DEN VŠECH SVATÝCH: REPORTÁŽ ZE SETKÁNÍ PB LLEÓ DE DUES CUES, KŘTU VLAJEK A ZE ZÁPASU

DEN VŠECH SVATÝCH: REPORTÁŽ ZE SETKÁNÍ PB LLEÓ DE DUES CUES, KŘTU VLAJEK A ZE ZÁPASU

Ve Španělsku je první listopad státní svátek, tzv. Den všech svatých. Shodou okolností na tento den připadlo zápas LM Plzně s Barcelonou, a tak byl tento den výjimečný i pro všechny české a slovenské fanoušky Barçy. Do Prahy přicestovali naši svatí. Ideální příležitost k setkání celého fanklubu a slavnostní pokřtění nových vlajek. A jako vyvrcholení celého dne zápas FC Barcelony s Plzní.

Ranní culé...

První setkání proběhlo v brzkých hodinách na Václavském náměstí, konkrétně v Café Grossmann. Zde se sešli všichni nedočkavci, kteří měli možnost být v Praze už od rána. Krom menšího posezení, jsme se seznámili, probrali první dojmy a celodenní program. Zástupci některých českých médií využili naše setkání k získání informace o našem fanklubu. Valdo se stal jasnou mediální hvězdou, když nevěděl zda dřív odpovídat otázky novinářům z Českého rozhlasu, nebo Mladé fronty. Následně přišel okamžik, kvůli kterému jsme se sešli už v tak nefotbalovou hodinu. Dorazil štáb TVE (Televisión Española), tedy španělské státní televize, aby o nás natočil menší reportáž. Samozřejmě by to nebyli Španělé, aby místo sjednané 9. hodiny nedorazili až po jedenácté. Nikdo s přítomných si však nestěžoval, protože panovala vynikající nálada.



Jedna penya, druhá penya,...

Dopolední program byl ukončen a naše skupinka se přemístila na Náměstí Míru, kdy byl domluven sraz s dalšími příznivci týmu barev blaugrana. Na náměstí jsme se setkali s velmi příjemnými katalánskými fanoušky, kteří nás srdečně přivítali. Sami o sobě prohlásili: "Jsme z těch, co pamatují pro Barçu těžké časy šedesátých let a tak si to teď musíme pořádně užít. A když už jsme v Praze, tak to bereme dost turisticky, už nejsme nejmladší." A tak jsme se rozloučili a přesunuli se na oběd do restaurace Legenda. Sem dorazila další katalánská podpora v podobě Penya Bou. Zde se připojili i další fanoušci. Po výtečném obědě přišla chvíle na společné focení. Ještě teď mám v paměti servírku stojící na zábradlí u tříproudé silnice, aby získala kvalitní záběr. Nutno podotknout, že sebeobětování stálo za to a výsledná fotografie je kvalitní.



Dvouocasý lev v dresu blaugrana

Od 15 hodin se postupně zaplňoval Placebo pub, kde byl svolán sraz ku příležitosti nejdůležitější předzápasové akce: Představení Penya Barcelonista Lleó de Dues Cues a křest nových vlajek. Ve čtyři hodiny byla už hospoda zaplněná a navíc dorazil velmi významný host: Pilar Guinovart, ředitelka FC Barcelona pro sociální oblast. Zábava pokračovala ve velmi příjemné a uvolněné atmosféře nesoucí se ve jménu Barçy a barvách blaugrana. Pak nadešel historický okamžik: Oficiálně byla představena Penya Barcelonista Lleó de Dues Cues. Za naši penyu promluvil Valdo a za klub FC Barcelona Pilar. "Je pro mě potěšením vidět tolik mladých lidí, kteří vytvořili mistní fanklub. Je to velká událost pro celý klub FC Barcelona, protože vy jste naše kořeny po celém světě. Máme nejlepšího trenéra, hráče a i díky vám máme nejlepší fanoušky na celém světě." Zaznělo z úst sympatické Španělky. Navíc jsme dostali velmi vzácné dary: vlaječku klubu s podpisy hráčů a plátno znázorňující úspěchy v letošním roce. Následně proběhl křest vlajek. Pilar se ho ujala velmi svědomitě a tak nejedno triko nezůstalo suché. Vše samozřejmě doprovázeno zpěvem hymny i dalších klubových pokřiků. Zpěv hymny byl více než vydařený a při skandování „Boti, boti, boti, madridista qui no boti“ se už celá hospoda otřásala v základech. Ještě než nás Pilar opustila, tak došlo k zajímavé příhodě. Pilar se velmi líbila trika Jakuba a Gariona s nápisem Rosell Sí... Altre No (Rosell Ano... Jiní Ne) a poznamenala, že by se triko líbilo i současnému prezidentovi FC Barcelona. Garion s úsměvem pohotově triko svlékl a pověřil Pilar, aby ho věnoval právě Rosellovi. Zástupkyně barcelonského týmu přislíbila krom předání daru i dokumentující fotografie. Garion určitě každým dnem netrpělivě očekává slíbenou fotografii. V baru dále pokračovala zábava. Vzpomínalo se na dřívější srazy, různé zápasy a tipovaly se výsledky zápasu. Zkrátka fotbalová zábava se vším všudy.



Mezi svými

Přesun ke stadionu probíhal v menších skupinkách. Nevím jakou cestu měli ostatní, ale ta naše byla fotbalová jak se patří: Zpěv hymny, skandování na ulici i v tramvaji, mini fanouškovský souboj ve fandění s příznivci „domácích“. Někteří z nás měli i to štěstí, že se před stadionem setkali se Zubizarretou, rodiči Xaviho nebo babičkou Fabregase, byli i tací, kteří měli tu možnost se vyfotit a podat si ruku Rosellem. Před vstupem na stadion, zbývalo jen předat poslední lístky opozdilcům, zafandit si s dalšími přívrženci našeho klubu a vyrazit do útrob nejmodernějšího českého fotbalového stánku. Sektor hostí byl, stejně jako celý stadion, zaplněn do posledního místečka. Zastoupení bylo více než pestré: krom španělských a katalánských fanoušků přicestovali penyas i z Polska, Rakouska či Maďarska. Průběh zápasu jistě všichni viděli, nebo alespoň četli reportáž na webu. V barcelonském sektoru panovala celý zápas vynikající atmosféra. Hráči byli vpřed hnání asi tisícihlavým davem, který nepřestával svoje „koně“podporovat. Každá akce byla odměněna bouřlivým potleskem. Byla vyvolávána jména jednotlivých hráčů a góly přiváděli celý kotel k šílenství. Objevily se nejrůznější vlajky, mezi nimiž se neztratily dvě nádherné znázorňující znak Penya Barcelonista de Dues Cues. Za sebe můžu říci, že to byl životní zážitek. Vidět tým Barçy se všemi hvězdami a zároveň možnost oslavit Messiho gól číslo 200 (a následně i 201 a 202), Valdésův rekord v počtu odchytaných minut bez obdržené branky, ale i debut Alexise Sáncheze v Lize Mistrů. Prostě zážitek, který je slovy jen těžko popsatelný.



Zápas skončil nádherným výsledkem, a tak bylo téměř povinností vše pořádně oslavit. Vrátili jsme se, i když v lehce oslabené sestavě, za tímto účelem do Placebo pub. Zde jsme si společně vychutnali velké vítězství. Vše velmi důkladně rozebrali a okomentovali. Pak už se fanoušci postupně trousili směrem domů. Tedy krom těch několika, kteří sečkali až do ranních hodin.


Zdroje: BienQuedas



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Penya novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat