Gaviho zranění: Barcelona přišla o "srdce s nohama"

Gaviho zranění: Barcelona přišla o "srdce s nohama" Foto: X @FCBarcelona

Gavi opustil hřiště s bolestivým výrazem. Fanoušci Barcelony a Španělska nejsou zvyklí vidět devatenáctiletého záložníka v takovém stavu; když viděli, jak si přikládá ruce k obličeji, aby skryl slzy, obávali se nejhoršího.

Gavi utrpěl zranění, když ho ve 20. minutě utkání atakoval Gruzínec Luka Lochošvili, ale po původním odchodu ze hřiště pokračoval ve hře. O tři minuty později se při zpracování míče protáhl a musel definitivně odstoupit.

Nejhorší obavy se pak potvrdily, když se v neděli večer objevila první diagnóza: Gavi má přetržený přední zkřížený vaz v pravém koleni, což znamená, že vynechá zbytek sezony a Mistrovství Evropy příští rok v létě.

Zdroje z Barcelony, které si přály zůstat v anonymitě, aby ochránily svou pozici, vyjádřily rozčarování nad tím, že Španělsko nechalo Gaviho na hřišti, jakmile se zranil po srážce s Lochošvilim. Ke zranění prý došlo tehdy, a ne když se Gavi o několik minut později snažil zpracovat míč, jak uvedl trenér Luis de la Fuente na tiskové konferenci po zápase. Španělsko se k tomuto bodu na dotaz The Athletic odmítlo vyjádřit.

"Mluvili jsme s hráčem, nešlo o souboj, ale o úder. Bylo to ve chvíli, kdy kontroloval míč," řekl de la Fuente. "První akce neměla s druhou nic společného."

To je obzvláště bolestivé pro Barcu, která má pro tuto sezónu úzký kádr čítající 19 hráčů. Gavi je pro trenéra Xaviho nepostradatelný a s 1 171 odehranými minutami je třetím nejvyužívanějším hráčem týmu po brankáři Marcu-Andre ter Stegenovi a letní posile Ilkayovi Gundoganovi.

Jeho význam ještě vzrostl vzhledem ke krizi zranění, která Barcu postihla na začátku sezony a která se dotkla zejména záložníků. Při porážce 1:2 s Realem Madrid minulý měsíc byl Gavi spolu s Gundoganem a Oriolem Romeuem (Fermin Lopez ještě není registrován jako hráč prvního týmu) jedním z pouhých tří zkušenějších záložníků, které měl Xavi k dispozici. Sergi Roberto a Frenkie de Jong jsou stále zranění, ačkoli druhý jmenovaný by se měl vrátit o víkendu proti Rayo Vallecano.

Gavi byl stejně důležitý i v minulé sezoně, kdy s ním Xavi hrál jako se čtvrtým záložníkem, který se vysouval do útoku; tento systém pomohl Barce získat první titul v La Lize od roku 2019. V této sezóně byl využíván v základu středu pole - částečně proto, že křídla týmu Joao Felix, Lamine Yamal a Ferran Torres nastoupili v lepší formě, a také kvůli příchodu absolventa La Masie Fermina Lopeze.

To vedlo k lepším výkonům Gaviho na hřišti. Jako hráč, který již dříve vynikal svou touhou, přístupem a odhodláním obětovat se pro obranu, byl v této roli ještě efektivnější. Navzdory porážce v minulém Clasicu předvedl suverénní výkon a ukázal vůdčí schopnosti přesahující jeho věk.

Mimo hřiště je jeho ztráta smutná zejména proto, jak moc je milován klubem i zemí. Od svého debutu v srpnu 2021, kdy mu bylo 17 let, patří dlouhodobě k hvězdám, kterým fanoušci Barcy nejvíce tleskají. Je oblíbencem v šatně - a to samé platí i ve španělské reprezentaci, kde si ho oblíbili i hráči Realu Madrid, například Joselu. Madridský útočník byl jedním z prvních, kdo Gaviho ve Valladolidu utěšoval.

Gaviho zranění je znepokojivé, protože připomíná Pedriho případ. Nyní dvacetiletý záložník odehrál ve svém premiérovém ročníku 2020/21 za Barcelonu a Španělsko 73 zápasů. Po přestupu z Las Palmas patřil k nezpochybnitelným tahounům Barcy a Španělska na tehdejším opožděném Euru a Olympijských hrách v Tokiu. Tato sezóna si však vybrala svou daň v podobě únavy a neustálých zranění v následující sezóně. Pedri se tento měsíc vrátil po zranění podkolenní šlachy, které ho vyřadilo ze hry od srpna, a nebyl považován za připraveného na povolání do reprezentačního týmu Španělska.

V letošní sezoně odehrál Gavi za tři měsíce 21 zápasů za klub a reprezentaci. Pouze dva zápasy vynechal kvůli karetnímu trestu: proti Šachtaru Doněck v Lize mistrů a Deportivu Alaves v La Lize těsně před mezinárodní přestávkou.

Žádný jiný hráč Barcy nenastoupil od svého debutu před dvěma lety za klub a zemi tolikrát, jako Gavi, který má na kontě 131 vystoupení (104 za Barcu; 27 za Španělsko). A žádný jiný hráč Španělska nenastoupil do tolika zápasů jako on od svého mezinárodního debutu v říjnu 2021, kdy se stal v 17 letech, dvou měsících a jednom dni nejmladším hráčem své země, což je rekord, který od té doby překonal jeho šestnáctiletý spoluhráč z Barcy Lamine Yamal.

Gavi nastoupil v obou zápasech De la Fuenteho týmu v právě skončené mezinárodní přestávce, v obou případech šlo o výhry 3:1 nad Kyprem a Gruzií, které potvrdily první místo ve skupině A. De la Fuente byl dotázán, zda by měl Gavi před zápasem s Gruzií odpočívat, když už si zajistil postup.

"Gavi je hyperaktivní, nikdy se nechce zastavit, stačí ho sledovat při tréninku, proto hraje tolik a tak dobře," řekl v sobotu. O něco více než 24 hodin později označil zápas s Gruzií za "své nejvíc hořké vítězství".

Každý hráč může utrpět zranění křížového vazu, ale Gavi se musel potýkat s vysokým počtem zápasů od doby, kdy začal hrát v prvním týmu Barcy. O jeho významu pro tým není pochyb a těžko říct, kdo ho nahradí.

Jelikož se Pedri vrátil a De Jong se chystá vrátit po zranění kotníku, které utrpěl v září, Xavi se možná bude muset spolehnout na ně, aby Gaviho nahradili. Lopez podává dobré výkony od chvíle, kdy se přesunul z Barca Atletic, a mohl by hrát podobnou roli. Není tak jistý jako Gavi, pokud jde o získávání míče, ale mohl by Barce poskytnout více možností v útočné fázi.

Pokud hráč utrpí dlouhodobé zranění trvající čtyři měsíce nebo déle, pravidla La Ligy umožňují klubu, který překročil svůj platový limit, podepsat po zbytek sezóny smlouvu s náhradníkem za 80 % hráčova platu. Musí se jednat o krátkodobou smlouvu - to znamená hosotování nebo smlouvu do konce sezony - s platem nižším, než je Gaviho mzda.

Barca tedy může podepsat jiného hráče, ale nikdo nenahradí duši, kterou jejich mladý záložník do týmu přináší. Ne nadarmo mu Xavi říká "cor amb potes" - srdce s nohama. To Barce právě vyrvali.


Zdroje: https://theathletic.com/5078140/2023/11/20/gavi-barcelona-acl-injury/



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. FC Barcelona 73
3. Girona FC 71
4. Club Atlético de Madrid 64
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 19
2. Jude Bellingham 17
3. Alexander Sørloth 17
4. Robert Lewandowski 16
5. Ante Budimir 16
27. Ferrán Torres 7
29. João Félix 7
48. Raphinha 5
51. Fermín López 5
54. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat