Barcelona stále ctí Daniho Alvese jako "legendu"

Barcelona stále ctí Daniho Alvese jako "legendu" Foto: X @FCBarcelona

Když byl Dani Alves minulý měsíc usvědčen ze znásilnění a odsouzen ke čtyřem a půl letům odnětí svobody, byl jeho profil vymazán ze sekce věnované "legendárním hráčům Barcelony" na internetových stránkách klubu.

O několik dní později se však sekce o Alvesovi znovu objevila.

"Díky své extrovertní povaze se stal idolem barcelonských fanoušků a dokonalým bavičem na každém večírku Blaugranas."

To si lze na dané stránce přečíst i dnes.

Čtyřicetiletý Alves byl skvělým fotbalistou a příznivci Barcy ho velmi milovali. To je fakt, který mu nikdo nemůže vzít. Ale je také usvědčený násilník, a to mu také nikdo nemůže vzít.

Tento popis Brazilce - extrovertní, bavič na každém večírku - mohl dávat smysl, když byl napsán před lety. Nyní, když víme, co jsme se dozvěděli z jeho třídenního procesu u katalánského Nejvyššího soudu, se zdá být nepochopitelné, že se stále objevuje na webových stránkách klubu.

22. února soudce rozhodl, že Alves v noci 30. prosince 2022 znásilnil 23letou ženu na soukromé VIP toaletě barcelonského nočního klubu Sutton Club.

Podle soudu Alves ženu "prudce popadl", shodil ji na zem a znásilnil, přičemž jí bránil v pohybu.

Žena uvedla, že jí to způsobilo "úzkost a hrůzu". Přátelé popsali, že po odchodu z koupelny "nekontrolovatelně plakala".

Španělští státní zástupci požadovali pro Alvese, který obvinění opakovaně popřel a jehož právní tým okamžitě naznačil záměr odvolat se, devítiletý trest odnětí svobody.

Athletic požádal Barcelonu o vysvětlení, proč je Alves stále uváděn v sekci jejích webových stránek vyhrazené pro "legendy", ale klub uvedl, že se k tomu nebude vyjadřovat. Přesná odpověď zněla: "FC Barcelona odmítá poskytnout jakýkoli komentář k tomuto konkrétnímu tématu."

Alves byl velmi platným členem barcelonského týmu, který v letech 2008 až 2016 ohromil svět. Během své kariéry nastoupil ke 126 za Brazílii a během 22 let profesionální kariéry získal 43 titulů. To z něj dělá druhého nejoceňovanějšího fotbalistu v historii. Více trofejí získal pouze Lionel Messi, jeho bývalý spoluhráč z Camp Nou.

Od té doby Barca nikdy neměla pravého obránce jako on - nikdo se mu na tomto postu ani nepřiblížil. Jediný, kdo se Alvesovi z let 2008 až 2016 mohl téměř vyrovnat, byl Alves v letech 2021-22, kdy se do klubu vrátil na druhé angažmá. Byl starší, pomalejší a stále nejlepší, jakého Barca měla.

Život se však neodehrává jen na hřišti. Fotbal není oddělený svět, a i když by někdo mohl říci, že je třeba oddělit dílo od umělce, hranicí je - nebo by mělo být - kdy je spáchán trestný čin nenapravitelné škody.

The Athletic se na téma Alvese obrátil také na několik skupin fanoušků Barcelony (spojených s mužským i ženským týmem). Jediná reakce přišla od organizací, které podporují ženský tým.

"Musíme oddělit osobní život od života fotbalisty, ale když mluvíme o trestných činech, existuje červená linie," řekl Alex Masdeu, jeden ze zakladatelů skupiny Tot Pel Femeni.

"Je to něco velmi závažného, co jde proti zásadám klubu. Nechápu, proč ho znovu umístili na webové stránky."

Další skupina uvedla, že zvažuje podání oficiální stížnosti klubu. Pro tento článek si nepřáli být jmenováni, raději chtějí zůstat v soukromí, než se rozhodnou, jak budou postupovat.

Barca se definuje jako "víc než klub". Na Mezinárodní den žen obarvila své logo na fialovo. Značný a převratný závazek vůči ženskému sportu prokázala největší investicí do španělského ženského fotbalu v historii. Tento tým patří k nejlepším v Evropě a mnoho jeho hráček je mistryněmi světa.

Chci jasně říci - ačkoli se to zdá směšné, že to musím říci - že Barca nenese žádnou odpovědnost za jednání Alvese v onu prosincovou noc roku 2022.

Ale pokud tvrdíte, že jste "víc než klub", neměli byste ctít násilníka způsobem, jakým Barca pokračuje. Měli byste odsoudit něco, co již bylo prokázáno před soudem a co podle jejích přátel a znaleckého psychologického posudku u soudu způsobilo, že oběť není schopna vést normální život.

Bylo pochopitelné, že v zájmu zachování presumpce neviny by Alvesovi neměl být odebrán status legendárního hráče ještě před vynesením jakéhokoli rozsudku v jeho procesu. Tento den však již pominul.

Barca si prostě nemůže dovolit nadále na svých webových stránkách uctívat člověka, který znásilnil ženu.


Zdroje: https://theathletic.com/



Diskuze

Ono je důležité rozlišovat Daniho jako fotbalistu a jako člověka. Jakožto fotbalista naprostý TOP. Jako člověk, pokud dívku opravdu znásilnil, odpad. U více fotbalistů člověk musí koukat dvojím metrem. Např. Pepe/Casemiro - fotbalisti naprostá prasata, co se nebáli protivníky i zranit, ale že bych proti nim cítil nějakou zášť mimo trávník, se říct nedá.

15.03.2024, 14:05

Neznam detaily, ale pokud s nim pichala v klubu na hajzliku a sla pak s nim na pokoj…..

16.03.2024, 08:55

Jako party s Alvésem musí bejt asi hodně náročný , ale vůbec to neomlouvá to co udělal...

19.03.2024, 13:39

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat