Iñaki Peña: Brankář Barcelony při absenci Marca-Andreho ter Stegena

Iñaki Peña: Brankář Barcelony při absenci Marca-Andreho ter Stegena Foto: X @FCBarcelona

Iñaki Peña právě prožil nejlepší týden svého života v Barceloně, což se před jedenácti měsíci zdálo nemožné, když byl mladý brankář připraven ukončit smlouvu a odejít z katalánského klubu jako volný hráč.

Čtyřiadvacetiletý Peña dostal šanci stát se jedničkou Barcy, když minulý měsíc vyřadily problémy se zády Marca-Andreho ter Stegena. Němec a jeho klub zvažují operaci (MATS už je po operaci pozn.) jako možnost léčby zranění, které by ho pravděpodobně vyřadilo z provozu přibližně na dva měsíce.

Peña se zhostil úkolu nahradit stálého gólmana, a to nejen při nedělní výhře 1:0 proti Atléticu Madrid. Vrcholem byl vynikající zákrok, při kterém zastavil volný kop Memphise Depaye v jeho teprve osmém startu v barcelonském dresu. To, jak ho spoluhráči spěchali obejmout, ukázalo, jak je Peña v šatně oblíbený jako tichá postava, která neměla snadnou cestu do prvního týmu.

V posledních dvou zápasech Barcy proti Atléticu a Portu v Lize mistrů si Peña připsal sedm zákroků z osmi střel na branku. Proti Atléticu pak měl dva klíčové zákroky: při Depayově trestném kopu a další zákrok v závěru utkání, kdy zneškodnil střelu Angela Correi.

V lednu by ničemu z toho Peña nevěřil, tehdy zažíval rodák z Alicante svůj nejhorší čas od příchodu do barcelonské akademie z Villarrealu v roce 2012. Barca se chystala na čtvrtfinále Copa del Rey proti Realu Sociedad a trenér Xavi měl před sebou těžké rozhodnutí - zda věřit mladíkovi, nebo se spolehnout na osvědčeného Ter Stegena v prvním pohárovém zápase svého týmu proti prvoligovému soupeři v dané sezoně.

Xavi dal přednost zkušenostem Němce a nechal Peñu na lavičce, přestože absolvent La Masie chytal v předchozích kolech proti Intercity a Ceutě.

To byla pro Peñu těžká rána, a přestože se ústně dohodl na podmínkách nové smlouvy, řekl svým agentům, aby jednání opět pozastavili. Vzhledem k tomu, že mu v létě 2023 vyprší smlouva, předpokládal, že dokud mu bude Ter Stegen stát v cestě, nedostane tolik prostoru, kolik by si přál.

Pohárové utkání proti Realu Sociedad vedlo k zákulisnímu souboji dvou produktů La Masie o to, kdo bude v této sezoně náhradním brankářem: Peña nebo Arnau Tenas.

Peña byl Xaviho dvojkou v brance a Tenas byl považován za další velkou hvězdu, která projde mládežnickými kategoriemi klubu. Tenas byl jedničkou španělské reprezentace do 21 let, kapitánem týmu Barca Athletic (dříve známého jako Barcelona B) a během svého působení v akademii se stal brankářským vzorem.

Oba hráči byli rozdílné osobnosti. "Peña je tichá povaha, trochu introvertnější, ale pracovitý," řekl deníku The Athletic zdroj z trenérského štábu, který si stejně jako ostatní citovaní v tomto článku přál zůstat v anonymitě, protože neměl povolení k vyjádření. "V tomto ohledu je velmi podobný Ter Stegenovi a podobnost můžete vidět i v jejich gestech, ale také v jejich dovednostech a silných stránkách na hřišti."

Tenas byl naopak často srovnáván s nejúspěšnějším brankářem v historii Barcy Victorem Valdesem, který byl klíčovou součástí éry Pepa Guardioly. "Tenas byl hlasitý chlapík," uvedl stejný zdroj z trenérského štábu. "Vůdce se silným charakterem, který neváhal dávat příkazy obranné formaci. Byl nejbližší verzí Victora Valdese, kterou La Masia v poslední době vytvořila."

Oběma hráčům měly na konci minulé sezony vypršet smlouvy, ale jednání se protáhla až do závěrečné fáze soutěže. Hlas z trenérského štábu trvá na tom, že Xavi chtěl, aby Peña a Tenas zůstali, protože věřil, že oba "mají všechno" na to, aby se někdy stali jedničkou Barcy.

Přestože se Peña po pohárovém utkání zlobil, Barca svou nabídku nikdy nestáhla. Xavi v zákulisí zdůraznil Peñův potenciál pro první tým a na konci června brankář souhlasil s prodloužením smlouvy do roku 2026.

V Tenasově případě měla Barca možnost uplatnit klauzuli a prodloužit smlouvu o další rok, ale to by znamenalo výrazné zvýšení platu. Klub měl jiné plány: klauzuli neaktivoval a tehdejší sportovní ředitel Mateu Alemany se snažil s Tenasovým táborem o smlouvě znovu jednat. Ti to považovali za projev nedůvěry Barcy v brankáře a ten se začal poohlížet po jiném působišti.

Tenas se loni v létě představil na mistrovství Evropy hráčů do 21 let, kde Španělsko porazilo Anglii, a přestoupil do Paris Saint-Germain jako volný hráč. Dvaadvacetiletý fotbalista debutoval v Ligue 1 v neděli poté, co byl v 10. minutě utkání proti Le Havru (2:0) vyloučen brankář Gianluigi Donnarumma. Tenas si připsal sedm zákroků, zabránil 1,31 očekávaných gólů a byl vyhlášen mužem zápasu.

Naštěstí pro Xaviho, vzhledem k toxicitě entorno - scény pro neustálý šum a komentáře o klubu - jsou s Peñou v brance v bezpečných rukou. Ne že by o tom trenér někdy pochyboval.

"Nemůžeme říct, že bychom neměli obavy z toho, že nemáme Ter Stegena, ale nenastal žádný okamžik, kdy bychom si mysleli, že jsme na tom s Peñou špatně - právě naopak," říká zdroj ze šatny. "Xavi si je naprosto jistý, že splňuje standardy, aby mohl být brankářem Barcelony."

Xavi to zjistil v březnu 2022, během své první sezony v roli trenéra Barcy. Peña byl v zimním přestupovém okně zapůjčen do Galatasaraye na zvláštní přání jeho manažera a Guardiolova bývalého asistenta Domeneca Torrenta. Týmy spolu svedl los do vyřazovací fáze Evropské ligy, kde Peña předvedl na Camp Nou senzační výkon - zneškodnil všechny čtyři střely na branku a podle serveru Fbref.com zabránil xG 1,1, čímž svému týmu zajistil cennou bezbrankovou remízu v prvním zápase. Po odvetném utkání Barca sice postoupila, ale Peñova kvalita byla evidentní.

Nyní je Peña zpět v Barceloně a zdá se, že jeho chvíle na výsluní bude pokračovat. Jako někdo, kdo ví lépe než většina ostatních, co je potřeba k tomu, aby dostal šanci v Barce, si ji nenechá ujít.


Zdroje: www.theathletic.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 84
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat