Iñaki Peña: Brankář Barcelony při absenci Marca-Andreho ter Stegena

Iñaki Peña: Brankář Barcelony při absenci Marca-Andreho ter Stegena Foto: X @FCBarcelona

Iñaki Peña právě prožil nejlepší týden svého života v Barceloně, což se před jedenácti měsíci zdálo nemožné, když byl mladý brankář připraven ukončit smlouvu a odejít z katalánského klubu jako volný hráč.

Čtyřiadvacetiletý Peña dostal šanci stát se jedničkou Barcy, když minulý měsíc vyřadily problémy se zády Marca-Andreho ter Stegena. Němec a jeho klub zvažují operaci (MATS už je po operaci pozn.) jako možnost léčby zranění, které by ho pravděpodobně vyřadilo z provozu přibližně na dva měsíce.

Peña se zhostil úkolu nahradit stálého gólmana, a to nejen při nedělní výhře 1:0 proti Atléticu Madrid. Vrcholem byl vynikající zákrok, při kterém zastavil volný kop Memphise Depaye v jeho teprve osmém startu v barcelonském dresu. To, jak ho spoluhráči spěchali obejmout, ukázalo, jak je Peña v šatně oblíbený jako tichá postava, která neměla snadnou cestu do prvního týmu.

V posledních dvou zápasech Barcy proti Atléticu a Portu v Lize mistrů si Peña připsal sedm zákroků z osmi střel na branku. Proti Atléticu pak měl dva klíčové zákroky: při Depayově trestném kopu a další zákrok v závěru utkání, kdy zneškodnil střelu Angela Correi.

V lednu by ničemu z toho Peña nevěřil, tehdy zažíval rodák z Alicante svůj nejhorší čas od příchodu do barcelonské akademie z Villarrealu v roce 2012. Barca se chystala na čtvrtfinále Copa del Rey proti Realu Sociedad a trenér Xavi měl před sebou těžké rozhodnutí - zda věřit mladíkovi, nebo se spolehnout na osvědčeného Ter Stegena v prvním pohárovém zápase svého týmu proti prvoligovému soupeři v dané sezoně.

Xavi dal přednost zkušenostem Němce a nechal Peñu na lavičce, přestože absolvent La Masie chytal v předchozích kolech proti Intercity a Ceutě.

To byla pro Peñu těžká rána, a přestože se ústně dohodl na podmínkách nové smlouvy, řekl svým agentům, aby jednání opět pozastavili. Vzhledem k tomu, že mu v létě 2023 vyprší smlouva, předpokládal, že dokud mu bude Ter Stegen stát v cestě, nedostane tolik prostoru, kolik by si přál.

Pohárové utkání proti Realu Sociedad vedlo k zákulisnímu souboji dvou produktů La Masie o to, kdo bude v této sezoně náhradním brankářem: Peña nebo Arnau Tenas.

Peña byl Xaviho dvojkou v brance a Tenas byl považován za další velkou hvězdu, která projde mládežnickými kategoriemi klubu. Tenas byl jedničkou španělské reprezentace do 21 let, kapitánem týmu Barca Athletic (dříve známého jako Barcelona B) a během svého působení v akademii se stal brankářským vzorem.

Oba hráči byli rozdílné osobnosti. "Peña je tichá povaha, trochu introvertnější, ale pracovitý," řekl deníku The Athletic zdroj z trenérského štábu, který si stejně jako ostatní citovaní v tomto článku přál zůstat v anonymitě, protože neměl povolení k vyjádření. "V tomto ohledu je velmi podobný Ter Stegenovi a podobnost můžete vidět i v jejich gestech, ale také v jejich dovednostech a silných stránkách na hřišti."

Tenas byl naopak často srovnáván s nejúspěšnějším brankářem v historii Barcy Victorem Valdesem, který byl klíčovou součástí éry Pepa Guardioly. "Tenas byl hlasitý chlapík," uvedl stejný zdroj z trenérského štábu. "Vůdce se silným charakterem, který neváhal dávat příkazy obranné formaci. Byl nejbližší verzí Victora Valdese, kterou La Masia v poslední době vytvořila."

Oběma hráčům měly na konci minulé sezony vypršet smlouvy, ale jednání se protáhla až do závěrečné fáze soutěže. Hlas z trenérského štábu trvá na tom, že Xavi chtěl, aby Peña a Tenas zůstali, protože věřil, že oba "mají všechno" na to, aby se někdy stali jedničkou Barcy.

Přestože se Peña po pohárovém utkání zlobil, Barca svou nabídku nikdy nestáhla. Xavi v zákulisí zdůraznil Peñův potenciál pro první tým a na konci června brankář souhlasil s prodloužením smlouvy do roku 2026.

V Tenasově případě měla Barca možnost uplatnit klauzuli a prodloužit smlouvu o další rok, ale to by znamenalo výrazné zvýšení platu. Klub měl jiné plány: klauzuli neaktivoval a tehdejší sportovní ředitel Mateu Alemany se snažil s Tenasovým táborem o smlouvě znovu jednat. Ti to považovali za projev nedůvěry Barcy v brankáře a ten se začal poohlížet po jiném působišti.

Tenas se loni v létě představil na mistrovství Evropy hráčů do 21 let, kde Španělsko porazilo Anglii, a přestoupil do Paris Saint-Germain jako volný hráč. Dvaadvacetiletý fotbalista debutoval v Ligue 1 v neděli poté, co byl v 10. minutě utkání proti Le Havru (2:0) vyloučen brankář Gianluigi Donnarumma. Tenas si připsal sedm zákroků, zabránil 1,31 očekávaných gólů a byl vyhlášen mužem zápasu.

Naštěstí pro Xaviho, vzhledem k toxicitě entorno - scény pro neustálý šum a komentáře o klubu - jsou s Peñou v brance v bezpečných rukou. Ne že by o tom trenér někdy pochyboval.

"Nemůžeme říct, že bychom neměli obavy z toho, že nemáme Ter Stegena, ale nenastal žádný okamžik, kdy bychom si mysleli, že jsme na tom s Peñou špatně - právě naopak," říká zdroj ze šatny. "Xavi si je naprosto jistý, že splňuje standardy, aby mohl být brankářem Barcelony."

Xavi to zjistil v březnu 2022, během své první sezony v roli trenéra Barcy. Peña byl v zimním přestupovém okně zapůjčen do Galatasaraye na zvláštní přání jeho manažera a Guardiolova bývalého asistenta Domeneca Torrenta. Týmy spolu svedl los do vyřazovací fáze Evropské ligy, kde Peña předvedl na Camp Nou senzační výkon - zneškodnil všechny čtyři střely na branku a podle serveru Fbref.com zabránil xG 1,1, čímž svému týmu zajistil cennou bezbrankovou remízu v prvním zápase. Po odvetném utkání Barca sice postoupila, ale Peñova kvalita byla evidentní.

Nyní je Peña zpět v Barceloně a zdá se, že jeho chvíle na výsluní bude pokračovat. Jako někdo, kdo ví lépe než většina ostatních, co je potřeba k tomu, aby dostal šanci v Barce, si ji nenechá ujít.


Zdroje: www.theathletic.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Athletic Club 0
2. Club Atlético de Madrid 0
3. CA Osasuna 0
4. Deportivo Alavés 0
5. CD Leganés 0
6. RCD Espanyol de Barcelona 0
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

Zobrazit celou tabulku

 

Chat