Futbalová revolúcia sa zrejme nekoná...

Futbalová revolúcia sa zrejme nekoná...

Je iba utorok no dá sa s určitosťou povedať, že tento týždeň je vo futbalovom svete jedným z najbizarnejších za posledné roky. Európska Super Liga sa pomaly ale isto necelé dva dni po "vzniku" rozpadá.

Postoj FC Barcelona

Španielske médiá preletelo vyjadrenie prezidenta Joana Laportu: ,,Barça nevstúpi do Superligy bez súhlasu socios."  Vstup Barcelony do ESL podpísal ešte bývalý prezident Josep M. Bartomeu, no Florentino Pérez vo včerajšom ostro sledovanom interview vyhlásil, že nebude problém Laportu nakloniť na svoju stranu. Žiadny z hráčov (narozdiel najmä od tých pôsobiacich v Premier League) sa k situácii zatiaľ nevyjadril a stále platí oficiálne klubové stanovisku zo včera.

Kluby budú zrejme postupne odstupovať

V médiách sa píše o tom, že Barça plánuje zo Superligy odstúpiť. Oveľa hlasnejšie sa však hovorí o Atléticu Madrid a Chelsea - tieto kluby už údajne pripravujú potrebnú dokumentáciu a v najbližších hodinách by mali ohlásiť odchod z nového projektu. Cadena SER informuje, že dnes večer bolo zahájené stretnutie zástupcov 12tich klubov.

Oficiálne: Všetkých 6 anglických klubov odstúpilo z Európskej Super Ligy! 

Médiá pred malou chvíľou informovali o odstúpení hlavného výkonného riaditeľa Manchestru United Eda Woodwarda. Rezignovať by mal aj vicepredseda talianskeho Juventusu Andrea Agnelli, ktorý mal byť pravou rukou Florentina Péreza pri riadení novej Európskej Super Ligy.

Niektoré plátky informujú o tlaku vyvíjanom práve na Péreza, od ktorého sa očakáva odstúpenie z postu prezidenta Realu Madrid.

Negatívne ohlasy

Veci sa hýbu týmto smerom aj jednoznačne zásluhou futbalových osobností - hlavne tie z britských ostrovov si servítku pred ústa nedávali.

Pep Guardiola: ,,Šport je o tom, aby ste boli odmeňovaní za vyvinutú snahu. Ak nezáleží či prehráte (nehrozí zostup), nie je to šport."

Kevin de Bruyne: ,,Hral som v belgickej, nemeckej a anglickej lige. Hrdo som reprezentoval svoju krajinu. Tvrdo som pracoval aby som mohol súťažiť s tými najlepšími. To je to najdôležitejšie slovo - súťažiť. Je nutné, aby sme sa my, tí, čo milujeme futbal v tomto období spojili a prišli na najlepšie možné riešenie. Vieme, že toto je obrovský biznis a že sme jeho súčasťou. No stále som len malý chlapec, ktorý miluje túto hru. Pokračujme v inšpirovaní nadchádzajúcich generácií."

Luke Shaw: ,,Vyrástol som na sledovaní Premier League a Champions League. Ihneď som sa do tohto športu zamiloval. ... Teraz sme na trávnikoch už vyše roka bez fanúšikov, no som presvedčený o tom, že práve oni by mali mať právo rozhodovať o vývoji tohto športu."

Marcus Rashford, Lucas Digne: ,,Bez fanúšikov je futbal nič."

Poslední menovaní reagovali najmä na protesty futbalových priaznivcov, ktoré sa konajú po celom Anglicku.

Arséne Wenger: ,,Nečudujem sa, že to dlho nevydržalo. Ak zabijete národné ligy, fanúšikovia to nikdy neakceptujú."

Jordan Henderson: ,,Nepáči sa nám to a nechceme, aby to bolo zrealizované. Toto je náš kolektívny postoj. Naše odhodlanie voči tomuto klubu a jeho fanúšikom je obrovské." (túto správu zdieľali na sociálnych sieťach všetci hráči klubu FC Liverpool, pozn. red.)

Anglická futbalová asociácia: ,,Informácie o tom, že niektoré anglické kluby zvažujú odstúpenie z ESL sú vítané. Táto liga by poškodila zaužívanú futbalovú pyramídu. Anglický futbal má bohatú históriu založenú na možnosti a príležitosti bojovať každého jedného klubu a preto idea uzavretej ligy je neprijateľná. Tento nápad mohol rozdeliť futbalový svet, ale stal sa pravý opak, tento svet sa spojil. Chceme sa poďakovať fanúšikom, ktorých vplyvný hlas bolo v posledných hodinách počuť."
 

Vtipné reakcie na súčasnú situáciu

Na odľahčenie na záver pripájam niekoľko úžasných reakcií na aktuálne dianie:

@RichJolly: ,,Je veľká pravdepodobnosť, že José Mourinho bude jediným manážerom v histórií ESL, ktorého vyhodili. The Special One."

@DreCordero: ,,3 dni bol najväčším športom v USA soccer (futbal)."

@talkfcb_: ,,Superliga bol dvojdňový turnaj a víťazom bude posledný klub, ktorý v ňom zostane. Rýchlo si stavte..."

@fcsm_eng (oficiálny účet klubu Spartak Moskva): ,,ESL: 19.4.2021 - 20.4.2021. Nebudeš nám chýbať."

@barcacenler: ,,Atlético odstúpilo keď sa zástupcovia dozvedeli, že za remízu by im bolo udelených 0 bodov."

@barcacenler: ,,V ESL zostal len Arsenal a Tottenham, keďže si nemôžu dovoliť zaobstarať právnikov."

Neobjektivní novinář: ,,Superliga to vzala pěkně od podlahy. Ještě se neodehrál ani zápas a už začala vyřazovací fáze..."

Neobjektivní novinář: ,,Jedno je ale jisté. I kdyby tam zůstal Arsenal sám, stejně skončí devátej..."


Zdroje: Facebook [SportBible, Bleacher Report Football, Neobjektivní novinář], Twitter [@FabrizioRomano, @JHenderson, @DeBruyneKev, @LukeShaw23, @MarcusRashford, @LucasDigne, @RichJolly, @DreCordero, @talkfcb_, @fcsm_eng, @barcacenler]



Diskuze

Škoda. Když se o tom začalo před lety mluvit, moc nadšený jsem nebyl. Když se to teď oznámilo, nebyl jsem vyloženě ani pro ani proti, ale s tím, co se kolem toho dělo, jsem si čím dál víc přál, ať to vyjde.
Opravdu nechápu reakce většiny lidí tady v Česku. Proč by měly mít velké kluby povinnost dělit své příjmy mezi desítky menších? To je tady ta socialistická nátura i po třiceti letech pořád tak silná? A ještě víc mě zaráží, jak málo lidí se zamyslelo nad jednáním UEFY, která místo snahy o kompromis začala kluby vydírat skrz hráče. Co to dopr***e je, nějaká mafie? Dělají si tady monopol na fotbal a potrestají každého, komu se to nelíbí. A lidi ji ještě podporují.
Teď nám nezbývá než netrpělivě očekávat naše duely s Ferencvárošem, APOELem, Ludogorcem a dalšími evropskými velkokluby.

21.04.2021, 00:13
clen_0548 absint

jj nějaká revoluce by měla přijít. co uefa a fifa dělají je hnus. a ten nový formát LM smiley
v LM za mě (samozřejmě by se to nelíbilo zase klubům). formát jak teď, ale hlavně hrát bez nasazení mužstev (max ne ve skupině stejná země, pak už jo) a zrušit venkovní gól. podle MÉHO by to dost pomohlo.

ve skupině v 98 byla: barcelona, bayern, united a tuším brondby (netuším teda, jestli to tak prostě vyšlo kvůli nasazení nebo důvod.... ale dnes už takovou skupinu neuvidíme)

21.04.2021, 07:59
raval69 absint

Já nejsem zastáncem života v jakékoli bublině a tak si myslím, že i zápasy proti Apoelu nebo Alavezu mají smysl a to pro obě strany a pro fotbalovou komunitu obecně. Navíc způsob komunikace této soutěže byl otřesný a řekl bych až cynický. Proto budu rád, když to v tuhle chvíli nedopadne. Odpor přece nebyl jen v ČR. Nicméně naprosto souhlasím s tím, že UEFA je nyní strašidelná organizace s politickou a ideologickou naloží a tohle varování ji rozhodně může jen prospět.

21.04.2021, 08:30
Jirka Luňák absint

Po ekonomické stránce založení superligy dává smysl a s tím monopolem máš pravdu, UEFA by potřebovala konkurenci

21.04.2021, 13:08

Ale tak zase by tyto týmy jako Apoel, Slavia a tak, neměly nikdy šanci si zahrát proti takto silným soupeřům a neměli by ani tolik peněz, aby se jim někdy vyrovnali, možná je jednání UEFY špatné, ale tak, proč by si velké týmy měli něco diktovat a zakládat vlastní soutěž, to jako chcete vidět hrát špatný Arsenal třeba s Barcelonou než příklad: ve formě hrající West Ham, Liecester, Slavii a tak? Vždyť ty týmy, by se nemuseli snažit bejt v lize na nějakém místě postupujícím do Ligy Mistrů, protože by měli každý rok zaručený postup. Je to všechno jen o penězích

21.04.2021, 06:34
absint Pepi98

I špatný Arsenal je o třídu lepší než ve formě hrající Slavia, jak jsme se nedávno přesvědčili. Tyto týmy se velkoklubům nikdy nevyrovnají (pokud se něco nezmění) ani bez Superligy, jak by taky mohly, když si nejsou schopny udržet žádné trochu kvalitnější hráče.
Velké týmy si nic nediktovaly, naopak to ty malé, které chtějí hrát s velkými proti jejich vůli. Nebo si snad někdo myslí, že Barcu baví hrát zápasy s trpaslíky? Že Messi před zápasy se Slavií nedočkavostí nespal tři noci?

Rozumím, že SL má spoustu nevýhod, a konkrétně v Anglii se může cítit řada lidí (třeba fanoušci Lesteru) nasraně oprávněně, ale mělo by to být na svobodném rozhodnutí klubů, jejich hráči s tím betonářským APOLEem budou hrát.

21.04.2021, 12:14
Jirka Luňák Pepi98

Právě, že ty velké kluby mají právo si podmínky diktovat, protože to oni generují velké peníze, ne apoel, slavia ani UEFA sama o sobě bez velkých klubů moc nevydělá

21.04.2021, 13:17
Jirka Luňák Jirka Luňák

*peněz

21.04.2021, 13:18
antimadrista Jirka Luňák

nesmysl, bez malých klubů by totiž nebyli ani ty velký

21.04.2021, 18:33

Super že se ta utopie rozpadá smiley

21.04.2021, 11:47

Ešteže tak. Nič v zlom a nemyslím to nijak ofenzívne, ale nik normálny tento projekt nechce.

21.04.2021, 13:33

V Superlize už zůstavají pouze Barca a Real,takže jsme ve finále.smiley

21.04.2021, 14:51

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat