Barcelona, od krachu k návratu během dvou let - 2. část

Barcelona, od krachu k návratu během dvou let - 2. část

Jak špatné to je?

Dobře, pochopili jste, o co jde. Barca měla problémy. Ale abychom pokračovali v boxerské metafoře, byli omráčeni a těžce oddychovali, nebo se nedokázali bránit?

Podle Laporty to bylo to druhé, i když by nebyl prvním prezidentem, který by naznačil, že klub byl půl vteřiny před smrtí, když přišel s čichací solí. Politika Barcy se opět hodně podobá té skutečné v tom, že poslední parta je vždycky k ničemu a za všechno, co se nepovede, mohou oni.

Od posledních měsíců Bartomeuovy vlády do začátku Laportovy je tolik slabých chvil, že je těžké si je všechny vybavit, ale nejsymboličtější byla porážka 8:2 od Bayernu Mnichov ve čtvrtfinále Ligy mistrů v srpnu 2020.

Čtvrtfinále se hrálo jako na jeden zápas v "bublině" Covid-19 v Portugalsku a poslední dva góly Bayernu vstřelil Coutinho, který byl v Německu na hostování, protože Barcelona si nemohla dovolit jeho plat a potřebovala ho dát do prodeje.

Devět dní po této porážce, která stála manažera Quiqueho Setiena místo pouhých sedm měsíců poté, co nahradil tvrdě odvolaného Ernesta Valverdeho, Messi oznámil klubu, že chce odejít. Učinil tak prostřednictvím "burofaxu", což je největší ocenění, jakého se tomuto španělskému způsobu zasílání důležitých dokumentů kdy dostalo.

Messi se nakonec nechal přesvědčit, aby vydržel do konce posledního roku smlouvy, ale kostky byly vrženy a i on o 12 měsíců později odcházel do PSG. V slzách.

V té době byla Barca v režimu "všechno musí pryč": včetně Messiho bylo prodáno nebo propuštěno 11 hráčů a další čtyři byli uvolněni na hostování. Nahradili je tři volní hráči a dva hráči na hostování. A Messiho skříňku na tréninkovém hřišti dostal nizozemský útočník Luuk de Jong, muž, který v roce 2014 nedokázal skórovat ve 12 nepovedených vystoupeních za Newcastle United.

Není překvapením, že Barca v sezóně 2021-22 nezískala žádnou trofej, v lize skončila 13 bodů za Realem Madrid a poprvé od roku 2004 se nedostala do vyřazovací fáze Ligy mistrů.

Finanční zpráva klubu z října 2021 byla děsivá. Zahrnovala 236 milionů liber v opravných položkách a rezervách - jinými slovy v odpisech - souvisejících se špatnými smlouvami, právními poplatky a daňovými spory. Čistý finanční dluh Barcy - bankovní půjčky a dluhopisy minus hotovost v bance - se přehoupl přes 400 milionů liber a většinu z toho tvořily drahé, krátkodobé dluhy. Klub v tomto roce zaplatil 36 milionů liber na úrocích.

Čistý finanční dluh vypovídal jen o polovině příběhu - Barcelona také dlužila obrovské částky na splátkách přestupních poplatků, na daních, odložených mzdách a nezaplacených účtech dodavatelům. Tato hromada účtů se mezi lety 2018 a 2020 téměř zdvojnásobila, když se vyšplhala přes 1 miliardu liber.

Jak řekl tehdejší výkonný ředitel Ferran Reverter: "Kdyby to byla společnost s ručením omezeným, Barca by byla již dávno zrušena."

Jaká je cesta ven?

Mnozí by v této situaci předepsali dávku úspor, období, kdy by se mužský tým mohl opřít o slavnou klubovou akademii a možná se soustředit na poháry. Pravděpodobně by také odložili plány na přestavbu Camp Nou a vybudování zábavního parku s tématikou Barcy v okolí stadionu, dokud by se dluhy nesnížily.

Bylo by to opatrné, správné a rozumné. Laporta se však na ekonomickou situaci klubu díval spíše keynesiánsky a rozhodl se utrácet, utrácet, utrácet.

Možná si teď myslíte, že naznačujeme, že to bylo špatné, protože jsme již vysvětlili, že barcelonští prezidenti mají ve zvyku dělat to, co je populární, na rozdíl od toho, co je rozumné, a jejich investiční horizonty obvykle sahají až k příštím volbám.

Ale to netvrdíme. Pouze poukazujeme na to, že Laporta - a v důsledku toho i členové Barcy - měli na výběr a rozhodli se zdvojnásobit náklady.

Odůvodnění je takové, že Barcelona by nikdy neměla usilovat o to, aby byla odstrkovaným soupeřem, ale musí se snažit vyhrát. Právě to jim přineslo stovky milionů fanoušků, vyneslo je na vrchol žebříčku příjmů a pomohlo jim získat čtyři tituly v Lize mistrů v letech 2006-2015.

Poté, co se Laporta rozhodl pro strategii "bludného kruhu", musel učinit další rozhodnutí: jak to udělat, aby zároveň vyhověl pravidlům UEFA o finanční fair play (FFP) a ještě přísnějším limitům výdajů La Ligy.

Pro většinu klubů by bylo zřejmou volbou přivést nové investice prodejem obchodního podílu. Pokud by Barcelona někdy uvažovala o odklonu od modelu vlastnictví fanoušků, byť jen s malým podílem pro partnera, neměla by o nabídky nouzi.

Ve skutečnosti víme, že Laporta obdržel minimálně jednu, protože jeden z nejbohatších mužů Británie, Sir Jim Ratcliffe, se zdvořile zeptal na možnost vložit "dvě nebo tři miliardy" na "rekonstrukci (stadionu) a mít 50 % vlastnictví". Toto odhalení přišlo v knize o Ratcliffově společnosti INEOS, která vyšla na začátku tohoto roku. Britský podnikatel od té doby učinil podobnou nabídku majitelům Manchesteru United.

Laporta se vydal jinou cestou. Rozhodl se prodat budoucí příjmy a podíly v dceřiných společnostech, své takzvané "páky".

První z nich vytáhl v červnu 2022, kdy prodal 10 procent příjmů Barcelony z domácího televizního vysílání na příštích 25 let americké soukromé investiční společnosti Sixth Street za 230 milionů liber. Díky tomu mohl klub v roce 2022 vykázat zisk 85 milionů liber, což je oproti rekordní ztrátě z roku 2021 rozdíl 500 milionů liber.

To stačilo, aby se komise UEFA FFP držela stranou a vymazala část červeného inkoustu v účtech, ale bylo potřeba více peněz, aby se vyhovělo kontrole nákladů v La Lize, zejména pokud Barcelona chtěla zaregistrovat nové podpisy Raphinha, Roberta Lewandowského a Julese Koundeho, trojici hráčů, kteří stáli více než 130 milionů liber. V červenci proto Barca oznámila, že prodává dalších 15 procent svých 25letých příjmů z domácí televize společnosti Sixth Street za necelých 350 milionů liber.

Dohromady tak Sixth Street vydělá na celé transakci téměř 900 milionů liber, přičemž Barcelona obětovala více než 320 milionů liber, aby získala své dvě finanční injekce.

Nové podpisy však znamenaly, že mzdové náklady opět porostou, což znamenalo potřebu dalších pák. Čísly tři a čtyři byl prodej dvou 24,5procentních podílů v Barca Studios, mediální produkční divizi klubu, firmě Socios.com založené na blockchainu a Orpheus Media, produkční společnosti vedené katalánským mediálním magnátem Jaumem Rouresem. Jako bonus mohl klub díky této transakci zaúčtovat další zisk ve výši 180 milionů liber díky přecenění svého 51% podílu ve společnosti Barca Studios.

Jste zmateni? Budete, až vám řekneme, že Socios a Orpheus zaplatily pouze 10 procent toho, co za akcie dlužily k letošnímu červnu, což znamenalo, že Barca mohla část dosud nezaplacených akcií prodat některým dalším dosud neznámým subjektům.

Obě společnosti popřely, že by neplnily své závazky, a místo toho uvedly, že došlo k dohodě o odložení plateb na prosinec, zatímco Barca by mohla hledat nového "partnera", který by je provedl místo nich.

A tím Barca neskončila. Během několika týdnů byl oznámen nový plán, podle kterého se Barca Studios stane Barca Media, domovem pro nejrůznější blíže nespecifikované digitální a mediální nabídky, a vstoupí na burzu Nasdaq. Cílová hodnota je 1 miliarda dolarů, což je podezřele kulaté číslo pro byznys, kterému nikdo nerozumí.

Nevadí, byly tu i další hmatatelnější páky, jako například spojení sponzorství dresů s právy na pojmenování stadionu a jejich předání společnosti Spotify. Klub také požádal banky Goldman Sachs a JP Morgan o zprostředkování 25letých firemních dluhopisů v hodnotě 950 milionů liber zajištěných zvýšenými příjmy, které očekává od přestavby Camp Nou a jeho okolí.

Výsledkem všech těchto efektních finančních kroků je velký roční zisk vykázaný na období 2022-23, další titul v La Lize, snížení příjmů z médií a téměř trojnásobné zvýšení čistého finančního dluhu klubu na téměř 1,2 miliardy liber, což je nejvyšší částka v evropském fotbale.

Laporta zakončil svůj projev na řádné valné hromadě dalším otřepaným motivem: jsme to my proti nim, lidi, Barca proti světu. To obvykle není strategie, kterou by finanční ředitelé doporučovali, ale Barcelona je "mes que un club", takže by to mohlo fungovat. Bude muset - Laporta na to vsadil celý majetek.


Zdroje: https://theathletic.com/5043774/2023/11/21/barcelona-financials-fc-news/



Diskuze

Diky moc ze tieto clanky!

Nie som ekonom, preto mi je tazko povedat ci su tie kroky spravne. Nieco mi hovori ze nie, odpredaj buduceho zisku a ztrojnasobenie dlhu nie je dobra vizitka. Namiesto kratkodobeho utlmu tu budu problemy pre dalsie vedenie, odkial vziat na splatenie az tu populista Laporta nebude a nebude uz co odpredat

28.11.2023, 08:53

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 87
2. Girona FC 74
3. FC Barcelona 73
4. Club Atlético de Madrid 67
5. Athletic Club 61
6. Real Sociedad de Fútbol 54
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 20
2. Jude Bellingham 18
3. Alexander Sørloth 17
4. Robert Lewandowski 17
5. Ante Budimir 16
27. Ferrán Torres 7
30. João Félix 7
49. Raphinha 5
52. Fermín López 5
54. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat