FC Barcelona 2:1 FC Porto

FC Barcelona 2:1 FC Porto Foto: Patrik Janačík

Katalánská Barcelona v rámci 5. kola základních skupin Ligy mistrů ve svém azylu na Olympijském stadionu v Montjuïcu vyzvala portugalské Porto. Již před úvodním výkopem byl jasný výsledek druhého utkání ve skupině H. Šachtar Doněck porazil na domácím hřišti v německém Hamburku belgické Antverpy 1:0. Ukrajinský Šachtar se vítězstvím bodově dotáhl právě na Barçu s Portem. Antverpy se 0 body stále krčí na chvostu tabulky.

V zápase se Xaviho svěřenci opět museli obejít bez zraněných Gaviho, a gólmana ter Stegena stále laborujícího s bolestí zad. Do nominace se naopak vrátil uzdravený kapitán Sergi Roberto. Ten však zápas začal na lavičce. Trenér Katalánců Xavi pak v sestavě oproti víkendové remíze v Madridu proti Vallecanu udělal hned 5 změn. Na lavici náhradníků začali Baldé, Christensen, Romeu, i oba křídelníci Ferran Torres a Lamine Yamal. V základní sestavě se naopak objevili Araujo, Koundé, Gündoğan, Félix, a Raphinha. 

Zápas začal v obrovském tempu, které se později drželo celý zápas. Oba týmy si totiž bylo vědomy faktu, že případná výhra by ať už jednomu či druhému mohla zajistit prvenství ve skupině. Poprvé v sezóně Portugalec Cancelo začal zápas na levém beku. Tento tah domácí lavičky se později ukázal býti stěžejním tahem. Host z Manchesteru City tak mohl na levé straně hřiště navázat spolupráci se svým krajanem Félixem. 

Domácím narozdíl oproti předchozím zápasům fungoval represink po ztrátě míče, z čehož při útočných akcích v první půli často těžili. První gól v zápasu však vsítil tým hostí. Po půl hodině z hranice velkého vápna vystřelil brazilský záložník Galeno. Jeho pokus sice Peña vyrazil před sebe, nicméně připravený krajan Pepê byl připraven, a pohotovou dorážkou z malého vápna otevřel skóre utkání. Jenže Blaugranas reagovali okamžitě. Félix na útočné polovině na sebe výborně navázal oba stopery, Pedri vysunul na Cancela v náběhu, ten si navedl míč na svou silnější pravou nohu, a z velkého vápna do vzdálenějšího rohu Costovy brány srovnal střelecký účet utkání. Šance se do konce poločasu objevovaly na obou koncích hřiště, skóre však již do konce první půle zůstalo neměnné.

Druhou pětačtyřiceti minutovku otevřel nákop tentokráte kapitána Arauja na ve formě hrajícího Félixe. Ten si míč stejně jako jeho krajan Cancelo v první půli navedl na silnější pravou nohu, a pumelicí orazítkoval horní tyč branky hostí. Ani ne o minutu později se pak znovu dostal do gólové příležitosti, zde však z blízka mířil po zemi mimo tři tyče. 

V případě Félixe pak platilo - kdo si počká, ten se dočká. O přibližně deset minut později dalším skvělým náběhem Cancela opět zafungovala portugalská spolupráce na levém kraji hřiště, a Félix po zemi na vzdálenější tyč poslal Barçu poprvé v zápasu do vedení. Blaugranas v druhé půli ještě více zvýšili intenzitu předváděné hry. Po gólu Félixe se Porto sice dostávalo do šancí, ale v bráně domácích stál více než jistý Iñaki Peña. Katalánský velkoklub ještě mohl v závěru zápasu stvrdit své vítězství, nicméně Ferran Torres obstřelem mířil těsně mimo. Stejně jako akrobaticky zakončující Raphinha. 

Katalánci dovedli zápas do vítězného konce, a poprvé po třech letech budou hrát ve vyřazovací fázi milionářské Ligy mistrů. 


Přehled utkání

28. listopadu 2023, 21:00 Estadi Olímpic Lluís Companys Nova Sport 4

FC Barcelona

2 : 1 Daniele Orsato (ITA)

FC Porto

  30' Pepê (A - Galeno)
Cancelo (A - Pedri) 32'  
  36' Cardoso
de Jong 37'  
  57' Joao Mario
Félix (A - Cancelo) 57'  
Félix 59'  
  74' Pepê
Sestava

Peña - Araujo, Koundé, Martínez, Cancelo (82' Baldé) - de Jong, Gündoğan, Pedri - Raphinha (90' Raphinha), Lewandowski, Félix (75' Ferran Torres)

Sestava

Costa - Joao Mario (67' Sanchez), Cardoso (90' Danny Namaso), Pepe, Zaidu - Pepê, Varela, Eustaquio (80' Nico), Galeno (90' Martinez) - Taremi, Evanilson (80' Conceicao)




Diskuze

Na to, že dnes hra o desíti tak dhóst dhobrý!! Po třech jařinech dobrý osmifinale.
Ale nechápu, opravdu nechápu z jakýho důvodu tam celej špíl hraje naprosto neviditelnej Lewandowski..
Ps.: a to se děje od startu sezóny, ten typek tam je jen do počtu!!
Nebo ne?

28.11.2023, 23:12
pyspetr beEasy

Dalsi kdo videl hrat lewyho poprve v zivote

28.11.2023, 23:18
beEasy pyspetr

bráško 😀

28.11.2023, 23:22
Klokanomet beEasy

ne

28.11.2023, 23:18
Klokanomet beEasy

Je to docela easy. Od 20.8. do 23.9. udělal Lewa 6+4 během 7 zápasů. Ale to bylo taky období kdy byl za a) před zraněním, za b) nám při krátkodobém nadšení na začátku sezony chvilku fungovala křídla, za c) nám od té doby šla s formou dolů většina hráčů, d) zkus během posledních zápasů počítat, kolik dostane za zápas míčů, které se nějak dají zakončit, nejlépe z prvního doteku. Takže to není všechno jenom o něm, nic těžkého k pochopení.

28.11.2023, 23:37

Po třech ne moc povedených kolech v LM konečně zase dobrý zápas, škoda jen té spousty spálených šancí, to mělo být aspoň o tři góly. Každopádně s de Jongem v základu je ten tým zase o dvě úrovně lepší.

28.11.2023, 23:31
clen_0548 absint

ale obranou teda procházeli dost snadno

29.11.2023, 07:20

Líbilo se mi: Atmosféra na stadiónu, nasazení a bojovnost hráčů Barcy a konečně vítězství, když o něco jde. Portugalci a Rafinha hráli opravdu dobře a Frenkie taky bojoval. Lewy je bohužel už delší dobu jenom stínem hráče z minulé sezóny. Naše bránění a proměňování šancí je také kapitola sama pro sebe. Jsem zvědavý, kdy a jak se to zlepší. Ale dnes hráči udělali pro výhru maximum a to je hlavní věc.

28.11.2023, 23:31

Raphinha teda dobre urcite nehral. Hrac za 60 mil € a da sa povedat nase najlepsie kridlo musi predviest kvalitu to ze beha maka a snazi sa nestaci. Takyto zaps musi skoncit 2+1 a nie prepalit 3 sance. Budu zapasy kde bude mat jednu taku sancu ktoru musi vyuzit ked chceme nieco dosiahnut. Vcera keby messi ma neho priestor a sance trufam si povedat ze da minimalne 4 goly. A presne pre toto nikdy nebude v barcdlone uspesny lebo to neni top hrac a nikdy nebude a dufam ze sa v barcelone dlho neohreje a dobre ho spenažime.

29.11.2023, 08:04

Jak tak čtu, tak v diskuzích se objevují hodně protichůdné názory, někdo říká, že hráli někteří hráči dobře a někdo, že ti stejní špatně, ale všichni se shodnou, že Lewa hrál špatně. Tak za mě, Lewa by ve včerejším zápase za Bayern dal 3+ gólů, ten servis co má od našich křídel je nulový. Včerejší zápas nám vyhrály individuality, vpředu Cancelo a vzadu Pena a Araujo. To jak Raphinha nedokáže vyřešit situace 1v1 je do očí bijící a na druhé straně Felix, bohužel to samé... Nebyl jsem vůbec zklamaný za odchod Dembeleho, ale ten kluk by měl na Lewu 3 asistence a Lewi 3 doklepávačky do prázdné...

29.11.2023, 20:42
absint Roba10

Že má Lewa nulový servis, určitě nejde popřít. Druhá věc je, že absolutně není ve formě. To, jak mu odskakují balony, jak kazí i zdánlivě jednoduchá zpracování, volí špatná řešení situací... to si se zbytkem útoku navzájem nemají co vyčítat.

30.11.2023, 18:55

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. Girona FC 71
3. FC Barcelona 70
4. Club Atlético de Madrid 64
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 19
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
27. Ferrán Torres 7
28. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat