VSTUPENKY NA BARÇU

VSTUPENKY NA BARÇU

Velký průvodce ke vstupenkám na zápasy FC Barcelony.

Jak nejlépe koupit lístky na domácí utkání? Jak nejlépe sehnat vstupenky do sektoru hostí? Jak se dostat k lístkům na finále Copa del Rey, El Clásico nebo dokonce finále Ligy mistrů? Proč je těžké na Camp Nou sehnat více lístků vedle sebe? A proč je lepší kupovat vstupenky až pár dní před zápasem?

Na tyto otázky a na řadu dalších naleznete odpovědi v tomto článku.

 

Domácí zápasy

Utkání hraná na Camp Nou jsou logicky z pohledu členů našeho fanklubu a dalších fanoušků z České republiky ty nejnavštěvovanější. I když je řada agentur a stránek, kde lze lístky koupit, já se budu věnovat pouze dvěma způsobům: přes oficiální web fcbarcelona.cat a náš fanklub Penya Barcelonista Lleó de Dues Cues.

Přes oficiální web je to vlastně jednodušší, než se mnohým zdá. Prostě a jednoduše na webu najedete na kalendář, vyberete zápas, poté vyberete sektor a místa, lístky zaplatíte (ty vám přijdou ve formě pdf) a je hotovo. Tento způsob je především pro ty, kteří nejsou členy naší Penyi.

Naopak pro členy je výhodnější, když o lístky požádají přes nás, protože každý člen má nárok na slevu 15 %. Jak to funguje? Jednoduše. Na mail penya@fcbarcelona.cz nebo miguelifcb@seznam.cz napíšete, na jaký zápas lístky chcete, počet vstupenek a sektor, a je hotovo. Poté vyúčtuji částku (cena záleží na počtu členů a nečlenů, jelikož přes fanklub dostane slevu jen aktivní člen fanklubu) a jakmile jsou peníze na transparentním účtu fanklubu, lístky koupím anebo vyčkávám, až se objeví nejlepší možná místa v sektoru – v prvních řadách či více míst vedle sebe. Fanklub zajistí lístky i pro fanoušky, kteří nejsou členy, ale musí s nimi jet minimálně jeden člen naší Penyi.

Tady bývá dost členů a dalších žadatelů mírně nervózních – již mají letenky a ubytování několik měsíců předem, a tak se jim nechce čekat až třeba 5 dní před zápasem, až budou mít lístky. Nervózní být nemusíte – lístky budou vždy. Čím více se zápas blíží, tím je větší výběr, a tak je větší pravděpodobnost, že budete sedět vedle sebe nebo budete mít místa v prvních řadách. Tuto sezónu jsem takto koupil 158 lístků (některé 3 dny před zápasem) a nikdy se nestalo, že by lístek nebyl. Vstupenky pak pošlu ve formě pdf a je hotovo.

Často se na účet fanklubu posílá o něco více, než by bylo nutné. To je způsobeno tím, že kurz, kterým se to při nákupu na oficiálním webu přepočítává a strhává, je dost ošemetný a samozřejmě vyšší, než ten, který najdete na internetu. K ceně vstupenky je také nutné připočítat poplatek klubu. Fanklub si za celý nákup (i když se jedná o 20 lístků) účtuje pouze 50 Kč a v případě vrácení peněz zaokrouhluje na celé padesátikoruny, nic víc.

Sleva 15 % bohužel nejde uplatnit přímo v Barceloně s penya kartou. Pro získání slevy se musí lístek koupit online přes fanklub. Ale s penya kartou se dají získat levnější lístky na všechny ostatní sporty, Camp Nou tour a zdarma na Barçu B.

Liga mistrů a El Clásico

Specifický případ jsou zápasy Ligy mistrů, tedy především ty ve vyřazovací části. Se zápasy ve skupině nebývá problém, a i když se jedná o souboj s prestižním týmem, tak se lístky vždy seženou. To ve vyřazovací části to bývá těžší, a pokud se jedná o prestižní zápas jako například letos s Chelsea, tak je to skoro nemožné. Tudíž na tyto zápasy nemůžeme lístky zaručit na 100 %. V této sezóně se sice koupit podařily, ale web klubu poté zkolaboval, a i když se peníze z účtu strhly, lístek nepřišel a klub nereagoval (pak poslal zpátky peníze místo lístku).

Nespecifičtější je El Clásico, tam je prakticky nemožné sehnat lístek ve volném prodeji na oficiálním webu, a tak jedinou (cenově rozumnou) cestou je zažádat přes fanklub. Lístky nám ovšem přidělí, a tak si sektor nemůžeme vybrat. Letos jsme mohli zažádat pouze o 4 lístky, i když bylo 6 žadatelů, naštěstí se 2 podařilo získat přes socio. A pak dokonce pár dní před zápasem byly lístky volně v prodeji – jednalo se ovšem o naprosto výjimečnou situaci, protože členové s permanentkami dávali lístky k dispozici, jelikož už vlastně o nic nešlo a liga byla rozhodnutá. Je proto nepravděpodobné, že by se v budoucích zápasech s Realem Madrid podařilo získat přes fanklub více než 4 lístky. Pokud je tedy více žadatelů, než vstupenek, proběhne los podle pravidel pro vstupenky.

Důvody, proč je lepší počkat na koupi lístku na tradiční domácí zápasy (a tedy i možnost získat lístky vedle sebe) už jsem naznačil. Většina míst je obsazena permanentkáři, a tak to u mnoha domácích zápasů (pár měsíců před výkopem) vypadá, že je vyprodáno (další lístky totiž dostávají sponzoři a hlavně agentury). Jenže jakmile se zápas pomalu a jistě blíží, hodně permanentkářů se rozhodne, že na zápas nepůjde, a lístky jdou do prodeje. A takto nejvíce uvolněných lístků je právě pár dní před zápasem. Členové si nakonec účast na zápase rozmyslí například kvůli počasí, času výkopu a podobně. Tady přichází doba, kdy se uvolní nejvíce míst, a tak je šance koupit 2 nebo 3 sedadla přímo vedle sebe. Každopádně sedadla vedle sebe nemůžu zaručit se 100% jistotou na žádný zápas, ale ještě nikdy se nestalo, že by pak přímo na stadionu byl problém se s někým přehodit. 

Na klasické ligové zápasy na Camp Nou sleva 15% platí, ale na ty ve vyřazovací v Lize mistrů a na El Clásico ne.

 

Venkovní zápasy

Utkání v sektorech hostí jsou jen a pouze pro členy fanklubu. Vstupenky pro nečleny na tyto zápasy neposkytujeme. Co se týká ligy, tam je potřeba požádat zhruba 8 až 5 týdnů před výkopem. Bohužel ve španělské lize jsou sektory hostí dost malé, a tak šance na získání lístků není příliš vysoká. I když se nám podařilo získat lístek i na Santiago Bernabeu, zaručit, že lístky na venkovní zápasy v La Lize dostaneme, nemůžeme.

To v Lize mistrů je to trošku jiné, pro nás lepší. Jelikož sektor hostí musí být podle UEFA 5 % kapacity stadionu, dostane se k nám více lístků. Samozřejmě jako vždy záleží na prestižnosti soupeře, a tedy zájmu ze strany socios a ostatních fanklubů. Socios mají nárok na 85 % lístků, zbylých 15 % je přiděleno oficiálním penyím. Pokud ze strany socios není zájem, jdou pak k fanklubům i další lístky. Jak to funguje s žádostí? Na venkovní zápasy v Lize mistrů většinou vyjde článek s pokyny, pokud ne – znovu stačí poslat mail na výše zmíněné adresy. Poté se zaplatí a je hotovo. Klub nás pak informuje, kolik lístků nám přidělil a pokud to nestačí, zkusíme požádat o další (ale ne vždy nám klub vyjde vstříc). Počet přidělených lístků také závisí na tom, v jaké zemi se hraje. Bývá neoficiálním pravidlem, že nejvíce lístků dostane penya z dané země, a poté ty z okolních (i proto se nám podařilo na semifinále s Bayernem v roce 2015 sehnat téměř 20 lístků). Pokud je více žadatelů, než lístků, znovu probíhá los podle pravidel. U venkovních zápasů Ligy mistrů platí, že žadatel musí být členem fanklubu před prvním oficiálním zápasem sezóny! Cena u těchto zápasů je daná a neplatí na ně žádná sleva.

 

Finále

Co se týká finále Copa del Rey, tam se vždy získaly všechny lístky, které byly potřeba. Pro žádost stačí poslat mail nebo zareagovat na výzvu v článku. Funguje to podobně jako na venkovní zápasy. U finále Ligy mistrů je vlastně postup stejný, jen je jasné, že bude žadatelů více, než lístků (v roce 2015 to byly 4 lístky), a tak je nutný los. I u těchto zápasů je cena daná a neplatí na ně žádná sleva.

O lístky na finále Copa del Rey, finále Ligy mistrů a El Clásico mohou žádat pouze členové, kteří jsou ve fanklubu již 3 roky.

 

Zájezdy fanklubu

Co se týká zájezdů fanklubu na domácí zápasy, které pořádáme ve spolupráci s CK CoolCamp, tam jsou vstupenky součástí, takže se fanoušci nemusí o nic starat. Nejčastěji jsou lístky kupovány do druhého patra na tribuně Gol Nord, ale už jsme seděli také na tribuně Lateral hned v prvních řadách nebo ve druhém patře na nápisu Més Que Un Club. Místa se při těchto zájezdech budou různě měnit, a tak si každý přijde na své.

 

Nejlepší místa

Častým dotazem bývá, jaká jsou nejlepší místa na Camp Nou. Tady platí jednoduché pravidlo – čím jsou místa dražší, tím jsou lepší. Já osobně považuji za nejlepší ty na hlavní tribuně (Tribuna) v prvním patře, kde sedíte hned za střídačkami hráčů, pak na stejně tribuně o patro výše, kdy zase máte možnost sedět vedle prezidentské lóže, a jako poslední pak často doporučuji tribunu Gol Nord, druhé patro, jelikož se tato tribuna nachází nad kotlem domácích fanoušků a je zde tak nejlepší atmosféra. Navíc zde v 99 % případů útočí Barça ve druhém poločase. Každopádně, kdo by chtěl na vstupence trošku ušetřit, nemusí se bát ani třetích pater – vlastně žádných sektorů. Už jsem vyzkoušel všechna patra na všech tribunách a nikdy jsem si na výhled na hřiště nemohl stěžovat. Každý sektor má své výhody a zápas si užijete z kteréhokoliv z nich.

Závěrem bych připomenul, že 1 lístek má vždy jistý Rada fanklubu, která se skládá z prezidenta a dvou viceprezidentů. Zbytek lístků se pak přidělí dalším žadatelům podle pravidel pro vstupenky. A také to, že člen fanklubu může požádat o lístek na jakýkoliv zápas – u žádného utkání se nemusí čekat ne článek (ten nevychází vždy), prostě stačí poslat mail.

 

Chceš lístky se slevou a mít možnost získat vstupenky i na ty nejprestižnější zápasy? Staň se členem fanklubu! Registrace zde.

 

Máte ke vstupenkám jakékoliv další dotazy? Ptejte se v diskuzi!

 

Visca el Barça i Visca la Nostra Penya!

 

Tomáš ‘Migueli‘ Škurek

Prezident

Penya Barcelonista Lleó de Dues Cues 




Diskuze

Musím říct, že když jsem v této sezoně žádal Migueliho o lístky na zápas s Espanyolem, byl jsem víc než mírně nervózní a bombardoval jsem ho, jak to s lístky vypadá, jestli budou a jestli aspoň ve stejném sektoru. Nakonec tři dny před zápasem v pohodě dva lístky hned nad sebou, seděli jsme na Q a bylo to perfektní! Takže opravdu se není čeho obávat, vše proběhlo úplně hladce! smiley

28.05.2018, 20:20

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Penya novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat