Cugat: Suárez je velmi motivován a chtěl hrát už před dvěma měsíci

Cugat: Suárez je velmi motivován a chtěl hrát už před dvěma měsíci

Ramon Cugat je jedním z nejdůležitějších doktorů v Barceloně a tak řešil mimo jiné i poslední zdravotní problém Luise Suáreze. O jeho stavu se pak vyjádřil kromě jiných témat jako návratu fotbalu ve Španělsku či zdraví dalších barcelonistů, pro deník Sport.


Objeví se po této pauze více zranění?

Jde o neobvyklou sezonu a nikdy se nic takového nestalo. Zranění se tak možná o něco více očekávají a to hlavně pak ty svalová. Objevují se emoční aspekty, hlavně pak pro celky, které bojují o titul nebo záchranu. Týmy na spodku tabulky jsou nyní více vystresované z proher a na to je třeba si dát pozor.

Co se s tím dá dělat?

Musíme se vyhýbat zraněním. Vždy říkám hráčům: 'Musíte být ve formě, abyste provozovali sport, nikoliv jej provozovat, abyste byli ve formě.' Věřím, že se budou chovat rozumně a nebudou běhat jako blázni. Bez rozcvičky by se měli vyhnout sprintům. Dobrá rada je důležitá a hráči si musí odpočinout a dobře se stravovat. Pokud se tohle stane, dokážeme procento zranění nemít tak vysoké, jak se očekává.

Gerard Piqué řekl, že měsíc není dostatečně dlouho před návratem do soutěže. Souhlasíte s ním?

Myslím si, že to je poměrně krátká doba, ale je třeba vyřešit tuto situaci pro dobro každého. Hlavní kouči a kondiční trenéři sehrají velice důležitou roli a proč? Jelikož do konce sezony nezbývá mnoho, budete chtít vyléčit svá zranění co nejrychleji to bude možné, někdy až příliš rychle. A pak se objeví příliš mnoho návratů, které navýší nervozitu. Musíte přemýšlet a když bude hráč unavený, tak jej vystřídat.

Jste pro návrat ligové soutěže?

K tomu existují dva přístupy - buď zůstanu doma anebo z něj vyjdu. Pokud zůstanu doma, nemusí se mi stát žádná nehoda, leda že by mi na hlavu spadl dům. Když vyjdu ven, může se mi něco stát. Existuje spousta věcí v této hře a vy se nemůžete bát. Život jde dál a riziko sice existuje, ale buďme opatrní s uzavíráním země. Když se něco stane, vždy lze udělat krok zpět. Jsem pro návrat.

Pauza přišla velice vhod Luisi Suárezovi. Potkal jste se znovu s ním?

Od karantény jsem jej neviděl, ale každý týden hovořím se zdravotníky a kondičním koučem Juanjem Brauem. Suárez si doma navýšil zátěž a nyní vykonává individuální tréninky. Doufáme, že začne brzy hrát. Byl velmi motivován a to už před dvěma měsíci! Už tehdy chtěl nastoupit.

Hovořilo se až o čtyřměsíční přestávce. Došlo na její zkrácení?

Ano, rekonvalescence proběhla rychlé a s takovými zraněními musíte být opatrní. Suárez má rád fotbal, chce hrát a cítí se dobře. Řekl mi: 'Doktore, jak dlouho budu scházet - 20 dní, 3 týdny?' Dělal si legraci, je to skvělý chlap.

Myslíte si, že bude moci naskočit do všech zápasů?

Nyní má měsíc na zotavení. Možná nebude hrát od prvních minut, jelikož jeho minuty na hřišti rozděluje trenér.

Vidím, že v kanceláři máte podepsanou fotku Agüera a pak další od Pepa Guardioly a jeho hráčů. To byly časy.

Doufám, že se vrátí. Díky nim jsme si zvykli na neustálá vítězství a pokud bude bůh chtít, vrátí se. Vždy existují lepší a horší cykly. Pep, Xavi, Messi, Luis ... ti všichni nám ukázali na place, že byli úžasnými hráči.

Nepracujete výhradně pro Barcelonu ani jiný klub. Proč?

Protože se mi líbí i práce s obyčejnými lidmi. Mám možnost se starat o 900 tisíc chlapů za drobný poplatek, využívají stejné pokoje a služby stejného chirurga, jako fotbalové hvězdy. To je mou vášní.

Na závěr ještě Ramon Cugat pohovořil o zdravotních stavech vybraných hráčů.

Myslím si, že Arthur bude moci hrát v odvetě proti Neapoli. Cítil se mnohem lépe a bylo mi řečeno, že všechno bylo v pořádku. Nyní však v průběhu karantény netrénoval normálně a nestřílel na bránu. Myslím si, že se s ním uvidím tento či příští týden a uvidíme, jak na to odpoví. Bylo těžké se navzájem nevidět, ale Arthur se mi zdá v pořádku. Je třeba si to ověřit.

Miluji takový typ hráče a jeho herní styl. Dembélé je velice rychlý a má dlouhé a silné svaly. To je jeho výhodou, ale zároveň je pak snazší se zranit. Sakari Orava je však velmi dobrý chirurg na tento typ zranění. Nemůžeme o něj přijít, ale co se dá dělat, už má svůj věk.

Situaci s Umtitim nemohu komentovat, ale někdy se stává, že hráč, který není zraněný, cítí bolest a nebo naopak. Měl jsem takový případ. Přišel na operaci, ale nechtěl jí podstoupit, jelikož mohl hrát. Jeho doktor mi pak řekl, že se mu ta šlacha obnovila. V tomto případě to trvalo dlouho, ale poslední dobou už chytal rytmus. V medicíně se 2 + 2 nikdy nerovná 4. Musíte vzít do úvahy pocity hráče. Pokud řekne, že může hrát, oddálí se operace a pokud ne, tak víte, že to není dobré.


Zdroje: fcbarca.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 57
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat