Zajímavosti z utkání Barcelony proti Eibaru: Debut Braithwaita, navýšení náskoku Messiho v tabulce střelců a překonání Realu Madrid v tabulce a rekordu

Zajímavosti z utkání Barcelony proti Eibaru: Debut Braithwaita, navýšení náskoku Messiho v tabulce střelců a překonání Realu Madrid v tabulce a rekordu

Duel pod hlavičkou 25. kola LaLigy Santander mezi Barcelonou a Eibarem nabídl vedle pěti branek také několik zajímavých faktů, kterými ukončíme náš obvyklý pozápasový servis. Premiéru si v dresu Blaugranas připsal Martin Braithwaite, který nahrával Lionelovi Messimu na jeho gól č. 4 v zápase a 18. v sezoně. Barca se z velké části díky němu dostala i na 1. místo v tabulce a také překonala jeden z rekordů madridského Realu, jenž jí přepustil vedoucí post přímo před El Clásikem.

V 72. minutě sobotního klání Barcy a Eibaru došlo na uvedení nového muže v řadách prvního jmenovaného celku, Martina Braithwaita, který za velkého potlesku nahradil v nepříliš dobré formě hrajícího Antoina Griezmanna. Nositel čísla 19 se podílel na předposlední brance domácích i té poslední. U prvně zmíněné situace nahrával Lionelovi Messimu.

Messi po čtyřech zápasech bez branky dal čtyři branky

Ten si po čtyřzápasovém období sucha dohnal resty a v rámci devadesáti minut poslal za záda brankáře Marka Dmitroviče 4 kousky. Tím si upevnil vedení nad Francouzem Karimem Benzemou, na něhož nyní má pětibrankový náskok. V kalendářním roce 2020 nasázel Argentinec 7 branek napříč všemi soutěžemi a proti Eibaru už jich celkově stihl 20.

Na Los Armeros vyzrál v každém z posledních jedenácti vzájemných střetnutí a proti kouči Josému Luisi Mendilibarovi jich dal 29, což je vůbec nejvíce mezi ostatními. Jednalo se pak o Messiho druhý nejrychlejší hattrick v kariéře, kdy na něj potřeboval pouze 40 minut. V roce 2011 mu pak v zápase proti Realu Mallorce stačila při stejné výhře pouze půlhodina.

Messi stihl zaznamenat hattrick v rámci první půle počtvrté, když se mu to povedlo právě proti Mallorce a dále Arsenalu (v roce 2010) a Valencii (2013). A nebylo to poprvé, co Eibaru nastřílel sám 4 góly- stejný počin předvedl v sezoně 2017/18 při výhře 6:1. Celkem šlo o 7. tzv. „poker“ (vedle Arsenalu, Valencie a 2krát Eibaru to bylo proti Bayeru Leverkusen, Espanyolu a Osasuně).

Barcelona se stala nejlépe skórujícím týmem v historii ligy

I díky jeho řádění se tak Barceloně podařilo dostat před Real Madrid v rámci jednoho rekordu. Ten držel královský klub dlouhých 57 let. V době, kdy měli Katalánci naposledy větší počet gólů, než jejich úhlavní rival, ještě nebyl narozený Michael Jordan, Martin Luther King ještě neměl svůj známý proslov o tom, jak má sen a posledním vítězem Oscara byl snímek West Side Story.


Vývoj rozdílu v počtu branek Realu Madrid a FC Barcelonou (zdroj: fcbarcelona.com)

Psalo se datum 16. prosince 1962, když FCB mělo na svém kontě 1932 ligových zásahů a Los Blancos o 2 méně. O týden později ale v El Clásiku vyhráli madridští 5:2 a už před sebe své rivaly nepustili. Až teď, konkrétně 22. února roku 2020. Výsledek 5:0 nad baskickým celkem byl o poznání lepší, než v případě Realu, který prohrál 1:0 venku s Levante a měnilo se pořadí na čele.

Nyní tedy vede Barcelona s 6 151 góly, což je o jeden více, než Real. Největší rozdíl datujeme v roce 1990, kdy měl Bílý balet na svém kontě o 139 branek více. Naopak Barcelona měla největší náskok padesátibrankový a to 21. února roku 1954. Teprve před čtyřmi lety měli ještě barcelonští ztrátu 69 gólů, kterou ale díky Leovi Messimu dotáhli jakoby nic.


Rozdíl v počtu branek mezi Realem Madrid a FC Barcelonou od dubna roku 2016 (zdroj: fcbarcelona.com)

Na začátku éry Ernesta Valverdeho v létě roku 2017 ztráceli modro-bordoví 48 gólů a na počátku této sezony už pouze 14. Vedle tohoto střeleckého úspěchu se jim pak povedlo před dalším kolem, ve kterém právě svěřenci Quiqueho Setiéna vyzvou Real, dostat na 1. místo v tabulce, kde se vracejí po necelém měsíci (porážka ve Valencii 0:2).

Madrid mezitím vyhrál na Valladolidu 1:0, nicméně od té doby se nepotýká s nejlepší fazonou a po výhrách nad Levante (2:1), Betisem (3:2), Getafe (2:1) a nyní Eibarem (5:0) je tak předskočili barcelonisté, na které ještě před tím vším čeká osmifinále Ligy mistrů UEFA proti Neapoli. Na San Paolu se představí v úterý od deváté hodiny.


Zdroje: fcbarcelona.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat