Exkluzivní rozhovor s Robertem Lewandowskim: "Barcelona je stále tím pravým místem"

Exkluzivní rozhovor s Robertem Lewandowskim: "Barcelona je stále tím pravým místem"

Robert Lewandowski byl jeden z klíčových podpisů Barcelony, které mohl klub loni v létě uskutečnit díky "slavným" finančním pákám.

Jeho vliv na tažení Barcy v sezóně 2022-23 byl významný. Polský útočník vstřelil 33 gólů ve 46 vystoupeních napříč všemi soutěžemi a i díky tomu se Xaviho tým stal poprvé od roku 2019 mistrem La Ligy. V životě je mnoho diskutabilních věcí, ale o tomhle není pochyb: Lewandowski je stále jedním z nejproduktivnějších fotbalových útočníků.

Od přestupu do Barcy se 34letý hráč stal klíčovým členem a lídrem nově vzniklého týmu a v Katalánsku si oblíbil i život mimo hřiště. Žije v Castelldefels, městečku ležícím na pobřeží nedaleko Barcelony, kde je často k vidění na procházkách s manželkou a dětmi, nebo dokonce na tréninku na pláži. Před dvěma týdny, během koupání v moři, několik místních obyvatel spatřilo Barcelonskou devítku při sprinterských trénincích.

The Athletic se s Lewandowskim setkal o něco dále od domova, ve slunném Los Angeles, kde Barca našla zázemí na začátku svého předsezonního turné po Spojených státech.

V hotelu InterContinental v centru Los Angeles se Lewandowski posadil k rozhovoru hned po obědě se svými spoluhráči. Potvrdil, že nebyl jedním z těch, kteří o víkendu trpěli gastroenteritidou, když vlna nemocí znemožnila Barceloně odehrát přátelské utkání s Juventusem. Cítí se dobře a s potěšením oznámil, že ti, kteří byli nemocní, se zotavují dobře.

"Cítím se, jako bych byl v Barceloně už několik let, život v klubu a ve městě miluji," řekl na začátku rozhovoru. Dva měsíce po oslavách titulu však také ví, že ho čeká spousta práce. A užívá si ji.

"Jsem plný chuti tvrdě pracovat v předsezónním období," pokračuje Lewandowski. "Největší výčitka, kterou můžeme mít z minulé sezony, je Liga mistrů (Barca vypadla ve skupinové fázi). Myslím, že jsme měli smůlu. Měli jsme hodně zranění v obranných řadách. Když si znovu pustíte zápasy s Bayernem Mnichov a Interem Milán doma, načasování všeho bylo hrozné.

"Teď máme povinnost být připraveni na jakýkoli scénář. Doufám, že to pro nás bude v Evropě mnohem lepší a samozřejmě, že to tak bude pokračovat i v La Lize."

Lewandowského slova mají v šatně Barcy velkou váhu. Jako starší hráč s bohatými zkušenostmi z elitních soutěží se rychle stal vzorem pro mladou generaci, která přichází, přestože je nováčkem. Klub chtěl hráčům jako Pedri, Gavi, Ansu Fati nebo Alejandro Balde poskytnout osobnost, která by pomohla nastavit standardy - což Xavi označil za něco, co je třeba zlepšit, když se v roce 2021 ujal funkce trenéra.

"Užívám si to, že jsem pro mladé lidi něco jako vzor," říká Lewandowski.

"Ale je to také těžké, protože díky svým zkušenostem jsem viděl mnoho věcí. Dokážu rozpoznat, kdy by věci mohly být dobré, ale ještě se mohou zlepšit. A někdy to znamená říkat nebo dělat věci, které ne každý ocení. Je třeba najít správnou rovnováhu. Nebýt příliš vlezlý nebo naštvaný; být pro tým tak pozitivní, jak jen to jde."

Když Lewandowski loni v létě přišel z Bayernu Mnichov, podepsal tříletou smlouvu, která mohla být automaticky prodloužena o další sezonu v závislosti na počtu odehraných zápasů. Příští měsíc mu bude 35 let, ale nezdá se, že by se obával výzvy pokračovat ve výkonech na nejvyšší úrovni.

"Srovnávám se s ostatními spoluhráči a cítím, že na to stále mám," říká. "Nevím, jak dlouho to tak zůstane, jestli to budou dva nebo tři roky, kdy si začnu myslet, že už to stačí. Možná to bude déle. Myslím si, že z fyzického hlediska budu v pořádku další dva nebo tři roky. Možná mi později někdo blízký řekne, že už to stačí, kdo ví? Ale právě teď nemám pocit, že bych z fyzického hlediska měl takový věk, jaký mám. Necítím se být pozadu za ostatními."

"Začal jsem přemýšlet o životě po fotbale. Abych byl upřímný, začal jsem o tom přemýšlet, když mi bylo 20 let. Mám nějaké nápady, ale zatím vám nemůžu říct nic konkrétního. Budu o tom přemýšlet, až skončím. Budu hledat něco, co mě bude naplňovat štěstím."

Statistiky ho rozhodně podporují. V minulé sezoně Lewandowski zaznamenal 23 ligových gólů a byl nejlepším střelcem La Ligy. Po skvělé začátku měl ve 12. kole na kontě už 13 gólů.

Po mistrovství světa však jeho forma - a také střelecká forma zbytku týmu - výrazně poklesla.

Od ledna do dubna se Lewandowski trefil ve 12 ligových zápasech pouze čtyřikrát a Barcelona dokázala vstřelit více než jeden gól pouze v pěti z těchto zápasů. V minulé sezóně Barca vyhrála 11 zápasů La Ligy výsledkem 1:0, což je společný rekord soutěže. To je možná důvod, proč Lewandowski označuje efektivitu v útoku za oblast, kterou tým potřebuje zlepšit - a to co nejdříve.

"Po mistrovství světa jsme se snažili hrát dobře v útoku," říká. "Nemluvím o vyhrávání zápasů, ale o vytváření šancí a střílení gólů jako tým. Zlepšit to je obrovská výzva. Musíme se lépe připravit a najít řešení v rámci týmové struktury. To je náš následující postup směrem dopředu.

"Pokud se ptáte na mě, vždy se snažím přemýšlet, co mohu udělat lépe: v mém postavení, v mé práci s míčem a bez něj, kde jsou prostory pro náběhy. Snažím se také mluvit se spoluhráči o tom, co můžeme společně dělat lépe.

"Jsem smutný, když nedám gól, ale záleží také na tom, jak se daří týmu. Některé dny můžeme mít smůlu, můžeme být unavení nebo můžeme trochu ztratit koncentraci. To chápu. Ale když mám pocit, že vstřelit jen jeden gól je na nás, tak jsem frustrovanější.

"Je to něco, co musíme brzy zlepšit a na co bychom se měli v předsezónních zápasech zaměřit. Chápu, že není možné zářit v každém zápase, ale pokud se to stane v zápasech po sobě, je to na Barcelonu už příliš."

Lewandowski sám sebe definuje jako "čestného člověka", který se "nebojí mluvit".

Říká: "Raději řeknu věc, které věřím, pravdu nebo jakoukoli radu, a jsem upřímný, než abych to říkal někomu za zády. Nebudu nic skrývat. Nejsem takový člověk. Na jednu stranu je to dobře, ale na druhou stranu to možná není pro každého to nejlepší. I to přijímám a snažím se to zvládnout co nejlépe."

V šatně je poměrně vlivnou postavou. Po hlasování, které proběhlo minulý týden zde v Los Angeles, však nebyl vybrán jako jeden z kapitánů týmu pro tuto sezónu, přestože ho Xavi před několika měsíci vyzdvihoval jako kandidáta na převzetí funkce po Sergiu Busquetsovi nebo Jordim Albovi. Místo něj byli vybráni Sergi Roberto, Marc-Andre ter Stegen, Ronald Araujo a Frenkie de Jong.

"Abych byl upřímný, nečekal jsem, že budu kapitánem," říká Lewandowski. "Není mým cílem být po roce tady kapitánem Barcelony. Nebude mi to bránit v tom, abych se vyjadřoval ke svým spoluhráčům. Vím také, že máme hráče, kteří v Barceloně strávili spoustu let, a já to respektuji. V mém věku si nemyslím, že mám takové ego, abych se urazil, když v této skupině nejsem."

Přestože není kapitánem klubu, dá se říci, že letos v létě vstoupil do jakési role sportovního ředitele.

Když se 16. června utkal proti Německu v mezinárodním přátelském utkání, na lavičce soupeře byl Ilkay Gundogan: starý přítel, bývalý spoluhráč v Borussii Dortmund a poté přestupový cíl Barcelony. Sám Gundogan přiznal, že s Lewandowskim mluvil o možném přestupu do Katalánska. Nyní Lewandowski prozradil, o čem spolu mluvili.

"Snažil jsem se mu říct jen pravdu," říká. "Ilkaye znám už dlouho. Když jsem s ním mluvil, ještě nebyl rozhodnutý o své budoucnosti. Ptal jsem se ho a on měl stále pochybnosti. Mluvili jsme o našich hráčích a o všem kolem klubu. O městě, o životě v něm. Doufám, že jsem mu usnadnil pochopení toho, co to znamená hrát za tento klub. Ví, že jsem mluvil od srdce."

Gundoganův podpis, stejně jako rok předtím Lewandowského, dokázal, že Barcelona je stále přitažlivá navzdory humbuku, který se kolem klubu děje mimo hřiště.

"Je pravda, že Barcelona má stále nějaké finanční problémy, ale určitě jsme na tom nyní lépe než dříve," říká Lewandowski. "Klub se vrací na správnou cestu, ale pro špičkové hráče je stále místem, kde se vyplatí být. Je to díky městu, klubu, historii a prostě všemu kolem."

A množství evropských zkušeností v týmu, do kterého nyní přišel i Gundogan, je jedním z důvodů, proč fanoušci Barcelony doufají, že by tato sezona mohla konečně přinést úspěch v Lize mistrů po dvou letech, kdy se jim nepodařilo kvalifikovat do vyřazovací fáze soutěže. Je však příliš velké očekávat, že Barcelona bude bojovat o trofej?

"Všichni mohou očekávat tým, který se bude plně soustředit na to, co se stane do konce tohoto roku," odpovídá Lewandowski.

"Tehdy se rozhoduje o startu La Ligy a především o skupinové fázi Ligy mistrů. Pokud se nám podaří skupinu vyhrát, pak se uvidí.

"Jen si představte, že bychom v minulé sezoně vyhráli doma s Interem Milán. Dali jsme tři góly, a přesto jsme nedokázali vyhrát, což je neobvyklé. Ale v rámci každé sezony máte lepší a horší momenty formy, musíte se podle nich orientovat a vytěžit z týmu to nejlepší.

"Myslím, že například Inter to udělal velmi dobře. Neříkám, že kdybychom ten zápas vyhráli, hráli bychom finále. To samozřejmě ne. Ale možná váš tým v prosinci není v top formě a pak nakonec sezóna postoupí a vy najdete svou nejlepší verzi. Na to musíte být připraveni.

"Ale zatím postupujeme krok za krokem. To je to, co bych lidem řekl, aby od Barcelony očekávali."


Zdroje: https://theathletic.com/4718743/2023/07/26/barcelona-robert-lewandowski-interview/



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 87
2. Girona FC 74
3. FC Barcelona 73
4. Club Atlético de Madrid 67
5. Athletic Club 61
6. Real Sociedad de Fútbol 54
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 20
2. Jude Bellingham 18
3. Alexander Sørloth 17
4. Robert Lewandowski 17
5. Ante Budimir 16
29. Ferrán Torres 7
32. João Félix 7
50. Raphinha 5
53. Fermín López 5
55. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat