Z NĚMCE KATALÁNCEM

Z NĚMCE KATALÁNCEM

Barcelonská jednička mezi třemi tyčemi odchytala 150. utkání v katalánském dresu a při této příležitosti poskytla rozhovor pro ESPN o svém životě v katalánské metropoli.

Co tě nezabije, to tě posílí, zní známé pořekadlo. Není tomu tak dávno, co byl Marc-André ter Stegen velice blízko odchodu z Barcelony, namísto toho však svůj vztah k městu ještě více upevnil. V rozhovoru pro ESPN německý brankář prozradil, jak moc katalánské velkoměsto miluje a jak jej život v centru města změnil.

"Je fajn, že mě lidé rádi vidí na elektrickém skútru. Bydlím teď v centru města a hodně si to užívám. Vždy se snažím získat jiný náhled, chci také pochopit mentalitu. Myslím, že od té doby, co tu žiju, jsem se v tom, jak znám lidi, hodně zlepšil, vím, jak na tom jsou, co očekávají. Každá kultura je samozřejmě jiná, takže se musíte přizpůsobit. Myslím, že krok za krokem jsem blíž a blíž a už teď vidím, že se některé věci změnily. Chci říct, jsem Němec, ale už jsem čím dál tím blíž k tomu, abych byl Katalánec. Je zábavné, jak se věci mění," rozpovídal se ter Stegen.

Marcovy nejlepší zákroky z poslední sezóny

S katalánským jazykem má však ter Stegen stále hodně práce. "Nemluvím jím, jenom někdy pro zábavu. Lidé se vždycky smějí, když promluvím katalánsky. Ale myslím si, že jsou někdy rádi, protože se můžu doopravdy ztotožnit s mentalitou a kulturou a město opravdu miluju. To je to, co jsem chtěl lidem vždycky ukázat, že i když jsem Němec, chci se přizpůsobit a pokud to půjde, chci samozřejmě co nejvíc mluvit jejich jazykem. Pro mě je to také zábava, když tak mluvím. Vím, že to není dokonalé, to vůbec, ale myslím si, že mé chyby jsou směšné a jsem rád, když se jim to líbí."

"Někdy ke mně dokonce i v rozhovorech mluví katalánsky a i když odpovídám španělsky, jsou s tím v pohodě. Ale už to je první krok, že vědí, že když se katalánsky nebudou vyjadřovat složitě, pochopím je...," dodal ještě.

Marc promluvil také o momentu na konci jeho druhé sezóny v Barçe, kdy se jeho budoucnost málem ubírala jiným směrem. "Není to jenom o mně jako o osobě ani jako o fotbalistovi. Je to také o rodině, je to o mojí manželce a ta teď tady v Barceloně studuje."

"Je tu velmi šťastná a pro mě bylo samozřejmě první volbou zůstat tu, pokud by tomu všechny okolnosti nahrávaly a pokud bych nastupoval. Samozřejmě, že by to byla první volba. Pokud ale nejste šťastní, a v tom období jsem občas opravdu šťastný nebyl, hledáte jiné cesty, možná i odchod, jiný plán."

"Jsem opravdu rád za to, co klub udělal a jak jsme s mojí ženou situaci vyřešili. Nebylo to snadné. Když tu začnete studovat a pak se toho má, nebo by mohlo, hodně změnit, není to moc příjemné. Tohle neříkám jako fotbalista, ale jako normální člověk, normální chlap, který pro ni chce to nejlepší a jsem za ni opravdu šťastný."

Ter Stegen reaches 150 official games for the blaugranes


Zdroje: sport-english.com



Diskuze

Marc je prostě sympoš! smileysmiley

03.10.2018, 17:03
Tarja Sitko

Jeden z nejlepších nákupů za poslední dobu, řekla bych, ne-li nejlepší. :)

04.10.2018, 09:04

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat