Barcelona chce Aleixe Garciu

Barcelona chce Aleixe Garciu

Barcelona se poohlíží po potenciálních posilách do středu pole a nejnověji si vyhlédla hvězdu Girony Aleixe Garciu.

Ale - a v těchto dnech je u barcelonských přestupových plánů vždy velké ale - nejistý finanční stav klubu činí jakýkoli trvalý přestup opravdu velmi obtížným. Situaci nepomohlo ani nedávné zhoršení vztahů mezi oběma stranami.

Po Gaviho zranění - a neuspokojivém působení Oriola Romeua po jeho letním příchodu z katalánské Girony - dal šéf Barcy Xavi najevo, že touží po nových posilách.

Pedriho delší než očekávaná absence kvůli jeho poslednímu svalovému zranění, které ho pravděpodobně vyřadí i ze španělského Superpoháru příští týden, ještě více zvýraznila problémy klubu s nedostatkem hráčů ve středu pole. O nutnosti posílení jsou přesvědčeni i prezident Barcy Joan Laporta a sportovní ředitel Deco.

Zdroje z trenérského štábu - které stejně jako všichni zde citovaní raději hovořily anonymně, aby chránily své postavení - sdělily deníku The Athletic, že Garcia je jedním z nejlépe hodnocených hráčů, které dosud skautovali.

Záložník je také velmi vysoce ceněn mezi vedoucími pracovníky Barcelony a Garcia by o případný přestup velmi stál - nedávno označil Barcu za "klub, který sleduji celý svůj život", a řekl, že by "rád" hrál za Xaviho tým.

Také Xavi již veřejně přiznal svůj obdiv ke Garcíovi, pochválil jeho "vynikající sezónu" v Gironě a popsal ho jako někoho, kdo "je schopen hrát za Barcelonu".

Girona však není spokojena s tím, jaký tlak takové komentáře vyvolaly kolem jednoho z jejich nejdůležitějších hráčů, zejména vzhledem k načasování. Girona prožívá nejlepší sezónu ve své historii a v současné době je v La Lize na druhém místě, bodově vyrovnaná s Realem Madrid a o sedm bodů před čtvrtou Barcelonou, kterou v prosinci porazila 4:2. Girona také nebyla příliš spokojená s tím, jak si Barca počínala při letním podpisu Romeua.

Podle zdrojů z Girony by Garcia odešel uprostřed sezony pouze v případě, že by některý klub splnil jeho uvolňovací klauzuli, která činí 20 milionů eur. Klub neplánuje zahájit jednání o jiné nabídce, a to ani v případě, že by byl návrat Romeua navržen jako kompenzace. A to i přesto, že sportovní ředitel Girony Quique Carcel v listopadu prohlásil, že by 32letého hráče rádi někdy získali zpět.

Eric Garcia, který je v současné době na hostování v Gironě z Barcelony, se také nebude podílet na případné transakci. Dvaadvacetiletý střední obránce má v Barce smlouvu do roku 2026 a Girona by pravděpodobně měla problém pokrýt jeho plat v každém případě. Za současného stavu Barca stále platí značnou část jeho platu.

V úterý byl trenér Girony Michel dotázán na zájem Barcy o Aleixe Garciu. "Mám pocit, že Aleix neodejde," řekl. "Bolelo by mě, kdyby to udělal. Byla by to pro nás opravdu těžká rána. Nejsme na stejné úrovni jako takové týmy, ale chceme dál růst. S ohledem na to trvám na tom a věřím, že zůstane."

Pokud se vrátíme k financím, 20 milionů eur je částka, kterou si Barca nyní nemůže dovolit. Jako jediná schůdná varianta se v tuto chvíli jeví hostování do konce sezony, ale to by záviselo na tom, zda Girona změní svůj postoj.

V září La Liga snížila Barceloně výdajový strop na 270 milionů eur, přičemž její mzdové náklady činí více než 400 milionů eur. Nejnovější podpis Barcelony, 18letý útočník Vitor Roque, je registrován pouze kvůli dlouhodobému zranění Gaviho.

Pravidla La Ligy týkající se finančních kontrol obsahují speciální část, která dává klubům flexibilitu v případě, že registrovaný hráč utrpí zranění, kvůli kterému bude mimo hru déle než čtyři měsíce. Podle článku 77 finančních pravidel La Ligy může postižený klub zaregistrovat náhradníka, pokud jeho plat nepřesáhne 80 % platu zraněného hráče.

Zdroje z Barcelony i La Ligy potvrdily, že platový prostor, který se v tomto případě uvolní díky Gaviho absenci, bude na registraci Roqueho více než dostatečný. Pravidla La Ligy však také stanoví, že může být registrován pouze jako náhrada za Gaviho po dobu čtyř měsíců.

Nejnovější informace o této záležitosti přinesl Xavi na středeční předzápasové tiskové konferenci, na níž předznamenal čtvrteční večerní výjezd svého týmu do Las Palmas v La Lize. Řekl, že očekává, že Roqueho registrace bude dokončena "během několika hodin", a že doufá, že ho bude mít v týmu.

"Nevím, jestli můžeme přivést další hráče," dodal. "Uvidíme, čeho bude klub schopen. V tuto chvíli nemáme žádné novinky, neustále mluvím s presi (Laportou) a Decem."


Zdroje: www.theathletic.com



Diskuze

Jako, až na tu výšku - 173cm, je to ideální hráč. Bránit umí, rozehrávat taky. Hraje na SZ či na SDZ (minutáž vychází cca 50 na 50). A cena 20M? Opravdu škoda, že je tak malý na šestku. V plastovém rozpočtu nicméně stejně není místo, a jentak nebude ( ze 400 se během jednoho léta na 270 těžko jen dostaneme), takže je asi zbytečné ho řešit 😅

05.01.2024, 13:29

To je dalsie riesenie ala Oriol Romeu. Navyse klub nanho nema financie. Nakup tychto priemernych hracov zasa spôsobi len problem s ich naslednym zbavenim sa.

05.01.2024, 22:01

Girona CF hraje nesmírně týmově a na La ligu ve vražedném tempu. FCB, Atleti a další se o tom už přesvědčili. Náročný trenér, celkem mladý manšaft s vhodnými staršími zkušenými. A. Garcia neodejde! Vychutná si úspěch v tomhle malém klubu, kde se všichni znají. Myslím, že on je kapitán?

06.01.2024, 15:11

Myslím, že to bude obráceně.... E. Garcia a P. Torre, hráči FCB nebudou chtít odejít z Girony, z hostování, kde mají místo v sestavě a klubu se daří, do problémové a vyždímané Barcy!

06.01.2024, 15:28
blaugrana tomise63

Erica bude chcieť Barca predať a o Torrem sa hovorí, že sa vráti, čo bude asi dosť pravdepodobné, keďže klub nemý peniaze na top hráčov, Pedri je neustále zranený a čo bude s Gavim vie len ten najvyšší.

07.01.2024, 09:36

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. Girona FC 71
3. FC Barcelona 70
4. Club Atlético de Madrid 64
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 19
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
27. Ferrán Torres 7
28. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat