Bartomeu si vykopal vlastní hrob

Bartomeu si vykopal vlastní hrob

„Tichý pracovitý člověk, který rád lidi spojuje a hledá konsenzus, nikoliv donucování,“ vykreslují prezidenta FC Barcelony Josepa Mariu Bartomeua bývalí ředitelé klubu a jeho blízcí spolupracovníci, kteří nechtějí být jmenováni.

„Nejsem nejlepší inženýr, ani nejlepší ekonom, ani nejlepší právník, ale líbí se mi, že kolem mě panuje dobrá atmosféra. Nejsem nejlepší, ale rozhoduji a vytvářím dobré prostředí, díky kterému se potíže překonávají rychleji. A myslím, že dobrá nálada se přenesla i do prvního týmu,“ popsal sám sebe Bartomeu v rozhovoru pro španělský El Pais v červenci 2015.

Dnes, o 5 let později, není tento prezident tím samým, kdo nastoupil do této funkce v roce 2014 po prosbě svého přítele Sandra Rosella a za několik měsíců dosáhl slávy, když útočné trio dokonalo v Berlíně treble. V současnosti sedí na stejném sudu s prachem jako v lednu 2015. Rozdíl je v tom, že tehdy volby označil za snížení napětí. V červenci 2015 porazil Joana Laportu, nyní je schopen se postavit Messimu.

Lionel i přes slib prezidenta byl donucen zůstat, byla to další porážka, kterou si budeme pamatovat celý život. Prohra 2:8, rezignace 11 manažerů, pro vedení bude obtížné vůbec vydržet do shromáždění delegátů 27. října, došlo k vyvolání nedůvěry, policie neuzavřela aféru Barcagate, milióny euro byly utraceny za nepovedené posily a 5 sportovních ředitelů se vystřídalo ve funkci (Zubizarreta, Fernández, Segura, Abidal a Planes).

Rok 2020 nebyl pro Bartomeua stejný jako rok 2005. Tým nezískal ani jednu trofej a ztratil podporu a kontrolu důležitých členů vedení. „Riziko sportovního a ekonomického krachu je velmi vážné, protože je tu přidán globální účinek covidu-19. Problém spočívá v tom, že prezident si není vědom nenapravitelných škod, které Barce způsobil od roku 2015,“ říká bývalý ředitel klubu.

„Bartomeu věřil, že neodstoupení je akt odpovědnosti, ale někdo mu špatně poradil. Vždy hledá někoho, kdo s ním souhlasí, nebo slyší jen to, co se mu líbí. Nikdo ho nebral vážně, možná proto, že ho viděli jako prozatímního, hodného člověka, který nepotřeboval žádnou vnitřní ani vnější kontrolu,“ upozorňuje jeden z členů vedení.

„Nebyl připraven na pozici, která by měla být složitější než v roce 2003, když se s Rosellem připojili ke kandidatuře Joana Laporty. Převzal pozici šéfa basketbalu, a když pak vedení opustil, dostal se na vrchol, aniž by chtěl, nebo se připravoval. Nemá zásadní zkušenosti, aby mohl Barcu řídit,“ tvrdí jeden z jeho bývalých kolegů.

„Neví, jak sestavit tým spolupracovníků, je nedůvěřivý a snadno si někoho oblíbí a podlehne, takže je lehké pochopit, proč ustoupil hráčům a Messimu", podotýká další z bývalých manažerů. Čtyři pilíře, na kterých Bartomeu měl stavět svůj mandát, odešli: Zubizarreta (sportovní ředitel), Antoni Rosich (generální ředitel), Susana Monje (ekonomické viceprezidentka) a Messi. „Nerozumí fotbalu a improvizuje až k nezodpovědnosti,“ odsuzuje ho další z dnes již bývalých kolegů.

„Žádný obchodník by mu nedovolil udělat operace, které provedl. Není zvyklý na obchodní, pokerové, hry. Nezvládá složitá jednání. Je korektní podnikatel, ale není schopen vyřešit ekonomické problémy Barcy,“ podtrhuje další z ředitelů. „Bartomeu byl vždy maratonec, houževnatý a pracovitý člověk. Spíše dříč než stratég. Dobře se přizpůsobuje změnám, nebojí se jich, ale motivují ho. Ovšem utíká často z boje.“

„Barto je čestný a pracovitý, staví Barcu vždy na první místo,“ pokračuje jeden z jeho nejbližších kolegů. Asi dva nejchoulostivější okamžiky zažil 1. října 2017 v den referenda o nezávislosti Katalánska, a pak 24. srpna, když Messi poslal fax jako potvrzení své výstupní klauzule. „V obou případech selhal. Dne 1. října vedení trvalo na zrušení zápasu s Las Palmas, zatímco hráči trvali na odehrání. Odezva byla, že se bude hrát bez diváků. A když Messi požádal o odchod, Bartomeu zavřel Messiho do klece,“ pokračuje jeho blízký kolega.

Zdvořilý prezident, který vždy říkal ano a nechal raději problémy vyhnít a chtěl se všemi být zadobře, odvolal kohokoliv, kdo nesouhlasil, který usiloval o mír s Johanem Cruyffem, řekl hlasité ne, když ho Messi po návratu z Lisabonu požádal faxem o ukončení smlouvy. Bartomeu poprvé nevyslyšel Messiho žádost.

„Nikdy jsem ho neviděl tak pevného v názoru,“ vysvětluje jeden z členů vědění. „Jakmile se ujistil, že zákon je na jeho straně, a že klauzule 700 miliónů je platná, postavil se proti Messimu. Jeho emotivní reakce překvapila Lea a všechny, kteří čekali poraženého prezidenta. Není možné ho podceňovat, to se vymstí. Jedna věc je mu dávat přezdívky a druhá se mu smát,“ vypráví dále barcelonský ředitel.

Špatná Messiho strategie dala prezidentovi možnost se vykoupit přes členy, kteří jsou vlastníciBarcy, nikoliv jen fanoušci, a nikoliv jen veřejné mínění, které brání Messiho jako světového hráče, a ne pouze jako hráče Barcy. Pozice Bartomeua podle kritiků z něj udělal stoupence Nuňeze, který se svého času postavil proti Cruyffovi. Bartomeu, kterého po 20 letech manželství opustila žena a jeho dvě děti pronásledují stejní novináři, jako sledují Messiho otce, nemohl Messiho nechat jít. Situace ho vyzývá k rezignaci, ale Bartomeu zatím odolává, protože upřednostňuje vyrovnání účtů. 

Prezident předal kormidlo Ronaldovi Koemanovi, hrdinovi z Wembley 92, protože ve vztahu k Messimu potřebuje tlumočníka. A nejlepším spojencem jsou i kvůli pandemii prázdné tribuny Camp Nou „Žije odpojený od faktů, jako by mu bylo jedno, co se stane. Jeho chování, mimika a tiky jsou podobné jako u autistů odpojených od reality,“ hodnotí odborník na komunikaci.

O Bartomeuově osobnosti existuje mnoho verzí. Jisté je, že se do historie zapíše jako ten, kdo čelil mnoha výjimečným situacím. Nyní čelí vyslovení nedůvěry a z jeho jediného spojence se Messi stal nepřítel.

-------------------------------------------------------------------------

Proč Messi poslal fax?

Většina fanoušků se divila, že krize okolo odchodu Messiho z Barcy začala tak chladně, zasláním faxu. A to i přes fakt, že Leo v tu dobu pobýval v Barceloně. Hráčovi právníci poslali fax, ve kterém vyjádřili záměr aktivovat klauzuli ve smlouvě umožňující jednostranně ukončit jeho smlouvu s Barcou po konci sezóny. Kromě samotného odchodu byl kritizován právě i způsob oznámení.

Má to ale své právní vysvětlení. Zaslání faxu je klíčové, jelikož slouží k úplnému prokázání toho, že došlo ke komunikaci k určitému datu, také potvrzení přijetí a obsahu. Díky tomu by nebylo u soudu možné tvrdit, že nedošlo k odeslání, nedošlo k přijetí, nebo že byl text jiný. Ač se použití faxů zdá archaické, z právního hlediska je to účinnější než email a je to běžně využívané v právních jednáních.

------------------------------------------------------------------------

Messi chtěl z Barcy odejít již 2krát

Po odchodu Tita Vilanovy převzal klub Tata Martino. Barceloně se ale příliš nedařilo a Messimu ještě méně. Během sezóny utrpěl 4 svalová zranění, a když pak Barca vypadla z Ligy mistrů s Atleticem, navštívil Messi Vilanovu. Ten ho vedl jako hlavní trenér, před tím jako asistent Pepa Guardioly a i v akademii jako trenér Cadete A. Leo mu prozradil svůj úmysl odejít. „Kam půjdeš? Po Paris SG? Nikde ti nebude lépe než tady,“ řekl mu Vilanova. Krátce na to Tito zemřel a Messi se rozhodl pokračovat.

K dalším Messiho pochybnostem došlo na podzim roku 2015. Ačkoliv tým s ním, Neymarem a Suárezem získal treble, Leo byl stíhán ministerstvem financí. Soud v Barceloně odsoudil jeho otce a bratra k 21 měsícům vězení za zpronevěru 4,1 miliónů euro. „Bylo to kruté. Nechtěl jsem opustit Barcu, ale opustit Španělsko. Nechtěl jsem tu být,“ přiznal tehdy Messi. Navíc v tu dobu začal svůj projekt s Guardiolou stavět Manchester City. Skutečně se zdálo, že Leo odejde do Anglie. Nakonec ho ale rodina přesvědčila, aby zůstal.


Zdroje: elpais.com



Diskuze

Píšou, že pokud bude Bartomeu sesazen na základě hlasování o nedůvěře, bude to znamenat, že v rámci finanční odpovědnosti bude ručit za předchozí sezónu, kdy klub byl ještě v zisku.

Pokud by rezignoval, nebo normálně dokončil funkční období, započítala by se tato sezóna, kdy bude klub ve ztrátě a on by musel čelit finanční odpovědnosti, tj. skončil by před soudem, pokud by to nedokázal účetně upravit jako tehdy Laporta.

Každopádně je vtipné, že pokud budou předčasné volby, zkrátí se tím novému vedení funkční období o rok.

18.09.2020, 20:26

Každopádně velmi zajímavý článek. Dik!

19.09.2020, 08:18

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat