Volby by mohly být v lednu

Volby by mohly být v lednu

Předseda řídící komise Carles Tusquets na včerejší tiskové konferenci pohovořil o aktuálních záležitostech klubu. Volby se pokusí svolat co nejdříve a bankrot by klubu hrozit neměl, zdůrazňoval však, jak obtížná současná ekonomická situace je.

Tusquets nejdříve učinil prohlášení, po kterém následovalo několik otázek novinářů.

Tato komise má dvě oblasti činnosti. Svolat volby do maximálně tří měsíců a řídit klub tak, aby byl zajištěn běžný provoz a aby byly chráněny zájmy klubu. Rozhodli jsme se svolat volby co nejdříve, pokud to dovolí hygienická opatření. Toto téma budou řešit členové řídící komise a výboru pro transparentnost společně s mluvčími socios, ekonomické otázky zůstanou v rukou finančního výboru. Ve spolupráci s vládou navrhneme volební kalendář, aby volby proběhly s maximální zárukou bezpečnosti a ochrany zdraví. Veškeré zdroje věnujeme na organizaci voleb, ale hlasování musí proběhnout se všemi zárukami. Aby měl budoucí prezident plnou podporu, potřebujeme zajistit maximální bezpečnost.

Co se týká správy klubu, jsme ve zcela výjimečné situaci, která klub ovlivňuje od března. Každá organizace má krizový plán, ale nevím o nikom, kdo by tuhle pandemii předvídal. Takže si nemyslím, že bychom někoho měli obviňovat. Zažíváme výjimečný okamžik, který vyžaduje výjimečná rozhodnutí. Stadion, muzeum i obchody byly ochromeny sníženým cestovním ruchem a počtem návštěvníků. V loňském roce vydělal náš stadion 220 milionů eur. Představte si, co to znamená, když celou sezónu nemůžete otevřít. Musíte neustále snižovat výdaje a nejnaléhavějším opatřením je jednání o redukci platů pro tuhle sezónu, které bude dokončeno 5. listopadu. Doufáme, že s hráči i se sportovním personálem dojdeme k dohodě. Všichni milujeme klub.

Každý, kdo je součástí struktury, musí vědět, že finanční situace klubu není příjemná, je komplikovaná. Musíme jednat ve dvou směrech. Snižování nákladů a hledání výnosů, které v současné době nemáme. Kolem hlavních příjmů klubu panuje obrovská nejistota. Odhadujeme, že k vyrovnání rozpočtu budeme muset dodatečně získat asi 300 milionů eur. Rád bych připomněl, že předchozí řídící komise byly zřízeny na konci sezóny a finanční situace byla příjemnější. Dá se říct, že současná situace je zcela opačná. Nechci tím říct, že je dramatická, ale je velmi znepokojivá. Tuto situaci nikdo nepředvídal a pandemie nám brání udělat si jasný obrázek. Proto se nemůžeme soustředit jen na třídění faktur. Budeme tu měsíc nebo dva a musíme dělat jinou práci. Tato komise považuje za možné, že se s pomocí všech podaří zavést opatření ke zmírnění těchto negativních účinků a zavést plán na zvýšení příjmů a snížení výdajů. Všechna tato rozhodnutí budou vratná. Pokud bude chtít nové vedení upustit od toho, co děláme, může to udělat. Tři závěry. Volby se pokusíme vyhlásit okolo Vánoc. Budou muset probíhat za odpovídajících hygienických podmínek, které zaručí vysokou účast. Za druhé, finanční situace je velmi komplikovaná a za třetí ohledně implementace všech opatření. Uděláme vše, co bude v našich silách. Finanční instituce vědí, že tento klub má budoucnost před sebou.

Co se stane, pokud nedojde k dohodě s hráči a zaměstnanci?

Mám pocit, že mají tendenci k souhlasu. Nechceme nikomu brát peníze, chceme jen platit, až to bude možné. K vyřešení tohohle problému jsme povolali mezinárodní advokátní kancelář. Dohoda je nejrealističtějším řešením a neuvažujeme o jiné možnosti, klub však musí hájit své zájmy až do samotného konce, to je jasné. 

Setkali jste se s vládou, abyste projednali volby?

Zatím ne. Během dnešního zasedání komise jsme vytvořili pracovní skupinu, která bude koordinovat spolupráci se zdravotnickými orgány s cílem zajistit průběh volebního procesu s plnými zárukami, a to jak pro zabezpečení zdraví našich hráčů, tak pro zajištění maximální účasti. Podle informací, které máme, však bude obtížné uspořádat volby v listopadu nebo prosinci.

Už jste mluvili s kandidáty?

Teprve s nimi promluvím.

Co když se situace nezlepší? Budete muset odložit volby?

Na tuhle otázku nedokážu odpovědět. Mobilizujeme všechny logistické prostředky, abychom volby uspořádali v termínu, který jsem již zmínil. Pokud bude možné hlasovat na různých místech, uděláme to tak. Náš statut neumožňuje elektronické hlasování. Předchozí shromáždění socios compromisarios nebylo usnášeníschopné a katalánské sportovní právo to také neumožňuje. Můžeme však podpořit korespondenční hlasování. Uděláme vše, co bude v našich silách, protože chceme co největší účast socios. Možností je hodně, ale nedokážeme dělat zázraky a nesmíme porušovat zákon.

Částku potřebnou k vyrovnání ztrát jste odhadli na 300 milionů eur. Většina bude pocházet ze snížení mezd. Známe vzorce u prodloužených kontraktů, podle kterých bude docházet k odkladu plateb. Jaký je vzorec pro hráče, kterým smlouvy končí?

V rámci jednání, u kterého využíváme právní poradenství, jsou představovány možnosti úpravy mzdy v různých situacích. Není to totéž, jako když hráči končí smlouva nebo když mu zbývá deset let. Existují dokonce i vzorce, které některým hráčům přinášejí daňové úlevy. V jednotlivých případech lze použít více možností.

Je to případ Messiho, který v lednu může prosadit svůj odchod zadarmo. Určitě vás to znepokojuje.

Nemůžeme ušít oblek na míru pro každého. V každém případě budeme řešit problémy celého týmu a všech zaměstnanců klubu. Chceme, aby z toho měly prospěch všechny strany. Platba bude záležet na penězích, které máte. Naše tržby poklesnou asi o 300 milionů a náš platový strop je nejvyšší v Evropě. Proto jsme najali nejlepší společnost v oblasti lidských zdrojů na světě. Dovolte mi, abych se nezabýval tématem Messi, protože nejprve je potřeba dokončit jednání. Messi a jeho zástupci mají dobré úmysly.

Mluví se o snížení tržeb o 300 milionů v klubu, který pracuje s rozpočtem 800 milionů. Jestli nedojde ke snížení výdajů, hovoří se o bankrotu.

Ne, momentálně ne. Řeknu vám to tak, že tento klub má budoucnost před sebou. Na stole jsou potenciální dohody, které nám mohou přinést velké příjmy. Doufáme, že klub ve střednědobém horizontu zvýší své příjmy.

Předchozí předseda řídící komise přivedl Ardu Turana a Aleixe Vidala. Může stávající komise provádět přestupy?

Podle mě budeme moci někoho koupit pouze v případě, že někoho prodáme nebo že někoho přivedeme zadarmo. Případ Ardy a Aleixe byl jiný, protože tehdy peníze na tyto přestupy byly. V současné situaci bychom museli získat prostředky z prodeje hráčů. Kromě toho musí existovat klauzule, že nový prezident bude moci hráče vrátit, pokud jej nebude chtít.

Obdrželi jste nějakou žádost o posily nebo o přijetí institucionálního opatření ohledně VARu?

Upřímně řečeno, VAR mohl být vylepšen, alespoň co se týká standardizace kritérií. Trenér a sportovní ředitel si uvědomují, že hráče bude možné koupit pouze tehdy, pokud se včas někdo prodá a budou na to peníze. Nemusíte se mě ptát, zda přivést toho nebo onoho. Není na nás, abychom zjišťovali, kdo bude přiveden, ale zda existují prostředky na jeho koupi. Dnes ráno jsem se setkal s Ramonem Planesem, Ronaldem Koemanem a Oscarem Grauem. Pogratuloval jsem trenérovi k odvaze vsázet na mladé hráče. Málo trenérů ji má. Ovlivňuje to mzdy a je to ta správná cesta.

Bude moci nové vedení odstoupit od prodloužených smluv?

Pokud budou peníze znovu přicházet a smlouva bude aktualizována, je to samozřejmě vratné. Bude to však na rozhodnutí nového vedení.


Zdroje: fcbarca.com



Diskuze

Jen ujasnim - kolem Vanoc by melo dojit jen k vyhlaseni voleb, uskutecnit se nejspise nestihnou driv nez v tom lednu (a i to je otazka).

03.11.2020, 11:21

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat