Barça je připravena ukončit spolupráci s Nike a vyrábět vlastní dresy

Barça je připravena ukončit spolupráci s Nike a vyrábět vlastní dresy Foto: X @FCBarcelona
  • Konečné rozhodnutí musí padnout v nejbližších dnech a klub vidí jako obtížné pokračovat s americkou značkou.
  • Bude se hledat smírné řešení a klub se rozhodne pro vlastní značku dresu

FC Barcelona se chystá učinit historické rozhodnutí a přerušit spojenectví se společností Nike, které trvá od roku 1998, kdy představenstvo v čele s Josepem Lluísem Núñezem podepsalo s americkou nadnárodní společností smlouvu o výrobě dresů.

Od roku 1998 oba subjekty několikrát upravily své partnerství, které by mělo trvat až do 30. června 2028. Barça byla se společností Nike nespokojená již několik měsíců a klub hledal alternativy ke značce z Portlandu. O nahrazení Nike projevila velký zájem společnost Puma, která Barçe nabízí něco přes 100 milionů eur za sezonu, což je částka, která je vyšší než 85 milionů eur ročně, jež dostává od Nike. Existuje však i třetí cesta. Prezident klubu Joan Laporta ji oznámil před několika týdny v rozhovoru pro RAC1, a to vytvoření vlastní značky.

A zdá se, že po několika nedávných schůzkách s Nike bez pozitivního pocitu vypadá možnost, že Barça bude mít od příští sezony vlastní značku dresů, jako vítězná. Učinila by tak prostřednictvím společnosti BLM, která již vyrábí a distribuuje veškeré nesportovní oblečení klubu, stejně jako další předměty se značkou Barçy, a partnerstvím s velkou nadnárodní společností, která by byla zodpovědná za výrobu a distribuci dresů.

Konečné rozhodnutí musí padnout během března, i když podle zdrojů blízkých klubu by mohlo padnout už příští týden. Barça v tomto smyslu čeká na novou komunikaci se společností Nike. V tomto ohledu nejsou příliš optimističtí a nevěří, že americká firma přistoupí na to, co požaduje, tedy více peněz, než Barça v současnosti dostává.

Smír nebo soudní spor

Pokud nedojde ke zlepšení, klub přeruší své spojení s Nike, což je historické rozhodnutí, které má prezidenta Laportu jako svého nejvěrnějšího příznivce. Ten je také přesvědčeným zastáncem vytvoření vlastní značky. Byl to právě on, kdo se osobně setkal s různými společnostmi, které by mohly klubu pomoci tuto myšlenku uskutečnit. "Situace v klubu je taková, jaká je. Musíte riskovat a být odvážní a těžko najdete někoho odvážnějšího, než je Laporta," vysvětlil samotný prezident Barçy.

Pokud se rozhodne smlouvu se společností Nike rozvázat, což se stále více blíží, je záměrem katalánského klubu učinit tak smírně. Pokud by se tak nestalo, mohlo by to pro Barçu znamenat vážné problémy, protože Nike by katalánský klub zažalovala za porušení smlouvy. Pokud by k tomu došlo a dokud nebude vydáno rozhodnutí, mohli by auditoři donutit představenstvo klubu, aby na tento koncept vytvořilo významnou rezervu, což by způsobilo problém pro rozpočet klubu v dalších letech.

Barça již několik měsíců podrobně zkoumá smlouvu s Nike a je přesvědčena, že by mohla vyhrát soudní spor s nadnárodní společností se sídlem v Portlandu, i když je vždy lepší smírné ukončení smlouvy. Jedním z bodů ve prospěch vítězství v soudním sporu by bylo, že Barça nevymění Nike za jinou značku. To, co by udělala, by byla sázka na vlastní značku.

Soud je jedním z důvodů, proč se Laporta rozhodl pro vlastní výrobu, ale je tu ještě jeden, mnohem důležitější důvod, a to, že klub je přesvědčen, že s vlastní značkou by vydělal mnohem více peněz. Náklady na výrobu a distribuci by sice musel nést, ale všechny peníze z prodeje by šly klubu, čímž by se dres stal pro klub novou finanční pákou.

Debata o dresech byla hlavním tématem středečního zasedání představenstva s vědomím, že konečné rozhodnutí musí padnout v nejbližších dnech, neboť Barça se od příští sezóny hodlá rozloučit s Nike a vyrábět vlastní dresy.


Zdroje: www.sport.es



Diskuze

hláška "zaplatil by se na dresech" by dostala úplně nové rozměry

01.03.2024, 07:33
absint clen_0548

Otázka je, jestli se na tom dá vydělat. V době, kdy se řeší každé utracené euro, proč to ještě žádný klub neudělal?

01.03.2024, 22:27

Bymeczajimalo kolik z ofico sresu jde adidas, nike, puma.. ikdyz adidas ted dela jen trans plavky

01.03.2024, 20:12
absint angel

Tipuju tak 80-90 %.

01.03.2024, 22:27

Ja kupujem znak barcelony a ked to bude kvalita za mna nech tam neni nič. Hlavne nech to nasype
To pokladnice miliony a nech sa uz konecne dostaneme z tychto sra….ek. Samozrejme to treba poriadne premysliet nech sme neni zase na smiech.

01.03.2024, 21:27

Už zase ten tajemný BLM! Dezoláti na tenhle spolek nadávají, ale ono to vypadá, že nás ti kluci opálení nakonec zachrání! Osobně mi připadá výroba vlastních dresů jako skoro geniální nápad.

01.03.2024, 23:07

Já jsem na tento nápad skeptický.Pokud by to bylo tak výhodné tak obchodník typu Peréze už bouchá dresy Bílého zla dávno.Obchodní síť mají zavedené značky po celém světě a vybudovat a začít od nuly,nevím,nevím.Myslím že je to pouze nátlak na Niké a Pumu.

02.03.2024, 11:27
angel René

Proc od 0? Fanshop, weby, fančuby, Myšáku? Fanklubum regionalnim nechas minimum proti vyrobci a vyrobi stejna fabrika v Cine a fabkluby maji prijem. Usetri to na postovnem, ze to k nam nepujde po dresu, ale muze jit hromadneji.. znacka Barca by se vyjimala. Jen BLM bych prejmenoval :) s musi zisk zustat Barcelone.. ne vytahnout… dres bez dsne je 2000 vyroba i s dopravou je max 500 a to jsem prehnal…barca ma po svete 270mio fanousku. To je. Muzi fotbal, tedy 300mio minimalne celkem. 1% jr 3mio krat 1500= 4.500.000.000 a deleno eurem 180mio euro za 1%… to je ale rocni prirm od sponzora… kazdy rok potrebujes 30mio dresu abys to nahradil, coz uz neni tak optimistickr jako pred chvili, ale porad tam vedle Barca muzes dat pumu, jen uz nebude diktovat a je to jen jako sponzor… dovedu si predstavit, ze pomuze 10% fanousku a vyplatis dluh kompletne

02.03.2024, 13:05
absint angel

Tak jednoduché to určitě není. Značky typu Nike mají vybudovanou infrastrukturu, know how, návrháře, marketing... Barca je především sportovní klub a s něčím podobným nemá žádné zkušenosti, aspoň ne v takovém měřítku.

02.03.2024, 13:31
René angel

ty tvé počty mi připominají když jsem dělal na zimním stadioně v Opavě a prezident klubu počítal s tržbou ve stánků při hokeji extraligy.Přišlo 5.000 lidí,každý utratí minimálně 20,-kč tzn.proč není tržba 100.000kč?Opravdu si myslíš že jiné TOP kluby jsou tak blbé že kdyby to bylo takové zlaté dno tak už to nedělají?

02.03.2024, 13:34
angel René

Pak jsi to nepochopil. Uprostred pisu, ze bys musel oslovit kazdy rok 1% fanousku jinak vyberes mene, takze to neni tak easy, ale dovedu si predstavit, ze nejaka znacka hader ti prispeje za logo, ale ne vytobce dressu, takze ty vyjmenovane s nadsszkou. Ale treba si zaplati higo boss, la coste.. takze nemyslim a mela to byt nadsazka a ostatni kliby? Nevim kolik dostavaji odtatni, ale Barca ma drujou nrjvetsi fand zakladnu po Manu.. s mensi zakladnou uz sanci nemaji vubec. Topka muze premyslet, ale spousta penez se ztrsti po ceste..

03.03.2024, 19:20
absint angel

Promiň, ale to je prostě blbost. Žádný výrobce oblečení se nenechá podepsat pod triko, jehož návrh/výrobu nemá ve vlastní režii. A proč by to taky dělal? Proč by nám platil peníze, když by pak prodeje dresů nešly přes něj?
Automobilky si taky nechávají velkou část interiérů vyrobit u externích dodavatelů, proč to dělají, když pak platí navíc marži? Protože nejsou zaměřené na výrobu např. potahů sedadel, a nedokázaly by to vyrábět za takovou cenu jako zmínění dodavatelé.

Z hlavy mě napadá třeba otázka kvality dresů. Přecejen se už pár let vyvíjí, dávno už to není jen obyčejný kus látky. Dokázala by nově vzniklá značka chrlit stejně kvalitní materiál od prvního dne?

03.03.2024, 19:59

Business je zvraceny a dnes plati vse naopak. Co by melo fungovat casto nefunguje a naopak. Me uz neprekvapi nic…

03.03.2024, 21:42

Dresy od Nike mají celkem dobrý střih, který mi sedí, což o konkurenci říct nemůžu 😄 Na druhou stranu je ten jejich design v posledních letech hodně velká nuda a přijde mi, že se Barcelona ani moc nesnaží vyjednat s Nike nějaký vlastní design, jen jede v mustrech, co jim dají. To je za mě velká škoda.

Jinak vyrobit vlastní dresy, to není jako vyrobit triko. Dres musí být pevný, lehký a dobře odvádět pot, přičemž nesmí hráče omezovat v pohybu. Vyvinout něco takového stojí šílené peníze a je tam poměrně velké riziko, že se to nepovede. Když už chtějí hodit Nike přes palubu, ať třeba zvolí nějakou menší firmu, třeba Macron – jejich designy jsou individuální a opravdu stojí za to.

04.03.2024, 14:27

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. Girona FC 71
3. FC Barcelona 70
4. Club Atlético de Madrid 64
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 19
2. Jude Bellingham 17
3. Alexander Sørloth 17
4. Ante Budimir 16
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
27. Ferrán Torres 7
29. João Félix 7
48. Raphinha 5
53. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat