JAK DOBRÝ JE MALCOM?

JAK DOBRÝ JE MALCOM?

Kdo je to ten Malcom a jak vlastně hraje? Viděli jste maximálně sestřih na youtube a z přáteláků o moc chytří nejste? Právě pro vás přinášíme detailní rozbor Malcomovy hry, který zveřejnil StatsBomb.com.

Jedná se sice o rozbor z ledna, určitě však stojí za přečtení. V zimním přestupovém okně bylo totiž Malcomovo jméno hodně skloňováno a mluvilo se o možném přestupu do Arsenalu, Manchesteru United či Tottenhamu. A není divu, troufalý křídelník v uplynulé sezóně sázel jeden gól za druhým a bylo mu jedno, jestli pravou nebo levou nohou. Měl velký podíl na tom, že Bordeaux mělo zkraje sezóny našlápnuto k tomu, aby se stalo jedním z velkých překvapení francouzské Ligue 1.

To se nakonec nestalo a Bordeaux s postupem času stagnovalo, Malcom však i tak zažil solidní sezónu. Pokud bychom sečetli jeho góly (nepočítají se z penalt) a asistence, dosáhl průměru 0,61 za zápas a v případě míry střeleckého přínosu (do které se počítají střely a klíčové přihrávky) se dostal na číslo 5,14, což je na dvacetiletého křídelníka, který hrál teprve druhou sezónu v Evropě, velice slušný počin. Pokud bychom jej srovnali s jinými křídelníky, kteří nehrají za PSG (protože to by mohlo srovnání zkreslovat), stojí si Malcom také celkem dobře,

  • Memphis Depay: Odehrané minuty = 1295, NPG+A za 90 min = 0,83, střelecký přínos za 90 min = 5,07
  • Lucas Ocampos: Odehrané minuty = 960, NPG+A za 90 min = 0.66, střelecký přínos za 90 min = 3.94
  • Florian Thauvin: Odehrané minuty= 1606, NPG+A za 90 = 0.79, střelecký přínos za 90 min = 6.61
  • Thomas Lemar: Odehrané minuty = 1020, NPG+A za 90 = 0.53, střelecký přínos za 90 min = 4.50
  • Rony Lopes: Odehrané minuty= 1236, NPG+A za 90 min = 0.44, střelecký přínos za 90 min = 3.57
  • Malcom: Odehrané minuty= 1472, NPG+A za 90 min = 0.61, střelecký přínos za 90 min = 5.14

Když si navíc uvědomíme, že všichni zmiňovaní hráči jsou minimálně o rok starší než Malcom, nezačneme jej sice hned dávat na úroveň Mbappého či Dembélého, bude však hned v jejich závěsu jako třeba Carrasco v sezóně 14/15 nebo Bernardo Silva. To stále vypadá jako slibná vyhlídka.

Teď už víme, že kvantitativně na tom Malcom byl velice dobře, co však kvalitativně? Kde jsou jeho přednosti a naopak slabiny? Pojďme se na to podívat.

Silné stránky:

Být v kůži skautů, kteří by kolem Malcoma kroužili, určitě bychom z následující ukázky byli nadšení.

Schopnost vyhrát bez námahy souboj 1 na 1 a zároveň koordinace na takové úrovni, že s klidem pošle složitou přihrávku i v té nejvyšší rychlosti, se nevidí  zas tak často. A nejedná se jen o nějakou náhodu. Existuje dostatek důkazů na to, že Malcom v nalézání spoluhráčů díky podobným přihrávkám odvádí velice slušnou práci, ať už při protiútocích nebo skrz zformovanou obranu.

Je zcela očividné, že abyste takovýto talent využili pro dobro týmu, je potřeba podle toho upravit taktiku. Mít však tak dynamického rozehrávače při přechodu do útoku, ke kterému se přidají nabíhající spoluhráči, může být docela zábavný pohled. Malcom se zdá být dobrý také při vysílání centrů, dokáže je totiž posílat na přední i zadní tyč. Vzhledem k tomu, že při střele má dominantní levačku, schopnost centrovat oběma nohama je dalším velkým plusem.

Zábavné je také to, jakým způsobem dokáže Malcom vyvézt míč na opačnou stranu hřiště:

Je fér přiznat, že v lepším týmu je přínos podobné akce na zvážení, protože by k tomu nejspíše nebylo tolik příležitostí, i přesto však jde o dostatečný důkaz toho, že Malcom je v situacích 1 na 1 opravdu dobrý.

Je snadné vidět, proč Malcom okouzlil tolik lidí. Rychlostního démona se záblesky rozehrávače na vysoké úrovni nenajdete na každém rohu a když jej využijete tím správným způsobem, uvidíte, jak obrovským přínosem může být.

Slabé stránky:

U křídel hrajících na straně "přes nohu," často riskujete situace, že přidaná svoboda pohybu může vést k neefektivním střelám. Dojde totiž k situacím, kdy i střela z nouze je nejlepším možným řešením, protože už není kam jinam nahrát, k čemuž dochází tak ve 3-4 % situací. Někdo může takové střely od srdce nesnášet, když už však nevíte kam, je určitě lepší vystřelit a doufat v to nejlepší.

Pokud se počet takových střel pohybuje v jednotkách, nemáte problém je hráči odpustit. Abychom však byli upřímní, Malcom má špatnou střeleckou disciplínu. Nemluví se o ní nejspíše jenom kvůli tomu, že 15 % svých střel vyslal zpoza vápna. A s ohledem na to, že fanoušci si většinou pamatují hlavně góly, tohle se lehce ztratí:

Jde však opět o dvousečný pohled. Bordeaux není týmem, který by hráčům nabízel nespočet příležitostí v útoku a s břemenem, které na Malcoma v útoku naložilo, se ani nelze divit, že v kvalitě zakončení bude tenhle Brazilec lehce slabší. Na druhou stranu by mohl část svých střel přeměnit v nahrávky spoluhráčům, případně na střely z lepších pozic.

S ohledem na to, že je výhradně levonohým střelcem, se také mohou objevit situace, kdy je vytlačen do méně výhodných pozic. To se však snadněji řekne než udělá, protože nahánět tak rychlého hráče dá zabrat. Přihrávky je navíc bez problémů schopen rozdávat i pravačkou.

Dalším faktem je, že ač je sledování jeho průniků v hloubi hřiště zábavné, v týmu se svázanější taktikou by to nemuselo tolik vycházet. Až taková úroveň svobody pohybu na hřišti ze zas tak často nevidí, bylo by tedy zajímavé, jak by se takovému sólistovi v podobném týmu vedlo. Nejspíš by však svou rychlost využil k častějším náběhům za obránce a do pokutového území.

A nakonec je tu samozřejmě otázka, jak by Malcom zvládal plnit své defenzivní úkoly v zápasech s kvalitnějším soupeřem a s menší rolí v útoku. Nikdo samozřejmě nedokáže předvídat, ale určitě by bylo vhodné se na obrannou činnost zaměřit.

Zhodnocení

Prošli jsme si tedy, co Malcom v současnosti dokáže a nedokáže. Je vynikajícím hráčem, ale má i své stinné stránky, a právě jeho skvělé hodnocení by mohlo maskovat skutečné slabiny. Pokud to však shrneme, není se co divit, že Barcelona musela za hráče vysolit celých 41 milionů euro. V Bordeaux jej považovali za klenot a smlouvu měl až do roku 2021.

Malcomův talent je výjimečný v několika ohledech. Snadno dokáže obcházet své strážce, je levonohým střelcem, což se u útočníků v Evropě tolik nevidí, a stále je dost mladý na to, aby zlepšil svou střeleckou disciplínu dřív, než bude pozdě. Má potenciál být jedním z nejlepších na světě a má toho hodně před sebou, stále se může učit a zlepšovat, teď navíc od těch nejlepších.

Malcom byl ve Francii produktivním křídlem a hned z několika důvodů budil vlny nadšení. Je ohromně rychlý a to, že na sebe natáhne obránce, dokáže využít k nebezpečným přihrávkám na své spoluhráče. Potřebuje trochu zapracovat na střelbě z lepších pozic a také na efektivitě. Nemusel možná patřit k tomu nejlepšímu, co Ligue 1 v posledních letech zažila, určitě však patří mezi ty lepší a poutavější hráče.


Zdroje: statsbom.com



Diskuze

Díky za dobrý článek :) Pokud bychom uvažovali o útočném triu Malcom-Messi-Dembelé (dříve nebo později si myslím, že to přijde), Malcomova úloha by mohla být velmi dobrá právě z důvodu velice dobrých a přesných přihrávek. Dembelé se zdá být zase v tomto ohledu slabší a naopak střelu má zdá se velice dobrou. Messi bude potřebovat někoho pro kvalitní "narážečku" :) a zároveň někoho kdo mu bude schopen předložit přesnou přihrávku do středu na zakončení. Vidím v něm velký potenciál který se ale teprve rozvine :)

15.08.2018, 07:43

Cože???smileyŽe se Dembelé zdá být slabší z pohledu dobrých a přesných přihrávek???smiley ... To pak koukáme asi na jiné zápasysmileyNaopak si myslím že Demba, na to jak málo hrál, přihrál na 7 gólů !!! a že dost skvělých nahrávek zůstalo nevyužito.... No ale zpět k Malcolmovi. Vzhledem k tomu jak posledni dobou hraje Suarez, někdo dobrý na levé křídlo by se hodil. Jen to hodnocení...v plusech se píše jak má skvělou nahrávku a v minusech jaký je sólista... takze ani tohle hodnocení mi moc nepomohlo :) Ale jsem na něj zvědavej a těším se až ho uvidíme hrát ;)

15.08.2018, 10:28
Tarja Pingu

A ono se nějak vylučuje, že má hráč sice dobrou přihrávku, ale radši to veme na sebe a zkusí průnik/střelu? :) Je tam zmíněno třeba i to, že v určitých situacích už mu nezbylo nic jiného než vystřelit, tak tam je mu nejspíš i sebelepší přihrávka k ničemu. :)

15.08.2018, 11:16
Messias Pingu

Možné to je :) píšu na základě toho co jsem ho viděl hrát (což nebylo vždy). Přišlo mi, že se cítí daleko lépe na míči nebo v zakončení než ve finální přihrávce byť se mu podařilo nasbírat solidní počet asistencí vzhledem k počtu odehraných minut.

15.08.2018, 12:41

Nejraději bych viděl útoné trio Demba - Messi - Malcom a Coutinha spolu s Arthurem v záloze. V průběhu hry pak lze klidně hodit na levé křídlo Coutse, čímž se uvolní flek pro čerstvé síly v záloze a Suaréze nechat jako žolíka, onen plán B, který jsme v nedávných letech tak často postrádali. Čerstvej a bojovnej Luisito do unavený obrany bude zn. ideál...

Celkově si ale v nové sezóně nejvíce slibuju od Demby a (pro mnohé nečekaně) Denise, kterej na to má, jen to chce se řádně sehrát...

16.08.2018, 10:17

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Real Madrid CF 81
2. FC Barcelona 70
3. Girona FC 68
4. Club Atlético de Madrid 61
5. Athletic Club 58
6. Real Sociedad de Fútbol 51
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Artem Dovbyk 18
2. Jude Bellingham 17
3. Ante Budimir 16
4. Alexander Sørloth 15
5. Borja Mayoral 15
9. Robert Lewandowski 13
26. Ferrán Torres 7
27. João Félix 7
47. Raphinha 5
52. Ilkay Gündogan 5
Zobrazit celou tabulku

 

Chat