BEZ MASFERRERA BY BARCA NEVZNIKLA

BEZ MASFERRERA BY BARCA NEVZNIKLA

Sérii článků o mýtech spojených s barcelonským klubem nemůžeme začít jinde než u samotného vzniku. Kdo založil FC Barcelonu a kdy byla založena? Mnoho lidí jistě bleskově odpoví, že Barcu založil Joan Gamper v roce 1899. Někteří i dodají, že klub založil poté, co byl jinde odmítnut. Jiní uvedou, že klub založili protestanti a Španělé by možná dodali, že šlo o zednářskou iniciativu. Téma vzniku katalánského velkoklubu je stále živé. Většinu otázek se však již podařilo ozřejmit.

V úvodu uvedené názory lze vyčíst z mnoha článků a slyšet od velké části fanoušků. Skutečnost je ovšem taková, že se jedná o všeobecně rozšířené omyly. Stále znějící mantru. Vzhledem k velkému množství knih, článků, dokumentů, rozhlasových a televizních pořadů kolem Barcy je to bohužel běžný výklad.

Sám Gamper Barcu nezaložil, ani nešlo o krok protestantů po odmítnutí od katolíků a zcela jistě to nebyla zednářská iniciativa. Založení FC Barcelony byl proces několika skupin, různých národnosti a různých náboženství.

Často se pak zapomíná na muže, bez kterého by Barca možná ani nevznikla. Ani v minulých článcích jsme o něm skoro nepsali. Tím dotyčným je Narciso Masferrer y Sala (26. 4. 1867 – 10. 4. 1941). Narciso se narodil v Madridu katalánským rodičům, studoval ve Francii a Německu, ale v roce 1895 se z profesních důvodů vrátil do Barcelony. Jeho příchod byl rozhodujícím pro vznik mnoha sportovních projektů v Katalánsku i v celém Španělsku. Zakládal kluby, federace, soutěže i sportovní noviny. Jako mladý trpěl tuberkulózou. Své uzdravení proto vnímal jako druhou životní šanci.

Narcis Masferrer byl mimo jiné zakladatel a ředitel novin Los Deportes (1897), zakladatel a prezident katalánské gymnastické asociace (1897), zakladatel a viceprezident španělské gymnastické federace (1898), předseda španělské velocipédcké unie (1902, 1912, 1939), spoluzakladatel (1899) a viceprezident (1909) FC Barcelony, zakladatel španělské federace fotbalových klubů (1909), předseda katalánské fotbalové federace (1913) či zakladatel unie sportovních redaktorů (1911).

Jeho jméno se v rámci španělských sportů objevuje prakticky všude. Nepochybně na jeho sportovní vášeň měla vliv předčasná smrt jeho manželky a jejich tří dětí, která způsobila až posedlost zdravým životem a snahu o regeneraci španělského národa. Když jsme na začátku hovořili o založení Barcy jako o procesu několika skupin, je tím myšlena i osoba Masferrera a lidí kolem gymnázia Solé. Sám Narciso např. bydlel naproti gymnáziu. Všeobecně je jeho vliv na zrod klubu často neprávem ignorován.

Gymnázium Solé bylo založeno s cílem procvičovat „venkovní“ sporty. Jedním z nich byl i fotbal. Víte, kde se budova školy nacházela? Každý správný culé by měl zajít na místo založení FC Barcelona v ulici Montjuic del Carme (na rohu s ulicí Pintor Fortuny) ve čtvrti Raval nedalo La Rambla. Dnes je tam pamětní deska. Gymnázium, kde měl později klub i své sídlo, bylo však trochu dál od rohu (tam, kde je nyní zeď s dvěma svítilnami). Postaveno bylo roku 1878 a mělo kapacitu až 76 osob. Kromě gymnázia zde sídlily i noviny Los Deportes, gymnastická unie, plavecká unie a krátce i právě FC Barcelona. Součástí tělocvičny se postupně stala i vedlejší budova El Indio, kde reálně došlo k založení Barcy (odtud pochází známé fotografie členů).

Pojďme však od začátku. Do Barcelony přivezli fotbal Angličané. První zmínky se datují do roku 1875. Tento nový sport byl ale dlouho nepochopen a setkával se s nepřátelstvím místních obyvatel. Patnáct let trvalo, než se začali utvářet první neformální mužstva. A teprve v roce 1893 vznikl díky britskému konzulovi Williamu Wyndhamovi první tým s názvem Barcelona Foot-ball Club, který ale noviny překřtily na Sociedad de Foot-ball de Barcelona, neboli SF Barcelona.

Další informace naleznete zde: JSTE SI JISTI, ŽE VÍTE, KDY VZNIKL KLUB FC BARCELONA? a zde: SLAVÍ FC BARCELONA SVÉ ZALOŽENÍ VE ŠPATNÝ DEN? a zde: ZALOŽENÍ FC BARCELONA NEJEN VE ŠVÝCARSKÉ REŽII

Tato první Barcelona FC složena z Britů, ale i několika Španělů a Francouzů odehrála pár zápasů proti dalším týmům tvořených z Angličanů. To pokračovalo až do roku 1896. Tento celek byl později často nazýván jako Tým angličanů, nebo Angličtí kolonisté. Na další tři roky ale ve městě fotbal skoro vymizel.

V roce 1898 přicestoval do Barcelony Hans Gamper a ubytoval se u svého strýce Emilia Gaisserta. Jako fotbalista a sportovec, který pomáhal založit nejeden oddíl, se snažil se sportem pokračovat i v katalánské metropoli. Gamper, společně s přítelem Walterem Wildem (prvním prezidentem FC Barcelony) a dalšími kolegy se nejprve zkoušeli připojit ke katolickému gymnáziu Tolosa vedené Jaime Vilou (tým Catalá FC). Byli však odmítnuti, jelikož byli cizinci. Nebo protože byli protestanti?

Často zmiňovaný spor katolíků z Catalá FC a protestantů kolem Gampera lze jednoduše vysvětlit. V té době byl každý cizinec nazýván protestantem, ač jím z hlediska víry být nemusel. Protestant bylo totiž synonymem pro cizince.

Když neuspěli u Jaime Vily, obrátili se na gymnázium Solé. Ve škole, kde sídlilo několik organizací, je přivítal právě Masferrer. Narciso následně ve svých novinách Los Deportes umožnil vydání známého Gamperova inzerátu. Nešlo o nic náhodného. Masferrer a jeho kolegové vnímali fotbal jako ideální sport pro své gymnázium zaměřující se na venkovní sporty. Rozvíjející se fotbal dostal přednost např. před hokejem či tenisem.

I proto Masferrer pomohl Gamperovi a Wildovi (společně s Narcisem byl Wild členem španělské gymnastické federace) uskutečnit 29. listopadu 1899 setkání s cílem založit FC Barcelonu. Tehdy se sešlo 12 zakládajících členů: Joan Gamper, Bartomeu Terrades, Walter Wild, Lluís d’Ossó, Pere Cabot, Otto Maier, Enrique Ducay, Carles Pujol, Josep Llobet, Otto Künzli, John Parsons a William Parsons.

Dále byli přítomni Albert Serra (novinář La Vanguardia), Carlos Ossorio y Gallardo (novinář Univerzal), Narciso Masferrer (mimo jiné novinář Los Deportes), Josep Elias Juncosa (redaktor rádia Le Veu de Catalunya a novinář Los Deportes) a Francisco Solé (majitel gymnázia). Podle některých zpráv byli přítomni i Adolf Lopez, E. Witty, A. Witty, Urruela, Lomba, Shilling a Cruzate. Jejich účast je však prokázána až na dalších setkáních.

Na dvouhodinové schůzce dne 29. listopadu se rozhodlo o názvu klubu, o složení vedení, kapitánem byl zvolen Joan Gamper a bylo odsouhlaseno využití hřiště Velodrom Bonanova. V jedenáct večer setkání skončilo. Průběh jednání zaznamenal kronikář a ve svých pozdějších článcích popsal Masferrer. Byl to také on, kdo uvedl, že barvy klubu pochází od Basileje.

Další informace zde: PŘIBUDE K 12 BARCELONSKÝM APOŠTOLŮM I TŘINÁCTÝ? a zde: ZE SETKÁNÍ KAMARÁDŮ VZNIKLA FC BARCELONA

Ačkoliv je tento datum uváděn jako den založení klubu., nebylo to úspěšné setkání. Z přítomných jedinců vznikl fotbalový tým pouze o 10 hráčích a to ještě 47letý Němec Eduard Schilling nastoupil jen do prvního zápasu. Možná pro někoho není takový věk až tak neobvyklý, ale je třeba si uvědomit, že průměrná délka života v té době byla u mužů 34 let a u žen 36 let. Po epidemii chřipky z let 1918 -1920 to bylo dokonce pouze 30 let.

I přes toto selhání iniciativa Gampera, Wilda a Masferrera pokračovala a díky třetímu jmenovanému a rodině Solé se 13. prosince 1899 opět všichni sešli v gymnáziu. Tým Gampera a Wilda se oficiálně spojil s anglickým výběrem (týmem z roku 1893) a založili FC Barcelonu. Tento nový klub vznikl tedy spojením dvou týmu FC Barcelona (toho z roku 1893 a z 29. 11. 1899) a především konečně splňoval zákonné podmínky fotbalové asociace vydané v roce 1887. Oficiální registraci poté dotáhl do konce až prezident Paul Haas a tajemník Pere Cabot na konci roku 1902 a v lednu 1903.

Kde se však vzala „oficiální“ verze založení FC Barcelona Joanem Gamperem? Vznik najdeme v knize Historie FC Barcelona 1899-1924 publikované u stříbrného výročí klubu, a kterou sepsal novinář Daniel Carbó Santaolaria, blízký přítel Gampera. V knize připisuje veškeré zásluhy Švýcarovi a jiné osobnosti téměř neuvádí. Další publikace popisující zrod Blaugranas se vždy odkazovaly na tuto knihu. Mnoho článků na toto téma napsal i Masferrer.

Za soubojem katolíků a protestantů stejně jako za zednářským pozadím založení stojí Augusti Rodes a jeho knihy Zakladatelé FC Barcelona a Joan Gamper a kniha Život věnovaný FC Barcelona. Obě díla sepsal v letech 2000 až 2001. Jedná se o výzkum archívů evangelických církví v Barceloně. Z této knihy pochází chybný závěr, že Jaume Vila z Catalá FC odmítl Gampera, protože byl protestant a ne katolík. Stejně tak se zde dočteme i o souboji Španělů a cizinců. Jelikož se ale knihy rozšířili do médií, okamžitě se závěry z nich staly všeobecnou „pravdou“.

Historická fakta však ukazují, že od prvopočátku působilo v Barce mnoho Španělů a mnoho katolíků. Např. v letech 1899-1900 hrálo za klub 16 Španělů, 9 Britů, 3 Švýcaři a 2 Němci. Většina z nich se hlásili ke katolíkům. Naopak existují důkazy, že např. spoluzakladatel d’Ossó byl nespokojen s velkým počtem cizinců (protestantů) a po Gamperovi požadoval, aby cizinci tvořili jen menšinu.

Lluís d’Ossó nakonec i získal v roce 1900 kontrolu nad klubem, ale později kvůli klesajícímu počtu členů odešel. V roce 1908 se následně vrátil sám Gamper, aby klub zachránil.

Další informace naleznete zde: BARCELONA NEMŮŽE A NESMÍ ZEMŘÍT, ZAZNĚLO ZE ŠVÝCARSKA

To v roce 1924 byl Joan na vrcholu moci a při příležitosti výročí bylo na čase sepsat hrdinský příběh založení z pera Daniela Carbó.

Když už jsme zmínili zednáře, tak je třeba uvést, že Emilio Gaissert (Gamperův strýc), Artur Noble (barcelonský hráč) a Samuel Morris (barcelonský hráč) skutečně zednáři byli. Nikdy se ale nepodařilo prokázat a to ani Augusti Rodesovi, že by mezi zednáře patřili i Gamper či Wild.

Stejně tak názor, že modro-granátová barva dresů pochází od zednářů, se nikdy nepotvrdil. A ačkoliv původ barvy blaugranas je stále neobjasněn a existuje mnoho teorií, tou oficiální zůstává, že pochází od Basileje, za kterou Gamper hrál. Navíc modrá a granátová byly vnímány jako barvy elit a k tomu bílé a jednobarevné dresy používalo mnoho jiných klubů té doby. Klubovým barvách se však budeme věnovat samostatně v některém z příštích článků.

Někoho teď možná napadne otázka, proč tyto informace nejsou oficiálně uveřejněny. Odpovězme příkladem: Ještě před pár lety se oficiálně tvrdilo, že prvním trenérem FC Barcelony byl John Barrow a nejdéle sloužícím trenérem byl Johan Cruyff. Po mnohaleté práci se dokázalo, že prvním trenérem byl Charles William Lampe a tím nejdéle sloužícím byl Jack Greenwell. Trvalo pak téměř 4 roky, než tyto dávno uveřejněné informace byly oficiálně přepsány v kancelářích FC Barcelony.

 

Věděli jste, že… V roce 1902 činili členský poplatek v Barce 8 peset? Z toho 5 peset byl poplatek na chod klubu. Další 2 pesety jako poplatek na sezónu (období září až května) a 1 pesetu za letní přestávku (červen až srpen). Pro představu: španělský dělník si průměrně vydělal 1 až 1,5 pesety denně, ženy okolo 0,5 pesety denně. Členové klubu pak měli výhody (slevy) na další sporty jako byl tenis apod.


Zdroje: cihefe.es, ara.cat, jakub19.wordpress.com



Diskuze

Parádní článek že samého prvopočátku, díky za nějsmileysmiley

14.10.2018, 13:54

Kubo, všechny Tvoje články (ať už z dávné nebo blízké historie, nebo ze současnosti) jsou plné zajímavých informací a hlavně se čtou jedním dechem. Já fandím Barce od 1982, kdy k nám podepsal Maradona (a kdy získat jakékoliv info, nebo dokonce vidět zápas, to byloextramega těžké) a než jsem před pár lety narazil na Tvůj blog a Tvoje články, tak jsem si hloupě myslel, že něco o FC Barceloně vím. Jenže moje znalosti oproti Tvým jsou zlomkové a už poněkolikáté před Tebou smekám.
btw. nepřemýšlel jsi někdy o tom, to všechno co jsi napsal (a určitě ještě napíšeš) vydat knižně? Pokud ano, bylo by to něco jako povinná četba pro každého českého a slovenského (po překladech i zahraničního) culé... Jestli jsi o tom ještě nepřemýšlel, začni. Prosím. smiley

14.10.2018, 15:51
Jakub19 felpod

Díky za chválu smiley
O knize jsem uvažoval, dokonce už mi to pár lidí říkalo a i jsem zjišťoval, co by bylo třeba. Jenže má to dva háčky. Jednak pokud bych nepřemýšlel jen o "doma" tištěné knize, ale chtěl jsem jí skutečně někde vydat, tak to žádné vydavatelství nevezme bez toho, aby se za tu knihu nezaručil někdo z Barcelony, nebo tomu někdo známý nedal "ksicht". A nikoho takového sehnat nedokáži.

Druhá věc pak je, že stále se objevují nové a nové informace a říkám si, že by byla škoda, kdybych napsal knihu, vydal jí a pak by se objevila zpráva, že to bylo trochu jinak. Tudíž pokud bych skutečně se rozhodl tu knihu napsat, bude to v době, kdy se budu domnívat, že španělští historikové už s ničím novým nepřijdousmiley

14.10.2018, 16:06
felpod Jakub19

Jasný. Chápu. Ale díky i bez knihy za Tvoji práci a celkově za Tvůj blog smiley

14.10.2018, 17:17
kingmarek92 Jakub19

Ahoj , Tvoje články jsou opravdu exkluzivní . S tím vydáním bych Ti možná mohl pomoci . Kdybys chtěl , chtělo by to nějaký draft knihy a můžeme zjistit víc :-)

15.10.2018, 10:57
Jakub19 kingmarek92

Ahoj, co si mám představit pod pojmem draft knihy?

15.10.2018, 17:00
Migueli
Systémový administrátor

Super článek, díky.

A ten členský poplatek by se mohl vrátit smiley

15.10.2018, 08:26

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat