BARCA, V MÉM SRDCI, DNES, ZÍTRA A NAVŽDY - 1. ČÁST

BARCA, V MÉM SRDCI, DNES, ZÍTRA A NAVŽDY - 1. ČÁST

Rivalita José Mourinha a FC Barcelony po letech velkých sporů ochabla a dnes je promítnuta maximálně v soupeření Manchesteru United s ním na lavičce a Manchesteru City, který vede barcelonská legenda Josep Guardiola. Přesto vztah portugalského kouče a barcelonského velkoklubu trvá již 20 let.

Mourinho přišel do FC Barcelony v létě 1996, kdy si ho jako asistenta přivedl Bobby Robson. Oba tak navázali na spolupráci z předchozích působišť v Portu a Sportingu CP. „Nechtěl jsem jít do Barcelony nepřipravený. Vzít sebou Josého bylo výhodné pro mě a jemu to také pomohlo,“ řekl Robson novinářům během sezóny.

Anglický kouč nahradil na lavičce katalánského velkoklubu Johana Cruyffa, resp. Carlese Rexacha (ten vedl tým na konci sezóny 1995/96 poté, co byl Holanďan odvolán). Předchozí 2 ročníky Barca nezískala jedinou trofej, a tak v létě 1996 kromě výměny na trenérské lavičce došlo k velkým změnám v kádru. Vzhledem k Bosmanova případu mohl klub přivést více cizinců a tak na Camp Nou v létě přišli Brazilci Ronaldo a Giovanni Silva, Nigérijec Amunike, Argentinec Juan Antonio Pizzi, Chorvat Vučevič, Francouz Laurent Blanc či Portugalci Vitor Baia a Fernando Couto. Ti tak doplnili španělské hráče, Bulhara Stoichkova, Portugalce Figa a kapitána týmu Rumuna Popesca.

Vznikl tedy tým z hráčů z různých koutů světa. „Šatna v Barceloně nikdy nebyla takto mezinárodní. Nebyl problém dát na hřišti dohromady Ronalda, Figa, Blanca a další, ale bylo obtížné s nimi hovořit,“ vzpomínal na své působení Bobby Robson, který neuměl Španělsky, ani jinou řeč kromě angličtiny. Ne tak jeho asistent José Mourinho. „Mourinho měl specifickou úlohu. Uměl portugalsky, španělsky, francouzsky a anglicky a tak mohl být prostředníkem v rámci celé kabiny. Pro Bobbyho Robsona byl velmi důležitý,“ vzpomíná pro deník El Pais Laurent Blanc.

Právě u pozice překladatele začínala práce Josého Mourinha v Barceloně. Ale je nesmysl si myslet, že šlo o pouhé překládání toho, co říkal Robson. „Když jsme něco chtěli změnit, šli jsme za Mourinhem a on to přednesl Robsonovi. Byl důležitý i pro hráče. Věděl, jak mluvit s vedením,“  pokračoval pro La Vanguardia bývalý trenér Paris SG.

Jeho schopnost komunikace ocenil i anglický kouč. „On se nebál mluvit. Mluvil napřímo. Pokud by se na ulici někdo zeptal, klidně by řekl, že Figo hrál poslední zápas špatně. To by si nikdo nedovolil, ale Mourinho mohl.“  Jeho výhoda byla, že měl s fotbalisty dobrý vztah. „Měl k hráčům blízko. Když někdo seděl na lavičce, byla to moje vina, protože já byl trenér, nebyla to chyba Josého. Já musel mít určitý odstup, ale on k hráčům mohl mít blízko,“ vzpomínal anglický kouč.

Když se o mnoho let později Mourinho jako trenér soupeře vracel na Camp Nou, v hledišti byly vidět transparenty s posměšným nápisem "překladatel". Právě tak jeho pozici v Barce vnímá dodnes mnoho culés. Jeho úloha ale byla důležitější. Tehdejší hráči upozorňují na jeho velké sebevědomí a individuální přístup. „Nemyslete si, že Mourinho byl jen obyčejný asistent. Již tehdy byl trenér, ale nikdy si nemyslel, že má větší vliv než Robson. Mourinho všemu rozumněl, věděl vše o našem týmu i o soupeři,“ vzpomínal pro deník Sport Hristo Stoichkov. „Sledoval šatnu, hotel, autobus, chtěl vědět přesný čas, kdy se co bude dělat. Měl rád 100% disciplínu a organizaci.“

„Jeho studie soupeřů byly skvělé, měl prvotřídní analýzy,“ chválil svého asistenta Robson v době, kdy již byl zpět v Anglii. Barcelona sezónu 1996/97 odstartovala úspěšně a získala Španělský superpohár, když porazila v dvojzápase Atlético de Madrid. Na konci sezóny se radovala ze zisku Copa del Rey a vítězství v Poháru vítězů pohárů. V ligové soutěži ale od podzimu ztrácela na Real Madrid, náskok rivala nedokázala dohnat a nakonec skončila v tabulce o 2 body druhá. Skvělou vizitku měl útok, který nastřílel 102 gólů, špatná ovšem byla obrana, která měla průměr přes 1 obdrženou branku na zápas.

Když v lednu 1997 Barca překvapivě doma podlehla 2:3 týmu Hercules, uvedl Mourinho rozčíleně na tiskové konferenci: „Bráníme jako děti.“ O týden později zdolal tým Betis Sevilla, ale opět dostal 2 branky. „Je mi to líto, ale opět jsme dostali 2 hloupé branky,“ zhodnotil Portugalec. Bylo to jen ukázka typického prvku té sezóny, kdy na tiskových konferencích byl přítomen jak Robson, tak i Mourinho, který buď překládal slova svého nadřízeného, nebo hodnotil situaci a odpovídal na otázky sám.

Pro Mourinha byl Robson jako rádce. „Bobby mě pozvedl z nízké na vysokou úroveň, hodně mu dlužím,“ říká ve své knize José. Anglický kouč viděl ve svém asistentovi velký potenciál, byl pro něj nejen překladatel, ale i důvěrník a v rámci práce plnil úlohu pozorovatele soupeřů i jako skaut hráčů. Ovšem více pravomocí se mu zdráhal dát. „Za Robsona byl trochu odstrčený, to van Gaal z něho udělal plnohodnotného asistenta, který vedl tréninky a staral se o předsezónní přípravu,“ prozradil pro Mundo Deportivo Josep Seguer, bývalý hráč a trenér Blaugranas.

„Barca, v mém srdci, dnes, zítra a navždy,“ provolával Mourinha na konci června 1997 před tisíci fanoušky na balkóně budovy Generalitat v centru Barcelony po vítězství nad Betisem ve finále Španělského poháru. Pro fanoušky klubu je to památný moment, který díky pozdější rivalitě dostal jiný význam.

Ačkoliv FC Barcelona získala v sezóně 3 trofeje, byl Robson odvolán a nahrazen van Gaalem. Prezident klubu Nuňez měl v plánu angažovat holandského trenéra již v roce 1996, tedy jako náhradu Cruyffa, ale Louis nechtěl odejít z Ajaxu Amsterdam, který tehdy patřil k nejlepším týmům Evropy. O rok později přeci jen k dohodě došlo. A to ještě před koncem soutěží ve Španělsku. „Robson mi na konci dubna oznámil, že skončí. Já mu ale řekl, ať neodchází, a že já bych rád pokračoval,“ prozradil po letech José.

Prezident Barcy v médiích hovořil o tom, že důvodem změny je nesplnění cíle v podobě zisku ligového titulu. „Není to normální, vyhráli jsme domácí pohár, superpohár i evropský pohár. To záleží jen na lize?,“ hovořil v červenci 1997 Mourinho médiím. „Znamená to, že když van Gaal nevyhraje ligu, bude vyhozen?“

„Když Robson odešel, byl José naštvaný, myslel si, že jeho pozice je ohrožena. Já mu řekl, ať rok zůstane. Pak jsem vedení klubu oznámil, že tu bude i další rok. Oni nebyli rádi, viděli v něm jen překladatele. My ale pracovali společně na mnoha věcech včetně taktiky,“ vzpomíná Nizozemec. „Když mu van Gaal zavolal, byl velmi překvapený, že chce, aby zůstal,“ vypráví v knize o Portugalci jeden z jeho přátel.

Nizozemský trenér si do Barcelony přivedl i 2 své asistenty – Franse Hoeka a Gerard van der Lema, ty doplnil i Jose Mari Bakero, legenda klubu a jeden z kapitánů Cruyffova Dream teamu, který ukončil kariéru. A tuto trojici doplnil právě Mourinho. „Líbila se mi jeho loajalita a zapálenost. Byl to člověk, který již klub znal a mohl být tedy užitečný,“ řekl van Gaal v říjnu 2014.

Ačkoliv v sezóně 1997/98 začínal José v pořadí jako 3. asistent, jeho důležitost postupně rostla. „Byl trochu arogantní. Ne vždy respektoval autority,“ uvedl Van Gaal při vzpomínce na společné působení. „Někdy si myslím, že jsem jediný člověk, který Josému věřil. Byl známý jako překladatel… já ho bral vážněji než většina lidí v klubu.“

Pracovat s Robsonem a van Gaalem byl rozdíl. „Mourinho byl obeznámen s tím, co dělal Robson, ale až van Gaal mu ukázal, jak má probíhat celodenní příprava,“ popisuje Andy Roxburgh, bývalý člen vedení UEFA pro Daily Mail. „Měl smysl pro detail, plánování taktiky, v mnoha směrech se Mourinho podobal van Gaalovi,“ míní Josep Seguer. „O fotbale věděl vše, měl dobrý vztah s hráči. Měl jsem ho rád,“ uvedl Luis Enrique poté, co se stal trenérem Barcelony.

„Je lež, že byl překladatel. Byl asistent trenéra, člověk, který rozumí filozofii Barcelony a měl mnoho stejných vlastností jako van Gaal. Hráči ho respektovali. Sám nás několikrát v Barce B trénoval a byl skvělý. Překapuje mě, že teď využívá jiný typ fotbalu, více defenzivní, protože v té době to neměl rád,“ vzpomínal v rozhovoru z roku 2015 Xavi Hernandéz.

Postupem času měl José důležitější úlohu, připravoval tréninky, což se projevovalo i v občasných sporech s hlavním trenérem. Přesto ale jeden druhého respektovali. Těžko by jinak mohli bydlet vedle sebe, chodit společně na večeře či společně pracovat na taktických analýzách „Neustupoval, odporoval mi, když si myslel, že se mýlím. Chtěl jsem slyšet, co si myslí a nakonec jsem ho poslouchal nejvíce z mých asistentů,“ vyprávěl van Gaal pro El Pais. Na začátku sezóny 1997/98 byl hlavním pozorovatelem a skautem van der Lem, po listopadovém utkání v Lize mistrů s Newcastelem ho ale nahradil Mourinho. Poznatky holandského kolegy ohledně anglického soupeře nebyly podle van Gaala dostatečné.

Stále se ale projevovaly úlohy, které měl již za Robsona. „Van Gaal se pořád na něco zlobil. Mourinho byl jiný, byl uvolněný, vyprávěl vtipy. Ráno jsme mluvili o tom, co je nového. Byl velmi pozorný,“ vzpomínal Simao Sabrosa. „Mourinho chtěl vědět o všem, co se dělo. Hráčům se to líbilo, ale nevím, jak van Gaalovi. Nakonec oba chtěli být tím, kdo mluví nejvíce,“ dodává Reiziger. Když trenér chtěl, aby Rivaldo hrál na levém křídle namísto podhrotu, kde to preferoval Brazilec, byl to Mourinho, kdo uklidňoval situaci.

„Ačkoliv neměl za sebou slavnou hráčskou kariéru, velké jméno, měl obrovské charisma. Dokázal věci pojmenovat. To bylo důležité. Věděl, jak s lidmi komunikovat, jednal s námi jako s jednotlivci. Každý je jiný a je třeba zvolit individuální přístup. To on uměl. Hodně mi pomohl a pomohl každému. Věděl jsem hned, že bude úspěšný,“ tvrdí Patric Kluivert.

„Po roce mohl odejít, ale zůstal. Byl vynikající asistent, dělal veškeré analýzy, studoval soupeře. A také, což nedělám často, jsem ho nechal vést tým v zápase, protože jsem byl přesvědčen, že má potřebné vlastnosti,“ řekl van Gaal v rozhovoru na podzim 2014. Právě to byl další krok v rámci postavení Mourinha.

Poprvé se tak stalo 24. března 1998 v Copa Catalunya na hřišti celku Lleida. Katalánský pohár není oficiální soutěží a tak do něj Barca obvykle posílá náhradníky prvního týmu v kombinaci s hráči béčka. Tehdy Mourinho vedl např. Xaviho, Puyola, Carlese Busquetse, Couta, de la Peňu, Pizziho, Giovanniho či Sonnyho Andersona. Barca vyhrála 1:2. „Vedl jsem tým, ale Louis byl v hledišti. Byl tam, aby nás podpořil. V poločase přišel do šatny, ale nic neřekl, chtěl vidět, co budu říkat já. Nechtěl zasahovat, protože se asi domníval, že jednám správně,“  vypráví Mourinho. Přesto to byl José, kdo tým na zápas připravil, rozhodl o sestavě a zúčastnil se i tiskových konferencí.

„Udělal jsem s asistenty to, co dělal van Gaal se mnou. Dal jsem již odpovědnost, ale i podmínky, aby mohli pracovat.“ Za příležitost byl Portugalec rád: „Přijal jsem to jako dárek od někoho, kdo dával fotbalu vše. Rád na to vzpomínám.“ Ve finále byl ale na lavičce opět van Gaal. A tým prohrál s klubem Europa v penaltovém rozstřelu.

Další možnost dostal o rok později a opět proti Lleida. Tentokrát ale semifinále Barca nezvládla a prohrála 4:3. Až na třetí pokus se vše povedlo. Nejprve v únoru 2000 porazila Barca pod vedením Mourinha CF Balaguer 1:0 a následně v květnu ve finále vyhrála 3:0 nad CE Mataró. Van Gaal odjel na dovolenou a tým nechal v rukou svého asistenta. Ač neoficiální, právě Copa Catalunya 1999/00 je Josého první trofej, kterou vyhrál jako trenér.

Byl to ale konec van Gaala a zároveň i Mourinha na lavičce FC Barcelony. V sezónách 1997/98 a 1998/99 tým ligový titul získal, v posledním ročníku nikoliv a potvrdila se tedy myšlenka Nuňeze a Mourinha z léta 1997, když odešel Robson. Holanďan s Portugalcem po boku během 3 let získali s týmem 4 trofeje – 2x titul v Primera Divison, 1x Copa del Rey a 1x Evropský superpohár.

„Pracovat 1 rok s Bobby Robsonem a 3 roky s Louisem v klubu jako je Barcelona, bylo pro mě důležité. Pokud bych jmenoval osoby, které byli v mé kariéře důležití, bude van Gaal jedním z nich. Nikdy jsem neskrýval, že jsme přátelé, a že ho respektuji,“ řekl Mourinho v roce 2015.

V rozhovoru z roku 2003 na otázku, co se naučil od Robsona a van Gaala, odpověděl: „Od obou něco. Robson byl rozený vůdce, nemusel dokazovat, že je šéf. Van Gaal neměl k hráčům tak blízko, ale měl disciplínu a velmi silnou osobnost. Van Gaal měl jasně daný plán, který na tréninku opakoval pořád dokola. Robson nechával více volnosti. Obranu jsem převzal do Louise, útok od Bobbyho.“

Když se s Camp Nou loučil van Gaal, řekl na adresu Mourinha: „Pokud tě chtějí jako asistenta, řekni ne. Pokud tě chtějí jako trenéra, jdi. Velký asistent právě ukončil kariéru a skvělý trenér jí právě začíná.“


Zdroje: jakub19.wordpress.com, elpais.com, sport.es



Diskuze

Skvělý čtení smiley

20.01.2017, 16:28

Paráda smiley

20.01.2017, 16:47

A teď ještě aby Mourinho šel Barcelonu trénovat smileysmileysmiley

20.01.2017, 18:09
Jakub19 Aleix Vidal

To je asi jako představa, že C.Ronaldo hraje za Barcu. Člověk si občas řekne, jak by to asi vypadalo, ale zároveň doufá, že se to nikdo nestane. A u toho Mourinha je to stejné.

20.01.2017, 18:18
Caltic8 Jakub19
Administrátor

Od Mourinha ale nebylo daleko...

20.01.2017, 22:20
Jakub19 Caltic8

Je to tak... a navíc mnozí si jeho angažmá namísto Guardioly přáli.

21.01.2017, 07:19

Ty we to je dlouhy to neprectu

20.01.2017, 18:29
Jakub19 antimadrista

To čti před spaním, jako pohádku na dobrou noc smiley

20.01.2017, 18:35
antimadrista Jakub19

smiley

20.01.2017, 18:59

Hecnul sem se smiley dobry smiley

20.01.2017, 19:24
Jakub19 antimadrista

Doufám, že jsi tím nespotřeboval veškerý čas, který jsi měl určený na web smiley Druhý díl bude delší smiley

20.01.2017, 19:28
antimadrista Jakub19

Neumim si predstavit smiley

20.01.2017, 20:36

perfektné. ďakujemsmiley

21.01.2017, 07:44

Skvělý článeksmileysmileysmiley

21.01.2017, 08:30

Díky všem smiley

21.01.2017, 10:33

Ja moc takove dlouhe clanky nectu, ale kdyz to ma spád a je to zajímave a prolina se to s pritomnosti, je to super !!!

21.01.2017, 11:18

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat