FC Barcelona 1:0 Real Sociedad

FC Barcelona 1:0 Real Sociedad

Barcelona byla ve čtvrtfinále poháru lepší a především šťastnější. Červená karta po zkratu Braise Méndeze či velmi dobrý výkon Ousmana Dembélého korunovaný gólem vyústily ve vítězství nad Realem Sociedad.

Výhodu domácího prostředí využívala Barca od samého začátku a měla nejen obvyklou převahu na míči, ale zároveň si dokázala vytvořit zajímavé střelecké příležitosti. Při chuti byl zejména Dembélé, ovšem i středem hřiště se obrana hostů dostávala pod tlak. V 11. minutě ji od prvního inkasování zachránil De Jong, neboť Lewandowského sražená střela na cestě do odkryté části brány zavadila právě o nizozemského středopolaře, který stál v ofsajdu.

Naopak když se De Jong snažil o zakončení ve dvou velkých šancích, narazil na brankáře Remira. Ve 20. minutě měl blízko skórování také Dembélé, ale jeho přízemní rána zpoza vápna prolétla těsně kolem tyče. Další neúspěšné pokusy si následně připsali Lewandowski a Gavi.

Jak to tak bývá, soupeř mohl neproměněných šancí využít. Ve 30. minutě se náhle uvolnil Kubo, ale jeho prudká střela zblízka skončila na břevnu. Prvním potrestaným týmem se tak přece jen stal Sociedad.

Nešlo však o trest gólový, nýbrž o trest karetní. Méndez po střetu s Lewandowským, za nějž si mohl sám, přešel do režimu viditelné frustrace, která ve 40. minutě vyvrcholila nevybíravým šlapákem proti Busquetsovi. Sudí Manzano nejprve tasil žlutou kartu, ale po přivolání k videu musel rozhodnutí změnit na přísnější verdikt v podobě vyloučení.

Poslední šanci před přestávkou měl díky dalšímu povedeného pasu od Dembélého Koundé, ale bránu minul, takže do pauzy se šlo za nezměněného stavu. Zkraje druhé půle se znovu blýskl Koundé, bohužel vzápětí zvolil špatné řešení v podobě střely. Nicméně napotřetí už francouzský obránce dopomohl svému týmu k brance. V 52. minutě poslal do úniku Dembélého a ten zvolil zakončení silou, které zaskočilo Remira a rozvlnilo síť.

Sociedad jako by inkasovaný gól konečně probudil. Baskové se ihned vrhli do útoku, třebaže hráli v početní nevýhodě, a nadělali Barce problémy. V 59. minutě si Kubo, jenž do té doby platil za jednoho z mála aktivních hráčů svého týmu, zasloužil gólovou asistenci, ale Sorloth jeho centr před prázdnou bránu nepochopitelně zazdil.

Otevřenější hra samozřejmě znamenala příležitosti také na druhé straně a Gaviho od navýšení vedení dělila pouze branková konstrukce. Sociedad se tedy brzy musel zase stáhnout, jelikož do šestnáctky lítal jeden balon za druhým. Koncovka však nadále klopýtala, což potvrdil i střídající Raphinha.

V 88. minutě naštěstí pohořel také Navarro, když Ter Stegen chybně rozehrál. Sám barcelonský brankář ale gólovou šanci uhasil. Úspěšný zákrok si připsal také v poslední minutě utkání po nebezpečném rohovém kopu, takže culés na Camp Nou mohli slavit postup.

 


Přehled utkání

25. ledna 2023, 21:00 Spotify Camp Nou Sport 1

FC Barcelona

1 : 0 Jesús Gil Manzano

Real Sociedad

  39' Méndez
Dembélé (A - Koundé) 52'  
Busquets 56'  
Pedri 59'  
  66' Zubimendi
Sestava

ter Stegen - Koundé, Araújo, Christensen (90+1' Alonso), Balde (78' Raphinha) - Pedri (77' Kessié), Busquets, F. de Jong, Gavi - Dembélé (84' Fati), Lewandowski

Sestava

Remiro - Elustondo, Zubeldia, Le Normand, Rico (46' Muňoz) - Méndez, Zubimendi, Marin (78' Olasagasti) - Kubo (78' Navarro), Sørloth (87' Fernández), Oyarzabal (46' Barrenetxea)


Zdroje: sport.es



Diskuze

marek99
Senior editor

Keď má Dembélé svoj deň tak je nezastaviteľný, neskutočné čo tam dnes predvádzal 😳

25.01.2023, 23:01

Celkovo dobrý výkon tímu, avšak Dembele bol dnes famózny. Fantastické prieniky do hranice šestnástky, výborné čítanie hry, parádny dribling, presné asistencie a všetko to zavŕšil víťazným gólom. Dnes to bol presne ten Demba ako ho chceme vidieť. Som nesmierne rád, že pod Xavim takto vyrástol. Gratulácia celému tímu k postupu do semifinále!

25.01.2023, 23:07

FT: Barcelona 1:0 Real Sociedad

✅ Velmi silný a soustředěný výkon
✅ Bezchybný Busquets
✅ Kounde = Rolls Royce
✅ Bestiální výkon Dembeleho v kombinaci se 4 záložníky
✅ Dvojitý pivot Frenkie a Busi funguje
✅ Tlak a rychlost zisku míče, vytvoření si mnoha příležitostí

25.01.2023, 23:14
cechoma David Kvapil

Za mě přesně vystiženo. Hrozně se mi líbí kombinace FdJ-Bus. Jak mají oba nějaké nedostatky, tak se v nich krásně vykrejou. Jak se mi nelíbí, když hrajeme 433 s Busem, tak včera podal výkon jak za starých časů.

A pak se mi teda líbilo, jak jsme hráli chvilku v podstatě 136. Jasně, bylo to proti 10, ale libero jsem dlouho neviděl :-D

26.01.2023, 09:01

Omlouvám se, ale já budu i kritický. Výše uvedené platí. Dembele prostě umí být rozdílový. Ale, jak byl sehrán závěr, to se mi tedy moc nelíbilo. SS měl čisté šance na vyrovnání. Cca od vstřeleného gólu se zase pohybovali adekvátním způsobem jen ti na míči. S ještě lepším soupeřem by to asi nedopadlo.

26.01.2023, 11:05
cechoma raval69

Je to pravda. Stegen nás opět podržel + jedno břevno. Na druhou stranu podle mě nám chyběla jenom kvalita v zakončení. Socky jsou dobrej tým, mají formu a nedá se očekávat, že takový tým proti nám nebude mít žádnou šanci. Každopádně my jsme měli podle šancí dát minimálně 2 góly, spíš 3

26.01.2023, 13:31

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 57
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat