Barcelona má zaplatit 22,7 milionu eur

Barcelona má zaplatit 22,7 milionu eur Foto: X @FCBarcelona

Barceloně bylo nařízeno zaplatit 22,7 milionu eur poté, co bylo rozhodnuto, že v letech 2012 až 2015 nesprávně zaplatila daň z odměn hráčských agentů.

Španělský národní soud potvrdil pokutu uloženou usnesením Ústředního hospodářského správního soudu (TEAC) poté, co se Barcelona v roce 2020 proti jeho rozhodnutí odvolala.

Barcelona se proti rozhodnutí Národního soudu odvolá ke španělskému Nejvyššímu soudu s tím, že ji rozhodnutí Národního soudu "překvapilo".

"Z tohoto rozhodnutí v současné době nevyplývá pro klub žádná platební povinnost, tato nepředvídatelná událost je řádně zaúčtována v roční účetní závěrce," dodává se v prohlášení klubu.

Jak uvádí Národní soud, problém vychází z povahy služeb poskytovaných hráčskými agenty.

V tomto případě stát argumentoval tím, že agenti poskytují služby svým hráčům - nikoli klubům - a proto by platby Barcelony těmto agentům měly podléhat dani z příjmu fyzických osob. Barcelona tvrdila opak - že agenti poskytují služby klubu a jejich odměny by neměly být považovány za platby hráčům.

Podle soudu je však z případu TEAC "naprosto jasné", že došlo k simulaci zdanění.

Jak je definováno v rozhodnutí soudu, daňová simulace je "použití lsti směřující k vyhnutí se daňové povinnosti, k využití daňových výhod, které neodpovídají skutečně provedenému přechodu", s cílem získat "příznivější" zacházení, než by tomu bylo v opačném případě.

V rozhodnutí se uvádí, že Inspekce - orgán odpovědný za správné dodržování daňových předpisů - "dospěla k závěru, že vztah mezi Barcelonou a agenty slouží pouze k pokrytí plateb, které klub hráčům vyplácí. S tímto hodnocením se ztotožňuje i senát (Národního soudu)".

"Zdá se, že klub (Barcelona) platí agentovi za neexistující služby," dodává se v rozsudku Národního soudu, "zatímco ve skutečnosti tímto způsobem platí část odměny hráčů za služby, které poskytují klubu, s odpovídajícími daňovými důsledky, které mají vliv na IS (daň z příjmů právnických osob), DPH a IRPF (daň z příjmů fyzických osob), což zkresluje základ daně pro tyto daňové účely."

V rozhodnutí se dále uvádí, že daňový nedoplatek Barcelony činí 8,7 milionu eur, přičemž za roky 2012, 2013, 2014 a 2015 byly uloženy další pokuty ve výši 3 milionů eur, 4,3 milionu eur, 5,2 milionu eur a 1,4 milionu eur.


Zdroje: www.theathletic.com



Diskuze

A furt nikdo nikde nevisi

09.02.2024, 18:11

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat