FC Barcelona 2:1 Šachtar Doněck

FC Barcelona 2:1 Šachtar Doněck Foto: Patrik Janačík

Katalánská Barcelona vyzvala v rámci třetího kola skupinové fáze tohoto ročníku Ligy mistrů na svém trávníku Šachtar Doněck. Zápas skončil vítězstvím Barçy 2:1. Ta si tak zapsala povinné 3 body do tabulky, a vítězně se naladila na sobotní Clásico.

První okamžiky utkání naznačily, jakým směrem by se mohl zápas vyvíjet. Barcelona i bez sedmi(!) absencí první půli dominovala. Mimo šestici zraněných hráčů nemohl Xavi počítat ani s vykartovaným Gavim. Nejvíce aktivním hráčem z řad Katalánců pak v první půli byl Fermín López. Rozjížděl spoustu ofenzivních akcí, doslova hýřil kreativitou, a různými řešeními ve finální fázi. Jediná věc, co by se jemu pak dala vyčíst, byl občasný neklid na jeho kopačkách. Ve 28. minutě střelou z dálky nastřelil tyč, a jeho střelu pohotovým volejem dostal za záda Riznyka Ferran Torres. Asistent rozhodčího sice odmával ofsajd, vzápětí jeho verdikt ale změnil VAR, a Blaugranas tak vedli 1:0. O osm minut později si pak oba výše zmínění role vyměnili. Ferran vysunul Fermína, který opět dalekonosnou střelou orazítkoval tyč, nicméně v tomto případě se již míč odrazil za bezmocného Riznyka. 

Do druhého poločasu vstoupili domácí v podobném duchu, jako končili ten první. Úvodní chvíle druhého poločasu nenaznačovaly, že to bude ještě pěkné drama, a Šachtar bude konce zápasu usilovat o zisk bodů. Postupem času svěřenci Xaviho Hernándeze začali hrát více a více bohorovněji. V minutě dvaašedesáté pak Azarov vysunul Sudakova, jehož náběh nezachytil Oriol Romeu, a druhý jmenovaný pak přesnou střelou na bližší tyč překonal ter Stegena. Barcelonští tak poprvé v tomto ročníku Ligy mistrů inkasovali. 

Hned po gólu pak hostující trenér poslal na hřiště Newertona, aby ještě více zatopil domácím, a co nejvíce se pokusil o zisk bodů. Do konce zápasu to pak byli hosté z Ukrajiny, kteří byli aktivnějším týmem, a domácí se až do závěrečného hvizdu strachovali o vítězství. Čtvrthodinu před koncem si pak svalové zranění přivodil João Félix, což muselo trenéru Xavimu přivodit ještě víc vrásek na čele. Pokud Félix nebude moci hrát sobotní zápas proti Realu Madrid, tak opravdu stěží predikovat, koho by Xavi poslal do útoku. 

Barcelona však i přes potíže ke konci zápasu dovedla zápas do vítězného konce, ve skupině H je první s plným počtem bodů, a zatím suverénně kráčí za prvenstvím ve skupině, a první účastí ve vyřazovací fázi milionářské soutěže po 3 letech. 


Přehled utkání

25. října 2023, 18:45 Estadi Olímpic Lluís Companys Nova Sport 3

FC Barcelona

2 : 1 Ivan Kružliak (SVK)

Šachtar

  21' Sudakov (A - Azarov)
Ferran (A - Fermín) 28'  
Fermín (A - Ferran) 36'  
Ferran 45'  
  50' Kryskiv
  72' Konoplya
Balde 75'  
  87' Bondar
Sestava

ter Stegen - Cancelo, Araújo, I. Martínez (82' Christensen), Alonso (70' Balde) - Fermín (82' Casado), Romeu, Gündoğan - Yamal, Ferran, Félix (75' Guiu)

Sestava

Riznyk - Konoplya, Bondar, Matviienko, Azarov - Stepanenko (92' Eguinaldo) - Zubkov, Bondarenko, Sudakov, Kryskiv (63' Newerton) - Sikan (70' Kelsy)




Diskuze

Takovou Barcelonu chci vidět. Kostra týmu odchovanci doplnění pár hráčů, kteří k nám zapadnou. Tak to u nás funguje a tak to má být. Nejsme žádný galactios a ani bych neměli chtít jimi být. Coutinho, Griezman, Arthur atd atd. V tý době jsem přestal Barcelonu sledovat. Jen tak dál

25.10.2023, 21:04

Krásně se na to koukalo.Lopez 1.poločas super,k nezastavení!Dobrá kombinace.Cancelo je obránce světových parametrů.Myslím,že Barca nehrála proti ustrašenému a odevzdanému soupeři,Šachtar mě udivil nasazením,fyz.kondicí,sprintovými náběhy a kombinací v maximální rychlostí.Obrana měla problémy s dravostí protihráčů(jen Balde ne) a Marc to řešil s velkými problémy.FCB několik šancí neproměnila a Šachtar se gólem znovu dostal do zápasu.Každé vítězství je super a vůbec to nebylo jednoduché.Barca má plný počet bodů,to je perfektní!Jako fanoušek mám radost,že Xavi dává příležitost mladým z La Masie.Snad se blýská na lepší časy!!!

28.10.2023, 11:40

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. Girona FC 71
3. FC Barcelona 70
4. Club Atlético de Madrid 64
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 19
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
27. Ferrán Torres 7
28. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat