Xavi: Jsme v jednom z nejlepších momentů sezóny

Xavi: Jsme v jednom z nejlepších momentů sezóny

Xavi se na tiskové konferenci před zápasem s Getafe rozpovídal nejen o zítřejším střetnutí, ale také o situaci Daniho Alvese či přestupu Memphise Depaye. Připustil také, že nizozemského útočníka by mohli nahradit talentovaní odchovanci.

[Marc Brau, BarcaTV+] Zítra vás čeká Getafe, soupeř, který obvykle hraje s pěti obránci. Co očekáváte od zítřejšího zápasu, který se bude pravděpodobně lišit od posledních několika zápasů?

Getafe je tým, který velmi dobře brání a obvykle hraje s pěti hráči vzadu. Mají Enese Unala, vyhrávají hodně soubojů. Bude to složitý soupeř. Quique je trenér, který odvádí skvělou práci. Myslím, že Getafe bude couvat, budeme muset rychle operovat s míčem v útočné fázi. Doufám, že využijeme naší dobré formy a získáme tři body.

[Ramón Salmurri, Catalunya Radio] Memphisův odchod byl právě potvrzen. Proč opouští klub právě teď, v době, kdy Lewandowski a Ferran nebudou moci hrát?

Memphis požádal o přestup, měl nabídku z Atlética. Jeho situace u nás byla špatná, potřeboval být pro tým užitečnější, chápu ho. Klub za něj dostane nějaké peníze, uvidíme, jestli je budeme moci nějak využít z hlediska FFP. Pokud se nám nepodaří přivést nikoho, kdo by ho nahradil, nic špatného se nestane. Uvidíme, zda a koho se nám podaří koupit.

[Laia Coll, RAC1] Vzhledem k tomu, že Ferran a Lewandowski jsou na příští dvě kola suspendováni, budete hrát se čtyřmi záložníky?

Záleží na soupeři. Zítra budeme muset dobře otevřít hřiště, využít křídla, máme různé možnosti. Soupeř neví, jak budeme hrát, máme tři útočníky a Ángela Alarcona, který nám může pomoci. Máme spoustu možností, a to je dobrá informace.

[Santi Ovalle, Cadena SER] Rád bych znal váš názor na současnou situaci Daniho Alvese.

Je těžké vyjádřit názor. Jsem překvapen, protože Daniho znám velmi dobře. Jsem v šoku. Nyní se jedná o soudní řízení, které rozhodne, co se stane. Je mi ho líto. Víc k tomu nemohu říct.

[German García, Radio Nacional] Dozvěděli jsme se, že vaším soupeřem v Copa del Rey bude Real Sociedad, budete hrát doma. Real je ve velmi dobré formě, co říkáte na tuto konfrontaci?

Hrát doma, na Camp Nou, je pro nás velkou výhodou. Jsme v dobré formě, ale musíme to potvrdit. A ano, souhlasím, Real Sociedad je tým v nejlepší formě ve Španělsku. Imanol Alguacil je fantastický trenér, mají velmi dobré výsledky. Ale hrajeme doma, takže to není špatný los.

[Victor Navarro, Cadena COPE] Máte možnost koupit Yannicka Carrasca. Jaký je váš názor na tohoto hráče? Myslíte si, že by mohl do klubu přestoupit?

Klub má na tohoto hráče opci, musíme se rozhodnout, zda ji uplatníme.

[Alejandro Segura, Radio Marca] Ronald Araujo a Frenkie de Jong měli v poslední době drobné potíže a do Ceuty neodcestovali. S ohledem na další zápasy, budou proti Getafe hrát? Nebo budou opět odpočívat?

Jsou k dispozici, ale je pravda, že v poslední době měli určité problémy. Vždy se ptám hráčů, jak se cítí, musíme je mít vždy stoprocentně připravené. Každé utkání je válka, finále, a zítra budeme bojovat o důležité tři body. V každém případě je budu moci využít.

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Už jste odehráli hodně složitých zápasů, hlavně venku. Zdá se, že teď máte jednodušší kalendář. Myslíte si, že příštích několik týdnů bude klíčových pro vítězství v lize?

Ztratili jsme body na Bernabéu, proti Rayu a Espanyolu a myslím, že zítra to bude těžké. Každý další zápas bude těžký. Budeme muset jet do Girony, do Sevilly - nemyslím si, že máme lehký program, v poháru nás čeká také Real Sociedad. Myslím, že máme náročný kalendář.

[Xavi Lemos, TV3] Gavi je jedním z hráčů, kteří jsou zapálení. Na začátku se dopouštěl mnoha faulů. Jak s ním individuálně pracujete? Jak hodnotíte jeho vývoj?

Vedeme rozhovory s dotyčnými hráči, analyzujeme záběry. Gavi patří mezi velmi mladé fotbalisty, je soustředěný a hodně s ním pracujeme. Ví, kdy se má dopustit faulu a kdy ne. Vzpomínám si na jeho souboj s Fekirem, hodně se vyvíjí, je inteligentní. Každým dnem se zlepšuje a zlepšuje, má velké nadšení. Je to pro nás klíčový hráč.

Se současnou hrou týmu jste spokojen, mluví se o začátku nové éry. Jak tuto euforii zvládáte?

Snažíme se být sebekritičtí a nároční. Teď by bylo snadné se uvolnit. Každý hráč v šatně musí být důležitý a my musíme být nároční, protože se stále můžeme zlepšovat. Proti Realu jsme hráli skvěle, ale musíme v tom pokračovat.

[Toni Juanmarti, Relevo] Joan Laporta a Gerard Piqué včera prohlásili, že mladí lidé se o fotbal zajímají stále méně. Co si o tom myslíte? Sledujete fotbal v televizi více nebo méně?

Na fotbal se teď dívám víc. Jsem v Barceloně, fotbal sleduji nepřetržitě, doma ho nemají moc rádi, ale je to moje práce a vášeň. Chybí mi aktivní účast na tréninku v klubu mého života. Pokud jde o mladé lidi, bylo by dobré tento negativní trend zastavit. Ale nemyslím si, že by lidé ztratili zájem o fotbal. V současné době si například ženský fotbal získává stále více fanoušků.

[TV3] Zmínil jste, že když Memphis odejde, tak pokud do klubu nikdo nepřijde, nic se nestane. Nevíme, jak to bude s finančním fair play, ale požádal jste o nějaké posily?

Ne, se současným složením jsem spokojený. Memphisovu žádost o odchod jsme přijali, protože jeho situace byla komplikovaná. Toto řešení bylo lepší pro všechny strany. Jsem spokojený s týmem, který mám, a můžeme využít i mladší hráče z rezervy nebo z mládežnických týmů.

[David Ibanez, Mediaset] V posledních zápasech jsme viděli, že jste pravděpodobně lepší než Real, v zápase o Superpohár byl velký rozdíl. Ancelotti po tomto zápase prohlásil, že "nás teď budou všichni považovat za odepsané", ale v duelu s Villarrealem jsme viděli reakci tohoto týmu na hřišti. Mám podezření, že neuznáváte, že Real je v boji o ligu odepsaný?

Nesrovnáváme se s Realem Madrid, ale pouze sami se sebou. Jsme na tom lépe než před měsícem. Srovnáváme se sami se sebou, ne s Realem nebo jinými soupeři. Jde o to, abychom se zlepšovali, vedli si dobře a také napravovali to, co děláme špatně. Vidím zlepšení týmu od zápasu s Espanyolem až po Superpohár a zápas s Ceutou, který nebyl jednoduchý, i když nakonec skončil dobře a dali jsme góly. Jde o udržení úrovně, nechci sledovat jiný tým.

[Albert Hernández, TVE] Řekl jste, že jste po odchodu Memphise nikoho nechtěl, ale kdyby byla možnost někoho přivést, jakou pozici byste chtěl posílit? Někdo za Memphise, nebo byste raději posílili jinou pozici?

Upřímně řečeno, žádné. Kdyby mi dali jméno, které by vylepšilo tým... Ale je to těžké s ohledem na naši úroveň a v zimě není snadné najít někoho, kdo by vylepšil to, co už v Barceloně máme. Obecně platí, že pokud to zůstane tak, jak to je, budu spokojený.

[Joan Poqui, Mundo Deportivo] Myslíte si, že je to pro Barcelonu nejlepší moment sezóny?

Ano, pokud ne nejlepší, tak jeden z nejlepších momentů. Po remíze s Rayem jsme měli také dobrou sérii, několik dobrých zápasů. Vítězství nad Realem nám však přineslo titul, který pro nás hodně znamená, protože nám zvedl morálku a sebevědomí. Nyní je důležité tuto úroveň udržet. Chceme bojovat o všechny tři trofeje, které nám zbývají, nebo se alespoň dostat tak daleko, jak jen to dokážeme.

[Carlos Ruiperez, La Vanguardia] Jak hodnotíte Christensena? Co se vám na něm líbí? Je hráč s jeho profilem po odchodu Piquého ještě důležitější?

Když hraje, dodává nám velkou jistotu a bezpečí. Je velmi jistý, přináší klid. Spoustu věcí dělá dobře. Výborně vyváží míč, hraje dobře ve vzduchu a je agresivní v soubojích. Podle mého názoru je to skvělý přestup ze strany sportovního ředitele a klubu. Je tu spokojený a získává stále větší důvěru. Je pro nás velmi důležitý, je to vynikající hráč. Je ještě mladý, má charakter, už zvládl jazyk, což pro něj bylo zpočátku obtížné. Vyvíjí se velmi pozitivně.

[Sergi de Juan, Sport] Ve středu budete mít možnost vidět Martína Zubimendiho v důležitém zápase. Barcelona je s ním spojována.

Ano, ale nerad se vyjadřuji o hráčích z jiných týmů, zejména s platnými smlouvami. Pokusíme se být lepší než Real Sociedad, ale nyní se soustředíme na to, co nás čeká zítra. Musíme myslet na zítřejší zápas, který by nám mohl zkomplikovat situaci v lize. Doma jsme již ztratili čtyři body a pokud chceme získat titul, nemůžeme ztratit více.

[Aurora Fuste, Principal] Jakou roli vyhrazujete Fatimu?

Fatiho role v týmu je rozhodující, protože je to fotbalista, který dělá rozdíl a má skvělý tah na branku. Má vynikající pravou nohu a načasování. Podle mého názoru je to rozdílový fotbalista a bude důležitý. Zejména v zápasech, kdy Robert chybí kvůli suspendaci, musí být naším ústředním bodem.

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Jak je na tom Ferran po Mistrovství světa psychicky?

Daří se mu dobře. Nedaří se mu vstřelit gól. Pokud se útočníkovi nedaří podílet se na gólech mnoho zápasů, jeho sebevědomí klesá. Potřebuje sebedůvěru, góly, aby se opět cítil důležitý v týmu. On to ale udělá, říká, že je to celá jeho kariéra, celý jeho život, že bude dál střílet góly. Slepě mu věříme, je to důležitý fotbalista, zatím nám toho hodně dal. Nejde jen o čísla, pro tým už vstřelil důležité góly. V minulé sezóně neměl špatné statistiky. Věříme v něj a zásahy mu dodají sebevědomí.

[Dia del Barca] Zdá se, že stále více spoléháte na Kessieho. Začíná krok za krokem dělat to, co po něm požadujete? Je jeho setrvání jisté?

Ano, Franck je pro mě důležitý hráč. Je to dynamický hráč, fyzicky zdatný, umí jít do pokutového území a dávat góly. Myslím, že udělal krok vpřed. Není snadné přizpůsobit se jiné filozofii hry... Totéž zažili Vidal, Mascherano, Yaya Touré, Keita. Vzpomínám si na několik podobných přestupů s jinou filozofií, kterým trvalo měsíce nebo dokonce rok, než se dokázali přizpůsobit. Kessie se velmi dobře přizpůsobuje. Bude důležitý, bude dostávat minuty. Musí se ve své roli změnit, je to záložník, který chodí do pokutového území a je blízko "devítky". V zápase proti Ceutě ukázal úroveň, kterou potřebuje.

[Carlos Monfort, Jijantes] Co si myslíte o Kings Leauge, finále na Camp Nou a roli Piquého v těchto zápasech?

Nesleduji ho, ale vím, že je velmi úspěšný. Všechno, čeho se Gerard dotkne, musí dopadnout dobře, protože má dovednosti a vůdčí schopnosti k tomu, aby to dokázal. Klub s nimi uzavřel dohodu. Fotbal je podívaná a taková je i tato liga. Přeji jim vše nejlepší.

[Iniestazo] Co může přinést Alarcon? Co od něj očekáváte? Může být volbou po odchodu Memphise?

Ano, je jednou z možností. Vždy se díváme na to, co máme doma. Ángel je fotbalista, který s námi trénuje už měsíc a osobně se mi velmi líbí. Umí jít do volného prostoru, je silný, všestranný, může hrát na pozici 10, 9, 7. Umí dávat góly. Zůstává dorostencem a fotbalistou Barçy B, ale nyní je u nás a zaslouží si tuto šanci a minuty.

[El País] Jak hodnotíte výkon Baldeho?

Velmi dobře, jsem s ním velmi spokojen. Je to další fotbalista, který se v klubu zformoval. Ukazuje to, že akademie funguje dobře. Je to fotbalista s velkou osobností, je rozdílový, fyzicky velmi silný, rychlý, v soubojích jeden na jednoho je těžké ho porazit. Je pro nás zárukou. Levou stranu máme velmi dobře pokrytou, máme fantastické možnosti v podobě Marcose, Jordiho a Baldeho.

[Carlos Dominguez, Culemania] Chci se zeptat na otázku šestého útočníka, kterým byl dosud Memphis. V klubu jsou různí talentovaní hráči, nejen Ángel, ale také Ilias Akhomach, Victor Barbera nebo dokonce Lamine Yamal. Kdo je nejzralejší na roli šestého útočníka?

Všichni. Sledujeme je každý týden. Máme tu Joana Barberu, který má na starosti rezervy. Sledujeme zápasy rezervy nebo dorostu, sledujeme individuální výkony jednotlivých hráčů. Kvalitu tu máme. Kdo bude mít mentalitu na to, aby hrál za Barcelonu, může dostat šanci.


Zdroje: fcbarca.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 57
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat