DEMBÉLÉHO PRVNÍ ROK: NOVÝ A VYLEPŠENÝ 'KOMÁR'

DEMBÉLÉHO PRVNÍ ROK: NOVÝ A VYLEPŠENÝ 'KOMÁR'

Zítra to bude rok, co Dembélé podepsal kontrakt s Barcelonou a po složitém začátku to vypadá, že konečně uvidíme to nejlepší, co v mladém Francouzovi je.

Fotbal je dle mnohých boj o každý centimetr hřiště a Ousmane Dembélé je v téhle sezóně začal dobývat jeden po druhém. Rok po podpisu s Barcelonou začíná 'Komár' létat  vysoko. Stále to sice ještě není "ten" Dembélé, kterého jsme mohli sledovat v Dortmundu, a v živé paměti pořád máme i jeho ne příliš vydařený start na Camp Nou. Není však prvním Francouzem, který nezačal kariéru v Barceloně úplně nejlépe, něčím podobným si prošli i Eric Abidal či Thierry Henry.

Přestupová částka 105 milionů eur + bonusy ve výši 40 milionů udělaly z Dembélého nejdražší posilu v historii Barcelony, což není zrovna nejlehčí břímě. K tomu se přidaly další dvě velké překážky - úkol nahradit Neymara a vážné zranění hned ve třetím zápase La Ligy. Co to asi udělá s dvacetiletým mladíkem, kterého ještě v 18 téměř nikdo neznal?

Po parádní trefě proti Chelsea vysvitla naděje, že na konci sezóny uvidíme "happy ending," Dembélého snaha odpovědět na hřišti však zůstala utopena v obrovském návalu kritiky. Objevily se pochyby o jeho profesionalitě: špatná strava, pozdní příchody na trénink a psalo se také o tom, že se svými spoluhráči téměř nemluví, v tom ho však podstatně omezovala jazyková bariéra.

Po tomhle všem prý Barcelona zvažovala i Dembélého prodej. Ousmane nikdy nebyl označen za neprodejného, klub se však chtěl pokusit získat zpět většinu z toho, co za Francouze utratil. Dembélé také začal o své budoucnosti v Barceloně pochybovat, zvláště pak po příchodu Malcoma, který hraje na stejné pozici. Zájem projevili PSG a Arsenal, ale po (ze strany Dembélého) slabším Mistrovství světa to vypadalo, že nakonec zůstane v Barceloně.

 

"Chci, aby Dembélé zůstal," prohlásil na začátku srpna Ernesto Valverde. Hlavní trenér chtěl z Ousmanea dostat to nejlepší a pomoct mu, viděl totiž jeho obrovskou snahu na hřišti i mimo něj. A ještě před koncem srpna se ukazuje, že udělal správně, výsledky mluví za něj.

Ousmane zatím v základní sestavě naskočil ve všech třech oficiálních utkáních a v zápase o španělský Superpohár byl hlavním hrdinou, stejně jako teď proti Valladolidu. Góly obrovsky nakoply jeho sebevědomí. Hlavním požadavkem sice nebylo, aby dával víc branek, po rychlonohém křídelníkovi se požadovalo především narušování soupeřových obranných bloků a využívání křídelního prostoru, čímž by zároveň uvolnil prostor pro Suáreze, Messiho i Coutinha. Na stadionu Josého Zorrilly se Dembélé přiblížil tomu, co od něj Valverde očekává: vyzbrojený sebevědomím předváděl stejně elektrizující rychlost jako v Dortmundu.

Názor na Dembélého se v celém klubu změnil. Spoluhráči se snaží mu daleko více pomoci a on se odvděčuje laskavostí. Tomu jen nahrávají oslavy gólů, jako třeba ten proti Seville, kdy jej každý přiběhl obejmout. A proti Valladolidu se Dembélé obrátil nejdříve na Sergiho Roberta, aby mu poděkoval za asistenci, ještě než se k nim přidal Messi a zbytek týmu.

Je příliš brzy na to, abychom prohlašovali, že tohle bude pro Dembélého průlomová sezóna. Oproti začátku té předešlé je to však jako z pohádky. Ousmane přijal zodpovědnost, neustále se zlepšuje a teď už by jen potřeboval udržet si formu co nejdéle. Pokud jej nezbrzdí zranění, jeho talent ještě pořádně zazáří. Přivítejme nového 'Komára.'


Zdroje: sport-english.com



Diskuze

Pořád mi nějak nehraje to, co Valverde říká a co dělá .... Na jednu stranu Dembelé hraje od začátku, na druhou ho Valverde pokaždé vystřídá - dokonce jako prvního, i když v posledních třech zápasech byl vždy nejlepší hráč na hřišti. A nai nechápu, proč musel ve Valliadolidu na druhou půlku doprava, když hrál fantasticky celou první půli nalevo a skvěle fungovala jeho spolupráce c Couthem a Albou ....
Nabízí se přímo otázka - když bude Demba hrát jako první poločas ve Valliadolidu, nebude na něho MESSI žárlit ???? Bude ta spolupráce fungovat ???smiley Doufám že se v tomhle pletu, ale nějak tak to na mě působilo v posledním zápase. Ale třeba ho Valverde vystřídal jen proto, že se bál aby se nezranil kvůli kvalitě trávníku ...... smiley
smileysmiley

27.08.2018, 10:39

Od začátku jsem mu věřila a věřím dále, že se bude jen a jen zlepšovat. Sice docela dost ztrácí míč a taky by mohl zapracovat na zakončování, ale vzhledem k jeho věku má ještě dostatek času to zlepšit. Teď jen aby pravidelně nastupoval a nesouhlasím s názorem, že by na něj Messi měl žárlit. Messimu jsou v tomhle věku individuální čísla už ukradená a hlavně to nemá ani v povaze. On chce hlavně zpátky trofej z LM a pokud k tomu dopomůže i Dembouz, tím lépe..

27.08.2018, 11:46

Demba šel doprava, protože chtěl Valverde dostat Messiho víc na střed. Říkal to v rozhovoru tady. I když nevím proč. Messimu nejvíce vyhovuje práva lajna,říkám to už snad devět let. Možná se mu to nelíbí,ale pro tým je to nejlepší. Dokáže dát i z lajny padesát gólů za sezonu a svou přítomností na kraji automaticky roztahuje hru,uvolňuje místo hroťakovi a záloze. Když se nacpe na stred,tak se tam nedá dostat. Pouze když tam sólo prokličkuje mezi všemi. To je ale taky hodně o štěstí a v ten moment je zbytek týmu postaven do role komparzu. Už jen tím gestem,které tímto trenér udělá. Prostě nejsilnější sestava a rozestavení je jako to bylo v sobotu na začátku, akorát momentálně místo Suarez asi lepší Munir a možná by to mohl ještě vyšperkoval Arthur místo Rakety,ale to bych spíš chtěl někdy zkusit,než že bych si tim byl jistýsmileyA nebo místo Rakety Sergi a Nelson na beku.

27.08.2018, 13:16

Moc mu to přeju a moc mu fandim!!! Snad mu to vydrží celou sezonu a všem pochybovačum zavře pusu! Bude hodně záležet na něm a na Ernestovi, ale je to typ hráče, který nám chyběl!smiley

28.08.2018, 11:27

Ha, jestli vyhrajeme LM , rozdáme na bonusech neuvěřitelný love... smiley

29.08.2018, 05:28

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 72
2. FC Barcelona 64
3. Girona FC 62
4. Athletic Club 56
5. Club Atlético de Madrid 55
6. Real Sociedad de Fútbol 46
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Jude Bellingham 16
2. Borja Mayoral 15
3. Ante Budimir 15
4. Artem Dovbyk 14
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
24. Ferrán Torres 7
32. João Félix 6
44. Ilkay Gündogan 5
54. Raphinha 4
Zobrazit celou tabulku

 

Chat