Vlastní Barcelonu fanoušci? Jak to vlastně v katalánském velkoklubu funguje

Vlastní Barcelonu fanoušci? Jak to vlastně v katalánském velkoklubu funguje

Portál Goal.com se podíval na zoubek katalánského giganta - na jeho vlastníky, podmínky členství a na to, jak jejich systém funguje.

Některé z největších a nejlepších klubů na světě vlastní bohatí byznysmeni, kteří do svých týmů v honbě za úspěchy pumpují stovky miliónů. Londýnskou Chelsea vlastní známý ruský podnikatel Roman Abramovic, zatímco Manchester City patří emirátskému šejkovi Mansourovi a takový Arsenal americkému miliardáři Stanu Kroenkovi.

Barcelona však, i přes své postavení, není vlastněná žádným superbohatým miliardářem, který by ji podporoval.

Je Barcelona vlastněná fanoušky?

Barcelona patří svým členům, kterých je momentálně 144 000, a zároveň i její fanoušci jsou podporováni v tom, aby se členy staly. To znamená, že Barcelona nemá jednoho přímého vlastníka a jsou to členové, kdo rozhoduje o budoucím směřování klubu.

Klubové moto Més que un club je ústředním bodem myšlenky být veden členy klubu, tedy uplatňovat demokratický přístup v instituci, která je pýchou Katalánska.

Často slýcháme o prezidentovi klubu, ten však není vlastníkem, jen jedním z členů-vlastníků, kterého ostatní za prezidenta zvolili.

Jak se členům Barcelony říká?

Členové katalánského velkoklubu jsou známí jako socios, v katalánštině socis. Slovo socis lze z katalánštiny doslova přeložit jako partneři.

Jak se můžu stát členem?

K tomu, abyste se stali členy Barcelony, nestačí jen vyplnit nějaký formulář. Žadatelé musí prokázat, že jsou z rodiny s některým z již existujících členů, případně být tři roky členem některého z oficiálních fanklubů nebo držitelem tzv. "věrnostní karty" a teprve pak můžou o členství zažádat. 

U rodinných vazeb je vyžadována fotokopie identifikačních průkazů dvou členů rodiny a oficiální dokument nebo rodinný záznam, který potvrzuje příbuzenský vztah.

Pro přijetí musíte být s některým členem v jednom z následujících vztahů:

  • rodič-dítě
  • prarodiče a pravnuci
  • manželský vztah nebo registrované partnerství
  • sourozenci (a švagři)
  • zeť nebo snacha
  • strýc, teta, synovci a neteře
  • bratranci.

Cena za členství je 185 € (cca 4 800 Kč) za rok pro dospělé, za děti do šesti let zaplatíte 44 € (cca 1 100 Kč) , za starší pak 92 € (cca 2 400 Kč). Pokud nejste s žádným z členů z rodiny a podmínky nesplňujete, můžete se stát členem fanklubu nebo si zažádat o věrnostní kartu. 

Pokud budete držitelem věrnostní karty 3 roky, můžete si zažádat o plné členství. Roční poplatek je 144 € (cca 3 700 Kč), což znamená, že musíte investovat 432 € (přes 11 tis. Kč), abyste vůbec o členství mohli zažádat. Stejně tak po tříletém členství ve fanklubu lze o členství v klubu zažádat. Pro srovnání - členství v našem fanklubu stojí ročně 500 Kč. V některých výjimečných případech může vedení klubu členství udělit, pokud to považuje za vhodné.

Jaké mám jako člen výhody?

Největší výhodou členů Barcelony je možnost hlasovat při klubových volbách a promluvit tedy do rozhodnutí, kdo se stane prezidentem slavné instituce.

Aby člen mohl volit, musí mu být minimálně 18 let a musí být členem alespoň rok. Volit mohou členové jedině osobně, v době konání voleb tedy musí dorazit na Camp Nou, aby svůj hlas odevzdali.

Kromě volebního práva mají členové právo na přednostní nákup vstupenek, slevy na vstupenky i na nákup v oficiálním fanshopu Botiga a zdarma vstup na Camp Nou Tour. Dále také neomezený přístup k Barca TV - oficiálnímu kanálu klubu, a také k informačnímu zpravodaji El Butlleti . Jenom členové mohou zároveň žádat o permanentky, poptávka je však vysoká a žadatelé jsou řazeni na list čekatelů. 


Zdroje: goal.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 57
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat