Vybrané zajímavosti ze včerejšího El Derbi barceloní – Barcelona podzimním mistrem, Luis Suárez autorem první branky v roce 2020

Vybrané zajímavosti ze včerejšího El Derbi barceloní – Barcelona podzimním mistrem, Luis Suárez autorem první branky v roce 2020

Sobotní barcelonské derby sice vítěze nepřineslo, ale na zajímavé statistiky a fakta se jednalo o bohatý zápas. Pojďme se tedy ještě jednou ohlédnout za tím, co významného se na RCDE Stadium, kde se krátce před půlnocí narodila plichta 2:2, stalo.

Barcelona zahájila nový kalendářní rok bodem za již zmíněnou remízu a ačkoliv by výhra byla určitě hezčí pro všechny příznivce tohoto katalánského giganta, smutnit rozhodně nemusí. Po polovině ligového ročníku 2019/20 totiž i nadále vedou tabulku a stávají se tak pomyslnými mistry podzimu. První příčku totiž obhájili o skóre před Realem, který předtím porazil Getafe 3:0.

Oba mají stejný počet bodů (40) a rozhodl tak lepší rozdíl ve vstřelených a inkasovaných brankách - +26 oproti +24. Rovných 5 bodů pak za oběma giganty zaostávají Atlético Madrid a Sevilla. Před včerejším zápasem se Barce povedl tento počin už třiadvacetkrát v historii a patnáctkrát brala ligový titul, včetně sedmi z posledních takových scénářů.


Přehled vítězů podzimní a jarní části LaLigy za posledních 11 let (zdroj: fcbarcelona.com)

Prvenství po úvodní várce kol si Barca připsala poosmé za posledních 11 sezon a s výjimkou jedné (2013/14, kdy rozhodla remíza v 38. kole s Atlétikem) se jí pokaždé povedlo přetavit toto vedení i v celkové vítězství a tedy i zisk mistrovské trofeje. Tu brali i v ročníku 2014/15, kdy nebyla po devatenácti kolech první v tabulce. Hodně tomu napomohl Luis Suárez.

Ten byl i včera u obou branek Blaugranas, když první sám vstřelil v 50. minutě zápasu a na druhou pak nahrával Arturovi Vidalovi. Prsty tak měl už v posledních deseti gólech FCB v rámci LaLigy, když 4 sám vsítil a u šesti si připsal nahrávku. Nahrával Lionelovi Messimu, Antoinu Griezmannovi a pak již zmíněnému Chilanovi (ve všech případech shodně dvakrát).

Zároveň se pak El Pistolero stal střelcem prvního zásahu v novém roce, čímž přebral štafetu od Lea Messiho, který tento status držel v posledních letech. Pro Suáreze šlo o 11. ligový gól v této sezoně, čímž si upevnil 3. místo v pořadí střelců, kterému vévodí stále Argentinec s desítkou na zádech (a třinácti góly na svém kontě – o 1 více, než v případě druhého Karima Benzemy).

Když už byla řeč o Vidalovi, ten zažívá opravdu plodné období v Barce – nebereme-li v potaz jeho tahanice s vedením ohledně nevyplacení bonusů ze smlouvy. Na svých 6 ligových zásahů potřeboval stejný počet střel. A pro Frenkieho de Jonga to byla první červená karta v lize v jeho kariéře. Celkem odehrál 59 duelů v nizozemské Eredivisie a nyní 19 v LaLize.


Arturo Vidal slavící svůj gól proti Espanyolu (zdroj: fcbarcelona.com)

Barcelona tedy udržela svou neporazitelnou šňůru proti Espanyolu, který už nad ní nevyhrál dlouhých 21 zápasů pod hlavičkou ligové soutěže – naposledy po výkonu Ivána de la Peňi na Camp Nou v roce 2009. Šestnáctkrát se Blaugranas radovali z vítězství a pětkrát remizovali a jedná se tak o lepší bilanci, než mají Katalánci proti Levante. Stanovili tak nový klubový rekord.

Na střeleckou listinu se tentokrát Messi nedostal, ale i přesto měl až do včerejšího dne na svém kontě více branek, než celý tým Espanyolu dohromady. Po zásazích Davida Lópeze a Wu Leie už to neplatí a modro-bílá část Barcelony má nyní 14 branek. Dohromady najdeme 9 různých střelců branek pod hlavičkou ligy, přičemž Lei, Sergi Darder a Bernardo Espinosa mají po dvou.


Zdroje: fcbarcelona.com, fcbarca.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 57
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat