Barcelona potřebuje Roberta Lewandowského víc než kdy jindy

Barcelona potřebuje Roberta Lewandowského víc než kdy jindy Foto: X @FCBarcelona

V přípravě na El Clásico Robert Lewandowski tvrdě trénoval a závodil s časem, aby se po zranění vrátil.

Pětatřicetiletý útočník utrpěl 4. října při vítězství Barcelony v Lize mistrů v Portu výron kotníku.

Podle zdrojů blízkých hráči, které stejně jako všichni zde citovaní raději hovořily anonymně, aby chránily svou pozici, měl "celý týden možnost brát injekce proti bolesti", ale raději to neudělal - i když toužil proti Realu Madrid nastoupit.

Možnosti Xaviho na pozici Lewandowského jsou poměrně omezené. Nakonec do zápasu nastoupil Ferran Torres, kterého v 61. minutě nahradil Lewandowski. Barca v té chvíli vedla 1:0, ale Jude Bellingham vystřelil v dramatické koncovce 3 body pro Real Madrid za vítězství 1:2.

Lewandowski neodehrál dobrý zápas. Míče se dotkl dvacetkrát a jen jednou se dostal do pokutového území Madridu - méně jich měl pouze Lamine Yamal, který odehrál 15 minut. Ze čtrnácti přihrávek byo přesných deset a osmkrát byl čistě připraven o míč. Jeho jediným pokusem o gól byla střela z hranice pokutového území, která šla hodně mimo. Celkově byl jeho přínos pro týmovou kombinační hru také podprůměrný.

Z tohoto výkonu nelze vyvozovat žádné závěry, protože nastoupil po téměř měsíční pauze. Barceloně chyběly možnosti směrem dopředu a Lewandowski, který se sám vidí jako lídr, chtěl pomoci. Na jeho návrat bez plného herního vytížení v bylo pravděpodobně příliš brzy.

Ale vidět Barcelonu - a zejména Lewandowského - jak se trápí v ofenzivě, není nic nového.

Během předsezónního turné Barcelony hovořil Lewandowski s deníkem The Athletic v Los Angeles. Útočník tam jasně řekl, co je třeba před novou sezonou zlepšit.

"Po mistrovství světa jsme se trápili s ofenzivní hrou," řekl. "Nemluvím o vyhrávání zápasů, ale o vytváření šancí a střílení gólů jako tým. Zlepšit to, je obrovská výzva. Musíme se lépe připravit a najít řešení v rámci struktury týmu. To je náš další krok vpřed."

Navíc sám Lewandowski naznačil původ těchto problémů - když Xavi zhruba v polovině sezony 2022/23 změnil taktické rozestavení a přešel od hraní na dvě křídla k systému se čtyřmi středními záložníky, přičemž Gavi působil jako falešné levé křídlo.

Nový systém pomohl Barce předvést pravděpodobně nejlepší výkon od Xaviho příchodu před dvěma lety - finále španělského Superpoháru, kdy porazila Real výsledkem 3:1.

Někteří v klubu však měli také pocit, že nový systém obětoval útočnou kreativitu, což je teorie, kterou podporuje jejich společný rekord 11 výher v La Lize 1:0 v minulé sezóně. Přestože Lewandowski skončil s 23 góly jako nejlepší střelec La Ligy - a Barca se stala mistrem - sám hráč byl frustrovaný.

"Když mám pocit, že vstřelit jen jeden gól je na mě, tak jsem ještě více frustrovaný," řekl Lewandowski už v červenci.

"Chápu, že není možné zářit v každém zápase, ale když se to stane v několika zápasech po sobě, je to na Barcelonu příliš."

Na Barcelonu je to příliš, ale pokud porovnáme Lewandowského kariérní čísla, bylo to příliš i na něj.

Na výše uvedeném grafu vidíme porovnání Lewandowského gólů s jeho očekávanými góly (xG) za poslední čtyři sezóny.

Jeho celkové výkony, zejména v posledních dvou letech působení v Bayernu Mnichov (2020-21 a 2021-22), ukazují na útočníka s vynikajícími výsledky. Tato tendence se udržela i na začátku jeho první sezony v Barceloně (2022-2023), ale v polovině sezony došlo k náhlému poklesu. To je přibližně doba, kdy Xavi začal používat svůj systém čtyř záložníků.

Po deseti odehraných zápasech aktuální sezóny je Lewandowského gólový výkon stále nižší než jeho xG. Podle serveru FBRef.com má Lewandowski druhý nejhorší poměr gólů k očekávaným brankám v barcelonském týmu (v La Lize). Má 6,2 xG a vstřelil pět branek (-1,2 xG). Hůře je na tom pouze Joao Felix - jeden vstřelený gól z 3,1 xG (-2,1 xG).

Bezpochyby Lewandowski v Barceloně v roce 2023 trochu klesl. Během prvních 15 zápasů La Ligy v minulé sezóně vstřelil 13 gólů a na čtyři přihrál - zaznamenal 1,13 účasti na gólu na zápas a 0,87 gólu na zápas.

Pokud vezmeme v úvahu pouze tento kalendářní rok, včetně jeho vystoupení v polském národním týmu, má na kontě 24 gólů ve 48 zápasech (poměr 0,50 gólu na zápas). To je na jakéhokoli útočníka velmi slušný ukazatel, ale zdaleka ne tak vynikající, jak jsme od Lewandowského zvyklí očekávat.

A kromě střílení gólů čelil Lewandowski také kritice kvůli svému zapojení do kombinační hry. Zápas Barcy s Cádizem, ve druhém kole La Ligy v této sezóně, na to poukázal ještě v srpnu.

Jak ukazuje graf výše, průměrná výchozí pozice Lewandowského přihrávek byla prakticky vedle Pedriho. Velikost tečky vedle Lewandowského ukazuje, že se pokoušel o velmi málo přihrávek, a její barva ukazuje, že nezvyšovaly pravděpodobnost skórování týmu tím, že by míč posunuly blíže k soupeřově brance.

Vzhledem ke své pozici na hřišti patří Lewandowski často k hráčům Barcy s nejmenším počtem dotyků s míčem. To je v pořádku - něco, co se dá očekávat od týmu, který trpělivě staví zezadu a svou hru rozvíjí prostřednictvím hráčů na jiných pozicích.

Xavi po zápase zopakoval svou důvěru v Lewandowského, který v tomto zápase také nevyužil několik gólových šancí, než v závěru zápasu připravil gól na 2:0 pro Torrese. Xavi však také řekl, že by byl rád, kdyby Lewandowski zůstal více vepředu.

"Od Lewandowského potřebujeme, aby dostával míč na správné místo," řekl. "Míč, kterého se dotkne, musí být na svém ideálním místě. Pak dá gól, o tom nepochybuji, ale všichni útočníci potřebují góly, aby si udrželi vysokou úroveň sebevědomí."

Lewandowski v této sezoně rozhodně neztratil Xaviho důvěru a jeho čísla jsou stále slušná. V devíti startech v La Lize si připsal pět gólů a tři asistence. Se šesti góly ve všech soutěžích je nejlepším střelcem Barcy a od konce srpna do září skóroval ve čtyřech ligových zápasech v řadě (Villarreal, Osasuna, Real Betis a Celta Vigo). Ve dvou z těchto zápasů se vstřelil vítězný gól, čímž Barce v podstatě zajistil čtyři body navíc.

Po návratu do sestavy Barcelony v Clasicu se Lewandowski vrátí do hry a očekává se, že jeho forma bude nadále stoupat. Nyní, když je mezi nimi a společně vedoucími týmy Madridu a Girony čtyřbodový rozdíl, se však zdá být pro Xaviho ještě důležitější najít způsob, jak ukázat nejlepší verzi svého nejlepšího útočníka.

Existuje spousta příkladů, kdy se čistým hrotovým útočníkům dařilo v týmech orientovaných na držení míče - například Erling Haaland v Manchesteru City nebo i sám Lewandowski, když se mu dařilo pod Pepem Guardiolou v Bayernu.

A existuje i další důvod, proč věřit, že klub má ofenzivní nástroje, které mu mohou pomoci.

V den uzávěrky přestupů byl Lewandowski jedním z nejšťastnějších hráčů v týmu, když se k němu na hostování připojili Joao Cancelo a Joao Felix. Kromě toho, že oba hráči měli přidat na ofenzivě, byl přestup Joaa Felixe v Lewandowského táboře vnímán jako znamení, že Barca bude hrát spíše s dalším krajním útočníkem na levé straně než s dalším záložníkem.

To se nemýlilo. Joao Felix připravil Lewandowskému dvě asistence (proti Royal Antverpy a Celtě Vigo) a jeho nákop navíc otevřel obraně Betisu cestu k dalšímu útoku. Za celou minulou sezónu přitom Rafinha a Ousmane Dembele připravili Lewandowskému v La Lize pouze po třech asistencích.

Po zápase Ligy mistrů proti Antverpám Lewandowski o Portugalci řekl: "Na hřišti prostě přemýšlí jako ofenzivní hráč. Vždycky hraje dopředu a vytváří si prostory, na míči i mimo něj. Vždycky se dívá do pokutového území, takže na to musím být připraven."

Z fyzického hlediska nemají lidé v barcelonském zázemí o Lewandowském žádné pochybnosti. V tréninku stále podává solidní výkony a mimo hřiště se o sebe stará nesmírně profesionálně. Vnímají ho jako vzor pro mladou nastupující generaci.

V týmu není hráč s takovým talentem na zakončení jako on. Dokonce by se dalo říct, že v celé La Lize není nikdo jako on. Proto se Barca rozhodla, že z něj v létě 2022 udělá zásadní součást svého projektu, a nabídla mu tříletou smlouvu s opcí na čtvrtý rok.

To, zda Lewandowski bude v Barce pokračovat až do svých 37 let a dále, bude záviset na oné opci na čtvrtý rok - ta bude aktivována na základě počtu zápasů, které odehraje v letech 2024-2025.

Nikdo si však nemůže dovolit myslet tak daleko dopředu. Výsledky jsou ve fotbale jediným způsobem, jak přežít, a je těžké si představit, že by jich Barcelona dosáhla bez Lewandowského v té nejlepší verzi.

 

 

 


Zdroje: https://theathletic.com/5028491/2023/11/04/barcelona-robert-lewandowski-clasico-xavi-goals/



Diskuze

tvl zas a opět. lewandowski potřebuje zálohu, nikdy netvořil ani nic jiného. hrál tak v polsku, dortmundu i bayernu. nevím co od něj pořád čekát, ano zlepšit se musí, ale on je ten typ, který nutně potřebuje skvělý servis. a VŽDYCKY to tak u něj bylo

08.11.2023, 10:05
cechoma clen_0548

Přesně tak. Příchodem Lewandovskeho jsme opět pokračovali v příchodech hráčů, kteří nezapadají do našeho systému a snažíme se je předělat. Lewa je útočník, který potřebuje podhrot. Nechci snižovat jeho kvality, protože je to (nebo minimálně byl) fenomenální 9. Ale kde by v Bayernu byl bez Mullera. Pokud byl plán takový, že nás Lewa spasí, měli jsme začít hrát 4231. Jasně, v první sezóně vyhrál střelce. Ale už v druhé polovině se týmy proti němu naučili hrát a v podstatě to vyhrál jen díky výpadku dalších střelců. Od té doby a po MS obvzlast je to slabota. Nehledě na to, jak je agresivní na hřišti, když se mu nedaří.

08.11.2023, 10:29

Přijde mi, že mu nejvíce sedí, když hraje s Felixem na křídle. Doufám, že bude tahle dvojice v budoucnu pravidelně nastupovat.

09.11.2023, 11:31
Klokanomet Yaya24

Taky už se zapomnělo, jak si Lewa rozumí s Pedrim, ten taky pomůže, až se dostane do formy.

09.11.2023, 22:16

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. FC Barcelona 73
3. Girona FC 71
4. Club Atlético de Madrid 64
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 19
2. Jude Bellingham 17
3. Alexander Sørloth 17
4. Robert Lewandowski 16
5. Ante Budimir 16
27. Ferrán Torres 7
29. João Félix 7
48. Raphinha 5
51. Fermín López 5
54. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat