Barcelona má zaplatit 22,7 milionu eur

Barcelona má zaplatit 22,7 milionu eur Foto: X @FCBarcelona

Barceloně bylo nařízeno zaplatit 22,7 milionu eur poté, co bylo rozhodnuto, že v letech 2012 až 2015 nesprávně zaplatila daň z odměn hráčských agentů.

Španělský národní soud potvrdil pokutu uloženou usnesením Ústředního hospodářského správního soudu (TEAC) poté, co se Barcelona v roce 2020 proti jeho rozhodnutí odvolala.

Barcelona se proti rozhodnutí Národního soudu odvolá ke španělskému Nejvyššímu soudu s tím, že ji rozhodnutí Národního soudu "překvapilo".

"Z tohoto rozhodnutí v současné době nevyplývá pro klub žádná platební povinnost, tato nepředvídatelná událost je řádně zaúčtována v roční účetní závěrce," dodává se v prohlášení klubu.

Jak uvádí Národní soud, problém vychází z povahy služeb poskytovaných hráčskými agenty.

V tomto případě stát argumentoval tím, že agenti poskytují služby svým hráčům - nikoli klubům - a proto by platby Barcelony těmto agentům měly podléhat dani z příjmu fyzických osob. Barcelona tvrdila opak - že agenti poskytují služby klubu a jejich odměny by neměly být považovány za platby hráčům.

Podle soudu je však z případu TEAC "naprosto jasné", že došlo k simulaci zdanění.

Jak je definováno v rozhodnutí soudu, daňová simulace je "použití lsti směřující k vyhnutí se daňové povinnosti, k využití daňových výhod, které neodpovídají skutečně provedenému přechodu", s cílem získat "příznivější" zacházení, než by tomu bylo v opačném případě.

V rozhodnutí se uvádí, že Inspekce - orgán odpovědný za správné dodržování daňových předpisů - "dospěla k závěru, že vztah mezi Barcelonou a agenty slouží pouze k pokrytí plateb, které klub hráčům vyplácí. S tímto hodnocením se ztotožňuje i senát (Národního soudu)".

"Zdá se, že klub (Barcelona) platí agentovi za neexistující služby," dodává se v rozsudku Národního soudu, "zatímco ve skutečnosti tímto způsobem platí část odměny hráčů za služby, které poskytují klubu, s odpovídajícími daňovými důsledky, které mají vliv na IS (daň z příjmů právnických osob), DPH a IRPF (daň z příjmů fyzických osob), což zkresluje základ daně pro tyto daňové účely."

V rozhodnutí se dále uvádí, že daňový nedoplatek Barcelony činí 8,7 milionu eur, přičemž za roky 2012, 2013, 2014 a 2015 byly uloženy další pokuty ve výši 3 milionů eur, 4,3 milionu eur, 5,2 milionu eur a 1,4 milionu eur.


Zdroje: www.theathletic.com



Diskuze

A furt nikdo nikde nevisi

09.02.2024, 18:11

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Athletic Club 0
2. Club Atlético de Madrid 0
3. CA Osasuna 0
4. Deportivo Alavés 0
5. CD Leganés 0
6. RCD Espanyol de Barcelona 0
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

Zobrazit celou tabulku

 

Chat