FC Barcelona 2:4 Girona FC

FC Barcelona 2:4 Girona FC Foto: Patrik Janačík

Barcelona se v rámci 16. kola španělské La Ligy utkala na domácí půdě se senzací letošní sezóny. Na Olympijském stadionu se utkala s dalším katalánským celkem, týmem trenéra Míchela, Gironou. Barcelona trenéra Xaviho nastoupila proti Gironě v totožné sestavě i rozestavení jako v minulém utkání proti madridskému Atléticu. Za hosty díky klauzuli ve smlouvě o hostování nesměl nastoupit záložník, a kmenový hráč Blaugranas, Pablo Torre. V základní sestavě naopak nastoupil hráč základní sestavy hostí, a další host z Barcelony, Eric García. 

Oba katalánské týmy se snažily v utkání začít co nejaktivněji. Barcelonští stejně jako v minulém utkáním proti Atléticu. Paradoxně se však v zápase poprvé prosadili hostí. Ukrajinská spolupráce Těma Dovbyk - Viktor Tsygankov skvěle v brejkové situaci zafungovala, a hosté z Girony se ujali vedení v zápasu. Domácí však odpověděli podobně, jako v týden starém utkání. Křídelník Raphinha rozehrál rohový kop přímo na hlavu Lewandowského, a ten srovnal stav veledůležitého utkání. Na konci 28. minuty se pak Miguel Gutiérrez poprvé připomněl, a svým projektilem levou nohou poprvé minul tyč Peñovy branky. O pár minut později si připsal španělský obránce podobnou příležitost. Ještě v mezidobí si však levý bek domácích Cancelo připsal velmi nadějnou šanci na znovu srovnání skóre. To se však nestalo. V minutě 40. se pak obránce hostí Gutiérrez konečně prosadil. Tentokrát ovšem nemířil na zadní tyč, ale zkusil štěstí na přední tyč, čímž byl úspěšný. Girona si do kabin odnesla vedení 1:2. 

V úvodních minutách druhé půle obraz hry vypadal podobně, jako v prvním dějství. Blaugranas drželi územní převahu, efektivní však byli hosté. Až do 65. Minuty utkání si pak Xavi šetřil první střídání. To bylo však hned trojité. Na trávník se dostali mladíci Yamal, Baldé, a k ním i o něco málo zkušenější Ferran Torres. O necelých 10 minut později se pak pro vývoj utkání odehrálo velmi důležité střídání pro budoucí vývoj utkání. Útočník Stuani nahradil Těmu Dovbyka. Ten hned po pár minutách na hřišti poslal svůj celek opět do dvougólového vedení zápase. Po jeho přihrávce hlavou se prosadil rovněž střídající hráč Valery. 

V nastaveném utkání po přihrávce od Ferrana Torrese ještě přihrál na gól Ilkayi Gündoğanovi, to však na zvrácení stavu utkání bylo málo. Na konečných 2:4 pak po přihrávce Savia skóroval Stuani. 

Domácí Barcelona tak trestuhodně odmítla stáhnout náskok na čelo La Ligy, na něj nádále ztrácí na 5 bodů. V dalším zápase vyzve v rámci posledního kola základní skupiny Ligy mistrů belgické Antverpy. 


Přehled utkání

10. prosince 2023, 21:00 Estadi Olímpic Lluís Companys Nova Sport 4

FC Barcelona

2 : 4 Diaz de Mera I.

Girona FC

  12' Dovbyk (A - Tsygankov)
Lewandowski (A - Raphinha) 19'  
  40' Gutiérrez (A - Martin)
  64' Blind
  80' Valery (A - Stuani)
Gündoğan (A - Ferran) 90+1'  
  90+5' Stuani
  90+5' Stuani (A - Savio
Araujo 90+7'  
Sestava

Peña - Koundé, Araujo, Christensen (65' Baldé), Cancelo - de Jong, Gündoğan, Pedri (80' Fermín) - Raphinha (65' Ferran), Lewandowski, Félix (65' Yamal)

Sestava

Gazzaniga - García, López, Blind - Couto (78' Valery), Martin (87' Solis Romero) , García, Gutiérrez - Tsygankov (78' Portu), Savio - Dovbyk (73' Stuani)




Diskuze

Nevím zda je Xavi ten pravý koho Barca momentálně potřebuje.

10.12.2023, 23:11
absint René

Nevím, zda je to trenérem. Chyby tam z jeho strany samozřejmě jsou, ale nakonec si snad každý zápas vypracujeme víc šancí než soupeř. Jenže s naší produktivitou můžeme těžko čekat lepší výsledky.

10.12.2023, 23:33
René absint

Já píšu že také NEVÍM,musíme být netrpělivý. obranná fáze je děs.

10.12.2023, 23:38
Rikitan absint

Proměňování šancí je také jedna z příčin, proč Barca stagnuje, a to nejen letos, to určitě.

11.12.2023, 00:08

Kde je ta milionkrát nesoudně vyděkovaná obrana z minulé sezóny? Tohle je katastrofa, jestli to tak půjde dál tak by se mělo uvažovat nad změnou trenéra. Nepřijde mi ten tým tak nekvalitní a bezejmennej na to, aby doma dostal 4 góly od Girony a zároveň byl dopředu tak bezmyšlenkovitej a nesystémovej. Když už si něco slušnýho vytvoříme, tak to nedokážeme zatlouct do brány. Doufám, že Roque hned po příchodu začne dostávat prostor, protože horší než ten uraženej chodec, co je tam teď to snad být nemůže.

10.12.2023, 23:12
beEasy F4BRE

jojo chodec, ale furt hraje 😀

10.12.2023, 23:26
Rikitan beEasy

Taky nechápu, co se děje s Lewou. Říká, že se cítí dobře a do šancí se taky dostává. Takle to nejde do nekonečna.

11.12.2023, 00:11
Klokanomet Rikitan

Mě napadá jenom to, že ho podvádí Anička Lewandowska. Jinak nevím, co jiného by mohlo takový stroj poničit :D

11.12.2023, 14:39

Balde na stopera a Kounde napravo. Jako pardón, ale to bylo od Xaviho už fakt moc. Jako hráče podle mě máme dobrý. O trenérovi začínám bohužel pochybovat.

10.12.2023, 23:12
Johny Rivers cechoma

Já o Xavim pochybuji už delší dobu a jsem tu za kreténa. Xavi dostal hráče jaké chtěl, ale vynikající hráč neznamená vynikající trenér. Na Barcelonu nemá. To co funguje v Arábii nemusí fungovat u nás. Prokoučoval už tolik zápasů.....

10.12.2023, 23:18
stockey Johny Rivers

ja by som sa pozastavil nad tvrdenim, dostal hracov akych chel. Pises ako keby k nam prisiel Mbappe, Messi a Kimmich. Prisiel Raphinha z timu zo spodku tabulky, Torres a Eric ktorych sa mile radi zbavili, starnuci Lewa, ci Felix a Cancello ktori nemali miesto vo svojich kluboch. K tomu kopec hracov bez zmluvy a Romeu. Jediny kto obstoji je Gundo a kazdy druhy treti zapas Kounde. Takze by som to neprecenoval.

11.12.2023, 10:57
Johny Rivers stockey

Ale je to víc, než dostal např Koeman. Jako Xavi řekl, že chce Cancela, Koundého, Félixe, Gundogana, Lewu.... Jasně, že né Mbapého. I kdybychom na něj měli, tak by s ním Xavi neuměl naložit. Mě štve, jak tu všichni pořád brání Xaviho.... Je to legenda, o tom žádná, ale co nám dal za dobu svého působení v roli trenéra? Něco málo, ale né dost. Na náš fotbal se posledních x měsíců nedalo ani koukat. Slabé týmy nás cvičili jak na spartakiádě.... Občas jsme něco zahráli proti silnějším, ale to je málo. Porážka a hlavně styl fotbalu např. se Shachtarem byla ostuda. A takových zápasů bylo....

11.12.2023, 19:06

31 střel, 11 na bránu, xg 3,5 vs 2,7...komu vlastně v tomhle zápase hořela obrana, to je správná otázka. Asi nikdy jsme nezakončovali hůř než letošní podzim a zimu. To je fakt naprosté peklo.

10.12.2023, 23:16
Caltic8 Klokanomet
Administrátor

Když se znova podíváš na akce Girony, obrana rozhodně hořela nám, zvláště Araújo a Koundé. Araújo dělá čím dál víc chyb a ten jeho dnešní přístup byl naprosto strašný. Co předvedl v závěru, byl vzhledem k jeho pozici a všeobecnému hypu naprostý výsměch.

Jinak skutečnost, že soupeř měl víc gólů než xG, někdy může poukazovat právě na špatné bránění.

10.12.2023, 23:50
Klokanomet Caltic8

Jasně, ale jde mi spíš o ten úhel pohledu. Všichni tady chcípáme z úžasného výkonu Girony, přitom jsme jejich obranou pronikali a vytvářeli si šance docela bez problému (a to i v horším druhém poločase). Xavimu můžeme nadávat, samozřejmě že není bezchybný a stav je ted od ideálu daleko, ale zkusme se na to podívat z jeho pohledu - on vidí, že šance si vytváříme, tím pádem může mít docela oprávněně pocit, že jeho prvky hry fungují. A potom se z lavičky dívá, jak světoví hráči ty vytvořené šance spalují jak úplní chudáci. Když si pustím jakýkoliv jiný zápas, tak z pozic, ze kterých neustále zakončujeme, padají góly se železnou pravidelností, není v tom žádná velká věda. I Havlík ze Slovácka umí 4x za zápas trefit branku. Pro trenéra to musí být ještě víc frustrující než pro fanoušky, ale je potřeba, aby Xavi ukázal taky nějakou reakci.

11.12.2023, 12:55

Dnes jsem velmi zklamán, že Barca prohrála, protože po minulém vítězství proti Atléticu jsem věřil, že se tým zvedá a bude se chtít dotáhnou na čelo ligy. Obávám se, že Barca ted´ bude ráda za třetí místo, i když se hodně věcí může změnit. Girona dneska ukázala, že ne náhodou má takovou sezónu, jakou má. Jsou rychlí, sehraní, mají funkční taktiku. Koundé a Araujo jsou nejlepší stopeři, co máme, ale jakmile soupeř hraje rychle, mají velký problém. Je zajímavé, jak obrana, která byla minulý ročník tak solidní, je najednou nejistá, nedůrazná a zranitelná. Dneska pochválím tým za snahu a výkony Gunda a Frenkieho, jinak jsem opravdu zklamán, takhle se o přední příčky, neřku li titul fakt nehraje. Ale fandím dál, protože mě zajímá vývoj i v dalších letech.

11.12.2023, 00:03

Alibista Xavi samozrejme vsetko, vychvali mame co zlepsovat a podobne somariny. Povie ze sme v prestavbe, chráň nás pan boh ked sucastnou bude traged raphinha, torres a podobny exot. Dame za posily viac ako 100 min€ jeden ked sa dostane do nebezpecenstva bud si odkopne loptu na tribunu alebo trafí prvého somára co pred nim stojí. O lewowi momentálne nemá ani cenu hovoriť.Ale u neho je sanca ze goly bude davat lebo par stoviek ich uz dal a má to v sebe.Pome k nasej hre. Hrame co drzanie lopty? Presing? Lebo ani jedno nefungovalo a miestami si s nami girona robila co chcela a vyzeralo to ako keby hrali muzi so ziakmi. Len jedno sa mi potvrdilo v tomto zapase.raphinha uz nikdy nech nehra v zaklade radsej hrajme na 2 utocnikov.

11.12.2023, 06:35

Este som zabudol ze odvety hrame vonku v atleticu, reale, girone, betise. Nechcem vidiet ako to bude vyzerať.

11.12.2023, 06:55

Produktivita, produktivita,produktivita nic jiného za tím není.. před obdrženíem góle jsme dobře pressovali ale chybělo štěstí..kdyby ilkay dal tutovku,tak to také mohlo vypadat jinak...obrana určitě nefunguje jako loňskou sezónu,kde byla dominantni ale nechápu proč?!
Tady každej nadává na Rafu,Ferrana,Felixe apod ale absolutně nechapu s kym by to chtěl nekdo hrát?? Fatiho jsme pustili ,co by dal ted každej za Aubu, páč Lewa není hráč pro styl Barcelony,snad nam ten Roque pomůže.

11.12.2023, 07:37

Nehnevaj sa na koho mame nadavat ked nie na raphu? Na yamala 16 rocne dieta? Dame za neho viac ako 55 mil a ten hrac len lieta ako otrhnuty z retaze a kvalita ziadna. Nema dribling nema strelu nema produktivitu nič. Xavi si ho vybral do systemu a zda sa ze je horsi skaut ako trener.

11.12.2023, 09:16
Kamil87 Kamil87

Na yamala ne,Tady je chyba scautingu který Barcelona prostě nemá.. místo aby využívala akademii tak se takhle utrácí...ja osobně bych za něj ty prachy nedal,po jedne povedené sezóně...na stejné pozici hrál Traoré který, přišel na snížení mzdy protože bylo jeho snem hrát za Barcu,mohl pak prijit zadarmo. Misto toho se koupi labilní Brazilec za 55M

11.12.2023, 15:54

Co to jako bylo při tom přímáku? Raphina to kopne do kytek a Lewa si pak ukazuje na pravou nohu jako že ta pozice přece byla lepší pro praváka? Tak jste v žácích? Cancelo nahulí z úhlu z metru golmana a na malým vápně stojí Lewa sám? (to bych z malé části ještě dokázal pochopit, na malým vápně už mívám taky zatmění :D, ale já hraju za Horní Dolní :D )
Někdo už to tu psal...ale dát Koundeho napravo s Araujem a nalevo Baldeho s Cancelem? To snad Xavi nemyslí vážně..

Jinak mi ale přijde že jsme se zlepšili, nevypadalo to ze začátku špatně. Je to ale těžký když se ti sejdou věci jako neschopnost vstřelit gol, hořící obrana a Girona v laufu..

Gundo za mě velice solidní zápas!

11.12.2023, 07:41
stockey K041

Ten priamy kop bol tragicky, ale aj to Lewove vyplakavanie. Tak snad to maju urcene. Zvlast staznost od Lewy co dal snad za celu karieru jeden gol z priameho kopu je vtipna

11.12.2023, 16:22

Výsledek je bohužel mnohem horší než výkon. Máme spoustu šancí a mít útočníky, tak Girona odešla s nakládačkou. V útoku ale teď nemáme naprosto nikoho, kdo by byl schopen pravidelně dávat góly. Asi to bude chtít čas.

11.12.2023, 09:35

Je to pořád stejné!Soupeř,který hraje na jeden dotek a běhá a mění místo je pro FCB problém.Pak už jen stačí frajery psychicky nalomit a hra Barcy je ta tam.Opět stejný příběh ....Šachtar,Porto,Girona,žádné hvězdy,ale kluci s chutí se poprat o výsledek,s odhodláním nechat život na hřišti,běhat do bezvědomí.Defenzívní činnost neexistuje...Araujo,Koude vůbec nestačí,celá obrana neví jak se brání osobně v šestnáctce.Kolikrát jsou v šestnáctce v 8 lidech a soupeř je v 5-ti ztrapní třemi narážečkama.Nikdo nezotpovídá za svého chlapa.Kombinace obráců FCB,podpora útoku nula,presink trapas.FdJ ten hraje jen když má míč,po odehrání chůze,Raphinha jeden najednoho nic,každá šance zazděná,chce vše zahrávat,kopat přímé kopy,chlapi se dohodnou kdo to bude kopat a on jim to ukopne.Všichni koukají jak zjara.Proměňování šancí je velkou slabinou...s Gironou už ty šance alespoň byly.To jak sebevědomě hrála Girona,jak kombinovala,jak kluci běhali...to byla nádhera.Tenhle klub, ne vždy prvoligový,doplnil kádr o poctivé bojovníky a trenéra,který preferuje hru v plném nasazení z jednoho dvou doteků....a úspěch je na světě.Jsem fanoušek FCB,ale místy jsem se přistihl,jak Girona udělala z rádoby hvězd UĆNĚ v báčku,jak jsem jim to přál.Kdyby Girona prohrála bylo by to nespravedlivé,to jistě uznám i já neodborník na fotbal.Krize Barcy se neřeší,ale PROHLUBUJE,to je můj názor!!!

11.12.2023, 11:41
Jordi tomise63

Mluvíš mi z duše. Na Gironu bylo radost se dívat. Zásadní rozdíl v pohybu bez míče. On se hybali většinu času a ti naši vůbec netušili co s tím dělat. Přál bych Gironě titul. Ta z něj bude žít dalších 20 let. Barca at se dá do kupy, pohlída si LM a tam at se pokusí postoupit co nejdál. Xavi má druhé nejhorší statistiky od roku 2008. Jediný horší je Koeman. Ok nemá v kádru Messiho, ale tím to jen není. Díky za skvělý komentář.

13.12.2023, 13:58

Xavi dostal dost prostoru, dostal skvělé hráče na to v jaké jsme situaci. Cancelo, Felxi, Gundo, Kounde .. mame Pedriho, Frenkieho ... a ten rozdíl v organizaci hry, kdy hráči Girony přesně věděli, jak napadat, jak útočit, byl prostě propastný. Pokud se neprosadí hráči individuálně, tak nic nevymyslíme, fotbal v chůzi a to není o kvalitě těch hráčů, ti jsou velmi kvalitní, ale o trenérovi, taktice, správnému výběru hráčů. Koupíme super pravého beka a dáme ho vlevo a stopera dáme na pravého beka. Co to je za nesmysl. Lewa měl už dávno sedět, je to zbytečný hráč, jen tam rozhazuje rukama a nic z toho .. takový útočníci se skvěle brání, moc neběhají a ještě když nemají formu, ideál.

11.12.2023, 12:32
Messias Nio78

Pokud říkáš A, měl bys říct i B. Ano, Lewy by si lavičku zasloužil, ale koho prosím pěkně místo něho? Hlavně prosím nepiš Torres, protože zatímco bez formy hrající Lewy je nebezpečný alespoň ze vzduchu (byť ani to už není žádná hitparáda viz spálená šance na konci), tak Torres není nebezpečný vůbec odnikud. Můžeme jen věřit, že Roque po příchodu předvede zázraky, ale spíše je to od nás všech jen zbožné přání.

11.12.2023, 12:46
Nio78 Messias

Tak snad trenérský štáb si nemyslel, že Lewa odehraje vše bez zranění, karet, ztráty formy a mají plány, kým ho nahradit. A možná nebude lepší jak Lewa, ale taky musí Lewa dostat signál, že musí makat a když ne, tak lavka. Primárně to není o Lewovi, ale co chceme hrát a na co máme hráče. A taky, co v dnešním fotbalu funguje. Co fungovalo před 5-8 lety, tiky-taka, tak už teď nemusí, navíc na to nemáme hráče. Messi, Neymar, Xavi, Iniesta, ti vymotali 2-3 hráče a bylo přečíslení a Suearez ten do čeho kopl to mu tam spadlo. Ani Pep nehraje stejný fotbal co před 8 lety. Hraje rychlost, rotace a v útoku zabiják. My hrajeme držení míče a to je tak vše a už ani v tom někdy nedominujeme.

11.12.2023, 14:31
Messias Nio78

Já s Tebou ve většině věcí, co píšeš, souhlasím. Šlo mi pouze o ten příspěvek s Lewym, protože plnou s prominutím hubu keců o tom, že Lewy by měl odejít, že by měl sedět atd. tu má kdekdo. Ale to, že momentálně opravdu není v týmu nikdo, kdo by jej mohl nahradit, už se nezmíní. A vůbec bych se nedivil kdyby to bylo tak, že Xavi vsadil všechno na Lewyho, na jeho nezranitelnost a formu a pravděpodobně se počítalo také s tím, že v případě zranění jej adekvátně nahradí Torres. Ani jedno z toho ale nevyšlo.

11.12.2023, 14:37
stockey Messias

podobne reci ako pri Lewovi tu boli aj pri Suarezovi dokonca aj pri Messim ked nedal tri zapasy gol. Zial momentalne nema kto lepsi hrat. Mozno to zmeni Roque, ale momentalne tam nik lepsi nie je

11.12.2023, 16:24
beEasy Nio78

Konečně to sem napsal někdo s tím Lewandoskim, KONEČNĚ!!
Jenže tady sou boys, co ti na to odpoví zase filozofickýma kecame a všechny slepý ovce jim to lajknou.

11.12.2023, 13:31

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat