VELKÝ ROZHOVOR S TER STEGEN

VELKÝ ROZHOVOR S TER STEGEN

Deník SPORT tentokrát vyzpovídal ochránce barcelonské svatyně.

V čem ses zlepšil od příchodu do Barçy v roce 2014?

Každou sezónu, v každém zápase, se držíte něčeho, co je potřeba zlepšit. Myslím, že učení je to nejdůležitější, já se budu učit úplně každý den mé sportovní kariéry. A to je něco, co chci uplatnit i v mém životě mimo fotbal. Teď jsem na dobré cestě a chci v tom pokračovat.

Říkáš, že je dobré vycházet ze své komfortní zóny, pořád tomu věříš?

Samozřejmě, na sto procent. Právě proto jsem přišel do Barcelony, zažít něco jiného. Musíte se naučit jazyk, potkáte jiné lidi, musíte se přizpůsobit. A já teď doufám, že budu nadále růst a zlepšovat se.

Tři ligy za čtyři roky, ale žádná Zamorova trofej. Trápíš se tím?

Ne, protože individuální trofeje jsou sice důležité, ale já radši vyhraju ligu, pohár a pokud je to možné, tak Ligu mistrů. Tým je pro mě daleko důležitější než jednotlivec. Samozřejmě, že když máte dobrou sezónu, individuální ocenění vám dodá sebedůvěru, ale není to to nejdůležitější.

Výsledek obrázku pro ter stegen troph

Díváš se hodně na fotbal, studuješ soupeře?

Pravdou je, že ne tak moc. Dívám se na zápasy, samozřejmě, ale ne na všechny, protože je důležité se odpojit a přemýšlet o něčem jiném. My máme také osobní život a abyste se cítili svěže, v těle i v hlavě, musíte se odpojit. Libí se mi všechno kolem architektury a interiérového designu, například.

Ve tvé každodenní práci je tu důležitá osoba, která tolik nemluví, trenér brankářů Jose Ramon de la Fuente. Co přináší?

Je jeden z těch lidí, kteří vždy pracují v pozadí, je to působivá osobnost a podporoval mě od prvního dne, co jsem do Barçy přišel, začátek nebyl snadný.

Protože jsi chtěl hrát víc...

Ano, chtěl jsem mít větší roli, než jsem měl. Teď každý den trénujeme, abychom zlepšili všechno, co jde. Je to cesta, po které šlapeme denně. 'Dela' mi hodně pomáhá v přípravě, hodně se mnou pracuje a díky němu jsem silnější.

Výsledek obrázku pro ter stegen fuente

Budeš gólmanem Barçy po mnoho let?

Pravdou je, že o budoucnosti moc nepřemýšlím. Mám tu smlouvu ještě na tři a půl roku, chci svou práci dělat jako vždy a co přijde, to nikdy nevíš. Ale jsem tu v klubu šťastný, lidé se o mě starají mimořádně. V městě se cítím skvěle, nikdy nevíš - ale jsem opravdu šťastný.

Přemýšlel jsi o tom, že v někdy budoucnu budeš trenérem?

O tom jsem nepřemýšlel, jsou věci mimo fotbal, které by mě zajímaly. Neříkám, že by mě to nelákalo, být na hřišti a trénovat hráče, nějaký dobrý tým.

Remíza s Valencií ukončila dobrou defenzivní šňůru...

Před těmi osmi zápasy, které zmiňuješ, jsme nebyli na dobré úrovni v defenzívě, a to nemyslím jen ty čtyři před bránou, ale celý tým. Vždycky musíme bránit jako tým a myslím si, že celkově jsme si v posledních zápasech vedli dobře.

Barça vede ligu a čeká nás dvojzápas Clásica v poháru, lidé ale mluví o Lize mistrů jako o velké posedlosti v této sezóně...

Ano, pro každého, jako každý rok. Chceme hrát dobře a mít štěstí na naší straně, ale víme, že budeme potřebovat být v co nejlepší formě ve správný okamžik. Pro ty rozhodující okamžiky v Lize mistrů je zcela zásadní být v dobré formě.

Související obrázek

Co sis vzal z toho brutálního vyřazení od Říma?

Hodně věcí. Co se stalo v Římě, nebylo lehké vstřebat, nejvíce ze všeho z psychického hlediska. Když něco pokazíme, chceme se poučit z našich chyb, neopakovat je. Teď jsme v nové sezóně a chceme ze sebe vydat to nejlepší, co to půjde. Budeme hrát s Lyonem a víme, že musíme makat na 100 %, abychom splnili náš velký cíl pro tuto sezónu.

Ve svých 26 vypadáš, že si dost věříš.

Jsem přesvědčený o tom, co na hřišti dělám. Někdy uděláš chybu, to ale neznamená, že jsi špatný gólman. Plánuju v tom takto pokračovat, růst, jsem spokojený s prací, kterou dennodenně odvádím. Pokud máte v Lize mistrů štěstí, míč může trefit konstrukci, někdy zapadne. Jsou to fáze, které se ve fotbale stávají.

Zdá se, že teď méně riskuješ, když máš míč.

Pokaždé, když jdu na hřiště, chci řešení pro tým, a to není snadné. Věřím každému ze svého týmu, ale sobě také, a v těchhle letech jsem se naučil kalkulovat riziko pro každé rozhodnutí. Každou sezónu se v něčem zlepšujete. To samozřejmě neznamená, že nic nepokazím, ale jako brankář musíte být silní a dokazovat to v každém zápase.

Výsledek obrázku pro ter stegen


Zdroje: sport-english.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat