Barcelona vs Real Madrid: Kdo je větší?

Barcelona vs Real Madrid: Kdo je větší? Foto: X @FCBarcelona

Jsou to dva největší kluby světového fotbalu a dominují sportovnímu dění jako žádné jiné.

Barcelona a Real Madrid jsou podle počtu získaných trofejí zdaleka nejúspěšnějšími španělskými týmy - Madrid jich má 101, Barcelona 99. Třetí Athletic Bilbao jich má jen 35. Mají obrovské fanouškovské základny, mnoho nejlepších hráčů světa a El Clasico přitahuje miliony diváků po celém světě.

V neděli se opět utkají o další trofej ve finále Supercopa de Espana v Saúdské Arábii - v rámci 256. El Clasica. To vedlo The Athletic k prozkoumání nejspornější možné otázky pro obě fanouškovské skupiny: který klub je větší?

V roce 2020 jsme se rozhodli udělat totéž s anglickými kluby a došli jsme k závěru, že Manchester United je největší v zemi, pokud se měří podle ukazatelů zahrnujících počet diváků, celosvětovou fanouškovskou základnu a trofeje. Tyto parametry jsme zde reprodukovali s některými změnami, které odrážejí jedinečný kontext, v němž působí Barcelona a Madrid. Za každou kategorii udělíme jeden bod (kromě některých, kde je v nabídce více než jeden bod) a klub s nejvyšším součtem bude označen za největší.

V žádném případě se nejedná o vědeckou práci - je to jen trocha zábavy, kterou není třeba brát příliš vážně. Existuje také spousta faktorů, které nelze změřit. Prosíme, abyste nás za závěr, ke kterému jsme dospěli, příliš nenáviděli, ale samozřejmě můžete v komentářích hájit čest některého z klubů nebo nám sdělit, kde jsme udělali chybu. Jsme velcí, zvládneme to.

Pojďme se do toho pustit...

Návštěvnost

Barcelona i Madrid jsou světové kluby, ale stejně jako každý jiný klub je definují jejich fanoušci, kteří chodí na zápasy.

Tuto kategorii komplikuje fakt, že oba týmy procházejí významnou rekonstrukcí stadionů. Ikonický barcelonský stadion Camp Nou je v procesu demolice a přestavby na stadion pro 105 000 diváků, zatímco madridský tým dokončuje stavbu nového a vylepšeného stadionu Santiago Bernabeu, který by měl stát nejméně 1,4 miliardy eur.

Barcelona hraje své domácí zápasy na Estadi Olímpic Lluís Companys, zatímco na Camp Nou probíhají práce. Mnoho majitelů sezónních vstupenek se rozhodlo nenavštěvovat zápasy na tomto stadionu, ale protože sezóna ještě neskončila, rozhodli jsme se vzít průměrnou návštěvnost za posledních pět sezón, které nebyly ovlivněny Covidem, a vydělit ji maximální kapacitou každého stadionu, abychom zjistili, jak velkou část svého stadionu má každý tým tendenci zaplnit.

V posledních sezónách, kdy probíhala rekonstrukce stadionu Bernabeu s kapacitou 84 744 diváků, hrál Madrid v různých obdobích se sníženým počtem fanoušků. To pomáhá vysvětlit prudký pokles návštěvnosti v letech 2018-19 až 2019-20. Očekává se, že stadion bude po několika průtazích oficiálně otevřen mezi koncem května a začátkem června letošního roku.

Barcelona plánuje návrat na Camp Nou v listopadu 2024 při dvoutřetinové kapacitě. Dvě sezony zažívala klesající návštěvnost, než Xaviho tým v kampani 2022-23, kdy získal titul, což bylo první vítězství v La Lize po čtyřech letech, přilákal v průměru úctyhodných 83 498 fanoušků. To jim dává náskok před madridskými fanoušky, protože během těchto pěti sezón zaplnili 67,4 procenta Camp Nou oproti 63,9 procenta u svých rivalů.

Zařadili jsme ještě jednu kategorii, která odráží historickou návštěvnost: nejvyšší čísla obou klubů v historii. V dubnu 1956 přilákalo madridské mužstvo na první zápas semifinále Evropského poháru proti AC Milán na Bernabeu 129 690 fanoušků. Historické maximum Barcelony, 120 000 diváků, bylo zaznamenáno v prvním zápase čtvrtfinále Evropského poháru proti Juventusu v březnu 1986.

Výsledek: Jeden bod pro Barcelonu za průměrnou návštěvnost v procentech maximální kapacity, jeden bod pro Real Madrid za nejvyšší návštěvnost v historii.

Jak se porovnává návštěvnost

BARCELONA   REAL MADRID
67.4
Average attendance as percentage of max capacity
63.9
120,000
Highest ever attendance
129,690

Fanouškovská základna

Je obtížné měřit fanouškovskou základnu klubu - tím spíše u dvou klubů této velikosti, které mají miliony příznivců po celém světě.

Abychom toto rozložení přesně vystihli, rozhodli jsme se rozdělit je do tří kategorií: platformy sociálních médií, španělská fanouškovská základna a globální fanouškovská základna. V naší studii o anglických klubech z roku 2020 jsme k posouzení vlivu klubů na sociální média použili sledující na Facebooku, Twitteru a Instagramu, ale vzhledem k růstu této platformy od té doby jsme zahrnuli i TikTok.

Chtěli jsme také ukázat, jak jsou tyto týmy ve Španělsku populární. Tradice penyas - oficiálních skupin fanoušků, kteří mají často vyhrazené bary, kde se scházejí, a někdy i vyhrazenou část stadionu - je ve španělském fotbale jedinečná. Podle seznamů na webových stránkách obou klubů existuje v celé zemi více než 3 000 barcelonských a madridských penyas.

Tyto skupiny se rozšířily i po celém světě. Barcelona má oficiální penyas v Kosovu, Kuvajtu a sedm na Kubě, zatímco Madrid má dvě skupiny jen v Nepálu. Ve Spojených státech je 12 barcelonských penyas, zatímco madridských je 17.

Ve všech těchto ukazatelích se Madrid dostal na první místo s 39,2 miliony sledujících na sociálních sítích, téměř o 1000 španělských penas více a 55 skupinami na celém světě. Všechny tyto údaje jsou aktuální k začátku ledna.

Výsledek: Dva body pro Real Madrid - jeden za sociální sítě a jeden za fanouškovskou základnu ve Španělsku a po celém světě.

Hlavní světové trofeje

Jedná se o dva nejúspěšnější španělské kluby podle počtu získaných trofejí, ale chtěli jsme rozlišovat mezi tituly v Lize mistrů a méně významnými tituly, jako je Veletržní pohár.

Zavedli jsme tedy bodový systém, kdy jsme za každý titul v Lize mistrů udělili 10 bodů a za Mistrovství světa klubů, Supercopa de Espana a Superpohár UEFA tři body. Rozhodli jsme se nezapočítávat některé trofeje, které již neexistují - například regionální turnaje před založením La Ligy a Interkontinentální pohár.

Madridští fotbalisté jsou v Lize mistrů a La Lize se 14, resp. 35 tituly rekordmany, což je staví nad Barcelonu, ale v posledních 20 sezonách je to jinak...

Výsledek: Jeden bod pro Real Madrid

Velké trofeje z nedávné doby

Kromě historických úspěchů jsme chtěli zohlednit i nedávné tituly těchto týmů. Rozhodli jsme se pro trofeje získané v posledních 20 sezónách (počínaje sezónou 2004-05 včetně), přičemž jsme použili bodovací systém popsaný v předchozí části.

Přestože Madrid v tomto období získal pět trofejí v Lize mistrů - včetně čtyř v pěti letech 2014-2018 - Barcelona má díky svým výkonům v La Lize a Copa del Rey navrch. Za tuto dobu získala o pět ligových titulů více než Madrid a o čtyři španělské poháry více. Naproti tomu loňské vítězství Madridu v Copa del Rey bylo teprve třetím za posledních 30 let.

Výsledek: Jeden bod pro Barcelonu

Dosažené trofeje Barcelony a Realu Madrid v posledních 20 sezónách

BARCELONA
 
REAL MADRID  
4
Champions League
5
11
La Liga
6
7
Copa del Rey
3
3
Club World Cup
5
9
Supercopa de Espana
5
3
UEFA Super Cup
4
208
Score
155

Výsledky v lize

Barcelona a Madrid se v La Lize pravidelně umisťují na prvním a druhém místě, jedinými dalšími šampiony v 21. století jsou Valencia (2001-02 a 2003-04) a Atletico Madrid (2013-14 a 2020-21).

Zmapovali jsme umístění Barcelony a Madridu v lize v 91 sezónách La Ligy od jejího založení v letech 1928-29 (v letech 1936-1939 byla liga během španělské občanské války přerušena) a poté jsme pro každou stranu stanovili průměr. Madridští skončili o desetinu bodu nad svými katalánskými rivaly (průměrná pozice 2,7 oproti 2,8).

Od roku 2004 neskončil žádný z týmů níže než na prvních třech místech - což ilustruje duopol na vrcholu španělského fotbalu.

Výsledek: Vítězství Realu Madrid o jeden bod

Bilance v Lize mistrů

Liga mistrů je hlavní evropskou klubovou soutěží, a proto jsme jí chtěli věnovat zvláštní pozornost - s možností získat bod za nejvíce účastí a nejvíce vyhraných zápasů.

Není žádným překvapením, že Madrid je tak daleko v čele jako rekordman (14 titulů) a rekordman v počtu účastí (43) v Evropském poháru/Ligy mistrů. Odehráli a vyhráli nejvíce zápasů (482 a 291) a jsou jediným týmem, který v soutěži vstřelil více než 1 000 gólů (1 063).

I tak je pět získaných trofejí Barcelony v porovnání s jejich 27 účastmi v soutěži příznivé. V letech 2006-2011 ji vyhrála třikrát během šesti let, ale až do letošní sezony se tři roky nedostala do vyřazovací fáze.

Výsledek: Jeden bod pro Real Madrid za nejvíce vítězství a nejvíce účastí.

Hráčská kvalita

V roce 2020 jsme měřili kvalitu hráčů anglických klubů na základě toho, kolik hráčů z Anglie dodaly a kolik reprezentantů měly na mistrovství světa 2018. Mnoho nejlepších hráčů Barcelony a Madridu se však narodilo mimo Španělsko, takže posuzovat tyto kluby podle španělských reprezentantů, které vychovaly, nám nepřipadalo správné.

Tuto metriku jsme nahradili vítězi Zlatého míče - hráči žádného klubu nezískali toto ocenění vícekrát než hráči Barcelony a Madridu, kterých je dohromady dvanáct. Z velké části za to může dominance Messiho a Ronalda v 21. století, takže jsme se omezili na jednotlivé hráče, kteří získali Zlatý míč v době, kdy působili na jedné z těchto stran.

Mistrovství světa však pro mnoho hráčů zůstává vrcholem a slušným měřítkem kvality hráčů, takže jsme tento údaj zkombinovali s počtem hráčů, které každá strana vyslala na mistrovství světa v roce 2022 v Kataru, a stanovili jsme průměr.

Madridští dodali osm držitelů Zlatého míče (Di Stefano, Raymond Kopa, Luis Figo, Ronaldo Nazario, Fabio Cannavaro, Cristiano Ronaldo, Luka Modrič a Karim Benzema) oproti šesti barcelonským ( Španěl Luis Suárez, Cruyff, Hristo Stoičkov, Rivaldo, Ronaldinho a Messi). Katalánský klub však do Kataru vyslal 17 hráčů - nejvíce ze všech klubů - což mu zajišťuje těsné vítězství.

Výsledek: Vítězství: Barcelona získala jeden bod

Obchodní příjmy

Barcelona a Madrid nejsou úspěšné jen na hřišti - jsou to i komerční tahouni. I když jsou finanční problémy prvního z nich dobře zdokumentovány, stále se jedná o dva nejlukrativnější evropské kluby.

Deloitte Football Money League každoročně sestavuje žebříček nejlépe vydělávajících klubů ve světovém fotbale na základě měření komerčních příjmů, příjmů z vysílání a příjmů ze zápasů. Pro každý tým jsme zvolili průměrnou hodnotu z posledních pěti let, za které se zpráva zpracovává.

V posledním ročníku skončil Madrid na druhém místě s příjmy ve výši 713,8 milionu eur, zatímco Barcelona se v žebříčku propadla ze čtvrtého na sedmé místo, přestože vydělala 638,2 milionu eur. Barcelona v posledních dvou letech navzdory své nejisté situaci využila řadu finančních "pák" - prodej budoucích příjmů za platby předem - k podpisu nebo registraci hráčů.

Naproti tomu se zdá, že rekonstrukce Bernabeu Madrid příliš neovlivnila, neboť jeho příjmy klesly pod 700 milionů eur pouze na dva roky v letech 2020 a 2021. Ve zprávě společnosti Deloitte se však uvádí, že za posledních pět let je mezi těmito týmy jen málo rozdílů.

Výsledek: Jeden bod pro Real Madrid

Kupní síla

Dva velké španělské kluby mají jedinečnou tahovou sílu, pokud jde o přestupy. Schopnost přilákat největší světové hvězdy je pro fanoušky stále velkým zdrojem hrdosti.

Abychom to změřili, spočítali jsme zastoupení jednotlivých týmů v seznamu 50 nejdražších přestupů podle webu Transfermarkt. Vzhledem k historii "galaktických" podpisů není překvapením, že se na prvním místě umístil Madrid, ale rozdíl není tak výrazný, jak by se mohlo zdát.

Madridští se v seznamu objevují sedmkrát (Eden Hazard, Jude Bellingham, Gareth Bale, Cristiano Ronaldo, Aurelien Tchouameni, Zinedine Zidane a James Rodriguez). Mezitím se do první padesátky dostalo šest posil Barcelony - i když ne všechny byly úspěšné (Phillippe Coutinho, Ousmane Dembele, Antoine Griezmann, Neymar, Frenkie de Jong a Luis Suarez).

Výsledek: Jeden bod pro Real Madrid

Barcelonská zastoupení v 50 největších přestupech

PLAYER
TRANSFER FEE  
€135million
€135million
€120million
€88million
€86million
€81.72million

Zastoupení Realu Madrid v 50 největších přestupech

PLAYER
TRANSFER FEE  
€115million
€103million
€101million
€94million
€80million
€77.5million
€75million

Ženské týmy

V této kategorii není srovnání. Ačkoli se tato studie týká mužských týmů Barcelony a Madridu, fanoušci obou klubů jsou hrdí na své ženské týmy - ačkoli Madrid má od roku 2020 pouze jeden.

Barcelonský ženský tým je aktuálním držitelem Ligy mistryň a tvořil většinu týmu, který v létě zajistil Španělsku první titul mistryň světa. Barcelona vyhrála všechny zápasy proti Madridu a při posledním střetnutí v listopadu ho porazila 5:0.

Použili jsme podobný systém bodování jako ve výše uvedených oddílech o "velkých titulech" - i když to vzhledem k rozdílům mezi týmy není potřeba.

Vzájemná bilance

Nejjednodušší způsob, jak tuto debatu vyřešit. Mužské týmy Barcelony a Madridu se ve všech soutěžích střetly 255krát, přičemž 103krát vyhrál Madrid a 100krát Barcelona. Madrid vstřelil 426 gólů, zatímco Barcelona 416.

V posledním říjnovém utkání na Montjuicu se tým Carla Ancelottiho prosadil díky dvěma gólům Bellinghama, ale předchozí Clasico fakticky zpečetilo La Ligu pro Barcelonu - vítězství 2:1 gólem Francka Kessieho v závěru.

Xavi hovořil o loňském vítězství v Supercopa de Espana proti Madridu jako o zlomovém momentu pro svůj tým. Doufá, že toto finále mu po náročné první polovině sezony přinese další takový úspěch.

Výsledek: Jeden bod pro Real Madrid

Bilance El Clasico

BARCELONA  
 
REAL MADRID
255
Zápasy
255
100
Vítězství
103
52
Remízy
52
416
Vstřelené góly
426

Celkové skóre

Real Madrid: 9
Barcelona: 4

Takže výsledky jsou tu a... Real Madrid je větší než Barcelona. Alespoň podle našich měřítek.

Ještě jednou chceme zdůraznit, že to zdaleka není vědecké. Fanoušci Barcelony by mohli tvrdit, že mají produktivnější akademii než Madrid a větší sociální dosah - dvě věci, které jsme v tomto článku nemohli zkoumat.

Bez ohledu na to budou oba kluby při nedělním střetnutí bojovat o Supercopu a mnoho dalšího. Jako vždy v případě El Clasica jde v případě těchto stran o mnohem víc než jen o jeden zápas.


Zdroje: www.theathletic.com



Diskuze

Ked clovek vidi tri prve transfery, tak sa mu tlacia slzy do oci.

13.01.2024, 11:10

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. Girona FC 71
3. FC Barcelona 70
4. Club Atlético de Madrid 64
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 19
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
27. Ferrán Torres 7
28. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat