Barcelona se topí a Koeman jí dál drží hlavu pod vodou

Barcelona se topí a Koeman jí dál drží hlavu pod vodou

Další facka. Každým zápasem se Barceloně vzdaluje ligový titul. Potvrdila to v sobotu odpoledne v zápase proti Valencii, se kterou remizovala 2:2. Předvedla opět bídný výkon v obraně a nebyla schopna skórovat vícekrát než soupeř.

Každá sestava Ronalda Koemana vždy skrývá několik otazníků a kontroverzních jmen. Proti Valencii měl Philippe Coutinho naskočit podle rozestavení na levém křídle, ale už je jedno jestli by měl hrát ve středu zálohy.

Další paradox před zápasem v rozhovoru přidal asistent Koemana. Alfred Schreuder řekl na adresu Coutinha, že „je to záložník, který hraje na stejné pozici jako de Jong. Dokáže bránit a je velmi dobrý s míčem. Samozřejmě má další vlastnosti, které jsou užitečné.“  To už je snad výsměch všem fanouškům.

Brazilský hráč je v současné Barceloně spíše problémem než řešením. Je pomalý, předvídatelný, selhávající v soubojích jeden na jednoho a hrající na mnoha dotyků s míčem.

Pokud Koeman odměňuje dobré výkony a špatné trestá, tak opravdu nikdo nemůže chápat, proč hraje místo Riquiho Puiga.

Spíše by mě zajímalo o kolik kliků udělá Coutinho na tréninku více ve srovnání s Puigem. Potom by jeho nasazování dávalo smysl. Ze sobotní sestavy proti Valencii bylo opět jasné, že Coutinho a Pedri nemohou spolupracovat.

Hrají ve stejných prostorech, a když k tomu přidáme skutečnost, že Messi má před sebou tyto muže, tak to není pro Lea o moc lepší. Navíc Martin Braithwaite se v první polovině pohyboval na omezeném území a Jordi Alba neposkytoval solidní křížné míče. I to byl důvod, proč se na úvod nemohli Katalánci dostat do jasné šance.

Před vápnem byli naprosto statičtí, neměli možnost driblovat, s míčem měli desítky dotyků, mnoho metrů naběhaných bez míče a finální přihrávka nikde. Odměnou jim byla inkasovaná branka. Tři z posledních čtyř gólů Barcelona obdržela z rohového kopu.

Ke konci první poloviny se začal za postranní čarou rozcvičovat Frenkie de Jong a nevypadal rozhodně šťastně. O to více bylo překvapivé, že některá média spekulovala o jeho nepohodlí.

Valencia bránila blízko u sebe a vše, co potřebovala Barcelona byla šířka a křídla na hřišti. Ona však hrála se čtyřmi hráči na postu číslo 10 a opakovala stejnou chybu jako proti Cádizu.

Bez Marca-Andrého ter Stegena a Messiho by nebyla ani poloviční. První poločas pro ní byl hodně špatný. Ale řada fanoušků mohla jen dodat, že viděla to stejné jako v předchozích dvou zápasech. Ostatně to, na co je zvyklá v celé této sezóně.

Jaký je její styl hry? Nulová identita. Koeman na hřiště staví hráče a doufá, že zvítězí individuální kvalita. Do druhého poločasu dle očekávání naskočil Frenkie místo bídného Sergia Busquetse. Pro rovnováhu na hřišti by bylo lepší, kdyby v kabině zůstal Coutinho.

Braitwaite se přesunul do středu, Coutinho hrál zleva. Dánský útočník byl v mnoha situacích o dost nebezpečnější, ale otázkou zůstává, proč tam nehrál od začátku. Proč začal na levém křídle, když nepatří mezi nejrychlejší a nejtechničtější hráče? To nedává smysl.

V základu naskočil opět Óscar Mingueza. Do soubojů chodil příliš zbrkle a často, což ho nutilo dopouštět se zbytečných faulů nebo se nechal oklamat od soupeře. Chyba, kterou Marc Bartra obvykle dělal a nakonec ho stála místo v Barceloně.

Do konce zápasu zbývalo několik minut a Clément Lenglet nahradil Coutinha. Mnozí se mohli leknout, že zaujme místo jako levé křídlo. Opak se stal pravdou. Koeman začal hrát s pěti obránci a věřil, že najde nějakého křídelníka.

Najednou dal přednost Minguezovi ve středu pole před Puigem, Carlesem Aleñou nebo Miralemem Pjaničem. Beznadějné mluvit o nějakém rozumném střídání. Spíše je pravděpodobnější, že se Riquimu mstí, aby mu nemusel dát ani jednu minutu na hřišti.

Přesto každý vidí, že byl potřeba. Vždyť už Ray Hudson pronesl, že „Riqui Puig měl nastoupit, ale tvrdohlavost Koemana pokračuje.“  To, že Pedriho nahradil Pjanič nic nevylepšilo. Proč on, když měl přijít ofenzivní hráč? Všechna střídání, která provedl Koeman v závěru zápasu nedávaly moc smysl a ani hráči zřejmě nerozuměli, kde mají hrát.

Barcelona se snažila vybojovat plný počet bodů, ale střídání tomu absolutně nepomohly. Nejvíc znepokojivá není tato remíza a ztráta dvou bodů, ale to, že Aleña, Riqui nebo Konrad de la Fuente odehráli 0 minut. V úterý jde Barcelona znovu do boje proti Valladolidu a je naivní věřit, že se něco změní.

Po odchodu Quique Setiéna tu byl Mauricio Pochettino nebo García Pimienta, ale poslední odkaz Josepa Marii Bartomeua byla dýka do zad v podobě toho, že svěřil kormidlo Koemanovi. Zbývá už jen měsíc a pár dní, aby Culés věřili tomu, že bude zvolen nový prezident Barcelony a Koeman odejde…


Zdroje: David Kvapil



Diskuze

Souhlas se vším

20.12.2020, 13:04

Z příchodu Koemana jsem šťastný nebyl, nemyslel jsem si, že má na to trénovat Barcelonu a nemyslím si to ani teď. Ale kdo nevidí rozdíl mezi jeho stylem a tím, který jsme tu roky trpěli pod Valverdem/Setiénem, je buď slepý nebo má velmi špatnou paměť. Konečně v zápasech aspoň trochu běháme, hráči si nabíhají, už to není ta statická sračka, při které si půl zápasu dávali ťukec stopeři s brankářem, protože neměli komu přihrát. Samozřejmě to má ještě daleko do ideálu.

Vadí mi jeho (ne)nasazování některých hráčů, Pedri hraje nezávisle na výkonech, Trincao dostává munity, i když je poslední dobou zralý co nejdál na tribunu, Puig s Aleňou zase musí mít na prdeli mozoly od toho sezení. Asi tam ale hraje roli i něco jiného, třeba Puig údajně žaluje novinářům.
Sestavy jsou mnohdy podivné, ale když se podíváme na tem tým, není se moc čemu divit. Coutinho, Griezmann (naši dva nejdražší hráči!) a Messi se pohybují ve stejném prostoru, jinými slovy si zavazejí. Dá se to poskládat tak, aby spolu ještě jakž takž mohli hrát dva z nich, tři ale rozhodně ne. Na to je ale potřeba rozestavení 4-2-3-1, kde zase potřebujeme dva běhavé defenzivní záložníky. Vzhledem k tomu, že Busq už nestíhá, máme na tuto pozici jen Frenkieho.
V útoku Griezmann dává žalostně málo gólů a Braith zase (všechna čest) není hráč do základu Barcy. Trenér chtěl Depaye, ale ani toho mu vedení nedokázalo přivést. Můžeme mu tedy vyčítat sestavu, když musí skládat dohromady hráče, kteří se k sobě vůbec nehodí? A když nepřišel nikdo z těch, které chtěl, a tak musí pracovat jen s tím, co má?

Výsledkově je to bída, ale sklízíme to, co jsme si zaseli v minulých letech, vlastním přístupem, totiž honbou za okamžitým úspěchem (který stejně nepřišel), bez ohledu na budoucnost. Koemanův vliv na to je jen minimální.

A vy, co ho vyhazujete, se zkuste zamyslet, kdo by to po něm teď asi vzal, už v létě k nám totiž nikdo kromě něj nechtěl.

20.12.2020, 16:47
absint absint

Ještě dodám, bez urážky k autorovi, že odstavec o nešťastném de Jongovi je úplná kravina. Vůbec nic bych v podobných detailech nehledal, třeba mu jen umřel pes.

20.12.2020, 16:51
Puyol absint

García Pimienta. Horší by to určitě nebylo.

20.12.2020, 19:19

Ve vší úctě k autorovi, tohle je hodně vyblitá frustrace....možná by bylo pro příště si po remíze raději dát pivo a nesedat k počítači smiley

20.12.2020, 17:34
David Kvapil Robert

Já si to pivo dal a nepomohlo smiley

20.12.2020, 21:44
macaxp1 Robert

To jako zavírání očí před tím co se děje v kabině a na hřišti je lepší varianta? Pokud Koeman dělá stále stejné strategické a taktické chyby, neřeší zásadní problémy v mužstvu a celý proces obnovy Barcy de facto brzdí, tak je lepší mlčet? Já jsem se letos smířil s tím, že jde o první rok, kdy se bude celá Barca rekonstruovat a nepočítám se žádnými tituly, ale co mne točí je fakt, kdy Koeman namísto očekávaných změn konzervuje všechny klíčové problémy týmu a zásadní změna zatím v nedohlednu. V tom jednoznačně souhlas s autorem.

21.12.2020, 19:57

Podle trenéra Ronalda Koemana se fotbalisté Barcelony navzdory další bodově ztrátě ve španělské lize s titulem nerozloučili. Věří, že situace se může obrátit. Ano po volbách, s novým vedením a trenérem.

20.12.2020, 19:23

"Koeman začal hrát s pěti obránci a věřil, že najde nějakého křídelníka" - hráli jsme na tři beky a Alba s Destem hráli křídla, které nám chybí, spíš nechápu proč to neudělal dřív, ale těch stoperů taky moc nemáme. Koeman to s tím kádrem nemá jednoduchý.

21.12.2020, 01:14

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat