Barcelonské "entorno" - nevyhnuli se mu ani Guardiola a Xavi

Barcelonské "entorno" - nevyhnuli se mu ani Guardiola a Xavi Foto: X @FCBarcelona

FC Barcelona je velmi hlučné místo. Zeptejte se Xaviho.

Legendární postava z dob, kdy hrál, v lednu oznámila, že se rozhodla na konci letošní sezony odstoupit z pozice manažera týmu. Toxicita kolem klubu ho vyčerpala natolik, že se necítil schopen pokračovat. Ani on se nedokázal vyhnout tlaku barcelonského "entorna".

Španělské slovo "entorno", které v doslovném překladu znamená prostředí nebo okolí, vymyslel Johan Cruyff - další legenda Barcelony - v roce 1992, když byl manažerem, aby popsal jedinečný tlak v klubu.

Po třech desetiletích jeho intenzita ještě vzrostla.

"Od té doby, co Cruyff přišel s jejím jménem, se dostala na úplně jinou úroveň," říká bývalý tiskový mluvčí Barcy Toni Ruiz. "Je to širší a mnohem komplexnější."

Ruiz strávil v Barce 26 let, nastoupil v roce 1996 a nakonec se stal ředitelem firemní komunikace, než byl v roce 2021 vyměněn. Od té doby pracoval v několika dalších prostředích a domnívá se, že "stav pozornosti, tlaku a vnější kontroly, kterým Barca žije, nemá ve sportovním odvětví obdoby".

Dodává: "Když někdo v Barce použije slovo entorno, má na mysli směsici členů, fanoušků, novinářů, ale také bývalých prezidentů, manažerů, hráčů nebo dokonce politiků, kteří byli s klubem někdy spojováni.

"Ti všichni se kolem klubu vyjadřují prostřednictvím médií, sociálních sítí nebo i neformálních setkání."

Jestli se na moci entorno něco významně podílí, pak je to barcelonský prezidentský model.

Členové klubu Barca (socios) volí prezidenta klubu, přičemž kandidáti představují různé vize budoucnosti. Volby se konají zpravidla každých pět let a při poslední volbě v roce 2021 bylo sečteno 55 611 hlasů (50,42% účast), přičemž Joan Laporta zvítězil s 54,28 % (30 148 hlasů).

Fanoušci každého týmu mají právo na svůj názor, ale v Barce mají konkrétní vliv a tím se vše kolem klubu politizuje. V uplynulém měsíci se v katalánských médiích několikrát objevily rozhovory s Victorem Fontem, druhým mužem ve volbách v roce 2021, který hodnotil stav klubu a jedním okem už vyhlížel další hlasování v roce 2026.

Být prezidentem Barcelony je historicky bezkonkurenční způsob, jak získat širší veřejné a společenské uznání a vliv - především v Katalánsku, ale nyní i více globálně.

Josep Lluis Nunez, nejdéle sloužící prezident v historii Barcelony (1978-2000), byl přinejmenším zpočátku nejvíce odhodlaný tuto funkci zastávat, protože by ho vynesla mezi katalánskou elitu. Nunez, úspěšný podnikatel, se narodil v Barakaldu v Baskicku. Stát se prezidentem Barcy pro něj znamenalo získat vliv, který pro outsidery, jako byl on, není obvykle dosažitelný.

S pozicí na vrcholu Barcy je spojena obrovská moc a v bitvě o zajištění místa začínají politické hry. Musíte si vytvořit svůj vlastní příběh, a jakmile jste uvnitř, vše pokračuje. Je to hra, kterou nakonec každý hraje ve svůj prospěch. Konfliktní strany mají svou vlastní agendu a neváhají ji aktivně prosazovat při hledání přijetí mezi fanoušky.

To vše se odráží ve složité struktuře barcelonského komunikačního oddělení. Jsou zde firemní tiskoví mluvčí, zaměstnanci, kteří mají blíže k prvnímu týmu, a někteří, kteří mají blíže k velkým rozhodovacím činitelům, kteří mají co do činění s fotbalem. Laporta má svůj vlastní komunikační tým a Xavi si na začátku letošní sezony najal zkušeného reportéra Barcy, který se stará o jeho vztahy s médii.

"Všechny strany klubu se domnívají, že je pro ně užitečné udržovat určité vztahy s určitou stranou katalánských médií, aby si ve vlastním zájmu vybudovaly určitou vazbu," tvrdí zdroj, který měl blízko k trenérskému štábu Pepa Guardioly v Barceloně. Stejně jako všechny zde citované zdroje raději hovořil anonymně, aby ochránil vztahy.

"V Barceloně musí novináři také převzít určitou odpovědnost," dodávají. "Jelikož má každý blíže k té či oné straně klubu, můžete v médiích několikrát spatřit vymyšlené příběhy.

"Když jsme byli v klubu, bylo to prostě do očí bijící. Nemám na mysli zprávy, které se objevily bez našeho vědomí, ale byly pravdivé. Mluvím o příbězích, které byly vymyšlené a všichni uvnitř klubu to věděli, ale které byly zveřejněny jako protislužba někomu nebo jako manévr proti jiné osobě."

V Barceloně je stále častým tématem, že se z vedení, šatny nebo odjinud objevují nepřesné zprávy. Ruiz říká, že "boj proti dezinformacím" byl "tím největším, který jsme museli vybojovat" během jeho působení v Barce.

A dodává: "Je to velmi důležitý úkol, který jsme museli zvládnout: "Když je značka Barca tak velká a má tak obrovský vliv na život v Katalánsku, pak se okamžitě objeví spousta nepovolaných hlasů."

Tyto "nepovolené hlasy" se neomezují jen na kanceláře klubu.

Barca je častým tématem diskusí v soukromých klubech vyšší společnosti ve městě, jako je Circulo Ecuestre nebo Club Churchill. Zatímco politika, obchod a finance mohou být ústředními tématy těchto míst, žádná vášeň nespojuje město tak jako FC Barcelona. Většina bývalých i současných manažerů klubu byla součástí této scény, kde drby a fámy proudí všemi směry. Někteří z nich, dokonce i ti, kteří pro klub stále pracují, mohou nakonec vyprávět protichůdné verze téhož příběhu.

To vše znamená, že každodenní dění v klubu a jeho výkony na hřišti jsou pod neustálým drobnohledem. Pro manažera Barcy to znamená, že se musí přizpůsobit, nebo riskovat, že zůstane pozadu.

"Základy řízení klubu jsou všude stejné; když vyhráváte, je to dobré, ale když prohráváte, vypuknou problémy," říká zdroj, který měl blízko ke Guardiolovu trenérskému štábu.

"Barcelona se liší v tom, že všichni trenéři končí špatně. Když Pep odcházel, bylo tam napětí s představenstvem (prezidenta klubu) Sandra Rosella, napětí v šatně, napětí s médii. Je tak těžké odcházet spokojený. Téměř nemožné.

" Příchuť je vždycky kyselá, protože ten tlak je prostě neúprosný - a nemilosrdný."

Když se Xavi stal v listopadu 2021 trenérem Barcy, mnozí ho považovali za ideální volbu v těžkém období. Vyrostl v La Masii a během 17 let si jako hráč vydobyl status legendy, když nastoupil k 767 utkáním (více jich má na kontě pouze Lionel Messi - 782) a získal 25 trofejí.

Teorie zněla následovně: kdyby nastaly těžké časy, mohl by se opřít o obrovské rezervy kreditu u fanoušků klubu, a proto by byl více chráněn než ostatní.

Když Barca v lednu 2022 prohrála v Supercopa de Espana s Realem Madrid 3:2, titulek deníku Mundo Deportivo zněl: "Selhání se ctí". Takový tón se po porážce v Clasicu nevidí příliš často.

Netrvalo by to však dlouho.

Požadavky se postupně zvyšovaly, protože v létě klub financoval náklady na nové posily prostřednictvím slavného "tahání za páky". V sezóně 2022-23, Xaviho první kompletní sezóně v čele klubu, Barca vyhrála La Ligu (poprvé po čtyřech letech), ale vypadla z Ligy mistrů ve skupinové fázi a poté byla vyřazena z Evropské ligy Manchesterem United.

Tato sezóna byla považována za úspěšnou, ale Xavi musel zlepšit dva klíčové aspekty: postoupit v Evropě a hrát atraktivnější, kreativnější a méně pragmatický styl fotbalu.

Po mírném klopýtnutí ve skupinové fázi Ligy mistrů v této sezóně, kdy tým prohrál se Šachtarem Doněck a Royalem Antverpy, a poté, co tým po sérii neuspokojivých výsledků a výkonů zaostal v La Lize, se začal stupňovat tlak. Ukázalo se, že Xavi možná přece jen nebyl nejlépe vybaven k tomu, aby se s ním vypořádal.

Podle zdrojů blízkých Xavimu se ho kritika, které čelil, velmi dotkla a bylo pro něj nemožné ji ignorovat. Říkají, že sledoval vše, co bylo zveřejněno nebo řečeno ve všech barcelonských médiích, a že si to začalo vybírat daň.

"Příchod z klubu vám pomůže poznat, jak Barca funguje ve všech odděleních," říká jeden z bývalých členů trenérského štábu Barcelony. "Ale také to znamená, že na vás tato atmosféra působí ještě více.

"Můžete se snažit vypnout, ale většinou to prostě nejde. Rodina, která je také fanouškem Barcy, vám volá každý den. Dostáváte zprávy od přátel, kteří vám posílají nějaké novinky. Máte pocit, že k tomuto klubu patříte, že jste odsud, a trpíte dvojnásob. Nakonec bojujete s tím, co se říká, protože vidíte, jak s tím bojují i vaši blízcí."

Ruiz, bývalý tiskový mluvčí Barcelony, se také domnívá, že být fanouškem klubu je pro trenéra dvojsečná zbraň.

"Mít zázemí kluků jako Pep Guardiola nebo Xavi pomáhá, ale množství okolního tlaku a informací, které dostávají, a to ze všech možných kanálů, je na jiné úrovni.

"To, s čím se musí vypořádat ve srovnání s trenérem, jako je řekněme Frank Rijkaard, je nesrovnatelné. Sociální média tento tlak exponenciálně zesílila."

Výsledky Barcy se v poslední době zlepšily - ve všech soutěžích je 10 zápasů neporažená a postoupila do čtvrtfinále Ligy mistrů, kde se utká s Paris Saint-Germain.

Ale poté, co jim 12. března domácí vítězství nad Neapolí v osmifinále Ligy Mistrů zajistilo postup v Evropě, Xavi v tiskovém středisku ztratil nervy. Měl pocit, že si musí vyřídit účty s médii, a konfrontačně se vyjádřil zejména k jednomu článku v deníku El Pais.

To, že se tak rozhodl tehdy, když byl tým na vrcholu, ale zdaleka nedosáhl významného úspěchu, prozrazuje, jak těžko zvládá tlak své role.

"Média se k tomuto týmu zachovala nespravedlivě," zlobil se Xavi. "Dokonce jsem četl, že jsme byli "blázny" Evropy. Co s tím teď máme dělat? Opravdu, co máme společného s médii, která nás označila za blázny této soutěže?" "Ne," řekl.

Xavi měl na mysli konkrétní reportáž ze zápasu, kterou napsal známý barcelonský reportér Ramon Besa a v níž Barcelonu po listopadové porážce se Šachtarem Doněck označil za "blázny evropského fotbalu". Skutečnost, že článek obsahoval zmínku o neuspokojivých výsledcích Barcelony v Lize mistrů v několika posledních sezónách - a to nejen pod Xavim -, nezabránila trenérovi ve výpadu.

Ve hře byl ale i další prvek, protože Xavi má pocit, že ho určité části médií nechválí tak, jak si zaslouží, z loajality ke Guardiolovi - myslí si, že nechtějí podkopat odkaz manažera Manchesteru City v klubu.

Když Xavi 27. ledna po domácí porážce 5:3 od Villarrealu oznámil své rozhodnutí odstoupit, prohlásil, že by pro Barcelonu bylo "nemožné" mít v čele takovou osobnost, jakou byl Sir Alex Ferguson v Manchesteru United, tedy dlouhodobého lídra.

"Je to krutá práce," řekl. "Člověka to vyčerpává. V Barceloně máte pořád pocit, že si vás neváží, že s vámi špatně zacházejí. Tak to v klubu funguje.

"Z hlediska duševního zdraví je to těžké. Jsem pozitivně naladěný člověk, ale baterie se stále vybíjí a v určitém okamžiku si uvědomíte, že nemá smysl zůstávat."

V pátek ráno zveřejnil deník Mundo Deportivo rozhovor s Laportou, ve kterém naznačil, že by si přál, aby Xavi zůstal.

"Když řekl tu věc, že odejde kvůli tlaku, řekl jsem mu: 'Jsme tu vždycky pod tlakem, jak víš ze svých zkušeností'," řekl Laporta.

"Zeptal jsem se Xaviho, jestli je nějaká možnost, jak změnit názor, ale všiml jsem si v jeho tváři obrovského napětí a řekl jsem mu, ať se uklidní, pokud tak vidí svou situaci.

"Když s ním (nyní) mluvím, vždycky mu říkám totéž: respektujeme, že chce zůstat do konce sezony. Je to tvoje volba a nám se daří lépe. Od jeho oznámení vlastně opět vyhráváme. A pak na něj mrknu, stejně jako říkám, že se s jeho budoucností tady ještě může něco stát. Pořád říká, že v červnu odejde, ale uvidíme." 

Je nepravděpodobné, že by se tlak spojený s řízením Barcelony v dohledné době změnil. Pokud Xavi nakonec přehodnotí své rozhodnutí odstoupit a zůstane, jistě to pro něj nebude ztráta.

Jednou z možností, jak v klubu uspět, by mohlo být nějakým způsobem rozvíjet politické schopnosti potřebné k tomu, aby se dokázal odborně orientovat v problémech barcelonského "entorna".

Dalším přístupem by mohlo být smíření se s tím, že vždycky budeš mít víc co ztratit než získat - že je téměř nemožné hrát hru a vyhrát.


Zdroje: https://theathletic.com/



Diskuze

Zajímavý článek. Já bych nebyl proti tomu, aby Xavi ještě zůstal, pokud by v tomto stylu dojel zbytek sezony.

27.03.2024, 21:32

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat