Diskuze o Decovi v Barceloně

Diskuze o Decovi v Barceloně Foto: www.sport.es

Xavi obvykle přesně ví, co ho čeká na pozápasových tiskových konferencích, takže si byl vědom, že vystoupení před médii po nedělní remíze 3:3 doma s devatenáctou Granadou nebude nikterak jednoduché.

Čtyřiačtyřicetiletý bývalý záložník Barcelony si je obvykle plně vědom různých narativů, které kolují katalánskými médii, ale při této příležitosti ho jedna konkrétní otázka zaskočila.

Xavi byl požádán o reakci na rozhovor se sportovním ředitelem Decem zveřejněný v portugalském listu Nascer do Sol. Článek citoval Deca, který řekl, že Barca "potřebuje hlubokou změnu", že "staré metody klubu vypršely" a že se nyní musí "rozejít s minulostí".

Xavi se na pár vteřin nadechl, než odpověděl vlastním dotazem: "Ale kde to Deco říkal?"

Pokračoval: "Tohle mi rozhodně neříká každý den. Hodně věří našemu modelu s 'DNA Barcy'. Není to to, co slyším z jeho strany, ale jak teď pochopíte, nemohu k tomu říct víc."

Xavi nebyl o rozhovoru s Decem před vstupem do tiskového střediska informován, protože mediální oddělení Barcelony o něm nevědělo. Zprávy, které nesly jeho slova, zveřejnila katalánská a španělská média několik minut předtím, než Xavi vyšel ven, aby promluvil, a působily velmi dramaticky. Nebyl to jen Xavi, kdo byl šokován - minimálně jeden hráč prvního týmu byl také zaskočen.

Všichni vědí, že před Barcelonou stojí v létě složitý úkol, protože ji trápí různé problémy na hřišti i mimo něj. Deco bude poprvé od svého nástupu do funkce loni v létě hrát zásadní roli při utváření budoucnosti klubu, protože se bude rozhodovat o tom, jak na tuto situaci reagovat.

Decova slova byla později změněna a Nascer do Sol vydal vysvětlení, v němž uvedl, že došlo k "omylu", ale způsob, jakým byl rozhovor poprvé zveřejněn, ho staví do téměř naprostého rozporu s tím, co si většina fanoušků přeje.

Během této obtížné sezóny se mnoho příznivců Barcy alespoň trochu těšilo z toho, že se objevila nová generace mladých hráčů.

Barca v La Lize zaostává za Realem Madrid o 10 bodů a ve finále španělského superpoháru ji soupeř jasně porazil. V Copa del Rey je ve čtvrtfinále vyřadil Athletic Bilbao. Příští středu je čeká první zápas posledního kola Ligy mistrů proti Neapoli a málokdo by Xaviho tým považoval za schopný zvednout nad hlavu největší evropskou trofej.

Ale pokrok šestnáctiletého Lamineho Yamala je obdivuhodný. Pau Cubarsi nastoupil ve středu obrany a minulý měsíc oslavil 17. narozeniny. Dvacetiletý Fermin Lopez zažil během své první plné seniorské sezony dobré momenty - nemluvě o přetrvávajícím očekávání, jakým přínosem pro klub nakonec budou jednadvacetiletý Pedri a devatenáctiletý Gavi.

Mnozí příznivci se domnívají, že pokud si ze sezóny 2023-24 odneseme jedno velké ponaučení, pak to, že Barca musí více než kdy jindy věřit své mládežnické akademii La Masia.

Fanouškovská základna Barcy se možná bude muset naučit trpělivosti, aby si plně uvědomila svůj stav. Pokud klub nebude bojovat o tituly, vždy bude existovat napětí, ale nikdo se nechce vzdát toho, aby ho to bavilo, i když to znamená, že se budou dělat chyby. Mnozí se domnívají, že nejlepší způsob, jak se posunout vpřed, je zdůraznění stylu orientovaného na držení míče, který byl klíčový pro identitu klubu na hřišti, stylu, který se vyučuje v jednotlivých věkových skupinách.

Než byly Decovy výroky objasněny, působily dojmem, že vedení klubu vidí věci jinak. Bývalý portugalský reprezentant byl prezidentem Joanem Laportou označen za jednu z hlavních postav podílejících se na výběru Xaviho nástupce. Jak vyplývá z názvu jeho funkce, Deco je klíčovým hlasem při utváření vize Barcy.

Laporta a Deco se již nechali slyšet, že pracují na podpisech smluv pro příští sezónu, a to i bez toho, aby byl vybrán Xaviho nástupce. "Pokusíme se pro příští sezonu podepsat Joaa Cancela a Joaa Felixe," řekl Deco minulý týden v rozhovoru pro katalánské noviny La Vanguardia a jeho slova zopakoval i Laporta.

To také vysvětluje, proč se rozhovor s Decem setkal s tak bouřlivou reakcí. Joao Felix a Cancelo prostě nenabídli pádné důvody, které by naznačovaly, že mohou být pro klub dlouhodobou posilou. Oba byli nekonzistentní, Joao Felix před dvěma týdny přišel o místo v základní sestavě, než utrpěl zranění kotníku, a Cancelo se pro změnu stal defenzivně nevýraznou postavou, kterou snadno využívá soupeřův útok.

V neděli večer Barca zareagovala rychle, protože si byla vědoma naléhavosti situace, jakmile se Decův rozhovor začal objevovat v místních médiích. Nechali se slyšet, že plánují, že Deco následující den promluví na veřejnosti, aby svá slova objasnil, protože neměl v úmyslu zpochybňovat barcelonský model nebo naznačovat, že by se od něj chtěl v budoucnu odklonit.

Katalánská média se v pondělí probudila s očekáváním nějakého prohlášení sportovního ředitele, ale hodiny uběhly bez jakéhokoli náznaku.

Později toho dne webová stránka Nascer do Sol znovu zveřejnila upravenou verzi původního rozhovoru s Decem, z níž odstranila kontroverzní slova a přidala "vysvětlující" poznámku, v níž se "omlouvá" za "nedorozumění".

Poznámka pokračovala: "Není Decovou vůlí měnit metody nebo paradigma klubu (Barcelony), ale byl to Xavi, kdo na tuto cestu upozornil oznámením své rezignace. Deco se s prezidentem klubu na uvedeném tématu naprosto shoduje, což chtěl zdůraznit."

Po tomto vyjádření se Barcelona rozhodla, že Deca nebude nutit k veřejnému projevu a nechá vody uklidnit sama.

Klubu i samotnému Decovi se podařilo proplout kontroverzí, kterou tento víkend vyvolal, ale celá zkušenost zůstane v hlavě každého fanouška Barcy - myšlenka na roztrhání modelu klubu byla to poslední, co by teď chtěli slyšet.


Zdroje: www.theathletic.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat