Guille Fernandez - talent, který v Barceloně láme rekordy

Guille Fernandez - talent, který v Barceloně láme rekordy Foto: X @FCBarcelona

Barcelona Atletic minulou neděli zvítězila 3:2 nad Osasunou Promesas a prodloužila tak svou neporazitelnost na 11 zápasů v honbě za postupem do druhé španělské ligy.

Body zajistil rezervnímu týmu gól Miky Fayeho z 89. minuty- tým trenéra Rafaela Marqueze je na druhém místě ve skupině 1 Primera Federacion, hned za prvním týmem Deportivo de La Coruňa, semifinalistou Ligy Mistrů ročníku 2003/04.

Reakcím na tento výsledek však dominovala jediná věc: rostoucí zájem o další vycházející talent Barcy, Guilleho Fernandeze.

V neděli Fernandez naskočil z lavičky a vytvořil nový rekord jako nejmladší hráč, který reprezentoval Barcu Atletic (dříve se tým jmenoval Barca B). Ve věku 15 let, 9 měsíců a 13 dní překonal hranici, kterou stanovil Lamine Yamal , který debutoval za rezervu loni v květnu.

Vzhledem k tomu, že Yamal je nyní pevně usazen jako jeden z nejlepších hráčů prvního týmu Barcelony a další absolvent La Masie Pau Cubarsi také hraje za Barcu i španělskou seniorskou reprezentaci, je Fernandez považován za další velký talent klubu, který se chystá prosadit.

Fernandez, útočný záložník, se v barcelonském béčku představil po třech startech v týmu do 19 let, který v této sezoně bojuje v mládežnické Lize mistrů - soutěži, v níž je Yamal stále nejmladším hráčem Barcelony v historii.

Přestože mu v červnu bude teprve 16 let, Fernandez se ve svém dosavadním rozvoji dostal na vyšší úroveň a v sezóně 2023-24 pravidelně nastupuje v barcelonských týmech Juvenil A a Juvenil B, tedy v týmech do 19 a 18 let.

Narodil se nedaleko Barcelony a už se představil v mládežnických týmech Španělska, v únoru na sebe upozornil čtyřmi góly za tým do 17 let při vítězství 7:0 nad německými vrstevníky na turnaji v Portugalsku.

Podle zdrojů z La Masie - které stejně jako všichni zde citovaní vystupují raději anonymně - je zajištění jeho budoucnosti v klubu před dovršením 16 let považováno za prioritu mezi řediteli akademie Barcy a také vědí, že hráč chce zůstat. Podepsat s ním první profesionální smlouvu bude na seznamu úkolů sportovního ředitele Deca na prvním místě.

Stejné zdroje, které s Fernandezem pracovaly na úrovni akademie, nepochybují o tom, že si "spíše dříve než později" odbude svůj seniorský debut. V této sezóně již absolvoval několik tréninků s prvním týmem trenéra Xaviho a nebylo by překvapením, kdyby byl nominován na předsezónní turné Barcelony ve Spojených státech.

To je určitě odrazem jeho kvality, ale je třeba také poznamenat, že tým, který pojede do USA, bude pravděpodobně poměrně oslabený, protože spousta hráčů bude odpočívat nebo chybět kvůli červnovému a červencovému mistrovství Evropy a fotbalovému turnaji na olympijských hrách, který se koná současně s turné.

Albert Puig je jedním z Fernandezových bývalých trenérů v La Masii a nyní je asistentem trenéra v řeckém prvoligovém klubu Aris Soluň. Mladíka vedl už v kategorii do 13 let, dva roky poté, co s ním podepsal smlouvu městský rival Espanyol, a Puig si jeho talentu všiml v místním derby.

"Guille je hráč s obrovskou fyzickou výbavou," říká Puig. "Vždy byl fyzicky vyspělejší než jeho vrstevníci; je silný, má schopnost opakovat náběhy, fantastické zrychlení s míčem nebo perfektně držet míč. Jeho přihrávky a povědomí o hře jsou také velmi dobré, jak si můžete představit, když pochází z La Masie.

"Je to především útočný záložník, ale není to jen hráč, který zůstává na místě a čeká na míč v úzkém prostoru. Je to hráč s velkým akčním rádiem, který potřebuje mít prostor, aby maximálně využil své přednosti. Je také velmi užitečný v hloubi pole a pomáhá při rozehrávce, protože dokáže překonávat řady buď vyvezením míče nebo průnikovou přihrávkou."

Jak popisuje Puig, objevily se také aspekty hry, ve kterých se Fernandez potřeboval zlepšit, což bylo v rámci procesu učení považováno za naprosto normální. "Je tak přímý, někdy až příliš," říká Puig. "To je něco, co jsme v La Masii napravili, protože má vždycky v úmyslu hrát dopředu a rychle se přesunout k soupeřově brance. Přizpůsobil se bez problémů."

Další z jeho největších předností je podle Puiga jeho mentalita. "Jeho charakter je obrovský. Guille je nesmírně soutěživý. Miluje (vítězství) a chce neustále vyhrávat. Hodně toho vyžaduje od sebe a také od svých spoluhráčů - samozřejmě vždy s respektem. Ale skutečně udává týmu správný rytmus a stará se o to, aby všichni jeho spoluhráči byli zapálení."

Zdroje blízké Fernandezovi tvrdí, že jeho cílem je už dlouho stát se profesionálním fotbalistou Barcelony. Jeho agentem je vlivný Jorge Mendes, který má dobré kontakty nejen na prezidenta klubu Joana Laportu, ale i na první tým Barcy. Portugalec zastupuje také hráče Barcelony Yamala, Alejandra Baldeho, Joaa Cancela, Joaa Felixe a Ansu Fatiho. To by mělo pomoci při vyjednávání o nové smlouvě, neboť Mendes se nedávno podílel na prodloužení smluv s Yamalem a Baldem.

"V osobní rovině má od mládí standardy profesionála," dodává Puig. "Stará se o sebe, rozptýlení mimo hřiště nikdy nebylo problémem a zůstává extrémně soustředěný na fotbal. Chce dosáhnout něčeho velkého."

Puig však také zdůrazňuje, že bez ohledu na oprávněné nadšení z Fernandezova talentu by Barcelona měla s jeho postupem zacházet opatrně.

Kromě toho, že musí zvládat fyzickou zátěž a dbát na to, aby nedošlo k přetížení nebo případnému zranění, což se v případě jednadvacetiletého Pedriho ukázalo být pro klub problémem, je podle něj s nejnovější generací talentů spojeno ještě jedno riziko.

"Mluvíme o Yamalovi a Pau Cubarsim, kteří se dostali do prvního týmu v 16 letech, plus o takových jako Gavi a Balde před nimi. Někomu to může připadat, že buď debutujete v tomto věku, nebo vám klub nevěří. A tak to být nemůže.

"Do budoucna bude důležité jako poselství dát jasně najevo, že veškeré odměny na základě výkonů jsou skvělé. Ale odměny mladíkům jen proto, že se nabízí srovnání s cestou Yamala do prvního týmu, by byly rizikem.

"Vím, že Barca na tom hodně pracuje - a v případě Guilleho má všechny předpoklady k tomu, aby se dokázal prosadit."


Zdroje: https://theathletic.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. Girona FC 71
3. FC Barcelona 70
4. Club Atlético de Madrid 64
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 19
2. Jude Bellingham 17
3. Alexander Sørloth 17
4. Ante Budimir 16
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
27. Ferrán Torres 7
29. João Félix 7
48. Raphinha 5
53. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat