Borussia Dortmund 0:0 FC Barcelona

Borussia Dortmund 0:0 FC Barcelona

V prvním skupinovém utkání letošní Ligy mistrů se Barcelona utkala s Borussií Dortmund a po bezbrankové remíze získala alespoň bod. Hlavním hrdinou byl gólman Marc-André ter Stegen, jenž chytl Marcovi Reusovi penaltu a předvedl několik dalších skvělých zákroků.

Ernesto Valverde ukázal, že se nebojí postavit mladičkého Ansua Fatiho do sestavy, ať už se hraje domácí soutěž či evropský pohár. Šestnáctiletý klučina tak debutoval i v nejprestižnějším klubovém turnaji na starém kontinentu a stal se nejmladším hráčem v dějinách klubu v této soutěži.

Na rozdíl od posledního ligového utkání proti Valencií se Barceloně nepovedlo své příznivce rozradostnit tak explozivním vstupem. Naopak, Barca začala velmi opatrně a nenechávala hosty nabrat vítr do plachet. Hráči Borussie si snažili rychle předávat míč a přibližovat se vápnu.

Defenzíva katalánského giganta se ale měla na pozoru a nakonec zaznamenala i první šanci na druhé straně hřiště. Střela Francouze Antoina Griezmanna po nakopnutém míči skončila ve 12. minutě na jednom z obránců domácího mužstva, který jí zablokoval.

Obě obranné řady zůstaly těsně u sebe a svým soupeřům neumožnili příliš. Ve 25. minutě zahrozili dortmundští, konkrétně pak jejich kapitán Marco Reus. Proti svému bývalému kolegovi z Mönchengladbachu zasáhl včas Marc-André ter Stegen, který rychle vyběhl a zablokoval jeho pokus.

Ještě před přestávkou byl trenér FCB donucen sáhnout k první změně. Jordi Alba se po jednom ze soubojů s protivníkem chytal za zadní stehenní sval a nakonec přenechal své místo jinak středopolaři Sergimu Robertovi, jenž poslal pravého beka Nélsona Semeda na opačnou stranu.

V závěru prvního dějství se probral i do té doby neviditelný Fati, ovšem žádná z jeho snah neměla kýžený efekt a fanoušci v Signal Iduna Parku se tak na poločasovou přestávku vydávali bez toho, aniž by viděl jedinou branku. Na začátku druhé půle k tomu však bylo velmi blízko.

Luise Suáreze, jenž se po svém zranění vrátil do úvodní jedenáctky, ale z ostrého úhlu vychytal Roman Bürki. V 55. minutě udělal chybu v obraně přes nohu hrající Semedo a Jadona Sancha poslal šlapákem k zemi uvnitř pokutového území. Sudí Ovidiu Hategan hned ukázal na puntík.

Balón si k exekuci této standardní situace postavil Reus, který vystřelil na pravou stranu po levé ruce ter Stegena. Jeho krajan z reprezentace však míč vyrazil a nakonec i zachytil, aby nemohl nikdo dorážet. Barcelonská jednička dokázala, že patří k nejlepším hráčům v aktuálním rozpoložení.

A sotva se fanoušci Blaugranas jakž takž uklidnili, mohli opět slavit. Na plac se totiž po dlouhé pauze vrátil Lionel Messi. Argentinec nahradil Fatiho a spolu s ním ještě přišel na hřiště Ivan Rakitič, který nahrazoval Sergia Busquetse. Krátce po hodině hry tak měli hosté vystřídáno.

Žádnému z týmů se nedařilo převzít otěže zápasu, avšak více měli ze hry borci pod taktovkou zkušeného švýcarského lodivoda Luciena Favreho. V 77. minutě vypálil z velké dálky mladý německý křídelník Julian Brandt a moc nechybělo, aby se míč rozvlnil v síti. Takhle rozezvonil pouze břevno.

O pár okamžiků na to se opět vytáhl ter Stegen, jenž nadvakrát zamezil znovu Reusovi ve skórování. Barcelona se snažila zůstat na míči, ale kromě obrany svého vlastního vápna si nevytvořila žádnou jasnou šanci. Výsledek se tedy od úvodního hvizdu nezměnil a oba zúčastnění berou bod.

I druhé utkání ve skupině skončilo remízou, ovšem diváci na San Siru byli svědky dvou branek. Pražská Slavia totiž do posledních momentů vedla, ale nakonec inkasovala a Inter Milán doma vybojoval alespoň bod. Český mistr příště doma přivítá BVB a Barcelona vyzve na Camp Nou Nerazurri.


Přehled utkání

17. září 2019, 21:00 Signal Iduna Park, Dortmund O2 TV Fotbal, O2 TV Sport 1, O2 TV Sport 7

Borussia Dortmund

0 : 0 Ovidiu Hategan (Rumunsko)

FC Barcelona

Delaney 15'  
Hazard 47'  
  50' Piqué
  55' Semedo
  70' Rakitič
Sestava

Bürki - Hakimi, Akanji, Hummels, Guerreiro - Witsel, Delaney - Sancho, Reus, Hazard (73' Brandt) - Alcácer (87' Brunn Larsen)

Sestava

ter Stegen - Semedo, Piqué, Lenglet, Alba (40' Roberto) - de Jong, Busquets (60' Rakitič), Arthur - Fati (59' Messi), Suárez, Griezmann


Zdroje: fcbarca.com



Diskuze

Slovy Šmíci v pozápasovém hodnocení:
"S jednou střelou na Dortmundu toto považuji za ostudný výkon"

17.09.2019, 23:12

Dnes si Dortmund výhru zasloužil víc, to ať se na mě nikdo nezlobí. 🙄 My jsme nepředvedli vůbec nic, bez nápadu. Jako by to hráči jen tak nějak odehráli, aby se neřeklo...to i ta Slavie předvedla víc 😑

17.09.2019, 23:30

Profesorský styl jakože my si to párkrát nahrajeme a oni se z toho poserou 👎 tak snad půjdeme s dalšími zápasy nahoru ve výkonusmiley

17.09.2019, 23:37

Za zápas jsme měli na hřišti 4 útočníky a jedna střela na branku. Tomu se říká mít nebezpečný útok smiley

18.09.2019, 04:34

Skvělý zápas pro ter Stegena. Včera by mu Reus nedal gol asi ani kdyby se hrálo celou noc. Čekal jsme, že s novými tvářemi (de Jong, Griezmann) budeme hrát tuto sezonu přímočařeji s větším tahem na bránu, ale bohužel je to pořád stejné. Ani nevím, jestli mít radost z bodu na hřišti jednoho z nejlepších domácích týmů nebo být zklamaný z toho, že se neprohrálo větším rozdílem, když ještě o nic nejde a facka z kraje by mohla být prospěšná.

18.09.2019, 06:30

Obraz našich vonkajších zápasov. Takto LM zas nevyhráme.

18.09.2019, 06:32

Tohle je hodně zlatý bod. Nepovedený zápas, kdy ale první poločas mi nepřišel tak zlý. Nicméně druhý už to bylo dost zlé, jakoby Valverde týmu nařídil bránit výsledek 0:0, už jsem tam (do příhodu Messiho) ani neviděl snahu něco vymyslet.
Hodně se mi líbí spolupráce De Jonga s Arthurem, pokud budou i nadále nastupovat spolu, mohlo by to postupně hodně dobře klapat. Jak jsem psal už na chatu, Sergio mi přijde už opravdu špatný, myslím, že Ivan by jeho úlohu momentálně zastal lépe. Fati se z toho zápasu asi trochu po*ral :) což je ale pochopitelné k jeho věku a Sua potřebuje více času, hodně kazil. Za mě bych ještě pochválil Griezmanna, ano, občas to vypadalo, že tam jen splašeně lítá, ale viděl jsem i dost světlých momentů z jeho strany. Až se Sua zase naučí dát narážečku a Messi nahodí svoji genialitu, tak to bude klapat :)

18.09.2019, 10:03

S takovymhle vykonem tu barcelonu obere o body i ta slavkasmiley

18.09.2019, 10:56

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 57
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat