Dmytro Chyhrynskyi: obránce Barcelony za 25 milionů eur

Dmytro Chyhrynskyi: obránce Barcelony za 25 milionů eur Foto: fcbarcelona.cat

I přes uplynulý čas je Dmytro Chyhrynskyi okamžitě rozpoznatelný. Je to už 14 let, co podepsal smlouvu s Barcelonou, a 13 let, co ji opustil, ale stále má stejně nezaměnitelně dlouhé, rozcuchané vlasy po ramena.

Setkáváme se v Hamburku, kde Chyhrynskyiho Šachtar Doněck hostí Barcu. Pokud je hostování to správné slovo.

Chyhrynskyi a jeho spoluhráči hrají v této sezoně domácí zápasy Ligy mistrů v severoněmeckém městě kvůli pokračující válce na Ukrajině.

Na dnešní večerní zápas podle jeho slov dorazili v neděli po dvanáctihodinové cestě autobusem a letadlem, která zahrnovala i tříhodinové čekání na polských hranicích.

"Je to pro nás výzva, protože nakonec to není jednoduché a tohle je naše realita," říká středopolař, který dnes oslavil 37. narozeniny (pozn. 7. listopadu). "Jsme Ukrajina. Je to, jako bychom bránili naši zemi, naši nezávislost."

Chyhrynskyimu bylo 22 let, když ho Barca pod vedením Pepa Guardioly v srpnu 2009 podepsala za 25 milionů eur (21,7 milionu liber) ze Šachtaru. Španělský klub v létě předtím vyhrál treble a obránce přišel po konkrétní žádosti tehdejšího trenéra, který chtěl, aby se po odchodu Carlese Puyola stal partnerem Gerarda Piqueho v zadních řadách.

"Chyhrynskyi je první, druhá a třetí možnost," řekl tehdy v létě Joan Laporta, tehdy poprvé ve funkci prezidenta Barcy.

V té době byl po Danim Alvesovi druhým nejdražším obráncem v historii klubu. Jeho příběh v Barce však netrval ani rok.

"Jak řekl Xavi, dres Barcy je stokrát těžší než jakýkoli jiný," shrnuje Chyhrynskyi, s čím se během tohoto neúspěšného období nejvíce potýkal.

"Teprve když přijdete do Barcy, uvědomíte si, jaký tlak tam na vás kladou. A v té době o to větší, že to byla jedna z nejlepších Barcelon v historii.

"Největší potíž byla v tom, že jsem přišel v poslední den přestupového období, takže sezona už začala a já neměl čas na adaptaci. Musel jsem se začlenit přímo do týmu a to bylo nejtěžší, protože bez znalosti jazyka, bez znalosti Guardiolových myšlenek... bylo těžké jen přijít a začít hrát."

V sezóně 2009/10 odehrál Chyhrynskyi pouhých 14 zápasů - z toho jen 10 v základní sestavě - když Barca vyhrála La Ligu, Španělský superpohár, Superpohár UEFA a FIFA Mistrovství světa klubů. Osm z těchto startů přišlo v prvních 15 zápasech sezóny.

"Když nastoupíte a nepovede se vám zápas, je to v pořádku. Ale když neuděláte druhý dobrý zápas, začnete být více pod tlakem," říká. "Lidé začnou mluvit o penězích, o stovce věcí. Můžete znát důvody - někteří další lidé mohou znát důvody - ale pro většinu fanoušků je to Barca a vy prostě musíte okamžitě ukázat úroveň. Jen pár týmů na světě má takový tlak, jako je tento."

Začal na sebe vyvíjet dodatečný tlak - a Guardiola si toho všiml.

"Přišel jsem s myšlenkou, že práce mi ukáže cestu," říká. "Takže jsem hodně pracoval. Téměř od prvního dne jsem například začal chodit na hodiny španělštiny. Ale abych řekl pravdu, byl jsem trochu vystresovaný.

"Vzpomínám si, že jsem mluvil s Guardiolou a on mi řekl: 'Dmytro, vidím, že jsi trochu zmatený, tak se, prosím tě, nesnaž přetěžovat. Vím, že v hotelu, kde bydlíš, děláš vždycky věci navíc, chodíš tam do posilovny, ale poslouchej: Chci, aby ses soustředil na věci, které ti říkám.

"Asi jsem nebyl dost zkušený a klidný, abych zpomalil a viděl věci jasně. Bylo mi 22 let, byl jsem ještě mladý a nezkušený. Člověk nemůže být psychicky super vyrovnaný, takže samozřejmě potřebuje podporu. Potřebujete lidi, kteří vám pomohou, kteří vás povedou. Lidi, kteří vám to umožní pochopit.

"Můj vztah s Pepem byl fantastický. Snažil se mi pomoci, když jsem byl pod velkým tlakem. I později, když jsem přestal hodně hrát, jsem s ním byl stále v kontaktu. Vždy jsem od něj cítil podporu. Říkal mi: 'Vidím, jak trénuješ, vidím tvé úsilí. Všechno se mi na tobě líbí, Dmytro. Jen si zachovej stejnou intenzitu.

"Jsem mu vděčný za podporu, kterou mi dal, za to, že ve mě věřil. Když jsem odcházel, měli jsme stále skvělý vztah."

Poté, co byl Chyhrynskyi na začátku sezóny zařazen do základní sestavy, se od listopadu do května objevil v sestavě jen sedmkrát. V červenci 2010 nahradil Laportu ve funkci prezidenta Sandro Rosell, který se okamžitě pustil do prodeje hráčů.

"Zjistili jsme, že klub má dluhy a napjaté finanční toky, ale řešíme je," řekl Rosell. "Členové klubu mohou být klidní. Klub není v bankrotu."

Jsou to slova, která by se dnes nezdála nemístná. Chyhrynského odchod - zpět do Šachtaru za 15 milionů eur - byl schválen, "aby bylo možné vyplatit mzdy zaměstnancům klubu".

Po návratu na východní Ukrajinu utrpěl řadu zranění, která mu v následujících třech sezónách znemožnila pravidelně hrát. V roce 2015 odešel do Dněpru Dněpropetrovsk, v roce 2016 pak přestoupil do AEK Atény, kde znovu objevil svou fyzickou kondici a formu.

"Teď to vidím tak, že všechno, co vás v životě potká, má svůj důvod," říká Chyhrynskyi. "Možná jsem přišel o dost velkou část kariéry, ale určitě jsem také získal spoustu věcí po psychické a mentální stránce, které se mi hodily - nejen pro fotbal, ale i pro život.

"Nemohl jsem fotbal nenávidět, protože ho miluji. Proto mi to dalo sílu pokračovat."

Letos se Chyhrynskyi vrátil do Šachtaru na třetí štaci poté, co strávil posledních sedm sezon v Řecku - pět let v AEK a dva roky v Ionikos FC. Během jeho působení v Řecku vypukla válka a on přiznává, že jeho rozhodnutí vrátit se ovlivnila i situace v jeho rodné zemi.

"Je opravdu těžké být v zahraničí, když víte, že vaše země, vaše rodina, vaši přátelé, vaši blízcí jsou stále v nebezpečí," říká. "Trpěli raketami, útoky, bombardováním a dalšími nočními můrami války.

"Nakonec vím, že jsem fotbalista, ale psychická podpora a psychologický aspekt jsou nesmírně důležité, zejména teď. Takže je pro mě teď dobré být na Ukrajině, být vedle své rodiny a svých přátel. Už jen ta přítomnost tam na Ukrajině je pro mě podporou."


Zdroje: https://theathletic.com/5039550/2023/11/07/barcelona-champions-league-chyhrynskyi-shakhtar/



Diskuze

Toto bol neskutocny ulet od Pepa. Nechapem na zaklade coho si tohto typka vytipoval, ale bol to megafail.

11.11.2023, 11:36

Tak prodali jej s minimální ztrátou v rámci celku… pepé vrať se

11.11.2023, 16:52

www.youtube.com ... takhle asi v tom měl prsty Puyol :D

12.11.2023, 18:44

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 94
2. FC Barcelona 82
3. Girona FC 78
4. Club Atlético de Madrid 73
5. Athletic Club 65
6. Real Sociedad de Fútbol 60
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Alexander Sørloth 23
2. Artem Dovbyk 21
3. Jude Bellingham 19
4. Robert Lewandowski 18
5. Antoine Griezmann 16
33. Ferrán Torres 7
35. João Félix 7
36. Fermín López 7
44. Raphinha 6
60. Lamine Yamal 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat