HISTORIE – PŘEHLED

HISTORIE – PŘEHLED

Víc než klub

29. listopadu 1899 založil Joan Gamper Football Club Barcelona. Gamper vybral královskou modrou a tmavě červenou jako barvy klubu - tyto původně pocházejí ze švýcarského kantonu, odkud se do Barcelony přistěhoval. Zrodila se tak legenda: Kubala, Suárez, Cruyff, Maradona a Ronaldinho, kromě jiných, podepsali pro tento Klub. Během 20. století se Barça stala symbolem Barcelony, symbolem, který prezentoval Katalánsko jako národ. Proto se používá spojení Barça - "víc než klub".

Zrodila se legenda

Píše se 29. listopadu 1899 a v malé kanceláři Solé Gym se setkává Gamper s Gulteri Wildem, LLuisem d´Osso, přítomni byli také Bartomeu Terrados, Otto Kunzle, Otto Maier, Enric Ducal, Pere Cabot, Carles Pujol, Josep Llobet, John Parsons a William Parsons. Jedenáct sportovců se sešlo, aby vytvořili fotbalový klub. Gulteri Wild byl zvolen prezidentem. První zápas se konal na Bonanově cyklistickém okruhu a hrálo se proti skupině Angličanů, kteří se usadili v Barceloně - tento zápas však Angličané vyhráli 1 - 0. 14. března 1909 - deset let po založení - byl otevřen první vlastní stadion s kapacitou 6000 diváků v Industriální ulici. V těchto dobách se začala odvíjet první vítězná série - v letech 1909 až 1922 vyhrála FC Barcelona osmkrát Katalánské mistrovství a pětkrát Španělské mistrovství.

Stadion Les Corts

Katedrála fotbalu - tak se také nazýval stadion na Les Corts, který byl slavnostně otevřen 20. května 1922. Původní kapacita byla 30 000 diváků, avšak později byla rozšířena až na dvojnásobek. V roce 1924 měl klub již 12207 členů a velké množství příznivců založilo Nadaci FC Barcelona. Během sezóny 1928/1929 vyhrála Barça právě založenou Španělskou národní ligu a zakončila tak druhé desetiletí titulem.

Třicátá léta

Přesně v polovině roku 1930 - 30. července zemřel zakladatel klubu Joan Gamper - začátek desetiletí tak jakoby předznamenal ústup klubu do pozadí - společenský úpadek, odchod mnoha členů, špatné sportovní výsledky a Frankova politická diktatura. Občanská válka, která ve Španělsku začala v roce 1936 měla na klub katastrofální následky. Josep Suňol, prezident klubu, byl zabit Frankovými vojáky blízko Guadalajary. Nicméně Barça toto období přežila a to i díky Americkému Tour po USA a Mexiku, na kterém vydělala dostatek peněz. V březnu 1938 nechal Franko shodit na členský klub FC Barcelony bombu, která způsobila obrovské škody. O rok později to bylo ještě horší, když se FC Barcelona stala symbolem katalánského lidu a tím pádem místem, které mohli Frankovi vojáci perzekuovat. Počet členů klesl až na 3486.

Latinský pohár

Během čtyřicátých let se Barça vzpamatovala ze svých vnitřních potíží. V červnu 1943 se odehrál nejskandálnější zápas proti Madridu na hřišti Chamartín, když naši hráči byli zesměšňováni nejen rozhodčím ale i policií. Prezident Piňeyro (fašistické přesvědčení) byl vývojem zápasu tak zhnusen, že podal okamžitou demisi. S jeho odchodem se začalo blýskat na lepší časy. V letech 1944/45, 1947/48 a 1948/49 vyhrála Barça Španělskou národní ligu a v roce 1949 Latinský pohár - předchůdce dnešní Ligy Mistrů - byl to první evropský úspěch hráčů jako byl César, Basora, Velasco, Curta, bratři Gonzalvo, Seguer, Biosca a Ramallets. Padesáté výročí založení klubu se oslavilo také vysokým počtem členů - v těchto dnech jich bylo 24 893.

Kubala

Ladislav Kubala přijel do Barcelony v červnu 1950 a udělal z Barçy neporazitelný tým, samozřejmě spolu s Basorou, Césarem, Morenem a Manchónem. V letech 1951 až 1953 vyhrála FC Barcelona každou soutěž, která byla k dispozici (2 x Španělská liga a 3 x Španělský pohár). Z této zlaté éry je dobré vyzdvihnout sezónu 1951/1952, kterou známe pod označením PĚT POHÁRŮ - Barça vyhrála Španělskou ligu, Španělský pohár, Latinský pohár a trofeje Eva Duarte a Martini Rossi.

Camp Nou

Kubala byl příliš malý pro stadion Les Corts a tak Francesc Miró Sans navrhl vybudovat nový stadion - Camp Nou, který byl slavnostně otevřen 24. září 1957 a měl kapacitu 90000 diváků - stavbu financovali členové klubu členskými příspěvky zaplacenými na deset let dopředu. Barça vyhrála Španělskou ligu v letech 1958/59 a 1959/60 a Veletržní pohár v sezónách 1957/58 a 1959/60 vedená Heleniem Herrerou s hráči jako Kocsis, Czibor, Kubala, Martinéz, Suárez, Villaverde, Olivella, Gensana, Segarra, Grácia, Vergés nebo Tejada. Naopak nadcházející dekáda byla desetiletím krizovým (pouze 2 x Španělský pohár a v roce 1966 Veletržní pohár). Nicméně právě v této době se zrodilo oné pověstné "VÍC NEŽ KLUB" - Barça už byla víc než jen sportovní klub - její barvy se staly částí obrany Katalánské národní identity.

Cruyff

V roce 1973 podepsal v našem klubu smlouvu Johan Cruyff a doplnil tak zlatou útočnou řadu Rexach, Asensi, Sotil a Marcial, kteří dovedli náš klub k ligovému vítězství v sezóně 1973/1974. Blížilo se 75. výročí založení klubu a počet členů se vyhoupl až na 69566, nebylo pochyb, že FC Barcelona je momentálně nejsilnější klub v celé Evropě. K příležitosti tohoto výročí namaloval Joan Miró nezapomenutelný plakát.

Josep Lluís Nuňez

Přichází rok 1978 a prezidentem klubu se stává Nuňez, klub začal nejen společensky, ale i finančně růst - počet členů přesáhl sto tisíc a bylo založeno spousta fanklubů po celém světě. FC Barcelona se stávala jedním z nejvýznamnějších sportovních celků na světě. Samozřejmě tento růst se promítal i do vysokých investic do infrastruktury - kapacita Nou Campu byla navýšena až nad 100000, byl postaven Miniestadi, Palác Blaugrana a další.

Cruyffův Dream team

V roce 1988 na lavičku usedá Johan Cruyff a začíná se rodit nová Barca. Holandská legenda změnila celý klub od základů. Do týmu postupně přichází Koeman, Laudrup, Stoichkov, Begiristain, Bakero a z béčka Amor a Guardiola. Hned v prvním roce klub vyhrává Pohár vítězů pohárů, ale vytoužený ligový titul je stále v nedohlednu. Až v sezóně 1990/91 získává i ligový titul. Další ročník byl ve znamení obhajoby, ačkoliv k ligovému titulu pomohl Tenerife, které v posledním kole obralo o body Real Madrid. Sezónu 1991/92 si ale Culés budou pamatovat z jiného důvodu, FC Barcelona poprvé vyhrála Ligu mistrů, když ve Wembley vyhrála 1:0 v prodloužení gólem Ronalda Koemana nad Sampdorií Janov. Pro klub to byl triumf, na který čekalo mnoho generací. Do paměti se vryl i postupový gól Bakera proti Kaiseslauternu. Rok následující dokonal klub mistrovský hattrick a opět i díky pomoci Tenerife v posledním kole s Realem Madrid. V létě do Barcy přichází Brazilec Romário a barcelonská nadvláda pokračuje. Dream team drtí soupeře ve Španělsku i Evropě. Real to odnesl porážkou 5:0. Čtvrtý ligový titul v řadě zařadil hráče i trenéra mezi nesmrtelné a vše mělo vyvrcholit ve finále Ligy mistrů proti AC Milan. Tento zápas ovšem Italové vyhrály 4:0, což je jedna z nejpotupnějších proher klubové historie.

Vše nasvědčovalo tomu, že dominance bude pokračovat, ale nestalo se. Další 2 roky klub nevyhrál žádnou trofej a Johan Cruyff se s klubem rozloučil. Barca musela strpět i odvetnou porážku s Realem v poměru 5:0 či odchod Laudrupa k rivalovi. I tak se s 11 trofejemi stal nejúspěšnějším trenérem do té doby a také nejdéle sloužícím barcelonským trenérem za jedno nepřerušené období. Cruyff pokračoval ve stopách Rinuse Michelse a navždy ovlivnil hru týmu. Jako první využíval hráče z akademie La Masia a hru založil na držení míče.


Zdroje: fcbarcelona.cz



Diskuze

supr článek

28.12.2016, 21:30

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 78
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 65
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 57
6. Real Sociedad de Fútbol 50
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 17
2. Jude Bellingham 16
3. Ante Budimir 16
4. Borja Mayoral 15
5. Álvaro Morata 14
8. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
42. Raphinha 5
45. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat