že Messi je nejlepší hráč na světě a chci ho v týmu. Jak jsem zmínil po zápase s Betisem, pokud se Leo bude cítit dobře, bude vždy v základu.

Griezmann naproti tomu stále nepřesvědčil.

Potřebuje více sebevědomí a mým cílem je pomoci mu ho získat. Nelze říci, že by na sobě nepracoval, to by nebyla pravda. V národním týmu se možná na hřišti cítí uvolněněji, hraje tam už dlouho a na stejné pozici.

Jaká je pro Francouze nejlepší pozice?

Nejlépe se cítí na "devítce" nebo "desítce", na pravé straně s možností nabíhat, zatímco Dembélé hraje na kraji. Na těchto postech může dát týmu nejvíce.

V minulosti jste byl specialista na přímé kopy. Kdo je na ně lepší, vy nebo Messi?

Leo dává už roky góly z přímých kopů a já to dělal také. Kdo je lepší? Kdo dal nejvíce gólů. Myslím, že Messi jich má víc. Ale v Barceloně je déle než já.

Zranění Ansu Fatiho ze zápasu s Betisem ho vyřadí ze hry na čtyři měsíce. Je to pro tým velká rána?

Samozřejmě, ztratili jsme skvělé křídlo, které dokáže zahrát i na hrotu. Ukázal své vynikající schopnosti. Ale na druhou stranu to musíme přijmout, dáme šanci jiným hráčům. Doufám, že se Ansu po operaci rychle zotaví.

Dembélé byl nejdříve hráč na prodej a teď na hřišti dostává stále více času. Čeho jste si na něm všiml, že jste mu dal šanci?

Předně je v mnohem lepší fyzické kondici, než byl na začátku. Tvrdě trénoval, měl zvláštní jednotky. Pokud je v dobré kondici, nelze o jeho schopnostech pochybovat. Pokud tomu tak není, objevují se nedostatky. Každým dnem zesiluje, je to velmi rychlý hráč, umí střílet góly. S jeho prací jsem v poslední době spokojen.

Může být Dembélé řešením v době Fatiho absence?

Ano, ale i když byl na hřišti Ansu, měl Ousmane své šance. Teď bez Fatiho bude Ousmane samozřejmě muset předvést své schopnosti, jako tomu bylo v posledních týdnech.

Všiml jste si změn v Barceloně?

Ano, je tu větší tlak než dříve a hodně změnil koronavirus. Na Camp Nou nemáme fanoušky. Fanoušci mi chybí.

Co dalšího se změnilo?

Víme, že v Barceloně se vždy něco děje, bylo tomu tak v minulosti a je to tak i teď. Od té doby, co jsem tu byl jako hráč, se v tomto ohledu nic nezměnilo. Ale samozřejmě, práce je teď lepší, máme skvělé tréninkové centrum, které dříve nebylo, příprava na západy je jiná. I tak si myslím, že v samotném klubu se toho příliš nezměnilo.

Jak se změnil fotbal ve Španělsku  ve srovnání s 90. léty?

Je to také podobné. Některé týmy jsou stále oblíbené, ale jiné je chtějí zastavit. Dříve to bylo podobné. Každý tým má hráče, kteří vědí, jak hrát fotbal, ty ostatní týmy jsou lepší v defenzivě.

Na základě vašich dosavadních zkušeností v La Lize - myslíte, že se změnilo něco ohledně rozhodčích?

Obecně si pamatuji, že když jsem ještě hrával, měli jsme také problémy s rozhodnutími. Teď se hledá způsob, jak nejlépe pracovat s VAR, určuje se, kdy je potřeba VAR využít, kdy hru zastavit... To je komplikovaná práce i pro rozhodčí.

Měl jste komentáře k VAR, které vás stály disciplinární řízení. Ale obecně jste zastáncem VAR?

Ano, VAR podporuji, zejména v jasných situacích, kdy není o čem diskutovat, např. ofsajdy.  Nejsem už takový fanoušek VAR, když dojde ke střetu nebo zatahání. Tyto věci se děly vždycky a dít se budou i nadále. Když máme VAR, můžeme vidět všechno a není dobré zasahovat do akcí, které lze subjektivně posoudit.

Téměř vždy sledujete Barçu B. Co od těchto hráčů očekáváte?

Předně sleduju zápasy, abych měl vlastní pohled na mladé hráče Barçy B a na to, zda by pro ně dalším krokem měl být první tým, i když to samozřejmě není snadný krok. Jsme na těchto utkáních s mými asistenty, abychom ty hráče znali, kdybychom jednoho dne někoho z nich potřebovali na zápas nebo trénink. Bavím se také s Garcíou Pimientou. Jde o to mít informace o hráčích Barçy B a dobře znát situaci v našich mládežnických týmech.

Je to 25 let od chvíle, kdy jste z Barçy v roce 1995 odešel, abyste se vrátil jako trenér. Mohl jste se vrátit dříve?

Ano, protože trenérem Barcelony jsem se mohl stát už dvakrát. Poprvé, když Laporta vyhrál volby a já jsem trénoval Ajax. S Laportou byl Johan a také Txiki byl sportovním ředitelem. Chtěli mě z Ajaxu přivést do Barcelony. Odmítli však takový přestup zaplatit a pak vybrali Rijkaarda. Po druhé to bylo v lednu tohoto roku, kdy Barça potřebovala trenéra. Tehdy jsem nechtěl opustit národní tým, protože v létě mělo být Mistrovství Evropy.

A jak vznikla dohoda s Barcelonou?

Barça vs Bayern se hrálo v pátek a já jsem ten týden byl v Barceloně, protože jsme tam kupovali byt. Stále jsme diskutovali detaily toho nákupu a v pátek jsme sledovali zápas. V neděli odpoledne jsem se vrátil do Nizozemska. V sobotu odpoledne mi zavolal Bartomeu. Setkali jsme se v neděli, pár hodin před mým odletem do Nizozemska. Setkání bylo u mě doma. Bartomeu se mě ptal, jestli bych měl zájem trénovat Barçu. Řekl jsem mu, že ano, ale že si musím promluvit s lidmi z nizozemské federace. Všechno proběhlo velmi rychle. V úterý nebo ve středu už jsem s Barcelonou dosáhl dohody.

Stanovil jste si nějaký konkrétní cíl pro tuhle sezónu?

Dalo by se říci, že provádíme změny, dáváme šanci mladým hráčům... Ale trénovat Barçu stejně znamená bojovat o důležité trofeje.

Na začátku každé sezóny se Barça uvádí jako jeden z hlavních kandidátů na vítězství v Lize mistrů, ale zdá se, že v této sezóně u odborníků poklesla. Dokonce i fanoušci vypadají rezignovaně. Myslíte si, že tahle Barça může vyhrát Ligu mistrů?

Abychom vyhráli Ligu mistrů, musíme se zlepšit. Dnes mohou být kluby jako Bayern před námi jako tým, jako jeden kompaktní blok, protože jejich hráči spolu hrají už dlouho. Budeme to mít těžší. Budoucnost však leží před námi. A nikdy nevíte, kdy může forma týmu explodovat.

Koemanův projekt je projektem budoucnosti.

Nevím, jestli to můžu nazývat projektem, protože ne všechno je v mých rukách. Mám vliv na herní systém, můžu měnit pozice a hru hráčů. Mohu zvýšit intenzitu tréninků a pracovat na taktice, ale je to složité kvůli velkému množství zápasů a napjatému harmonogramu. Celkově mám vliv na obraz týmu. To je zásadní součást mé práce, ale jsou tu i další věci, nad kterými už žádnou kontrolu nemám. Neříkám to ale kvůli tomu, abych si stěžoval, nechci si stěžovat, soustředím se na svou práci.

Když řeknete, že ne všechno je ve vašich rukách, lze to interpretovat jako narážku na přestupy. Jak byste popsal váš vztah se sportovním vedením, konkrétně s Ramonem Planesem?

Máme velmi dobrý vztah. Mluvíme spolu od prvního dne. Oba chceme pro klub to nejlepší, ale víme, že je to všechno o financích. Barça je jedním z klubů, které jsou nejvíce zasaženy pandemickou krizí, protože žije z turistů a fanoušků, kteří chodí na stadion. To, o co můžu žádat sportovního ředitele, závisí na finanční situaci klubu. Pokud se s tím dá něco dělat, skvělé. Pokud ne, přijmeme to a pracujeme s tím, co máme.

Co se vám od začátku sezóny líbí na týmu nejvíce?

Tahle Barça se mí líbí. Tento tým má i nadále mnoho kvalit. Záleží to do značné míry na fyzické kondici hráčů, ale celkově jsem spokojený. Například Dembélé pracuje dobře a je v čím dál lepší fyzické kondici. Na některých pozicích máme určitá omezení a musíme se zlepšit, ale reakce lidí, kteří jsou u týmu déle, jsou dobré. Oceňují, co děláme, a jsou velmi oddaní. Samozřejmě můžeme a musíme být lepší, ale jsme na správné cestě. Provádíme změny, zaměřujeme se na mladé hráče a dáváme týmu druhý dech. Nemohu si stěžovat.

Nemáte však žádné střední obránce a tým je v obraně zranitelný.

V posledních zápasech to tak bylo, ale není to jen na středních obráncích, je to i na pomoci záložníků nebo útočníků. Možná v posledních zápasech, zejména proti Betisu a Dynamu, jsme soupeřům dali více příležitostí. Musíme se v obraně zlepšit, ale jsme v pořádku. Barça chce hrát, vytvářet šance a to může občas vytvořit našim soupeřům více prostoru k tomu, aby nás kousli.

Který hráč vás nejvíce překvapil?

Pedri. Hlavně proto, že jsem ho lépe neznal. Věděl jsem, že ho Barça přivedla z Las Palmas, a viděl jsem několik videí z jeho zápasů, ale nemyslím si, že by někdo čekal, že udělá takový pokrok, jaký v poslední době udělal. Nemohu si pomoci, ale jsem šťastný, když sedmnáctiletý hráč hraje a trénuje s nejlepšími hráči a dokazuje své schopnosti.

Bojíte se, že situace kolem voleb ovlivní vaši budoucnost?

Ne, protože to není na mně. Je v mých rukách hrát dobře a vyhrávat zápasy. Nemám co říct k jiným věcem. Když jsem podepisoval smlouvu s Barçou na dva roky, už jsem věděl, že v lednu, březnu nebo na konci sezóny budou volby. Je tu několik kandidátů a uvidíme, kdo se stane prezidentem a jaký bude mít názor na trenéra a další pozice v klubu. Nemám žádné starosti, spím tvrdě. A pokud nespím dobře, pak je to proto, že jsme měli špatný výsledek.


Zdroje: fcbarca.com



Diskuze

Stejne je mi do breku, kdyz porad vsude ctu, jak je klub jako Barca v takovych financnich smiley...

12.11.2020, 10:36
Tomas397 Tarja

Pravdu mas,ale diky za skveli cteni!smiley

12.11.2020, 21:47

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat